Elisa jatkaa valokuituyhteyksien rakentamista asukkaille ja yrityksille ympäri maata: Suomen kattavin valokuituverkko laajenee tänä vuonna lähes 200 alueelle. Myös nopeudet kasvavat, sillä 1.4. alkaen Elisa tuo kotitalouksien käyttöön uuden 10 gigabitin nettiliittymän. Kevään edetessä sama nopeus saapuu myös yrityksille.
Valokuituverkko laajenee Suomessa vauhdilla ja tarjoaa yhä useammalle asukkaalle ja yritykselle nopean nettivaihtoehdon 5G-verkon ohella. Nyt rakennettava valokuituverkko palvelee käyttäjiään vuosikymmeniä eteenpäin, ja siksi Elisa kasvattaa verkkonsa nopeuksia askeleittain kohti 100 gigabittiä. Uusi 10 gigabitin liittymä on osa tätä kehitystä, ja se on saatavilla kotitalouksiin 1.4. alkaen.
– Valokuitu sopii erityisen hyvin koteihin, joissa nettiä käyttää useampi perheenjäsen ja älylaite yhtä aikaa. 10 gigan nettiliittymä kattaa nämä kasvavat tarpeet ja vastaa myös vaativimpaan netinkäyttöön, kuten online-pelaamiseen sekä videon striimaukseen. Elisa on talven aikana tuonut valikoimaansa myös uuden sukupolven WiFi 7 -reitittimen, jonka avulla kasvavat nopeudet saa asunnossa langattomasti käyttöön, kertoo Elisan kodin yhteyksien liiketoimintajohtaja Laura Soikkeli.
Kevään edetessä 10 gigabitin nopeus saapuu myös yritysten käyttöön. Valokuitu kiinnostaa tällä hetkellä niin pienyrityksiä kuin isompia liikekiinteistöjä.
– Luotettaville toimisto- ja etätyöyhteyksille on tarvetta aina autokorjaamoista ohjelmistoalan yrityksiin. Myös suuremmissa liikekiinteistöissä päivitetään vanhempia yhteystekniikoita valokuituun. Kuituyhteys voidaan rakentaa myös yksittäiseen liikekiinteistöön, vaikka se ei alueellisen kuiturakentamisen reitille osuisikaan, sanoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.
Valokuituyhteys saapuu tänä vuonna lähes 200 uudelle alueelle
Elisan valokuituverkko on Suomen kattavin* eli sen piirissä on eniten kotitalouksia ja liikehuoneistoja koko maassa. Nykyisellään kuituverkko yltää jo lähes miljoonaan kohteeseen ja laajenee tänä vuonna lähes 200 alueelle ympäri maata. Uudet alueet ovat osa Elisan 200 miljoonan euron kuiturakentamisohjelmaa.
– Valokuituverkon käyttäjiä ovat kunnan asukkaat, yritykset, julkinen sektori sekä viranomaiset ja se toimii pohjana entistä kattavampien mobiiliverkkojen rakentamiselle. Valokuituinfra on samalla maan huoltovarmuuden peruspilareita ja siihen panostaminen parantaa koko yhteiskunnan varautumista, kertoo Elisan kiinteästä verkosta vastaava johtaja Niklas Granholm.
Uudet 10 gigabitin nettiliittymät ovat saatavilla viime vuoden aikana rakennetussa sekä jatkossa rakennettavassa Elisan valokuituverkossa ja niiden saatavuus laajenee jatkuvasti verkon elinkaaripäivitysten myötä. Voit tarkistaa Elisan valokuidun saatavuuden omalle alueellesi Elisan verkkosivuilta.
Tänä vuonna Elisa rakentaa valokuituverkkoa seuraavilla paikkakunnilla
- Etelä-Pohjanmaa: Lapua ja Seinäjoki
- Kanta-Häme: Riihimäki
- Keski-Pohjanmaa: Kannus ja Kokkola
- Keski-Suomi: Jyväskylä ja Muurame
- Kymenlaakso: Kotka
- Pirkanmaa: Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti, Ylöjärvi
- Pohjanmaa: Mustasaari ja Vaasa
- Pohjois-Karjala: Joensuu
- Uusimaa: Espoo, Helsinki, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Tuusula, Vantaa, Vihti
- Varsinais-Suomi: Lieto, Paimio
FAKTA: Huomioi nämä asiat, kun hankit valokuituyhteyttä
- Sopivan yhteyden valinta. Mobiiliverkko ja valokuitu ovat Suomessa suosituimmat vaihtoehdot kodin nettiyhteydeksi. Parhaimman vaihtoehdon määrittävät asuinpaikka (mitä yhteystekniikoita on saatavilla) ja yhteyden käyttötarve (kuinka moni yhteyttä käyttää ja mihin). Yksikään yhteystekniikka ei ole automaattisesti ylitse muiden.
- Sopimuksen sisältö ja kokonaiskustannukset. Valokuituyhteyden kokonaiskustannus koostuu hankintahinnasta ja liittymän kuukausihinnasta. Selvitä, kuuluuko sopimukseen sekä valokuidun rakentaminen että nettiliittymä. Kiinnitä huomiota myös sopimuksen selkeyteen ja siihen, sisältyykö sopimuksen perumiseen sakkoja tai pitääkö sopimuksia tehdä monen eri tahon kanssa. Elisan valokuitusopimuksissa valokuituyhteyden rakentaminen ja nettiliittymä myydään yhdessä, joten malli on yksinkertainen ja turvallinen.
- Nettiliittymän nopeuden vaikutus hintaan. Netti hinnoitellaan Suomessa nopeuden perusteella. Alhaisimmat nopeudet eivät välttämättä riitä, jos nettiä käyttää useampi perheenjäsen yhtaikaa. Nopeuden valintaan liittyy olennaisesti se, kuinka moni käyttäjä ja laite nettiyhteyttä käyttää, ja mitä nettiyhteydellä halutaan tehdä.
*Traficomin tuottama tilannekuva kiinteiden nettiyhteyksien saatavuudesta Suomessa syyskuun 2024 lopussa. Linkki: Kiinteiden viestintäverkkojen kehitys Suomessa | Tieto Traficom
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Elisan Mediadesk, mediadesk@elisa.fi, p. 050 305 1605