Lahden seudun kieltenopettajat ry on saanut Lahden kaupungin kieltenopettajilta ja oppilaiden huoltajilta huolestuneita yhteydenottoja, joiden aiheena on ollut yläkouluun siirtyvien 6.-luokkalaisten A2-kielivalinnat.
Osalta 6.-luokkalaisista tai heidän huoltajiltaan on kysytty, aikovatko 6.-luokkalaiset jatkaa valitsemaansa A2-kieltä yläkoulussa. Tämä on aiheuttanut hämmennystä sekä huoltajissa että kieltenopettajissa, sillä 2. luokalla tehty A2-valinta on Opetushallituksen linjauksen mukaan sitova, ja valitun kielen pitäisi jatkua yläkoulussa, jollei lopettamiseen ole painavia perusteita.
Lahden kaupungin sivistystoimen antamat, riittämättömät ohjeistukset rehtoreille on ymmärretty kovin eri tavoin. On kouluja, joissa kyselyä ei ole teetetty, ja kouluja, joissa huoltajille ja oppilaille on lähtenyt kysely. Kyselyssä on annettu perustelematta vaihtoehdoiksi muun muassa ”haluan lopettaa A2-kielen opiskelun” tai ”en aio jatkaa A2-kielen opiskelua”. Jättämällä tällainen kaupunkitasoinen asia jokaisen rehtorin haluamallaan tavalla hoidettavaksi on saatu aikaiseksi aikamoinen sotku, joka ymmärrettävästi herättää nyt huolta opettajissa ja huoltajissa.
Lahden seudun kieltenopettajat ry on jo ollut sähköpostitse yhteydessä Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtajaan ja palvelupäälliköihin ja tuonut esille huolensa näiden kyselyiden teettämisestä ja mahdollisten oppilasryhmien pienentämisestä tai jopa lakkauttamisesta. Kyselyissä ei kysytä minkäänlaisia perusteluja mahdolliselle keskeyttämiselle eikä tuoda millään tavoin esiin, että toivottaisiin sitoutumista tai sinnikästä kielen opiskelun jatkamista. Tällainen toiminta ei millään tavalla tue huoltajien tekemää työtä kannustaa ja sitouttaa nuori jatkamaan A2-kielen opiskelua.
Avoimuutta ja näkemystä päätöksentekoon
Lahden seudun kieltenopettajat ry on huolissaan myös tulevan lukuvuoden A2-kielten opetusryhmien perustamisesta. Aikaisemmin opetusryhmien perustamista tuettiin koulujen välisellä yhteistyöllä ja hybridiopetuksen keinoin. Nyt vaikuttaa siltä, ettei tällä hetkellä ole mitään kaupunkitasoista linjausta A2-kielten ryhmien perustamiselle. Pelkäämme pahoin, että Lahden kaupunki on ottanut suunnan, jonka tähtäimenä on säästää A2-kielten opetuksesta. Tämän puolesta puhuu jo aikaisemmin tänä vuonna tehty päätös kaventaa A2-kielten tarjontaa, josta ei myöskään tiedotettu kieltenopettajia etukäteen.
Lahden kaupungin kieltenopetus ja kieltenopettajat ovat olleet viimeiset kaksi vuotta melkoisessa myllerryksessä. Säästöjä on haettu monin eri tavoin, mutta uskallamme todeta, että mikään toinen ammattiryhmä ei näiden vuosien aikana ole joutunut pelkäämään oman työpaikkansa menettämistä tai siirtoa työyhteisöstä toiseen samalla tavalla kuin kieltenopettajat. Ihmiset ovat väsyneitä ja jatkuvassa hälytystilassa, koska he eivät voi luottaa saavansa jatkaa nykyisessä työnkuvassaan. Tämä heikentää ymmärrettävästi työmotivaatiota sekä sitoutuneisuutta työnantajaan. Usein huolta aiheuttavat asiat alkavat kiertää opettajien omien kokemusten kautta. Yhdistyksen hallitus on viimeisen parin vuoden aikana useampaan kertaan selvittänyt asioiden todellista tilaa.
Olemme aiemminkin korostaneet avoimen tiedottamisen merkitystä ja asianosaisten mielipiteiden arvostamista. Se olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi Teamsin kautta, jossa kaupungin A2-kieltenopettajilla on oma kanava. Tällä tavoin voitaisiin edes jossain määrin välttyä nykyisen kaltaisilta tilanteilta. Tiedottamisessa olisi voinut myös hyödyntää tammikuussa pidettyä veso-koulutusta, jolloin kaikki kaupungin kieltenopettajat olivat kokoontuneet samaan tilaan. Vaadimme pitkänäköisempää linjausta ja näkemystä kielten opettamisesta Lahden kaupungissa.
Lahden seudun kieltenopettajat ry
Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry