Turun kaupungin pitkän aikavälin tavoitteiden toteutumisesta kertova strategiaraportti on valmistunut vuoden 2024 osalta. Yleisesti viime vuosi näyttäytyy hieman edellisvuotta heikompana useimpien tavoitteiden osalta. Tilanne on kuitenkin parantunut 12 mittarin osalta. Nämä mittarit mittaavat elinvoimaisen ja kasvavan kaupungin, luontokaupunki Turun, aktiivisen kulttuurikaupungin sekä kasvainvälinen Turku painopisteiden tavoitteita.
Turun kaupungin strategian seuranta on keskeinen osa toiminnan ja talouden vuosittaista raportointia. Turku 2030-luvulla -kaupunkistrategiassa on määritelty kaupungin kehittymiselle kahdeksan painopistettä: kestävä tulevaisuus, sujuva arki, hyvinvoivat asukkaat, elinvoimainen ja kasvava kaupunki, luontokaupunki Turku, laadukas koulutus, aktiivinen kulttuurikaupunki ja kansainvälinen Turku. Painopisteille on määritelty 20 tavoitetta, joiden toteutumista seurataan laajan mittariston avulla.
Tavoitteiden seurantaan on määritelty 46 mittaria, joista vuoden 2024 aikana:
- 12 mittarin osalta tilanne on parantunut
- 16 mittarin osalta on ollut neutraali kehitys tai seurantatietoa ei ole saatavilla
- 18 tavoitteen osalta kehitys on heikentynyt
Ennätyksellinen väestönkasvu siivittää koko Turun kasvua ja elinvoimaa
Turun väestönkasvu jatkui ennätyksellisellä ja poikkeuksellisella tasolla. Turun kasvu perustui muuttovetovoimaan kotimaasta ja ulkomailta lisäten vuonna 2024 väestön määrää noin 4 200 asukkaalla (2,09 %). Yli kahden prosentin vuosittaista väestönkasvua voidaan pitää poikkeuksellisen korkeana suureksi kaupungiksi.
Myös Turun yritysdynamiikka pysyi hyvällä tasolla. Sen sijaan työllisyys heikkeni työttömien määrän kasvun ja työttömyyden rakenteen heikentyessä. Turun työpaikkaomavaraisuus oli edelleen yli 50 000 asukkaan kaupunkien kärkiluokkaa, mutta heikkeni hieman vuodesta 2023.
Hiilineutraaliustavoite 2029 on kaupungille suuri haaste, mutta ilmastotoimet etenevät suotuisasti. Turku on kokoaan merkittävämpi toimija maailman parhaiden ilmastokaupunkien joukossa.
Strategiajohtaja Timo Aro näkee strategian toteutumisessa useita myönteisiä kehityssuuntauksia.
- On hienoa, että tilanne on parantunut useiden tärkeiden tavoitteiden osalta. Väestönkasvu tukee talouskasvua ja elinvoimaa, vaikkakin se tuo Turulle myös paineita infrastruktuuriin ja palveluihin. Myös ilmastotoimemme etenevät hyvään suuntaan. Lisäksi Turku on myös vahvistanut imagoaan Pohjoismaisten pääkaupunkien rinnalla tunnettuna kulttuuri-, liikunta ja matkailukaupunkina sekä lisännyt kansainvälisten hankkeiden ja rahoituksen määrää.
Haasteina talouden alavireisyys, työttömyyden ja eriarvoisuuden lisääntyminen
Talouden suhdanne jatkuu epävarmana ja vaikeasti ennustettavana. Alavireinen suhdannekehitys heijastui rakentamisen ja asuntotuotannon vähenemiseen edellisestä vuodesta. Rakentamisen ennustetaan kuitenkin kääntyvän kasvuun vuonna 2025. Lisäksi työttömyys erityisesti nuorten osalta on edelleen huolenaihe.
Aro painottaa haasteiden tunnistamisen tärkeyttä. Vain siten on mahdollista parantaa kaupunkikehityksen suuntaa sekä kaupunkilaisten hyvinvointia ja arkea.
- Haasteena meille on edelleen eriarvoisuuden vähentäminen, vaikkakin osallisuuden ja kotoutumispalvelujen myönteinen kehitys tukee sosiaalista kestävyyttä. Vaikka monilla turkulaisilla menee hyvin tai kohtalaisesti, ovat erityisesti aikuisväestön erilaiset psyykkiset haasteet kasvaneet niin Turussa kuin valtakunnallisesti.
- Turkulaisten hyvinvointia haastaa myös alueiden eriytyminen. Tätä eriarvoisuutta on vähennetty aluekehityshankkeilla ja infrastruktuurin parantamisella, mikä edistää tasavertaisempaa kaupunkikehitystä, Aro kiteyttää.
Kaupungin henkilöstö kokee tekevänsä merkityksellistä työtä
Strategian seurannan osana tehdään henkilöstöraportti, joka on nyt valmistunut vuoden 2024 osalta. Raportissa tarkastellaan henkilöstöstrategian toteutumista ja se antaa kattavan kuvan kaupungista työnantajana. Henkilöstöraporttia laadittaessa on huomioitu henkilöstöstrategia vuosille 2022–2025.
Turun henkilöstöstrategian visiona on olla vetovoimainen työnantaja. Tätä visiota strategia toteuttaa kolmen painopisteen kautta, joille jokaiselle on määritelty omat tavoitteensa ja mittarinsa.
- Työ lisää hyvinvointia
- Osaaminen ja uudistuminen
- Parempi johtaminen
Keskeistä henkilöstöraportissa on kaupungin työntekijöiden kokemus työn merkityksellisyydestä. Tulos pohjautuu vuonna 2024 toteutettuun Kunta10 -tutkimukseen, jonka mukaan 93 prosenttia vastaajista koki tekevänsä merkityksellistä työtä.
Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtosen mukaan monia tärkeitä tavoitteita erityisesti ”Työ lisää hyvinvointia” -painopisteen osalta saavutettiin vuonna 2024. Myös monien muiden mittareiden osalta tilanne parantui viime vuoteen verrattuna.
- Turun tärkein tehtävä työnantajana on työntekijöiden hyvinvoinnin, osaamisen ja uudistumiskyvyn jatkuva parantaminen sekä johtamiskulttuurin kehittäminen. Vain siten voimme saavuttaa visiomme olla vetovoimainen työnantaja nyt ja tulevaisuudessa.
Henkilöstöraportin mukaan henkilötyövuosien määrässä on kaupunkitasoisesti kasvua edeltävään vuoteen verrattuna. Turun kaupungin henkilöstön määrä oli vuoden 2024 lopussa yhteensä 6 553. Kaupunki on edelleen merkittävä työnantaja Turun seudulla.
Sairauspoissaoloissa taas oli laskua verrattuna viime vuoteen: vuonna 2024 sairauspoissaoloja oli keskimäärin 15,7 päivää henkilötyövuotta kohden, kun vastaava luku vuodelta 2023 oli 16,5 päivää.
Vuonna 2024 Turun kaupungilla rekrytoinnit vähenivät 32 prosenttia ja avoimet työpaikat vähenivät 28 prosenttia. Hakemusten määrät työpaikkaa kohden nousivat kaikissa tehtävissä. Kaupungin vakituisen henkilöstön keski-ikä vuonna 2024 oli 47,4 vuotta.
Raportit esiteltiin ja hyväksyttiin 31.3.2025 kaupunginhallituksessa, jonka jälkeen ne viedään kaupunginvaltuustolle tiedoksi.
Strategiaraportti 2024
Henkilöstöraportti 2024
Turun kaupungin Voluntary Local Review 2025
Strategiaraportti 2024, Henkilöstöraportti 2024 ja Turun kaupungin Voluntary Local Review 2025 liitteinä kaupunginhallituksen päätöksessä kohdassa 5, 31.3.
Lisätietoja:
Strategiajohtaja Timo Aro ja henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen / haastattelupyynnöt:
Viestintäjohtaja Marjo Mäkipää, strategiaohjaus, marjo.makipaa@turku.fi, puh. 045 691 3881