Quantcast
Channel: Tiedotteet - ePressi
Viewing all 112973 articles
Browse latest View live

Meriverkko punoo meritoimijat yhteistyöverkostoksi Itämeren luonnon puolesta – avoin kutsu etäaamukahveille 4.2.2025 klo 9

$
0
0

Metsähallituksen johtama Biodiversea LIFE IP -hanke on Suomen suurin yhteistyöhanke Itämeren monimuotoisen luonnon turvaamiseksi. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tehostaa meriluonnon suojelua ja edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä Suomen meri- ja rannikkoalueilla. Osana Biodiversea-hanketta toimii meritoimijoille ja kaikille meriluonnosta kiinnostuneille avoin Meriverkko-yhteistyöverkosto. 

Osana Metsähallituksen johtamaa Biodiversea LIFE IP -hanketta (lyhyemmin Biodiversea) toimii ympäristöministeriön koordinoima Meriverkko-yhteistyöverkosto. Sen tavoitteena on toimia meriluonnon puolesta meren monimuotoisuuden ja suojelun valtavirtaistamisessa, ajankohtaisen meriluontotiedon välittäjänä sekä toimialarajat ylittävän yhteistyön ja uusien konkreettisten meriluontoaloitteiden edistäjänä. 

Verkoston tavoite meriluonnon monimuotoisuuden valtavirtaistamisessa kytkeytyy myös kansainvälisiin monimuotoisuustavoitteisiin luontokadon pysäyttämisessä ja suojelualueverkoston kehittämisessä. Yhteistyöverkosto on avoin meritoimijoille ja kaikille meriluonnosta kiinnostuneille. 

Meriverkko käynnisti toimintansa Maailman merien päivänä 8.6.2023 ja on tuonut tähän mennessä yhteen yli 300 aiheesta kiinnostunutta meritoimijaa yrityksistä, yhdistyksistä, kunnista, hallinnosta sekä kansalaisista. Verkosto toimii digitaalisella alustalla, joka mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman osallistumisen. Lisäksi Meriverkko järjestää webinaareja ja työpajoja. 

“Meriverkko on tärkeä foorumi meriluontoon liittyvälle keskustelulle. Olemme saaneet mukaan jo suuren joukon meriluonnon parissa työskenteleviä ja aiheesta kiinnostuneita, mutta mukaan mahtuu edelleen”, toteaa Meriverkon vetäjä, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Liisa Nevalainen

Verkoston seuraava tapaaminen 4.2.2025 klo 9–10 on osa neljä kertaa vuodessa järjestettävää Meriverkon aamukahvisarjaa, jossa verkoston jäsenet esittelevät meriluontotoimiaan. Verkostoon voi liittyä tämän linkin (webropolsurveys.com) kautta.  

Aamukahvitilaisuuden 4.2.2025 ohjelma ja alustajat: 

  • Siiri Nyrhilä, Varsinais-Suomen ELY-keskus / Pienruoppauksen ohjeistuksen kehittämishanke 
  • Markku Luoto, Suomen meriarkeologinen seura / Meriluonnon ja vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimuksen synergiat osana YK:n Ocean Decade -ohjelmaa 
  • Kysymyksiä ja keskustelua 

 

Biodiversea: historiallinen hanke Itämeren suojelemiseksi 


Biodiversea-hanke on ennennäkemätön voimanponnistus Itämeren suojelemiseksi. Kahdeksan vuotta (2021–2029) kestävässä hankkeessa selvitetään tehokkaita ja yhteiskunnallisesti kestäviä tapoja, joilla päästään EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteeseen suojella Euroopan merien pinta-alasta 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Pelkkä suojelualueiden pinta-alan lisääminen ei kuitenkaan yksin riitä turvaamaan meriluonnon monimuotoisuutta, sillä luontokato on Itämeren alueella jo nyt arkipäivää. 

Biodiversea-hankkeessa muun muassa edistetään mereisten lajien, kuten meriajokkaan ja näkinpartaispohjien sekä elinympäristöjen ja luontotyyppien elinvoimaisuutta koko Suomen rannikon kattavalla kunnostussuunnitelmalla sekä konkreettisilla ennallistamis- ja kunnostustoimenpiteillä. Osana hanketta myös poistetaan vieraspetolajeja, kuten minkkejä ja supikoiria. 

“Haluamme Biodiversea-hankkeella myös kertoa siitä, miten paljon Itämeressä on upeaa luontoa, jota voimme vielä pelastaa ja suojella muun muassa suojelualueverkostoa laajentamalla. Biodiversean ohella valtava määrä tahoja tekee työtä sen puolesta, että meillä on tulevaisuudessa nykyistä paremmin voiva ja monimuotoisempi Itämeri”, toteaa Biodiversea-hankkeen projektipäällikkö Susanna Relander

 

Lisätietoa

  • Meriverkko: Liisa Nevalainen, ympäristöministeriö (liisa.nevalainen@gov.fi / +358 295 250 213)   

 

Biodiversea LIFE IP -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemystä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä. Hankkeessa mukana ovat Metsähallituksen Luontopalvelut (hankkeen koordinaattori), Metsähallituksen Eräpalvelut, ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Ahvenanmaan maakunnan hallitus, Turun ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi, Geologian tutkimuskeskus ja Baltic Sea Action Group.


Careerian Katri Pokkinen on valittu Abilympics 2027 kilpailujohtajaksi

$
0
0

Suomi isännöi keväällä 2027 erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien Abilympics MM-kilpailua. Messukeskuksessa järjestettävän kilpailun tavoitteena on nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun yhdenvertaisuutta ja kaikkien oikeutta osallistua koulutukseen ja työelämään. Samanaikaisesti Abilympics-kilpailun kanssa järjestetään myös ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2027. Tapahtuma käyttää yhteisnimitystä ”Skills Games”. 

Abilympics 2027 -kilpailun kilpailujohtajaksi on valittu Katri Pokkinen Careeriasta. Hänen vastuullaan on Abilympicsin johtaminen ja kilpailulajien toteutus yhdessä lajitoimijoiden kanssa. Katri Pokkisella on laaja kokemus kilpailutoiminnasta kansallisesti ja kansainvälisesti.

 

Abilympicsin tavoitteena on kaikkien oikeus osallistua koulutukseen ja työelämään 

International Abilympics Federation on myöntänyt vuoden 2027 Abilympics-kilpailun järjestämisoikeuden Skills Finlandille. Joka neljäs vuosi järjestettävä Abilympics-kilpailu on erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kansainvälinen kilpailu. Kilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla. Tavoitteena on kaikkien oikeus osallistua koulutukseen ja työelämään. Kilpailu myös tukee erityisryhmien työllistymistä.

Abilympics2027 -kilpailu järjestetään yhteistyössä Skills Finlandin ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. Samaan aikaan järjestetään myös Taitaja2027 SM-kilpailu. Kilpailujen järjestäminen samanaikaisesti tarjoaa hyvän mahdollisuuden yhteistyölle ammatillisten erityisoppilaitosten ja muiden ammatillisten oppilaitosten välillä. Samanaikainen järjestäminen tukee myös kestävää kehitystä ja tuo kustannushyötyjä. Suomessa Abilympics-kilpailun järjestämistä tukee taloudellisesti opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Kilpailujohtajaksi valitulla Katri Pokkisella on pitkä kokemus kilpailutoiminnasta 

Abilympics 2027 -kilpailun kilpailujohtajaksi valitulla Katri Pokkisella on pitkä kokemus kilpailutoiminnasta sekä kansallisesti että kansainvälisesti niin kilpailijana kuin valmentajana, hiusmuotoilulajin rakentamisesta ja tehtävistä vastaavana, joukkueenjohtajanakin ja tuomarina. Katri Pokkinen työskentelee Careeriassa hius- ja kauneusalan opettajana.  
– Tällaisen kansainvälisen suurtapahtuman järjestämisessä pystyn hyvin hyödyntämään kilpailukokemustani. Yli 20 vuotta Taitaja-, WorldSkills- ja EuroSkills -kilpailuissa eri tehtävissä toimiessani olen saanut nähdä kilpailutoimintaa monelta eri kantilta, ja matka on ollut opettavainen. Koen myös tärkeäksi, että yhteistyössä suomalaisten erityisoppilaitosten kanssa saamme järjestettyä hienot kilpailut, jotka nimenomaan tukevat erityisen tuen kilpailijoita, Katri summaa uraansa kilpailutoiminnassa.

Helsingissä toukokuussa 2027 järjestettävä Abilympics-kilpailu tuo Suomelle näkyvyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kilpailun kehittämiseen. Samanaikaisesti järjestettävät Abilympics 2027 ja ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2027 tukevat hyvin toisiaan. Espoon Omnia ottaa päävastuun Taitaja-kilpailun koordinoinnista, ja Taitajan kilpailujohtajaksi on valittu Thomas Vasenius. Abilympics-kilpailun kilpailujohtajana Katri Pokkisen päällimmäisenä tavoitteena on järjestää laadukas kilpailutapahtuma, jossa on huomioitu muun muassa esteettömyys erityisen tuen kilpailijoille, sekä laadukkaat kilpailutehtävät. Samassa koko Skills Games -tapahtuma on taidonnäyte suomalaisesta yhteistyöstä eri koulutuksenjärjestäjien kesken.
– Odotan jo innolla tämän tehtävän aloittamista. Tällä koko projektilla tulee olemaan todella suuri merkitys suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle, erityisopetukselle, ja sitä kautta kaikille oppilaitoksille, Katri Pokkinen kertoo ajatuksistaan ja tavoitteistaan Abilympics-kilpailun  kilpailujohtajana.

 

Lisätietoa:
Careeria: Katri Pokkinen, katri.pokkinen@careeria.fi, puh. 0400 360 692
Careeria: www.careeria.fi
Abilympics: Abilympics Helsinki 2027 :: Skills Finland
Skills Finland: Vuoden 2027 Abilympics- ja Taitaja-kilpailujen kilpailujohtajat valittu :: Skills Finland

Kalakeittopäivänä nähdään Kape Aihisen kokkauslive: ”Mitä vain voi tapahtua!”

$
0
0

Kalakeittopäivänä 4.2. kokataan huippukokki Kape Aihisen johdolla kotimaisesta kalasta.  Kalakeittopäivää vietetään nyt kahdeksatta kertaa, ja Pro Kala toteuttaa Kalakeittoliven, johon kaikki ovat tervetulleita.

Ensi viikolla vietetään kansallista Kalakeittopäivää, jonka järjestää Pro Kala ry. Päivän tarkoituksena on innostaa suomalaiset syömään kalakeittoa – ja myös kokkaamaan sitä itse.

Pro Kala tarjoaa Kalakeittopäivänä 4.2. kaikille avoimen pääsyn Kalakeittoliveen, jota luotsaa televisiosta tuttu kokki ja ravintoloitsija Kape Aihinen.

– Live on aina live, eli mitä vain voi tapahtua! Voi olla että leikkaan sormeen, voi olla että kattila tippuu hellalta. Kaikki on mahdollista, hän nauraa.

Aihinen on laatinut Kalakeittoliveä varten herkullisen siikakeiton, johon tulee kalaa kahdella tavalla. Itse keittoon käytetään tuoretta siikaa, keiton kanssa tarjoiltavaan rouilleen puolestaan käytetään savusiikaa.

– Rouille on klassinen ranskalainen lisuke bouillabaisse-keitolle, mutta halusin yhdistää sen siikakeittoon. Näin kokonaisuudesta tulee ruokaisampi ja ateriamaisempi, ja se on täyttävämpi kuin pelkkä keitto, Aihinen sanoo.

Aihisen siikakeitto on raikas, nopeasti valmistuva ja helppo. Sen raaka-aineita voi hyvin muunnella mielensä mukaan, tai korvata aineksia toisilla sen mukaan, mitä kaupasta löytyy. Keiton resepti, kauppalista ja ruuanlaittoon tarvittavat keittiövälineet löytyvät täältä ja ne voi tarkistaa myös Kalakeittopäivän nettisivuilta.

– Jos ei ole siikaa, reseptiin voi käyttää jotain muuta kalaa, vaikka kuhaa tai kirjolohta. Jos haluaa laittaa mukaan perunaa, niin se sopii. Eikä aineksia tarvitse niin tarkkaan mitata, se on lopulta ihan sama, onko sitä fenkolia sata vai kaksi sataa grammaa!

Savukalasta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä se on annoksen juju, ja tuo ruokaan runsauden tunteen. Aihinen ei myöskään jättäisi pois reseptissä olevaa viiniä, sillä se tuo liemeen raikkautta. Reseptissä käytetään ruokakaupoista löytyvää kahdeksanprosenttista viiniä. Se valittiin mukaan siksi, että ainekset saisi kerralla yhdestä kaupasta.

– Toivon että saamme todella paljon jengiä mukaan kokkaamaan. Kalakeitto on suomalaisen ruokakulttuurin ytimessä!

Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa, päivän järjestää Pro Kala ry.  
Pro Kala toteuttaa tiistaina 4.2. klo 11.30 ja 17.30 Kalakeittoliven, jossa kokataan yhdessä Kape Aihisen kanssa. Molemmat lähetykset ovat suoria, joten osallistua voi vaikka molempiin. Osta raaka-aineet etukäteen, etsi tarvittavat välineet kotoa ja osallistu! 

Osallistumislinkit:
Kapen kalakeittolive ti 4.2. klo 11.30: https://www.youtube.com/live/tXo316bLie0 

Kapen kalakeittolive ti 4.2. klo 17.30: https://www.youtube.com/live/xyzw5is9c8E

Kannattaa seurata myös Pro Kalan Parasta evästä -somekanavia Facebookissa ja Instagramissa.


Kapen kalakeitto

500 g siikafileetä (nypitty, suomustettu/nahaton)
150 g purjoa
1 sitruunaruoho (tai yhden sitruunan kuori)
150 g valkokaalia
1 fenkoli
150 g broccolinia
2 kynttä valkosipulia
1 prk (230 g) valkoisia papuja suolaliemessä (säilyke)
3 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä / voita
mustapippuria
3 dl valkoviiniä (8 %, kuivaa/puolikuivaa)
1 l kalalientä (valmista lientä tai 3 kalaliemikuutiota + vettä)
2–3 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
200 g tuorejuustoa (maustamaton)

Viimeistelyyn:
3 kevätsipulin vartta
1–2 rkl tuoretta basilikaa, tilliä ja perillaa hienonnettuna
yrttejä keiton koristeluun

  1. Leikkaa ruodoton sekä suomustettu tai nahaton kalafilee paloiksi haluttuun muotoon.
  2. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja pese ne huolellisesti runsaassa vedessä. Valuta kuiviksi.
  3. Murskaa sitruunaruoho käsin tai hakkaa sen vartta veitsen tylpällä puolella. Vaihtoehtoisesti raasta yhden sitruunan kuori.
  4. Leikkaa kaali ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi.
  5. Leikkaa broccolinit kahteen osaan.
  6. Hienonna valkosipuli.
  7. Valuta ja huuhtele pavut.
  8. Freesaaa leikattu purjo, sitruunaruoho, kaali, fenkoli, broccolini ja valkosipuli kattilassa öljyssä/voissa. Mausta mustapippurilla. Jos käytät sitruunankuorta, lisää se mukaan vasta loppuvaiheessa.
  9. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä se kasaan pari minuuttia, tai kunnes liemestä on haihtunut noin puolet.
  10. Lisää valmis kalaliemi tai kalaliemikuutiot ja vesi kattilaan. Keitä hieman kasaan ja mausta liemi hyvänmakuiseksi suolalla.
  11. Lisää pavut kattilaan.
  12. Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa keittopohjaan.
  13. Lisää lopuksi kalapalat ja anna niiden kypsyä keitossa n. 2–3 minuuttia.
  14. Viimeistele keitto sekoittamalla joukkoon hienonnettua kevätsipulia ja yrttejä. Koristele keitto yrteillä.

Tarjoiluehdotus: Tarjoile keitto savusiika-rouillen ja rapean leivän kanssa.


Savusiika-rouille

1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori + mehu
150 g lämminsavustettua siika (perattuna)
1 tl kurkumaa
2 dl majoneesia
2 rkl tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria
1 rapeakuorinen vaalea leipä

  1. Murskaa ja hienonna kuorittu valkosipulinkynsi. Raasta sitruunan kuori, purista mehu.
  2. Revi siika paloiksi ja poista tarvittaessa ruodot.
  3. Sekoita kulhossa revitty savusiika, hienonnettu valkosipuli, kurkuma ja raastettu sitruunankuori sekä puristettu sitruunamehu toisiinsa vispilällä.
  4. Lisää joukkoon majoneesi.
  5. Viimeistele tuoreella hienonnetulla tillillä.
  6. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
  7. Viipaloi leipä ja paahda se rapeaksi uunissa, paistinpannulla tai leivänpaahtimessa. Tarjoile rouille leivän kera.

Vinkki: keittoon sopii mainiosti myös kuha, ja rouilleen voi käyttää hyvin myös lämminsavustettua kirjolohta.

 

Kuvat: Antton Willberg

Uusi tutkimus avaa nuorten maajoukkuepelaajien pelaajapolkuja – yhteistyö KIHUn, Olympiakomitean ja joukkuepelien välillä syvenee

$
0
0

KIHUn tutkimuskysely 15–19-vuotiaille nuorten maajoukkueurheilijoille tarjoaa arvokasta tietoa pelaajakehitystyön tueksi joukkuepeleissä. Yhteensä 537 vastaajan aineistossa korostuivat alkuvuonna syntyneiden pelaajien osuus, varhainen erikoistuminen lajiin ja harjoitustaustojen erilaisuus. KIHUn, Suomen Olympiakomitean ja joukkuepelien välille on solmittu viiden vuoden yhteistyösopimus, joka tähtää pelaajakehityksen kokonaisvaltaiseen tukemiseen ja huippu-urheilun menestystekijöiden vahvistamiseen.

Nyt toteutettu kysely käynnistää KIHUn ja joukkuepelien tiiviimmän yhteistyön ja on ensimmäinen askel joukkuepelien nuoria maajoukkueurheilijoita koskevan tietopohjan laajentamisessa. Yhteistyön päätavoitteena on tuottaa tietoa ja lisätä ymmärrystä huippupelaajaksi kehittymisestä joukkuepeleissä.

- Pelaajan kasvu ja kehittyminen tapahtuvat sekä yksilönä että vuorovaikutuksessa toimintaympäristön kanssa ja siihen vaikuttavat monet yksilöön, ympäristöön ja järjestelmään liittyvät tekijät. Tästä syystä onkin tärkeää, että pelaajien kehityspolkuja ja niihin vaikuttavia tekijöitä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti useasta eri näkökulmasta, kertoo KIHUn johtava asiantuntija Minna Blomqvist.

Pelaajien taustatiedoista selviää, että alkuvuonna syntyneitä pelaajia on enemmän mukana lähes kaikissa nuorten maajoukkueissa ja suhteellisen iän vaikutus on selkein nuoremmissa maajoukkueissa, joissa lähes kolmasosa pelaajista on syntynyt tammi- tai helmikuussa.

- Pyrkimys tasapuolisiin valintaprosesseihin edellyttää ilmiön vaikutusten tiedostamista. Vaikutusten vähentäminen vaatii koulutusta maajoukkue- ja seuravalmentajille, urheilijoille ja vanhemmille sekä pelaajien pitkäjänteistä kehittämistä. Lisäksi tulee tunnistaa nuorempien ja myöhemmin kehittyvien pelaajien potentiaali ja tuen tarve tiellä aikuisiän huippupelaajaksi, kommentoi joukkuelajien asiantuntija Mikko Häyrinen

Pelaajien kehityspolkujen osalta kyselyn tulokset osoittavat, että seurassa harrastaminen aloitetaan nuorena ja lajiin erikoistuminen tapahtuu valtaosalla varhain.  Seurassa harrastaminen aloitettiin noin 6-vuotiaana, päälaji valittiin keskimäärin 10-vuotiaana ja ainoastaan päälajin harjoitteluun keskittyminen aloitettiin noin 11-vuotiaana. Tyypillistä joukkuepeleissä oli harjoittelu ja pelaaminen myös vanhemman ikäluokan joukkueessa, mikä alkoi sekä tytöillä että pojilla keskimäärin 11-vuotiaana.

Tarkasteltaessa pelaajien harjoitteluhistoriaa eri ikävaiheissa havaitaan, että pelaajien harjoitustaustat ovat hyvinkin erilaisia. Harjoittelun kokonaismäärät olivat suosituksiin verrattuna pieniä kaikissa ikäluokissa erityisesti niillä pelaajilla, jotka harjoittelivat omatoimisesti vähän, ja niillä, jotka eivät harrastaneet päälajinsa ohella muita lajeja. Lisäksi kokonaisharjoitusmäärät olivat alimmillaan yläkouluikään tultaessa, jolloin sekä pihapelien että muiden lajien harrastaminen väheni selkeästi ja päälajin ohjatun harjoittelun määrä pysyi ennallaan. Lapsuusvaiheessa lähes puolet pelaajista (47 %) harrasti päälajinsa lisäksi urheiluseurassa myös jotakin muuta lajia, kun 13–15-vuotiaana muita lajeja harrastavien pelaajien osuus oli enää 11 %.

- Kuten tutkimukset ovat osoittaneet, monipuolisella harrastamisella on vahva yhteys menestymiseen aikuistasolla. KIHUn toteuttama tutkimus antaa meille hyvää kuvaa siitä, missä menemme Suomessa tämän osalta. On erittäin tärkeää, että seuroissa ja eri lajeissa olemme mahdollistamassa ja kannustamassa monilajisuuteen sekä omatoimiseen pihapelien harrastamiseen, kommentoi Jääkiekkoliiton valmennuksen ja huippu-urheilun johtaja Olli Salo.

Valtaosa pelaajista koki kyselyhetkellä päivittäisvalmennuksen toimintaympäristönsä hyväksi. Pelaajat olivat myös valmiita panostamaan harjoitteluun sekä uskoivat ja luottivat omiin kykyihinsä selvitä haastavistakin tilanteista harjoituksissa. Ilahduttavaa oli erityisesti se, että pelaajat kokivat valmennuksen tukevan heidän kehittymistään pitkällä aikavälillä ja mahdollistavan virheistä oppimisen sekä uusien mahdollisuuksien saamisen. Toisaalta erityisesti tyttöpelaajien joukossa valmennusympäristöön kaivattiin lisää vuorovaikutusta ja keskustelua tavoitteista sekä hyvinvoinnista.

Edellä esitellyt tulokset käyvät ilmi KIHUn toteuttamasta kyselystä, johon vastasivat kaikkiaan seitsemän eri joukkuepelin (jalkapallo, jääkiekko, koripallo, käsipallo, lentopallo, pesäpallo ja salibandy) 15–19-vuotiaat maajoukkueurheilijat. Aineisto kerättiin maajoukkueiden leiritapahtumien yhteydessä lokakuun 2023 ja kesäkuun 2024 välisenä aikana ja kyselyyn vastasi kaikkiaan 537 tyttö- ja poikapelaajaa (tytöt n=249, pojat n=288). Kyselyllä kerättiin tietoa muun muassa nuorten pelaajien urheilupoluista, uranäkymistä ja kaksoisurakokemuksista, oppimisen itsesäätelytaidoista ja harjoitteluympäristöistä sekä harjoittelusta ja kilpailemisesta.

Yhteistyön jatkamisesta sovittu viideksi vuodeksi

Hankkeeseen osallistuneet seitsemän lajiliittoa ja Olympiakomitea pitävät tutkimusta niin merkittävänä, että yhteistyötä päätettiin jatkaa. Hankkeen jatkosta seuraavan viiden vuoden ajan on tehty sopimus KIHUn, Suomen Olympiakomitean ja lajiliittojen kesken.

- Pelaajakehitystyön tavoitteena joukkuepeleissä on luonnollisesti auttaa pelaajia saavuttamaan oma potentiaalinsa, joka sitä kautta vaikuttaa tulevaisuudessa myös huippu-urheilumenestykseen. Jotta lajiliitot voivat tässä työssä osaltaan auttaa, tarvitaan tietoa pelaajan kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä pelaajapolun eri vaiheissa lapsuudesta lähtien, tiivistää joukkuepelien huippu-urheiluvastaavana toimiva Juha Sten.

- Kyselyn tulokset ovat jo tähän mennessä antaneet arvokasta lisätietoa lajeissa tehtävän pelaajakehitystyön tueksi, mutta selvitettäviä asioita on paljon ja työ niiden parissa jatkuu. On todella hienoa, että kaikki osapuolet näkevät tämän merkittävänä asiana ja yhteistyötä tehdään tutkimus- ja kehittämistyön osalta ainakin seuraavan viiden vuoden ajan, lisää Sten.

- Suomen Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen pitää tutkimusta ja suunniteltuja jatkotoimenpiteitä merkityksellisinä. Tutkimustulokset vahvistivat meidän näkemyksiämme ja auttavat meitä yhdessä kehittämään urheilijoiden parempaa arkea kohti tavoiteltua maailman huippua. Loppuvuodesta syntyneiden tukemiseksi Palloliitossa on jo käynnistetty ns. Future team -maajoukkuetoiminta, jonka puitteissa pyrimme varmistamaan tuen kaikille potentiaalisille pelaajille.

Lajien päähavaintoja kyselyn tuloksista

  • Alkuvuonna syntyneiden pelaajien määrä korostuu etenkin nuoremmissa ikäluokissa.
  • Seurassa harrastaminen aloitetaan nuorena ja päälajiin erikoistutaan varhaisessa vaiheessa.
  • Harjoitusmäärät ovat pieniä kaikissa ikävaiheissa.
  • Yläkouluikään tultaessa omatoimisen harjoittelun ja pihapelien määrä sekä muiden lajien harrastaminen vähenee merkittävästi.
  • Valmennusympäristöissä pitkän aikavälin kehittymisen tukeminen on hyvällä tasolla, kun taas kehitettävää on urheilijoiden ja valmentajien välisessä vuorovaikutuksessa.


Lataa julkaisu

Blomqvist, M., Mononen, K., Häyrinen, M. & Saari, A. 2024. Joukkuepelit – Huippupelaajaksi kehittyminen 2024, tuloskooste.

Lisätiedot

Johtava asiantuntija Minna Blomqvist, KIHU, 050 305 9040, minna.blomqvist@kihu.fi
Asiantuntija Mikko Häyrinen, KIHU, 0400 185 513, mikko.hayrinen@kihu.fi
Huippu-urheiluvastaava Juha Sten, Suomen Olympiakomitea, 044 374 6313, juha.sten@olympiakomitea.fi

Tapion palvelut laajenevat metsien terveydentilan kartoittamisen ratkaisuilla – kumppanina KOKO Forest

$
0
0

Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät metsän tuhoriskit lisäävät tarvetta metsän hyönteistuhojen tunnistamiselle ja metsätuhojen leviämisen hillitsemiselle. Tapio ja KOKO Forest Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen koskien KOKO Forestin kaukokartoitusteknologian myyntiä osana Tapion palveluja. Tapio toimii KOKO Forestin edustajana.

”Kumppanuus on hieno osoitus Tapion johtavan asiantuntijuuden ja KOKO Forestin tekoälyteknologian yhdistämisestä asiakkaita hyödyttävällä tavalla. Analyysimme tuottaa tutkimukseen perustuvaa ymmärrystä metsien terveydestä ja tuhohyönteisten aiheuttamista puukuolemista. Yhdessä pystymme tuottamaan tutkimukseen perustuvia metsänhoidon suosituksia ja tarkkaa dataa metsän käyttöä koskevien päätöksien tueksi”, sanoo KOKO Forest Oy:n liiketoimintajohtaja Aki Snellman.

”Tapiolle yhteistyö tuo mahdollisuuden hyödyntää riippumatonta, tiedepohjaista huippuosaamista metsien terveydentilan kartoittamiseen ja tuoda Tapion asiantuntijapalveluihin uusia ratkaisuja täsmämetsänhoitoon. Yhteistyön myötä voimme tarjota asiakkaillemme entistä laajemmat palvelut metsäomaisuuden hallintaan, iloitsee Tapion asiantuntijaliiketoiminnan johtaja Olli Äijälä.

Yksittäiset kuolleet puut voidaan tunnistaa kaukokartoitus- ja satelliittikuva-aineistojen perusteella. Tiedon tarkkuuden vieminen yksittäisten puiden tasolle on analyysin ytimessä, sillä 60 % metsissä kuolleista puista esiintyy metsissä yksittäin. Toinen keskeinen hyöty on mahdollisuus seurata muutoksen nopeutta. 

Palvelu soveltuu erityisen hyvin suurempien metsäomaisuuksien hallintaan ja monitavoitteiden metsien hoidon ja käytön suunnitteluun esimerkiksi kunnissa, yrityksissä tai yhteismetsissä.

Lisätiedot:

Tapion asiantuntijaliiketoimiminnan johtaja Olli Äijälä, p. 029 432 6074
KOKO Forest Oy:n liiketoimintajohtaja Aki Snellman, +358 50362 0800

KOKO Forest tarjoaa älykästä ja lähes reaaliaikaista metsäanalytiikkaa liittyen metsien ilmastoriskeihin ja monimuotoisuuteen. Tuotamme tarkkaa tietoa metsätuhoista, puiden kuolleisuudesta ja metsien monimuotoisuudesta asiakkaillemme. Yhdistämme korkealaatuisen satelliittiteknologian, tekoälyn ja vankan tieteeseen perustuvan metsäekosysteemien ja metsien monimuotoisuuden osaamisen. Tavoitteemme on olla maailman johtava satelliittipohjaisen metsäanalytiikan ja -palveluiden tuottaja. KOKO Forestin pääkonttori sijaitsee Helsingissä.

De planerade avverkningarna för privata skogar steg till alla tiders rekord 2024

$
0
0

Enligt anmälningarna om användning av skog var de planerade avverkningarna i privata skogar cirka 65 miljoner kubikmeter 2024. Ökningen jämfört med föregående år var cirka 11 miljoner och jämfört med föregående toppår 2021 7,5 miljoner kubikmeter. Granstockens andel av de anmälda avverkningarna var 25 %, tallmassaved 20 %, tallstock 18 %, gran- och bladmassaved 17 % och bladträdsstock 3 %.

Ifjol anmäldes planerade avverkningar i privatskogar på cirka 600 hektar, dvs. 11 procent mer än året innan. De planerade avverkningarna gällde 4,4 procent av den totala arealen av skogsbruksmark i privata skogar.

Cirka 110 000 hektar första gallring anmäldes (förändring jämfört med föregående år -4 %). Senare gallringsavverkningar inklusive avverkning med kontinuerlig beståndsvård anmäldes för cirka 323 hektar (+12 %) och förnyelseavverkningar cirka 151 hektar (+22 %).

Skogsindustrins nya investeringar och skogsskador ökade avsikterna att avverka

Avverkningsarealerna ökade mest i fjol i Norra Österbotten, Mellersta Finland, Lappland och Södra Savolax. Den relativa ökningen av arealerna var störst i Satakunta (23 %) och Södra Karelen (19 %). Bakom tillväxten i Satakunta ligger stormen Lyly som rasade vid Euraåminne.

I Södra Karelen, Kymmenedalen, Nyland och Birkaland ökade de planerade avverkningarna av granstockar med 700 000 kubikmeter jämfört med året innan. I dessa landskap har det också förekommit många insektsskador och risken för skador har sannolikt ökat skogsägarnas försäljningsbeslut om granstockar.

I de tre nordligaste landskapen betonas en ökning av de planerade avverkningarna för tallmassaved med 600 000 kubikmeter. Skogsindustrins investeringar i norr syns tydligt på virkesmarknaden i området.

Privata skogsägare har utnyttjat avverkningsmöjligheterna i sina skogar i allt större utsträckning under de senaste tio åren. Förra årets planerade avverkningar var cirka 40 procent större än de planerade avverkningarna i mitten av 2010-talet.

– De faktiska mängderna avverkning i de södra landskapen överskred redan 2023 Naturresursinstitutets uppskattningar av de största avverkningsmängderna som kan upprätthållas. Utifrån de planerade avverkningarna har detta skett i allt fler landskap 2024. När skogarna används så intensivt skulle det vara ännu viktigare att öka skogarnas tillväxt. Skogarna borde förnyas så snabbt som möjligt och de nödvändiga skogsvårdsarbetena göras på ett högklassigt sätt och i rätt tid i plantskogar och unga skogar, säger Aki Hostikka, servicechef för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral.

Höjningen av virkespriset har aktiverat skogsägarna  

Den ökade efterfrågan på inhemskt virke har höjt virkespriset betydligt. Skogsägarna har reagerat på detta genom att öka virkesutbudet till rekordnivå. De ökade försäljningsvolymerna och de ökade virkespriserna höjer bruttorotprisinkomsterna till cirka tre miljarder euro.

– Vi uppskattade förra årets planerade avverkningar till cirka 3,3 miljarder euro. Det är cirka 50 procent mer än 2021, varefter virkesimporten från Ryssland upphörde på grund av anfallskriget. Skogssektorns framgång är oerhört viktig för vårt lands ekonomi. Med god och aktiv skogsvård håller vi den regionala ekonomins hjul i rullning. Samtidigt måste man satsa ännu aktivare och mer målmedvetet på att trygga rik skogsnatur i ekonomiskogarna, konstaterar regionutvecklingschef Pekka Äänismaa vid Finlands skogscentral.

Bedömningen av de planerade avverkningarna grundar sig på en lagstadgad anmälan om användning av skog  

Skogscentralen följer utvecklingen av de planerade avverkningarna med hjälp av anmälningar om användning av skog. Anmälan anger bland annat den planerade avverkningens läge och avverkningssätt.

Anmälan om användning av skog är lagstadgad och måste göras minst 10 dygn innan försäljningsavverkningen inleds. Den gäller i 3 år, dvs. avverkningen kan genomföras först en lång tid efter att anmälan har lämnats in. Det förekommer också vissa överlappningar i anmälningarna om användning av skog.

Uppföljningen av planerade avverkningar ger en uppskattning av trädmängderna och arealerna samt en bra beskrivning av förändringarnas riktning och storleksklass. De exakta trädmängderna klarnar i avverkningsskedet.

Planerade avverkningar enligt landskap och avverkningssätt uppdateras varje vecka i Finlands skogscentrals uppföljningstjänst. På webbplatsen finns också statistik från tidigare år landskapsvis.

Mer information:

anmälningar om användning av skog:
Aki Hostikka
servicechef för finansiering och revision
tfn 050 406 8987
aki.hostikka@metsakeskus.fi

de planerade avverkningarnas regionala ekonomiska konsekvenser, hela landet:
Pekka Äänismaa
regionutvecklingschef
tfn 050 340 5121
pekka.aanismaa@metsakeskus.fi 

planerade avverkningar, områden:
Södra och Mellersta Österbotten: Yrjö Ylkänen, näringschef, tfn 050 314 0465, yrjo.ylkanen@metsakeskus.fi

Södra Savolax: Jani Salomaa, näringschef, tfn 050 309 6130, jani.salomaa@metsakeskus.fi   

Tavastland och Nyland: Jouni Rantala, näringschef, tfn 040 700 4115, jouni.rantala@metsakeskus.fi  

Sydöstra Finland: Ilpo Rautio, näringschef, tfn 050 570 2929, ilpo.rautio@metsakeskus.fi  

Kajanaland: Tuomo Mikkonen, näringschef, tfn 044 710 4226, tuomo.mikkonen@metsakeskus.fi

Mellersta Finland: Matti Virkkunen, näringschef, tfn 050 591 3515, matti.virkkunen@metsakeskus.fi 

Lappland: Ulla Huusko, näringschef, tfn 040 182 3496, ulla.huusko@metsakeskus.fi  

Sydvästra Finland: Minna Rautalin, näringschef, tfn 050 469 9090, minna.rautalin@metsakeskus.fi  

Birkaland: Ari Lähteenmäki, näringschef, tfn 040 033 3759, ari.lahteenmaki@metsakeskus.fi  

Österbotten: Nina Myllykangas, näringschef, tfn 040 532 1165, nina.myllykangas@metsakeskus.fi 

Norra Karelen: Terttu Kinnunen, näringschef, tfn 050 478 7743, terttu.kinnunen@metsakeskus.fi

Norra Österbotten: Timo Pisto, näringschef, tfn 044 710 4342, timo.pisto@metsakeskus.fi  

Norra Savolax: Heli Hytönen, näringschef, tfn 050 306 1361, heli.hytonen@metsakeskus.fi

Yksityismetsien hakkuuaikomukset nousivat kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2024

$
0
0

Metsänkäyttöilmoitusten perusteella yksityismetsien hakkuuaikomukset olivat vuonna 2024 noin 65 miljoonaa kuutiometriä. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli noin 11 miljoonaa ja edelliseen huippuvuoteen 2021 verrattuna 7,5 miljoonaa kuutiometriä. Kuusitukin osuus ilmoitetuista hakkuista oli 25 %, mäntykuidun 20 %, mäntytukin 18 %, kuusi- ja lehtikuidun 17 % ja lehtitukin 3 %.

Hakkuuaikomuksia ilmoitettiin yksityismetsistä viime vuonna noin 600 000 hehtaarille eli 11 prosenttia edellisvuotta enemmän. Hakkuuaikomuksia kohdistui 4,4 prosentille yksityismetsien metsätalousmaan kokonaispinta-alasta.

Ensiharvennushakkuita ilmoitettiin noin 110 000 hehtaaria (muutos edelliseen vuoteen -4 %). Myöhempiä harvennushakkuita sisältäen jatkuvan kasvatuksen hakkuut ilmoitettiin noin 323 000 hehtaaria (+12 %) ja uudistushakkuita noin 151 000 hehtaaria (+22 %). 

Metsäteollisuuden uudet investoinnit ja metsätuhot lisäsivät hakkuuaikomuksia

Hakkuuaikomusten pinta-alat kasvoivat viime vuonna eniten Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Lapissa ja Etelä-Savossa. Pinta-alojen suhteellinen kasvu oli suurinta Satakunnassa (23 %) ja Etelä-Karjalassa (19 %). Satakunnassa kasvun takana on osaltaan Eurajokea riepotellut Lyly-myrsky. 

Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla kuusitukin hakkuuaikomukset kasvoivat 700 000 kuutiometriä edellisvuodesta. Näissä maakunnissa on ollut myös paljon hyönteistuhoja, ja tuhoriski on todennäköisesti lisännyt metsänomistajien kuusitukin myyntipäätöksiä.  

Kolmessa pohjoisimmassa maakunnassa korostuu mäntykuidun hakkuuaikomusten 600 000 kuutiometrin lisäys. Metsäteollisuuden pohjoiseen tekemät investoinnit näkyvät alueen puumarkkinoilla selvästi. 

Yksityiset metsänomistajat ovat hyödyntäneet metsiensä hakkuumahdollisuuksia nousujohteisesti viime kymmenen vuoden aikana. Viime vuoden hakkuuaikomukset olivat noin 40 prosenttia suuremmat kuin 2010-luvun puolivälin hakkuuaikomukset. 

– Eteläisissä maakunnissa toteutuneet hakkuukertymät ylittivät jo vuonna 2023 Luonnonvarakeskuksen arviot suurimmista ylläpidettävissä olevista hakkukertymistä. Hakkuuaikomusten perusteella näin on tapahtunut yhä useammassa maakunnassa vuonna 2024. Kun metsien käyttö on näin intensiivistä, olisi entistäkin tärkeämpää lisätä metsien kasvua. Metsät pitäisi uudistaa mahdollisimman ripeästi ja tehdä tarvittavat metsänhoitotyöt laadukkaasti ja oikeaan aikaan taimikoissa ja nuorissa metsissä, sanoo rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta. 

Puun hinnan nousu on aktivoinut metsänomistajia

Lisääntynyt kotimaisen puun kysyntä on nostanut merkittävästi puun hintaa. Metsänomistajat ovat reagoineet tähän lisäämällä puun tarjontaa ennätystasolle. Kasvaneet myyntimäärät ja kohonneet puun hinnat nostavat bruttokantorahatulot noin kolmeen miljardiin euroon. 

–  Arvioimme yksityismetsien viime vuoden hakkuuaikomusten rahalliseksi arvoksi noin 3,3 miljardia euroa. Se on noin 50 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021, jonka jälkeen puuntuonti Venäjältä päättyi hyökkäyssodan vuoksi. Metsäsektorin menestyminen on valtavan tärkeä asia maamme taloudelle. Hyvällä ja aktiivisella metsänhoidolla pidämme aluetalouden pyörät pyörimässä. Samalla on panostettava entistäkin aktiivisemmin ja määrätietoisemmin metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseen talousmetsissä, toteaa aluekehityspäällikkö Pekka Äänismaa Suomen metsäkeskuksesta. 

Hakkuuaikomusarvio perustuu lakisääteiseen metsänkäyttöilmoitukseen

Metsäkeskus seuraa hakkuuaikomusten kehitystä metsänkäyttöilmoitusten avulla. Ilmoitus kertoo muun muassa suunnitellun hakkuun sijainnin ja hakkuutavan.  

Metsänkäyttöilmoitus on lakisääteinen ja se täytyy tehdä vähintään 10 vuorokautta ennen myyntihakkuun aloittamista. Se on voimassa 3 vuoden ajan, eli hakkuu voi toteutua vasta pitkän ajan kuluttua ilmoituksen jättämisen jälkeen. Metsänkäyttöilmoituksissa on jonkin verran myös päällekkäisyyksiä.  

Hakkuuaikomusten seuranta antaa arvion puumääristä ja pinta-aloista sekä kuvaa hyvin muutosten suuntaa ja suuruusluokkaa. Tarkat puumäärät selviävät hakkuuvaiheessa.  

Hakkuuaikomukset maakunnittain ja hakkuutavoittain päivittyvät viikoittain Suomen metsäkeskuksen seurantapalveluun. Sivuilla on myös tilastotietoa maakunnittain aiemmilta vuosilta.

Lisätietoja:

metsänkäyttöilmoitukset:
Aki Hostikka
rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö
050 406 8987
aki.hostikka@metsakeskus.fi

hakkuuaikomuksien aluetaloudelliset vaikutukset, koko maa:
Pekka Äänismaa
aluekehityspäällikkö
050 340 5121
pekka.aanismaa@metsakeskus.fi 

hakkuuaikomukset, alueet:
Etelä- ja Keski-Pohjanmaa: Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö, p. 050 314 0465, yrjo.ylkanen@metsakeskus.fi

Etelä-Savo: Jani Salomaa, elinkeinopäällikkö, p. 050 309 6130, jani.salomaa@metsakeskus.fi    

Häme ja Uusimaa: Jouni Rantala, elinkeinopäällikkö, p. 040 700 4115, jouni.rantala@metsakeskus.fi   

Kaakkois-Suomi: Ilpo Rautio, elinkeinopäällikkö, p. 050 570 2929, ilpo.rautio@metsakeskus.fi   

Kainuu: Tuomo Mikkonen, elinkeinopäällikkö, p. 044 710 4226, tuomo.mikkonen@metsakeskus.fi

Keski-Suomi: Matti Virkkunen, elinkeinopäällikkö, p. 050 591 3515, matti.virkkunen@metsakeskus.fi  

Lappi: Ulla Huusko, elinkeinopäällikkö, p. 040 182 3496, ulla.huusko@metsakeskus.fi   

Lounais-Suomi: Minna Rautalin, elinkeinopäällikkö, p. 050 469 9090, minna.rautalin@metsakeskus.fi   

Pirkanmaa: Ari Lähteenmäki, elinkeinopäällikkö, p. 040 033 3759, ari.lahteenmaki@metsakeskus.fi   

Pohjanmaa: Nina Myllykangas, elinkeinopäällikkö, p. 040 532 1165, nina.myllykangas@metsakeskus.fi  

Pohjois-Karjala: Terttu Kinnunen, elinkeinopäällikkö, p. 050 478 7743, terttu.kinnunen@metsakeskus.fi

Pohjois-Pohjanmaa: Timo Pisto, elinkeinopäällikkö, p. 044 710 4342, timo.pisto@metsakeskus.fi   

Pohjois-Savo: Heli Hytönen, elinkeinopäällikkö, p. 050 306 1361, heli.hytonen@metsakeskus.fi

Mediakutsu: Lisää vehreyttä kaupunkeihin – vihreän infran ajankohtaiset hankkeet ja asiantuntijat esillä Viherpäivillä 5.-6.2.2025

$
0
0

Miten saamme lisää vihreää kaupunkeihin ja miten alati tiivistyvät kaupunkialueet saadaan riittämään kaikille? Vihreän infran asiantuntijat ja yritykset kokoontuvat 5.-6.2.2025 vuosittain järjestettäville Viherpäiville Jyväskylän Paviljonkiin.  

Viherpäivien teemana on elävä lähivihreä. Seminaarin keynote-puhuja Cecil Konijnendijk avaa puheenvuorossaan, miksi viheralueet ovat elintärkeitä kaupunkien terveydelle ja resilienssille. Hän on laajalle levinneen 3–30–300-ohjeen kehittäjä. Ohjeistuksen mukaan, jokaisen kodin ikkunasta pitäisi näkyä vähintään kolme puuta, puuston latvuspeitteisyyden tulisi olla vähintään 30 % ja jokaisella kaupungin asukkaalla enintään 300 metrin matka viihtyisälle viheralueelle. 

Seminaarissa kuullaan myös, miten vanhoja katuja on muutettu viherkaduiksi Barcelonassa, miten monimuotoisuusnäkökulma ja luontoarvot huomioidaan rakentamisessa, otetaanko viheralueiden kunnossapito tarpeeksi huomioon hankkeiden suunnittelussa, ja miten tiivistyvistä kaupunkialueista voidaan saada kaikille lajeille sopiva. 

Näyttely ja kuntavaalipaneeli 

Viherpäivien näyttelyssä yli 80 vihreän infran yritystä ja toimijaa esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan sekä kertovat toiminnastaan. Näyttelyalueen Viherympäristö-areenalla käydään keskusteluja päivän polttavista aiheista, kuten kuntien pölyttäjäystävälisistä viheralueista ja hyvästä kaupunkivalaistuksesta.  

Ajankohtainen kuntavaalipaneeli: Rakentamisen uusi aika käydään Viherympäristö-areenalla torstaina 6.2. klo 12.55. Juontajana toimii kokenut toimittaja, uutistenlukija Keijo Leppänen

ViherGaala  

Viherpäivien ViherGaalassa palkitaan viheralan ansioituneita tekijöitä sekä julkistetaan Vuoden Ympäristörakenne 2024 -kilpailun voittaja. Gaalaan osallistuu yli 530 henkilöä ja se on yksi alan merkittävimmistä verkostoitumistapahtumista. 

Tutustu ohjelmaan ja näytteilleasettajiin tapahtuman sivuilla: vyl.fi/viherpaivat 

Median edustajana tapahtumaan 

Median edustajat voivat osallistua tapahtumaan maksutta. Näytä pressikorttia ilmoittautumistiskillä, niin saat kulkuluvan seminaariin. Näyttely ja Viherympäristö-areenan ohjelma on maksuton ja avoin kaikille (vaatii näyttelyyn rekisteröitymisen).  

Jos haluat tulla ViherGaalaan tekemään juttua, ilmoittaudu 3.2. mennessä sähköpostilla: heidi.ovaska@vyl.fi.  

Tapahtuman aukioloajat 

Seminaari 
5.2.2025 klo 11:00-16:05 
6.2.2025 klo 10:00–15.15 

Näyttely ja Viherympäristö-areena 
5.2.2025 klo 9:00-17:00 
6.2.2025 klo 9:00-15:30 

Lisätiedot: 

Heidi Ovaska 
Tapahtumapäällikkö, Viherympäristöliitto ry 
040 592 5810, heidi.ovaska(at)vyl.fi 

Tiia Naskali 
Julkaisu- ja viestintäpäällikkö, Viherympäristöliitto ry 
050 4381860, tiia.naskali(at)vyl.fi 

Tapahtuman sivut: vyl.fi/viherpaivat  

Tapahtuman järjestää Viherympäristöliitto ry. Viherpäivien pääyhteistyökumppanina WWF:n ja OP Ryhmän Ala villiksi- kampanja ja yhteistyökumppanina Lappset Group Oy. 


Talviuinnin Suomen mestaruudet ratkotaan Pajulahdessa - luvassa kylmää kyytiä ja karnevaalitunnelmaa

$
0
0

Talviuinnin SM-kilpailut 2025 uidaan tulevana viikonloppuna Pajulahden Urheiluopistolla. Hyytävään tapahtumaan on tulossa yli 800 yksilöosallistujaa sekä lähes 70 viestijoukkuetta eri puolilta Suomea. Kilpailujärjestelyistä vastaa Kolmen kampuksen urheiluopisto yhdessä Suomen Ladun kanssa. Kilpailut järjestetään Pajulahden kampuksella Lahdessa.

Talviuinnin Suomen mestaruuksista kilpaillaan jälleen, kun lähes tuhannen uimarin joukko ottaa mittaa toisistaan 25 metrin rintauinnissa ja vapaauinnissa sekä 50 metrin rintauinnissa. Nelihenkiset viestijoukkueet mittelöivät myös 25 metrin rintauinnissa. Ensikertalaisille jääkylmään veteen pulahteleville on lisäksi omat sarjansa: Norpat uivat rennosti ilman ajanottoa ja Kuuttisarjalaiset vain kastautuvat vedessä.

“Vesi on takuuvarmasti kylmää, mutta meno lämmintä ja rentoa. Myös katsojat on huomioitu ruoka- ja juomatarjoiluilla, eli mukavaa kisatunnelmaa on varmasti luvassa myös katsomon puolella”, Suomen Ladun tapahtuma-asiantuntija Petteri Tiainen kertoo.

”Vuodesta 1989 asti järjestetyt SM-kilpailut ovat yksi osoitus suomalaisesta sisusta ja luonnonläheisestä elämäntavasta. Osallistujien ikähaarukka on pääsääntöisesti alle 10-vuotiaista yli 90-vuotiaisiin”, Tiainen jatkaa. 

“Kilpailut järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pajulahdessa ja innolla odotamme tätä tapahtumaa.  Hienoa huomata, että talviuinnin suosio näkyy myös tässä tapahtumassa ja olemme saaneet ennätysmäärän osallistujia mukaan.  Pajulahdessa kaikki palvelut ja tilat ovat kompaktisti lähellä toisiaan, joten suuria siirtymiä ei osallistujille tule.”, kertoo kilpailun johtaja Laura Kittelä.

Kolmipäivisissä kilpailuissa talviuimarit pääsevät pulahtamaan ja kilpailemaan Iso-Kukkasen järveen rakennetulla uintiareenalla sekä lämmittelämään Pajulahden tyylikkäissä maisemasaunoissa. Kilpailualueella vallitsee karnevaalitunnelma ja kilpailut huipentuvat lauantai-iltana Talviuinti-iltamiin, joissa on luvassa livemusiikkia Ilpo Kaikkosen sekä paikallisen DJ:n tahtiin. Iltamien teema on rento ja pukusuosituksena muun muassa villasukat, eli juhlallisimmat vaatteet ja korkokengät voi jättää tällä kertaa kotiin.

Tapahtumassa palkitaan kilpailuissa menestyneiden lisäksi Laurin maljalla vuoden aktiivisin seura sekä kilpailujen nuorin ja vanhin osallistuja. 

“Toivotamme kaikki talviuimarit, katsojat sekä median Pajulahteen seuraamaan ja nauttimaan talviuinnin riemusta.”, summaa Kittelä.

Lisätietoja kilpailuista, aikataulusta ja lähtölistoista löytyy talviuinnin SM-kilpailujen sivuilta

Lisätietoja:
Tapahtuma-asiantuntija Petteri Tiainen
petteri.tiainen@suomenlatu.fi
puhelin 0505566844

Kilpailujen johtaja Laura Kittelä
laura.kittela@kolmekampusta.fi
puhelin 044 775 5212

Vuosikatsaus 2024: Asuntokauppamäärät punnersivat vahvan loppuvuoden vetämänä plussalle

$
0
0

Tammi–maaliskuussa Suomessa myytiin vain hieman yli 10 000 käytettyä asuntoa ja uudiskohdekaupassakin jäätiin alle 500 kappalemääräisesti. 

”KVKL Hintaseurantapalvelun data yltää vuoteen 1999 ja kyseinen vuosineljännes on data-aineistomme heikoin. Vuoden 2024 tammikuu jäi myös Hintaseurantapalvelun historian tähän asti heikoimmaksi kuukaudeksi”, kertoo Viljamaa. 

Olennaista on kuitenkin Viljamaan mukaan havaita kasvava trendi asuntokauppamäärissä. 

”Vuoden viimeisellä kvartaalilla myytiin asuntoja 35 prosenttia enemmän kuin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Myös uudiskohdekaupassa vuoden viimeinen kvartaali oli selvästi vuoden paras.” 

”Normaalissa asuntokaupan suhdanteessa kevät eli vuoden toinen neljännes on vuoden paras kvartaali asuntomarkkinatilastojen perusteella, ja voidaan todeta suhdannepohjan asuntokaupassa sekä näin ollen myös koko kiinteistö- ja rakentamisalalla olleen vuoden 2024 alkupuolella.” 

Pitkällä aikavälillä asuntokaupan vuodet 2023 ja 2024 ovat olleet heikot. Asuntokaupan kokonaisarvo oli vuonna 2024 samalla tasolla kuin vuonna 2014. Asuntokaupan kokonaisarvo oli Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelun mukaan vuonna 2024 noin 10,2 miljardia euroa. Asuntokaupan kokonaisarvo kasvoi vuodesta 2023 noin 300 miljoonaa euroa. Rakentamisen suhdanteen muutosta ja uudisrakentamisen haasteita kuvaa se, että vuonna 2014 uudiskohdekaupan kokonaisarvo oli 1,7 miljardia euroa, kun vuonna 2024 jäätiin vain noin 600 miljoonan euroon. 

”Uudiskohdekaupan vaimeudesta kertoo myös edelleen se, että uudiskohteiden ja käytettyjen asuntojen hintaero on edelleen kuluttajien näkökulmasta liian suuri. Jos käytetystä asunnosta saa kuvainnollisesti yhden huoneen enemmän kuin uudesta asunnosta, kuluttaja valitsee käytetyn asunnon. Tilanteen korjaantuminen ja uudiskohdekaupan volyymien merkittävä kasvu vaatii käytännössä käytettyjen asuntojen hintojen nousua tai uudiskohteiden asuntojen hintojen laskua – todennäköisesti molempia”, arvioi Viljamaa. 

Huippuvuonna 2021 asuntokaupan kokonaisarvo oli jopa 18,2 miljardia euroa. 

Asuntojen hintojen lasku tasaantui

Asuntojen hintakehitys oli vuonna 2024 hyvin tasapainoista, mutta isossa kuvassa asuntojen hintojen lasku jatkui edelleen. 

”Tampereella ja Turussa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat olivat hienoisesti nousussa. Tampereen kehitys on viime vuosina näyttänyt suuntaa koko Suomen asuntomarkkinoille. Asuntojen hintojen osalta suurinta lasku on vuodesta 2022 syksystä jatkuneella hintojen laskukaudella ollut kerrostaloasunnoissa, kun taas rivitaloasunnoissa ja omakotitaloissa hintojen lasku on ollut huomattavasti maltillisempaa. Erityisesti vuosina 2016–2022 rakennettiin runsaasti pieniä kerrostaloasuntoja. Tarjontaa on tullut lisää selvästi enemmän kuin kysyntää, mikä näkyy luonnollisesti hintakehityksessä. Rivitaloasunnoissa ja omakotitaloissa tarjonnan kasvu on ollut maltillisempaa, minkä vuoksi myös hinnat eivät ole laskeneet yhtä paljon kuin kerrostaloasunnoissa”, arvioi Viljamaa.

”Myyntiajat olivat vuoden aikana edelleen kasvussa. Myyntiajan pidentyminen kertoo siitä, että markkinoilla on asuntoja, jotka ovat hinnoiteltu liian korkealle. Markkinahinta on se hinta, josta ostaja sekä myyjä ovat samaa mieltä ja kauppa syntyy. Myynnissä on tällä hetkellä runsaasti asuntoja ja yhteydenottoja tulee paljon, mutta tämän hetken markkinatilanteessa moni kohde on hinnoiteltu liian kalliiksi, jotta ne menisivät kaupaksi, mikä johtaa myyntiaikojen pitenemiseen.”

Loma-asuntokaupassa vahva loppuvuosi

Mökkikaupan luvuista on nähtävissä iso muutos. 

”Näyttää siltä, että loma-asuntokauppa on koronan jälkeen pysyvästi korkeammalla tasolla kuin ennen koronaa. Loma-asuntokauppa oli viime vuonna lukumääräisesti 15 prosenttia vilkkaampaa kuin vuonna 2023, ja sen kokonaisarvokin kasvoi viime vuonna yli 16 prosenttia lähes 460 miljoonaan euroon”, Viljamaa kertoo.

 Erityisesti loppuvuonna 2024 kauppaa mökeistä käytiin hyvin vilkkaasti. Sekä mediaanihinnat että keskiarvohinnat toteutuneista kaupoista ovat korkeammalla tasolla kuin ennen koronaa. 

”Etätyömahdollisuuksien lisääntyminen koronapandemian myötä ovat lisänneet kiinnostusta mökkeilyyn, mutta myös vaatimustaso loma-asunnoille noussut, mikä näkyy hintojen kehityksessä. On selvää, että etätyön yleistyminen on maailmanlaajuinen ilmiö, mikä osaltaan selittää esimerkiksi Lapin mökkikaupan kasvaneita määriä. Kiinnostus loma-asuntokaupassa Suomea kohtaan ei varmasti tule lähitulevaisuudessa vähenemään”.

Inflaatio hellitti ja korot lähtivät selkeämmin laskusuuntaan kesällä

Vuonna 2024 inflaatio oli hyvin vaimeaa. Käytännössä hinnat pysyivät kokonaisuutena täysin samana. Vuosien 2022 ja vuoden 2023 inflaatio ja korkojen nousu kuitenkin näkyivät edelleen kuluttajien mielissä. 

”Inflaation ajatellaan olevan kovempaa kuin se tosiasiassa on. Kevään 2024 isot lakot ja syyskuun arvonlisäveron korotus näkyivät myös painaen kuluttajien luottamusta”, toteaa Viljamaa. 

”Kuluttajien ostovoima vahvistui myös pitkin vuotta 2024. Varsinkin asuntovelallisten ostovoima vahvistui asuntolainan korontarkistuspäivinä erityisesti viime kesästä eteenpäin. Korkojen lasku on markkinaodotusten mukaisesti jatkanut laskuaan, ja inflaatio näyttää pysyvän kurissa. Tämä vahvistaa näkymää sille, että korkojen lasku jatkuu ja korontarkistuspäivinä asuntovelallisten luottamus omaan talouteen vahvistuu.”

Kasvuriihestä tarvitaan toimenpiteitä ja uskoa tulevaan

”Suomessa menee paremmin kuin ajatellaankaan, mutta on selvää, että meidän pitää päästä takaisin talouskasvuun. Viimeisen noin 20 vuoden ajanjakso ilman kasvua pitää saada jäämään taakse. Se vaatii lisää tulevaisuudenuskoa ja kannusteita myös riskin ottamiseen, jotta syntyy myös lisää investointeja sekä parempaa työllisyyskehitystä”, Viljamaa näkee.

Orpon hallituksen aikakausi tulee tänä vuonna puolivälin tarkasteluun. Puoliväliriihi on myös nimetty ”kasvuriiheksi”. Lupaukseen kohdistuu paljon odotuksia, ja toimenpiteitä valmistelemaan on nimitetty Risto Murron vetämä ryhmä, jolta odotetaan esityksiä. 

Kiinteistönvälitysalan näkemyksen mukaan esityksiä ja ehdotuksia riittää, mutta kysymys on lähinnä toimeenpanosta. Vuonna 2012 Kari Stadighin työryhmä esitti useita kasvutoimia, mutta noista ehdotuksista toimeenpantiin käytännössä vain omistusasuntolainojen korkovähennysoikeuden poistaminen. Stadighin työryhmän ehdotuksissa oli useita kotitalouksien vaurastumista ehdotuksia, kuten perintö- ja lahjaveron poistaminen sekä pienten osinkojen verovapaus, mutta nämä eivät ole toteutuneet. 

”Suomalaisten tyypillisin keino vaurastua on omistusasunnon ostaminen sekä omistaminen, ja käytännössä omistusasuntolainojen verovähennysoikeuden poistaminen on iskenyt juuri tuohon kohtaan. Kun mitään ei ole tullut tilalle, ovat nuo muutokset olleet omiaan heikentämään tavallisten omistusasuntoasukkaiden tulevaisuudenuskoa ja vaihtoehtoja”, huomioi Viljamaa. 

Omistusasuntolainojen korkovähennysoikeutta ei enää ollut käytettävissä vuonna 2023, mikä oli myös suhdannepoliittisesti huonoin mahdollinen vuosi tuolle muutokselle. 

”Omistusasuntolainojen korkovähennysoikeus olisi luonnollisesti lieventänyt korkojen nousun tuomaa iskua kotitalouksien ostovoimaan. Kaikissa muissa Pohjoismaissa omistusasuntolainojen korkovähennysoikeus on edelleen käytössä. Tuskin on yllättävää, että kaikissa muissa Pohjoismaissa asuntomarkkinat lähtivät voimakkaammin elpymään vuoden 2024 aikana kuin Suomessa.”

Lisäksi vuonna 2023 tuli voimaan Marinin hallituksen tekemät päätökset asuntolainojen enimmäistakaisinmaksuajan lyhentämisestä 35 vuodesta 30 vuoteen sekä taloyhtiölainoihin rajauksia. 

Hallituksen puoliväliriihessä olisikin Viljamaan mukaan tehtävä päätöksiä, joilla saadaan kasvua aikaan myös asuntomarkkinoilla. 

”Kiinteistö- ja rakentamisalan merkitys on koko Suomen kansantaloudelle erittäin tärkeä, joten asuntomarkkinoiden toimeliaisuuden lisääminen on välttämätöntä. Kasvutoimenpiteinä pitäisi palauttaa mahdollisuus 35 vuoden omistusasuntolainoihin, mikä toisi liikkumavaraa erityisesti lapsiperheiden talouteen, koska lainojen kuukausierät olisivat pienempiä ja kulutusta siirtyisi parhaimmillaan muihin palveluihin tai sijoittamiseen, joilla olisi ilmeisiä työllistäviä sekä kansantalouden kasvua vahvistavia vaikutuksia.”

”Lisäksi omistusasuntolainojen korkovähennysoikeuden poistamisen jälkeen pitäisi jatkaa asuntokaupan varainsiirtoveron pienentämistä ja poistaa se pidemmällä aikavälillä kokonaan. Tämä olisi looginen jatkumo asuntomarkkinoiden veropolitiikan parantamiseksi. Myös ekonomistit lähes poikkeuksetta pitävät varainsiirtoveroa huonona verona, jolla on negatiivisia vaikutuksia myös työllisyydelle, koska se vähentää ihmisten muuttamista työn perässä.”

Vuonna 2025 palataan normaaliin asuntomarkkinasykliin ja kasvuun

Tämän vuoden aikana asuntokaupan piristyminen jatkuu. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto odottaa asuntokauppamäärien kasvavan vuonna 2025 noin 6–9 prosenttia ja asuntojen hintojen nousevan 4–6 prosenttia. Noin 9 prosentin kasvu tarkoittaisi, että Suomessa pitäisi kuukausittain myydä noin 4 750 asuntoa. Keskimäärin 5 000 asuntokauppaa kuukaudessa on pitkällä aikavälillä normaali markkinatilanne Suomessa.

”Odotamme, että alueiden eriytyminen jatkuu. Uudisrakentamisen aloitukset lähtevät selkeämmin kasvuun vuoden kolmannella vuosineljänneksellä ja korjausrakentaminen kasvaa. Leuto talvi tulee näkymään taloyhtiöissä lämmityskustannusten laskuna ja hoitovastikkeissa saattaa olla hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä jopa mahdollisuuksia laskea vastikkeita ja vähentää osakkaiden kustannustaakkaa”, Viljamaa arvioi.

Vuokrien nousu jatkuu vuoden 2025 aikana, mikä nostaa omistusasumisen kiinnostusta suhteessa vuokra-asumiseen. Väestönkasvu jatkuu vuonna 2025 viime vuosien tahtiin, mikä näkyy erityisesti maakuntakeskuksissa ja suurimmissa kaupungeissa. Tämä vahvistaa asumisen sekä asuntojen kysyntää myös pitkällä aikavälillä.

Päähuomiot, data päivitetty 14.1.2025: 

•    Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään KVKL Hintaseurantapalveluun raportoitiin tammi–joulukuussa maanlaajuisesti yhteensä 50 392 kpl käytettyjen asuntojen kauppaa (1,5 % ed. vuosi) ja 2 012 kpl uudisasunnon myyntiä (-10,1 %), eli yhteensä 52 404 kpl asuntokauppoja (1,0 %).

•    Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat perustuen KVKL hintaindeksiin joulukuussa laskivat keskimäärin -1,7 % pääkaupunkiseudulla ja -0,8 % muissa suurissa kaupungeissa vuoden alkuun verrattuna. 

Kauppamäärät nousivat kevään aikana 

Tammi–joulukuussa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään KVKL Hintaseurantapalveluun raportoitiin maanlaajuisesti yhteensä 50 392 kpl käytettyjen asuntojen kauppaa (1,5 % ed. vuosi, -19,9 % 5 v. ka) ja 2 012 kpl uudisasunnon myyntiä (-10,1 %, -74,7 % 5 v. ka), eli yhteensä 52 404 kpl asuntokauppoja (1,0 %, -26,0 % 5 v. ka). Lisäksi myytiin 3 600 kpl loma-asuntoa, 1 274 kpl tontteja, sekä 3 945 kpl muita välitysalan vaihdannan alaisia kohteita kuten liiketiloja, parkkipaikkoja tai varastoja. Kuluneen vuoden kokonaiskauppamäärä oli siten 61 223 kpl kohteita, mikä on 2,1 % vuotta 2023 enemmän ja -25,4 % viiden edeltävän vuoden kappalemääräisestä keskiarvosta. 

Vuosineljänneksiä tarkastellessa myyntimäärät nousivat alkuvuoden matalista lukemista kevään aikana. Kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä myytiin lähes yhtä paljon asuntoja, heinä–syyskuussa 14 285 kappaletta (13,2 % ed. vuosi, -23,0 % 5 v. ka) ja loka–joulukuussa 14 291 kpl (-2,5 %, -19,0 % 5 v. ka).

Asuntotyyppejä tarkastellessa myydyistä käytetyistä asunnoista 25 073 kpl (osuus 49,8 %) sijaitsivat kerrostaloissa ja 12 793 kpl (25,4 %) olivat rivitalo- tai paritaloasuntoja. Omakotitalojen tai erillistalojen kauppoja solmittiin valtakunnallisesti 12 526 kpl (24,9 %). 

Pääkaupunkiseudulla myytiin tammi–joulukuussa yhteensä 11 234 käytettyä asuntoa, mikä on -1,1 % edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudun kauppamäärät olivat 22,3 % koko Suomen kauppamääristä. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuntokauppoja tehtiin 3 235 kpl, ja kauppamäärät nousivat 1,3 % vuodesta 2023. Muualla Suomessa tehtiin 35 923 kpl käytettyjen asuntojen kauppoja (2,3 % ed. vuosi), mikä oli 71,3 % koko Suomen kauppamäärästä.

Suurimmissa kaupungeissa käytettyjen ja uusien asuntojen kauppamäärät pääasiassa nousivat hieman edellisvuoteen nähden, miinusta oli vain Vantaalla (1 980 kpl, -8,5 %) ja Oulussa (2 642 kpl, -0,7 %). Eniten prosentuaalista nousua oli Espoossa (3 027 kpl, 4,1 %).  Pelkästään käytettyjen asuntojen myyntiä tarkastellessa samalla tavoin kaikissa muissa kaupungeissa on hieman kasvua paitsi Vantaalla (1 820 kpl, -7,6 %) ja Oulussa (2 470 kpl, -0,3 %). Eniten käytettyjä asuntoja myytiin lukumääräisesti Helsingissä (6 694 kpl, 0,3 %), Tampereella (3 195 kpl, 1,5 %) ja Espoossa (2 720 kpl, 0,4 %).

Eniten uusia asuntoja suurista kaupungeista myytiin Espoossa 307 kpl (55,1 % ed. vuosi, -71,5 % 5 v. ka), Helsingissä 304 kpl (40,7 %, -76,1 % 5 v. ka) ja Tampereella 213 kpl (-5,3 %, -79,2 % 5 v. ka). 

Maakunnista asuntoja myytiin eniten Uudellamaalla (16 300 kpl, -0,5 %), Pirkanmaalla (5 810 kpl, -0,1 % ed. vuosi) ja Varsinais-Suomessa (4 933 kpl, 4,7 %). Prosentuaalisesti eniten kauppamäärät nousivat edellisvuoteen nähden Keski-Pohjanmaalla (432 kpl, 17,7 %), Kainuussa (514 kpl, 8,9 %) ja Etelä-Karjalassa (992 kpl, 6,6 %). 

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnoissa hieman laskua vuoden alkuun verrattuna

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat perustuen KVKL hintaindeksiin laskivat vuoden aikana keskimäärin -1,7 % pääkaupunkiseudulla ja -0,8 % muissa suurissa kaupungeissa vuoden alkuun verrattuna. Pääkaupunkiseudun kaupungeista hintojen lasku oli jyrkintä Vantaalla (-6,7 %). Oulussa laskua oli -7,6 %, Turussa nousua oli 2,4 % ja Tampereella 0,7 %. 

KVKL hintaindeksiä tarkastellessa (perusvuosi 2015) käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat olivat pääkaupunkiseudulla alkuvuoden 2018 tasolla, muualla Suomessa palattiin vuoden 2016 alun tasolle. 

Asuntokaupan kokonaisarvo oli 9,6 miljardia euroa käytetyissä asunnoissa ja 0,6 miljardia euroa uudisasunnoissa, eli yhteensä 10,2 miljardia euroa. 

Myyntiaikoja tarkastellessa joulukuun 2024 myyntiajat ovat melko lähellä tammikuun aikoja, toki vaihtelua on ollut vuoden aikana. 

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu   

Katso liitteestä lisätietoja myyntimääristä kunnittain, seutukunnittain ja maakunnittain. 

Lisätietoja:   

Tuomas Viljamaa   
toimitusjohtaja  
tuomas.viljamaa@kiinteistonvalitysala.fi   
p. +358 40 723 5821  

KVKL Hintaseurantapalvelun kattavuus

·    KVKL:n julkaisemiin tilastoihin ja markkinakatsauksiin viitatessa tulee lähde ilmoittaa seuraavasti: KVKL Hintaseurantapalvelu, www.hintaseurantapalvelu.fi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 28.1.2025 (katsauksen päiväys). Taulukkoa tai kuviota lainatessa niiden tulee näkyä sellaisenaan, ja lähde tulee ilmoittaa lainauksen alla kuten edellä. 
 
·    KVKL Hintaseurantapalveluun kerätään hinta- ja laatutiedot toteutuneista asunto- ja kiinteistökaupoista palvelussa mukana olevilta suomalaisilta kiinteistönvälittäjiltä ja rakennusliikkeiltä. Palvelun saavat käyttöönsä kaikki välitysliikerekisteriin merkityt kiinteistönvälittäjät sekä uudistuotannon osalta rakennusliikkeet, eikä käyttö edellytä liiton tai sen jäsenryhmittymien jäsenyyttä. 
 
·    KVKL Hintaseurantapalvelussa on tiedot yhteensä yli 1,6 miljoonasta asuntokaupasta vuodesta 1999 alkaen. KVKL Hintaseurantapalvelussa on mukana merkittävä määrä rakennusliikkeitä, joten sen tiedot antavat hyvän kuvan suoraan kuluttajille myytävien eli ns. kovan rahan uusien asuntojen markkinan kehittymisestä. 
 
Keskeisimmät tilastot ja niiden rajaukset
·    Liitto seuraa markkinan kehittymistä kuukausi-, vuosineljännes- ja vuositasolla. Vertaamme ajanjakson toteutuneita kauppamääriä vastaavaan vuoden takaiseen määrään, ja julkaisemme tähän perustuen muutosprosentin. Pitkäaikaisena keskiarvona käyttäessämme viiden edeltävän vuoden kauppamäärien keskiarvoa halutun jakson osalta, johon vertaamme kuluvan vuoden toteumaa.  
 
·    Hintojen tilastointiin käytetään liiton käyttöön tuotettua vanhojen kerrostaloasuntojen laatuvakioitua hintaindeksiä, joka on laskettu 13 suurimmalle paikkakunnalle (Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Tampere, Turku, Vaasa, Vantaa). Indeksin perusvuosi on 2015.  
 
·    Myyntiaikojen tilastoinnissa käytetään myyntiaikojen keskiarvoa kohteille, joiden myyntiaika on 1–999 päivää. 
 
Kattavuusarvio
·    Liiton tietojen kattavuus on laskettu vertailemalla KVKL Hintaseurantapalvelun tietoja Tilastokeskuksen vanhojen osakeasuntojen hinnat -tilastoon, joka sisältää lukumäärätiedot kaikista Suomessa tehdyistä vanhojen osakeasuntojen kaupoista perustuen verottajalta saatuihin tietoihin. 
 
·    Hintaseurantapalvelun osalta vertailussa ovat mukana vanhojen kerros-, rivi- ja pari- ja erillistaloasuntojen sekä osakemuotoisten omakotitalojen kaupat. Tilastokeskuksen osalta mukana ovat vanhat kerros- ja rivitaloasunnot, joihin sisältyvät myös osakemuotoiset pientalot. 
 
·    KVKL Hintaseurantapalvelu kattaa vuosittain noin 80 % vanhojen asuntojen kauppamääristä ja noin 90 % vanhojen asuntojen markkinan arvosta. 
 
·    Uusien asuntojen osalta vertailu on tehty Tilastokeskuksen valmistuvien asuntojen tuotantoluvuista, jotka sisältävät muun muassa suoraan institutionaalisille sijoittajille rakennetut kohteet, joiden hintoja ei KVKL Hintaseurantapalvelussa tilastoida. KVKL Hintaseurantapalvelussa ei myöskään tilastoida esim. ARA-tuotantoa. KVKL Hintaseurantapalvelun kattavuus kokonaistuotantoluvuista vaihtelee siten vuosittain n. 25 %–35 % välillä. 

Huono hakijakokemus on yleistä rekrytoinneissa ja siitä kerrotaan eteenpäin

$
0
0

MPS:n vuotuinen Työnhakututkimus selvitti näkemyksiä työnhausta ja rekrytoinneista. Lähes 1500 vastaajaa kertoi, miksi työpaikkaa vaihdetaan ja miten työnhaku sujui vuonna 2024.

Huono hakijakokemus on yleistä ja siitä kerrotaan eteenpäin

Huono hakijakokemus yhdistää työnhakijoita. Jopa 91 prosentilla on ollut huono hakijakokemus ja näitä kokemuksia jaetaan omalle verkostolle. Pahimmillaan hakijoiden huono kohtelu aiheuttaa mainehaittaa rekrytoiville organisaatioille. Työnhakijoista 61 % on jakanut huonon kokemuksen läheisilleen. Kolmasosa jättää jopa rekrytoivan organisaation tuotteita tai palveluita ostamatta huonon hakijakokemuksen takia.

Työnhaussa eniten turhauttaa sopivien työpaikkojen puute sekä riittämätön palaute

Turhauttavimmat työnhakuun liittyvät tekijät olivat riittämätön palaute rekrytoinnin aikana sekä itselle sopivien työpaikkojen vaikea löydettävyys.

Muita syitä turhautumiseen ovat liian pitkät rekrytointiprosessit, hakemisen vaivalloisuus, oman osaamisen sanoittamisen hankaluus sekä se, että uuden työpaikan kulttuurista on vaikea saada tietoa. Hakemisen vaivalloisuus korostuu erityisesti alle 34-vuotiaissa hakijoissa sekä opiskelijoilla.

Rekrytoinnit koetaan syrjiviksi

Lähes joka toinen on kokenut syrjintää työnhaussa. Syrjintää kokevat erityisesti yli 55-vuotiaat, mutta sitä ilmenee kaikissa ikäluokissa. Vastaajat kertovat kokeneensa syrjintää iän lisäksi myös ylipätevyyteen, sukupuoleen, kansalaisuuteen, kieleen ja nimeen liittyen.

Työpaikan vaihtamisen kolmen kärki on selkeä

Yleisimmät kolme syytä työpaikan vaihtamiseen ovat halu kehittää osaamista, parempi palkka sekä halu edetä uralla. Halu kehittää osaamistaan on kaikkien vastaajien tärkein syy työpaikan vaihtoon ja se korostuu erityisesti työpaikkaa vaihtavilla johtajilla.

Paremman palkan merkitys on kasvanut vuosien 2020–2023 aikana, mutta sen merkitys oli hieman laskenut vuonna 2024.

Työpaikkaa vaihtajista suurin osa (65 %) toivoo kuitenkin, että palkka nousee uudessa tehtävässä. Erityisesti passiiviset työnhakijat odottavat, että palkka nousisi työpaikkaa vaihtaessa.

Työpaikan vaihdon syynä on myös huono johtaminen. Tämä liittyi sekä omaan esihenkilöön, mutta myös koko organisaation johtoon. Paremman esihenkilön vuoksi työpaikkaa haluaisi vaihtaa joka viides vastaaja.

Vinkit rekrytoijille

  • Houkuttele osaajia kertomalla työpaikkailmoituksessa palkkataso, kehittymismahdollisuudet, etätyökäytännöt ja jotain sellaista, mistä selviää organisaation kulttuuri.
  • Varmista, että et syrji rekrytoinnin missään vaiheessa.
  • Viesti aktiivisesti ja avoimesti koko rekrytoinnin ajan.

MPS Työnhakututkimus toteutettiin verkossa vuoden 2024 lopussa. Vastaamaan kutsuttiin suomalaisia aktiivisia ja passiivisia työnhakijoita. Vastaajia oli 1485, joista 55 % oli naisia ja 43 % miehiä. Suurin osa vastaajia oli korkeakoulutettuja. Vastaajien tehtävätasot: asiatuntijat 36 %, esihenkilö/päällikkö 22 %, johtaja 20 %, työntekijä 15 %, yrittäjä 3 %, opiskelija 3 %. Vastaajista 44 % oli aktiivisessa työnhaussa.

Lataa tutkimusraportti 

Lisätietoja

Liisa Kirjavainen, Rekrytoinnin kehityspäällikkö, MPS Career
liisa.kirjavainen@mps.fi
+358 20 746 9423

Niilo Mäkelä, Director, MPS People Analytics
niilo.makela@mps.fi
+358 20 746 9578

Gynekologisen hoidon jatkuvuudessa, saatavuudessa ja kivun hoitamisessa parantamisen varaa

$
0
0

 

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n kyselyn mukaan suurin osa (62 %) gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elävistä saa pääosin hyvää hoitoa, mutta myös monia ongelmakohtia nousee esille. Diagnoosiviiveet vaihtelevat nopeasta diagnosoinnista kymmeniin vuosiin ja niiden keskiarvo oli kyselyssä 8,97 vuotta. Diagnoosin saaminen on monelle tärkeää tilanteen selkeyden ja oikean hoidon kannalta, mutta tietoa ja tukea tarvittaisiin enemmän. 59 % vastaajista ei ole saanut riittävästi tietoa sairaudestaan tai oireyhtymästään diagnosoinnin yhteydessä. 

Hoidon jatkuvuudessa, saatavuudessa ja kivun hoitamisessa on kehitettävää. 57 %:lla vastaajista ei ollut vastaushetkellä hoitokontaktia, mutta suurin osa heistä koki tarvitsevansa sitä. 43 % ei saa tarvittaessa nopeasti apua terveydenhuollosta ja 44 % oli sitä mieltä, ettei ole saanut riittävästi hoitoa kipuihin. 

Korento toivoo, että kevään hyvinvointialuevaaleissa ehdolla olevat huomioivat gynekologisen hoidon puutteet. Vaalitavoitteissamme vaadimme diagnosoinnin nopeuttamista ja nopeampaa hoitoonpääsyä niin yleislääkärille kuin gynekologille. 

Myös hoidon taloudelliset kustannukset ovat monelle vastaajalle merkittävä rasite. 35 % vastaajista koki paljon taloudellisia haasteita hoidon, kuntoutuksen tai lääkityksen kustannuksista. Noin kolmannes raportoi siirtäneensä terveydenhuollossa asiointia (33 %) tai lääkkeen hankkimista (30 %) kustannussyistä. Aluevaaleissa Korento vaatii, että hoidon tulee olla kaikille taloudellisesti saavutettavaa eivätkä asiakasmaksut saa estää kenenkään hakeutumista hoitoon. 

Kyselyn vastaajilla oli mahdollisuus myös kertoa omin sanoin kokemuksistaan. Avovastauksissa korostui erityisesti turhautuminen siihen, ettei gynekologisia oireita ja kipua ole otettu tosissaan terveydenhuollossa. Vähättelyn kokemukset jäävät usein vaivaamaan, vaikka myöhemmin olisikin saanut hyvää hoitoa. Kuukautisterveyttä ja kuukautisoireisiin liittyvää tietoa tulisi edistää jatkossa sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Oireiden tunnistaminen terveydenhuollossa on tärkeää, mutta sen lisäksi tietoa tulee jakaa esimerkiksi kouluissa ja nuorisopalveluissa. 

Esimerkkejä vastauksista:

  • Nuorena ensimmäisillä gynekologikäynneillä lääkärin tokaisu jäänyt mieleen: "kuulehan tyttö, kyllä kuukautisten kuuluukin olla vähän kivuliaat"
  • Olen saanut hyvää hoitoa, mutta myös aivan järkyttävän huonoa hoitoa ja paljon siltä väliltä. Huonosta hoidosta jää niin pahat traumat, että edelleen tulee kyyneleet silmiin, kun niitä kertoja muistelee. On vähätelty, esineellistetty, aiheutettu tarpeetonta kipua, saatu avuton olo ja jätetty ilman hoitoa. Parhaissa tapauksissa taas on kohdattu kokonaisena ihmisenä, uskottu, oikeasti ymmärretty ja autettu. Pahat kokemukset jää mieleen, mutta hyvät on niitä jotka oikeasti auttaa selviämään päivittäisessä arjessa.
  • Se valtava helpotuksen tunne, kun lääkäri sanoo varmalla äänellä suoraan diagnoosin ja kirjaa sen käynnin kertomukseen, nostaa edelleen kyyneleet silmiin vuosienkin päästä.

 

Lisätietoa kyselystä:

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry. toteutti syksyllä 2024 kyselyn, johon vastasi noin 400 gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elävää ihmistä. Vastaajien ikäjakauma oli laaja ja vaihteli 16 ja 78 vuoden välillä. Valtaosalla vastaajista (62%) oli diagnosoitu endometrioosi. 22 % vastasi diagnoosikseen PCOS:n ja 14 % vulvodynian. 10 % vastasi, ettei heillä ole diagnoosia vastaamishetkellä. Osalla oli useampi päällekkäinen diagnoosi, minkä vuoksi näiden vastausten yhteenlaskettu lukema ylittää 100 %. Vastaajia oli ympäri Suomea eri hyvinvointialueilta. Suurimmat vastaajamäärät olivat Pirkanmaalta, Helsingistä, Pohjois-Pohjanmaalta ja Varsinais-Suomesta.

Suomalaiset aloittivat kieltenopiskelun urakalla tammikuussa – suosituimmat kielet pitämässä pintansa myös vuonna 2025

$
0
0

Suomalaisten aikuisten suosituin hetki aloittaa kieltenopiskelu on koittanut nyt tammikuussa.

– Alkuvuosi on uusien alkujen aikaa, mikä innostaa monia aloittamaan uuden harrastuksen ja panostamaan osaamisen kehittämiseen. Tämä näkyy vahvasti myös oman kielitaidon kehittämisessä, ja tammikuussa suomalaiset ovatkin aloittaneet kielten opiskelun oikein urakalla. WordDiven sovelluksen aktiivisten opiskelijoiden määrä kasvaa alkuvuodesta lähes 20 prosenttia loppuvuoteen verrattuna, sanoo WordDive Oy:n Head of Business Suvi Sillvan.

– Seuraavaksi suosituin aika aloittaa kielten opiskelu koittaa yleensä elo-syyskuussa, kun kesälomakauden jälkeen monet suuntaavat uudella innolla itsensä kehittämisen pariin, myös työelämän tarpeita silmällä pitäen. 

Suomalaisten opiskelemissa kielissä ei juuri eksotiikkaa näy: vuonna 2024 opiskeltiin innokkaimmin englantia, toiseksi eniten ruotsia ja kolmanneksi espanjaa.

– Vuodesta toiseen suomalaiset opiskelevat mieluiten englantia. Nytkin tammikuussa WordDive-palvelussa aloittaneista käyttäjistä puolet on valinnut englannin, mikä voi tuntua yllättävältä, sillä englantia opitaan jo koulussa monta vuotta. Englannin taidon merkitys kasvaa kuitenkin arjessamme jatkuvasti. Kielitaidon ei ole tarkoituskaan tulla valmiiksi kouluaikoina, vaan sitä voi ja kannattaa kehittää läpi elämän, Sillvan sanoo.

Vapaa-ajan vietto ja työelämän tarpeet ohjaavat kielten opiskelun suosiota

Sillvanin mukaan englannin kärkisija tulee varmasti pysymään ennallaan jatkossakin, ellei jopa kasvamaan, kaikista suosituimpana suomalaisten aikuisten opiskelemana kielenä. WordDiven toteuttamien asiakaskyselyiden mukaan yleisin syy opiskella englantia on matkustelu, seuraavaksi yleisimmät syyt ovat työ ja ura. 

– Englannin kielen suosio perustuu luonnollisesti siihen, että sillä pärjää kaikkialla maailmassa. Jos matkustelua varten haluaa opiskella vain yhtä kieltä, se on englanti. Englantia tarvitaan entistä enemmän myös Suomessa, esimerkiksi arjen asioinnissa ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Työelämässä englannin kielen osaaminen luo sekä uusia uramahdollisuuksia että auttaa pärjäämään nykyisissä tehtävissä, kun yritykset ja työroolit kansainvälistyvät, Sillvan täsmentää.

Ruotsin kielen osaaminen taas voi olla vaatimus työpaikkaa hakiessa, tai vähintäänkin tilaisuus erottua hakijajoukosta. Englannin tapaan monella on ruotsistakin taustaa kouluajoilta, joten sen pariin palaamiseen voi olla matalampi kynnys kuin kokonaan uuden kielen aloitukseen. 

– Espanja puolestaan kuuluu suomalaisten suosituimpiin matkakohteisiin, mikä innostaa opiskelemaan myös espanjan kieltä. Matkasta saa usein enemmän irti, kun osaa paikallista kieltä edes hieman, Sillvan lisää. 

Avustus öljylämmityksestä luopumiseksi on päättymässä – tukea ehtii hakea vielä hetken

$
0
0

Tiedote
Motiva Oy
28.1.2025

Pientalojen omistajat ehtivät hakea avustusta öljylämmityksestä luopumiseen vielä kevään 2025 aikana, ja avustettavien remonttien on oltava valmiita viimeistään 31.8.2025. Nyt on siis oikea aika päivittää fossiilinen lämmitys esimerkiksi lämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Uusi karttasovellus paljastaa, kuinka paljon eri kunnissa avustusta on hyödynnetty.

Omakoti- ja paritaloihin voi vielä saada ELY-keskuksen 4 000 tai 2 500 euron avustuksen öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että öljy- tai maakaasulämmitysjärjestelmä poistetaan rakennuksesta.

 – Pientaloille on myönnetty avustuksia öljylämmityksestä luopumiseen vuodesta 2020 alkaen yhteensä noin 122 miljoonaa euroa, kaiken kaikkiaan yli 31 000 hakijalle. Niillä on tuettu siirtymistä puhtaampaan lämmitysmuotoon, joka on yksi tärkeimmistä kotitalouden ilmastovaikutuksia vähentävistä teoista, kertoo ryhmäpäällikkö Sabina Mäki Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Omakoti- ja paritalojen öljy- ja maakaasulämmitykselle on monia vaihtoehtoja. Suosittuja ovat maa- ja ilma-vesilämpöpumput sekä kaukolämpö. Vaihtoehtojen vertailu kannattaa, jotta löytää omaan taloonsa sopivan ja taloudellisesti järkevän ratkaisun.

Öljyn tai maakaasun korvaaminen uusiutuvalla energialla vähentää talon ostoenergian määrää ja kustannuksia. Lämmitystavan vaihdon yhteydessä on kannattavaa myös hoitaa talon energiatehokkuus kuntoon. Kun talon energiankulutus on pienempi, voi säästää sekä lämmityskustannuksissa että uuden lämmitysjärjestelmän mitoituksessa.

Karttasovellus näyttää, missä avustusta on hyödynnetty

ELY-keskus on julkaissut uuden karttasovelluksen, joka kertoo avustuksen kuntakohtaisesta hyödyntämisestä vuosina 2020–2024. Sovelluksessa voi tarkastella kuntatasolla myönnettyjen avustusten kokonaismäärää, niiden määrää suhteessa väestöön sekä niiden määrää suhteessa omakotitalojen ja paritalojen määrään.

– Avustusta on myönnetty kappalemääräisesti eniten suuriin ja keskisuuriin kaupunkeihin sekä niiden kaupunkiseuduille. Kun katsotaan avustusten määrää suhteessa pientalojen määrään, ne ovat painottuneet etenkin lounaiseen ja läntiseen Suomeen sekä eteläiseen Lappiin. Erityisen vähän niitä on taas myönnetty itäisimpään Suomeen sekä pohjoiseen Lappiin, Mäki sanoo.

Katso karttasovelluksesta, miten avustuksia on myönnetty omalle alueellesi: https://experience.arcgis.com/experience/cac6442d52b94b0c913d39ddc57ec549/

Nopea ja helppo sähköinen avustushaku

Avustusta pientalon öljylämmityksestä luopumiseen on helpointa hakea sähköisesti. Vaihtoehtoisesti voi myös käyttää tulostettavia lomakkeita. Tarkemmat ohjeet avustuksen hakemiseen ELY-keskuksen verkkosivuilla, jonne myös päivitetään avustuksen hakemisen päättymisen tarkka päivämäärä: Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi - ELY-keskus.fi

Avustuksista ja niiden hakemisesta saa lisätietoa ELY-keskuksen ympäristöasioiden asiakaspalvelusta.

Öljylämmityksen korvaavan lämmitysmuodon valintaan saat teknistä neuvontaa Motivasta. Motivan verkkosivuilta löydät lisätietoja öljylämmityksen vaihdon hyödyistä.

 

Lisätietoja medialle

ELY-keskuksen myöntämät avustukset ja niiden hakeminen
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
ryhmäpäällikkö Sabina Mäki
0295 036 090
sabina.maki@ely-keskus.fi

Vaihtoehtoiset lämmitystavat
Motiva Oy
asiantuntija Teemu Kettunen
+358 (0) 9 6122 5035
teemu.kettunen@motiva.fi

Tutkimus: Brändiin sopiva menevä musiikki parantaa kauppakeskuksen asiakaskokemusta

$
0
0

Uuden tutkimuksen mukaan yrityksen brändin mukaan mietityt positiiviset soittolistat tuottavat paremman asiakaskokemuksen verrattuna rauhallisimpiin geneerisiin taustamusiikkilistoihin.

Neljässä suomalaisessa kauppakeskuksessa toteutetussa tutkimuksessa haluttiin selvittää musiikin vaikutusta asiakaskokemukseen ja myyntiin. Tavoitteena oli ymmärtää, miten brändin mukaisesti kootut soittolistat vaikuttavat asiakaskokemukseen verrattuna kohdentamattomaan taustamusiikkiin.

Tutkimusympäristöinä olivat Vantaan Jumbo, Helsingin Kaari, Tampereen Ratina ja Raision Mylly. Asiakaspalautteita kerättiin yhteensä yli 15 000 kappaletta.

Tulokset osoittivat, että soittolistat, jotka sisältävät brändiin sopivia iloisia kappaleita, johtavat parempaan asiakaskokemukseen. Yhteensopivuuden ollessa täydellinen (arvo 1.00), asiakaskokemuksen keskiarvo oli noin 0.89. Yhteensopivuuden laskiessa myös asiakaskokemuksen arviot laskivat johdonmukaisesti.

Musiikkivalinnoilla havaittiin yhteys myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Jopa 41,3 prosenttia vastaajista kertoi rahankäyttönsä olleen hieman suunniteltua suurempaa, kun taustalla soi kauppakeskuksen brändiin sopiva soittolista. Vaikka kauppakeskusten musiikkiprofiilit on rakennettu kunkin keskuksen brändin mukaisiksi ja ne vaihtelevat artisti- ja musiikkisisällöiltään, tutkimuksen mukaan kaikissa tutkimuskohteissa kevyt, iloinen ja eteenpäin menevä nopeatempoinen taustamusiikki tuki asiakaskokemusta parhaiten.

Tutkimuksen toteutti Gramexin ja Teoston omistama GT Musiikkiluvat Oy. Mukana tutkimuksen toteuttamisessa olivat myös kauppakeskusten äänimaailmoja suunnitteleva ja ylläpitävä Mall Voice, tutkimuskumppani Feedbackly, taustamusiikkioperaattori Toneco sekä monitorointikumppani BMAT.

”Jumbossa on valmistunut brändiuudistus ja koko kauppakeskuksen kattava yleisten tilojen ilmeen yhtenäistäminen. Musiikki on merkittävä osatekijä koettua palveluympäristöä eli oikealla musiikilla voidaan suoraan vaikuttaa siihen, miten asiakkaat ja työntekijät kokevat ja havaitsevat tilan tunnelman ja ilmapiirin. Tavoitteenamme on luoda musiikkikokemus, joka resonoi asiakkaidemme kanssa ja vahvistaa brändiimme identiteettiä. Tämä on osa laajempaa strategiaamme parantaa asiakaskokemusta ja vahvistaa yhteyttämme asiakkaisiimme", sanoo Jumbon markkinointipäällikkö Tiina Heikkilä.

”Tutkimuksen myötä olemme ottaneet käyttöön osassa kauppakeskusta uuden soittolistan, joka tukee asiakkaiden tunnekokemusta ja piristää arjen keskellä. Uusi menojalkaa tahdittava soittolista on täynnä pirteää pop-musiikkia. Soittolistalta löytyy vähän kotimaista artisteja kuten Etta ja Bess sekä runsaasti ulkomaalaisia artisteja kuten Nicky Youre ja Olly Murs", hän toteaa.

”Asiakasymmärrystä kasvattamalla voidaan vaikuttaa tunne- ja asiakaskokemukseen. Brändinmukaisen musiikin soidessa kauppakeskuksissa, suunniteltua suurempaa rahankäyttöä havaittiin erityisesti alle 39-vuotiaissa naisissa sekä ystävän kanssa asioitaessa. Perheen kanssa asioineissa puolestaan korostui parempi asiakaskokemus. Huomioimalla tämänkaltaiset löydökset kaupanalalla voidaan palvella erilaisia asiakasryhmiä entistäkin paremmin suunnittelemalla soittolistat esimerkiksi viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan”, kuvailee GT Musiikkilupien toimitusjohtaja Lauri Ogawa.

Lisätietoa EU-tutkimusprojektin kokonaisuudesta, muista tutkimuksista ja tuloksista löytyy musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa toteutettu tutkimus on osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä  EU Music 360 -hanketta, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta eri aloilla. Suomessa tutkimukset on toteutettu kaupan alalla helmi–huhtikuussa 2024.

Tiedustelut:  

Lauri Ogawa 
Toimitusjohtaja 
GT Musiikkiluvat Oy 
050 395 6131

Tiina Heikkilä
Markkinointipäällikkö, kauppakeskus Jumbo
tiina.heikkila@jumbo.fi


Taiteilijat loivat kantahämäläisiin Taidelansseihin uusia teoksia ensihoitajien kanssa

$
0
0

Hämeenlinnalaiset kuvataiteilija Anne Tamminen ja muotoilija Anni Knuutila työskentelivät taiteilijaresidensseissä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella viime keväänä. Residensseissä syntyi henkilöstön kanssa yhteistyössä taideteokset kolmeen uuteen Taidelanssiin. Kanta-Hämeen Taidelansseja on toteutettu Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen yhteistyössä jo aiemminkin. Tässä projektissa teokset suunniteltiin ensimmäistä kertaa varta vasten uusiin ambulansseihin. Samalla toteutui myös ensimmäistä kertaa Suomessa taiteilijaresidenssi pelastuslaitoksella.

Taiteilijaresidenssin aikana kuvataiteilija Anne Tamminen tutustui ensihoitajien työhön ja ambulanssien arkeen Riihimäellä ja Forssassa. Hän opasti ja kannusti henkilöstöä valokuvaamaan omaa ympäristöään suuntaamalla kuvakulman kohti taivasta. Ehdotetuista valokuvista valittiin kuva-aihe ja taiteilija loi siitä Pilvistö-teoksen kahteen Taidelanssiin. ”Keskustelut taiteesta herättivät pelastuslaitoksella monenlaisia mielipiteitä. Toivottavasti Pilvistö-teos rauhoittaa mieltä, kun voi keskittyä kuvan yksityiskohtiin ja kuunnella luonnon ääniä matkan aikana”, toivoo Tamminen. Teokseen liittyvän äänimaiseman teki muusikko Timo Seppälä.

Muotoilija Anni Knuutila seurasi ensihoitajien työtä Hämeenlinnan toimipisteellä. Työhön tutustumisen ja keskustelujen lisäksi Knuutila järjesti taidegrafiikan pajoja taukoa pitäville ensihoitajille. Työpajoissa syntyneestä grafiikasta taiteilija loi Yhteisellä matkalla -teoksen Hämeenlinnan uuteen ambulanssiin. "Ensihoitajien hektinen työympäristö ja ennalta määrittelemättömät työtehtävät vaativat paljon ensihoidon henkilöstöltä ja luovat monenkirjavan tunneskaalan hoitajan ja potilaan välille. Residenssissä syntynyt teos kuvaa tätä yhtälöä – kaiken kiireen ja paineen keskellä ollaan joka tapauksessa yhteisellä matkalla." sanoo Knuutila.

Taiteilijaresidenssi pelastuslaitoksella oli mielenkiintoinen prosessi”, kertoo ensihoidon erityisasiantuntija Ville Lähde Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta. ”Monien vaiheiden jälkeen teokset ovat nyt ambulansseissa, ja lopputulos on meidän mielestämme oikein hieno.”

Ambulanssit valmistaneen yhteistyökumppanin ja teippiyritysten kanssa tehtiin tiivistä ja toimivaa yhteistyötä. Koritehdas Profile Vehicles Oy:n mukaan projekti on ollut mielenkiintoinen ja yritys on mielellään mukana kehittämässä uutta sekä parantamassa niin ensihoitotyön kuin myös potilaan viihtyvyyttä. Taidelanssien lopputulos on kaunis, ja toivottavasti se tuottaa iloa niin potilaille kuin ensihoitajillekin.

Taidelanssien taustaa

Taidelanssi-hanke aloitettiin Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen yhteistyönä 2022–2023. Taidelanssi1-projektissa 16 ambulanssiin tuotiin tarratoisintoina teoksia Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista. Hyvät kokemukset taiteesta ambulanssissa kannustivat jatkamaan hanketta.

Taiteilijaresidenssejä on toteutunut aiemmin esimerkiksi sairaaloissa ja hoito- ja hoivalaitoksissa, mutta nyt, Taidelanssi2-projektissa, taiteilijaresidenssi on ollut ensimmäistä kertaa pelastuslaitoksella. Hämeenlinnan taidemuseo järjesti avoimen hakuprosessin kantahämäläisille taiteilijoille vuonna 2023. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen, Hämeenlinnan taidemuseon ja Taiken valitsijaraati valitsi residenssitaiteilijoiksi Anne Tammisen ja Anni Knuutilan. 

Hanketta on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja se on saanut myös ammatillisten museoiden innovatiivisille hankkeille tarkoitettua avustusta Museovirastolta.

Uudet Taidelanssit esillä yleisölle 112-päivänä

Yleisö pääsee tutustumaan uusiin Taidelansseihin pelastuslaitoksen 112-päivän tapahtumassa 11.2.2024 kello 10–18 Hämeenlinnan toimipisteessä osoitteessa Kutalantie 1, 13210 Hämeenlinna.

Lisätietoa:
taidelanssi.fi

Katso YouTubessa:
Tunnelmapaloja Taidelanssin taiteilijaresidenssistä

Anni Knuutila mittaa Yhdessä matkaten -teoksen paikkoja uudessa Taidelanssissa Luolaja Creativen Ville Kankaanpään kanssa. Lähtökohta Yhteisellä matkalla -teokselle olivat pelastuslaitoksen taiteilijaresidenssin aikana käydyt keskustelut ja ensihoidon henkilöstön tekemä taidegrafiikka. Kuva: Sirpa Haapaoja

Anni Knuutila mittaa Yhdessä matkaten -teoksen paikkoja uudessa Taidelanssissa Luolaja Creativen Ville Kankaanpään kanssa. Lähtökohta Yhteisellä matkalla -teokselle olivat pelastuslaitoksen taiteilijaresidenssin aikana käydyt keskustelut ja ensihoidon henkilöstön tekemä taidegrafiikka. Kuva: Sirpa Haapaoja

Taiteilija taidelanssissa

Anne Tamminen tutkii Pilvistö-teoksen teippausta uudessa Taidelanssissa. Teoksen lähtökohtana olivat keskustelut ja valokuvauksen opastus pelastuslaitoksella. Ambulanssien sisäkaton teoksen hän loi ensihoitajan ottaman valokuvan pohjalta. Kuva: Sirpa Haapaoja

Tutkimus: Brändiin sopiva menevä musiikki paransi kauppakeskus Ratinan asiakaskokemusta

$
0
0

Uuden tutkimuksen mukaan yrityksen brändin mukaan mietityt positiiviset soittolistat tuottavat paremman asiakaskokemuksen verrattuna rauhallisimpiin geneerisiin taustamusiikkilistoihin.

Neljässä suomalaisessa kauppakeskuksessa toteutetussa tutkimuksessa haluttiin selvittää musiikin vaikutusta asiakaskokemukseen ja myyntiin. Tavoitteena oli ymmärtää, miten brändin mukaisesti kootut soittolistat vaikuttavat asiakaskokemukseen verrattuna kohdentamattomaan taustamusiikkiin.

Tutkimusympäristöinä olivat Tampereen Ratina, Vantaan Jumbo, Helsingin Kaari ja Raision Mylly. Asiakaspalautteita kerättiin yhteensä yli 15 000 kappaletta.

Tulokset osoittivat, että soittolistat, jotka sisältävät brändiin sopivia iloisia kappaleita, johtavat parempaan asiakaskokemukseen. Yhteensopivuuden ollessa täydellinen (arvo 1.00), asiakaskokemuksen keskiarvo oli noin 0.89. Yhteensopivuuden laskiessa myös asiakaskokemuksen arviot laskivat johdonmukaisesti.

Musiikkivalinnoilla havaittiin yhteys myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Jopa 41,3 prosenttia vastaajista kertoi rahankäyttönsä olleen hieman suunniteltua suurempaa, kun taustalla soi kauppakeskuksen brändiin sopiva soittolista. Vaikka kauppakeskusten musiikkiprofiilit on rakennettu kunkin keskuksen brändin mukaisiksi ja ne vaihtelevat artisti- ja musiikkisisällöiltään, tutkimuksen mukaan kaikissa tutkimuskohteissa kevyt, iloinen ja eteenpäin menevä nopeatempoinen taustamusiikki tuki asiakaskokemusta parhaiten.

Tutkimuksen toteutti Gramexin ja Teoston omistama GT Musiikkiluvat Oy. Mukana tutkimuksen toteuttamisessa olivat myös kauppakeskusten äänimaailmoja suunnitteleva ja ylläpitävä Mall Voice, tutkimuskumppani Feedbackly, taustamusiikkioperaattori Toneco sekä monitorointikumppani BMAT.

”Kauppakeskus Ratina on kaikkien yhteinen urbaani kohtaamispaikka kaupungin ytimessä, joten musiikilla on suuri rooli toiminnassamme. Tutkimus oli meille oiva tilaisuus kerätä tietoa asiakkailtamme musiikkibrändistämme ja syventää ymmärrystämme sopivasta taustamusiikista ja äänimainonnasta”, sanoo Ratinan kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola.

”Uusi soittolistamme sisältää erilaisia kotimaisia artisteja kuten Mirella, Kuumaa, Käärijä X Erika Vikman, Nuppu Oinas, Vesala, Teleks, Vilma Alina, Yona, Aki Tykki ja Jannika B sekä erittäin laajan kattauksen ulkomaalaisia artisteja”, hän jatkaa.

”Asiakasymmärrystä kasvattamalla voidaan vaikuttaa tunne- ja asiakaskokemukseen. Brändinmukaisen musiikin soidessa kauppakeskuksissa, suunniteltua suurempaa rahankäyttöä havaittiin erityisesti alle 39-vuotiaissa naisissa sekä ystävän kanssa asioitaessa. Perheen kanssa asioineissa puolestaan korostui parempi asiakaskokemus. Huomioimalla tämänkaltaiset löydökset kaupanalalla voidaan palvella erilaisia asiakasryhmiä entistäkin paremmin suunnittelemalla soittolistat esimerkiksi viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan”, kuvailee GT Musiikkilupien toimitusjohtaja Lauri Ogawa.

Lisätietoa EU-tutkimusprojektin kokonaisuudesta, muista tutkimuksista ja tuloksista löytyy musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa toteutettu tutkimus on osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä  EU Music 360 -hanketta, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta eri aloilla. Suomessa tutkimukset on toteutettu kaupan alalla helmi–huhtikuussa 2024.

Tiedustelut:  

Lauri Ogawa 
Toimitusjohtaja 
GT Musiikkiluvat Oy 
050 395 6131

Mervi Ahola
Ratinan kauppakeskuspäällikkö
mervi.ahola@sponda.fi

Tutkimus: Brändiin sopiva menevä musiikki paransi kauppakeskus Myllyn asiakaskokemusta

$
0
0

Uuden tutkimuksen mukaan yrityksen brändin mukaan mietityt positiiviset soittolistat tuottavat paremman asiakaskokemuksen verrattuna rauhallisimpiin geneerisiin taustamusiikkilistoihin.

Neljässä suomalaisessa kauppakeskuksessa toteutetussa tutkimuksessa haluttiin selvittää musiikin vaikutusta asiakaskokemukseen ja myyntiin. Tavoitteena oli ymmärtää, miten brändin mukaisesti kootut soittolistat vaikuttavat asiakaskokemukseen verrattuna kohdentamattomaan taustamusiikkiin.

Tutkimusympäristöinä olivat Raision Mylly, Vantaan Jumbo, Helsingin Kaari, ja Tampereen Ratina. Asiakaspalautteita kerättiin yhteensä yli 15 000 kappaletta.

Tulokset osoittivat, että soittolistat, jotka sisältävät brändiin sopivia iloisia kappaleita, johtavat parempaan asiakaskokemukseen. Yhteensopivuuden ollessa täydellinen (arvo 1.00), asiakaskokemuksen keskiarvo oli noin 0.89. Yhteensopivuuden laskiessa myös asiakaskokemuksen arviot laskivat johdonmukaisesti.

Musiikkivalinnoilla havaittiin yhteys myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Jopa 41,3 prosenttia vastaajista kertoi rahankäyttönsä olleen hieman suunniteltua suurempaa, kun taustalla soi kauppakeskuksen brändiin sopiva soittolista. Vaikka kauppakeskusten musiikkiprofiilit on rakennettu kunkin keskuksen brändin mukaisiksi ja ne vaihtelevat artisti- ja musiikkisisällöiltään, tutkimuksen mukaan kaikissa tutkimuskohteissa kevyt, iloinen ja eteenpäin menevä nopeatempoinen taustamusiikki tuki asiakaskokemusta parhaiten.

Tutkimuksen toteutti Gramexin ja Teoston omistama GT Musiikkiluvat Oy. Mukana tutkimuksen toteuttamisessa olivat myös kauppakeskusten äänimaailmoja suunnitteleva ja ylläpitävä Mall Voice, tutkimuskumppani Feedbackly, taustamusiikkioperaattori Toneco sekä monitorointikumppani BMAT.

”Myllyn strategian ytimessä on brändi ja asiakaskokemus. Meille keskiössä ovat ihm(eell)iset, joten tietenkin halusimme lähteä tutkimaan, minkälainen musiikki sopii maailman ihmeellisimpään raisiolaiseen kauppakeskukseen. Olemme kuunnelleet asiakkaitamme ja ottaneet käyttöön tutkimustulosten mukaisen soittolistan", sanoo kauppakeskus Myllyn markkinointipäällikkö Mira Salo.

”Uudelta soul-henkiseltä soittolistalta löytyy vähän kotimaisia artisteja, mutta sitäkin isompi kattaus ulkomaalaisia artisteja kuten Ava Max, Astrid S. ja Jubël”, hän jatkaa.

”Asiakasymmärrystä kasvattamalla voidaan vaikuttaa tunne- ja asiakaskokemukseen. Brändinmukaisen musiikin soidessa kauppakeskuksissa, suunniteltua suurempaa rahankäyttöä havaittiin erityisesti alle 39-vuotiaissa naisissa sekä ystävän kanssa asioitaessa. Perheen kanssa asioineissa puolestaan korostui parempi asiakaskokemus. Huomioimalla tämänkaltaiset löydökset kaupanalalla voidaan palvella erilaisia asiakasryhmiä entistäkin paremmin suunnittelemalla soittolistat esimerkiksi viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan”, kuvailee GT Musiikkilupien toimitusjohtaja Lauri Ogawa.

Lisätietoa EU-tutkimusprojektin kokonaisuudesta, muista tutkimuksista ja tuloksista löytyy musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa toteutettu tutkimus on osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä  EU Music 360 -hanketta, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta eri aloilla. Suomessa tutkimukset on toteutettu kaupan alalla helmi–huhtikuussa 2024.

Tiedustelut:  

Lauri Ogawa 
Toimitusjohtaja 
GT Musiikkiluvat Oy 
050 395 6131

Mira Salo
Markkinointipäällikkö, kauppakeskus Mylly
mira.salo@kauppakeskusmylly.fi

Tutkimus: Brändiin sopiva menevä musiikki paransi kauppakeskus Kaaren asiakaskokemusta

$
0
0

Uuden tutkimuksen mukaan yrityksen brändin mukaan mietityt positiiviset soittolistat tuottavat paremman asiakaskokemuksen verrattuna rauhallisimpiin geneerisiin taustamusiikkilistoihin.

Neljässä suomalaisessa kauppakeskuksessa toteutetussa tutkimuksessa haluttiin selvittää musiikin vaikutusta asiakaskokemukseen ja myyntiin. Tavoitteena oli ymmärtää, miten brändin mukaisesti kootut soittolistat vaikuttavat asiakaskokemukseen verrattuna kohdentamattomaan taustamusiikkiin.

Tutkimusympäristöinä olivat Helsingin Kaari, Vantaan Jumbo, Tampereen Ratina ja Raision Mylly. Asiakaspalautteita kerättiin yhteensä yli 15 000 kappaletta.

Tulokset osoittivat, että soittolistat, jotka sisältävät brändiin sopivia iloisia kappaleita, johtavat parempaan asiakaskokemukseen. Yhteensopivuuden ollessa täydellinen (arvo 1.00), asiakaskokemuksen keskiarvo oli noin 0.89. Yhteensopivuuden laskiessa myös asiakaskokemuksen arviot laskivat johdonmukaisesti.

Musiikkivalinnoilla havaittiin yhteys myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Jopa 41,3 prosenttia vastaajista kertoi rahankäyttönsä olleen hieman suunniteltua suurempaa, kun taustalla soi kauppakeskuksen brändiin sopiva soittolista. Vaikka kauppakeskusten musiikkiprofiilit on rakennettu kunkin keskuksen brändin mukaisiksi ja ne vaihtelevat artisti- ja musiikkisisällöiltään, tutkimuksen mukaan kaikissa tutkimuskohteissa kevyt, iloinen ja eteenpäin menevä nopeatempoinen taustamusiikki tuki asiakaskokemusta parhaiten.

Tutkimuksen toteutti Gramexin ja Teoston omistama GT Musiikkiluvat Oy. Mukana tutkimuksen toteuttamisessa olivat myös kauppakeskusten äänimaailmoja suunnitteleva ja ylläpitävä Mall Voice, tutkimuskumppani Feedbackly, taustamusiikkioperaattori Toneco sekä monitorointikumppani BMAT.

”Kaaren jatkuva tavoite on kehittää arjen asioinnista entistä sujuvampaa, ja palveluita ja tiloja asiakas- ja henkilökuntalähtöisemmäksi. Taustamusiikki ja äänimainonta ovat tärkeä osa palvelukokonaisuutta ja Kaaren brändiä. Tutkimustulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, millaiseksi kuulijat kokevat Kaaren äänimaailman ja brändin. Musiikki puhuttelee ihmisiä ja luo kohtaamisia. Tutkimustulosten myötä voimme vahvistaa musiikkibrändiämme ja tukea asiakaskokemusta taustamusiikilla entistä paremmin", toteaa kauppakeskus Kaaren markkinointipäällikkö Piia Veikkolainen.

”Uusi urbaani soittolista painottuu ulkomaalaiseen musiikkiin ja soittolistalla kuullaan artisteja kuten Billie Eilish, Camila Cabello ja HONNE,” hän jatkaa.

”Asiakasymmärrystä kasvattamalla voidaan vaikuttaa tunne- ja asiakaskokemukseen. Brändinmukaisen musiikin soidessa kauppakeskuksissa, suunniteltua suurempaa rahankäyttöä havaittiin erityisesti alle 39-vuotiaissa naisissa sekä ystävän kanssa asioitaessa. Perheen kanssa asioineissa puolestaan korostui parempi asiakaskokemus. Huomioimalla tämänkaltaiset löydökset kaupanalalla voidaan palvella erilaisia asiakasryhmiä entistäkin paremmin suunnittelemalla soittolistat esimerkiksi viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan”, kuvailee GT Musiikkilupien toimitusjohtaja Lauri Ogawa.

Lisätietoa EU-tutkimusprojektin kokonaisuudesta, muista tutkimuksista ja tuloksista löytyy musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa toteutettu tutkimus on osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä  EU Music 360 -hanketta, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta eri aloilla. Suomessa tutkimukset on toteutettu kaupan alalla helmi–huhtikuussa 2024.

Tiedustelut:  

Lauri Ogawa 
Toimitusjohtaja 
GT Musiikkiluvat Oy 
050 395 6131

Piia Veikkolainen
Markkinointipäällikkö, kauppakeskus Kaari
piia.veikkolainen@cbre.com

 

Tutkimus: Brändiin sopiva menevä musiikki paransi kauppakeskus Jumbon asiakaskokemusta

$
0
0

Uuden tutkimuksen mukaan yrityksen brändin mukaan mietityt positiiviset soittolistat tuottavat paremman asiakaskokemuksen verrattuna rauhallisimpiin geneerisiin taustamusiikkilistoihin.

Neljässä suomalaisessa kauppakeskuksessa toteutetussa tutkimuksessa haluttiin selvittää musiikin vaikutusta asiakaskokemukseen ja myyntiin. Tavoitteena oli ymmärtää, miten brändin mukaisesti kootut soittolistat vaikuttavat asiakaskokemukseen verrattuna kohdentamattomaan taustamusiikkiin.

Tutkimusympäristöinä olivat Vantaan Jumbo, Helsingin Kaari, Tampereen Ratina ja Raision Mylly. Asiakaspalautteita kerättiin yhteensä yli 15 000 kappaletta.

Tulokset osoittivat, että soittolistat, jotka sisältävät brändiin sopivia iloisia kappaleita, johtavat parempaan asiakaskokemukseen. Yhteensopivuuden ollessa täydellinen (arvo 1.00), asiakaskokemuksen keskiarvo oli noin 0.89. Yhteensopivuuden laskiessa myös asiakaskokemuksen arviot laskivat johdonmukaisesti.

Musiikkivalinnoilla havaittiin yhteys myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Jopa 41,3 prosenttia vastaajista kertoi rahankäyttönsä olleen hieman suunniteltua suurempaa, kun taustalla soi kauppakeskuksen brändiin sopiva soittolista. Vaikka kauppakeskusten musiikkiprofiilit on rakennettu kunkin keskuksen brändin mukaisiksi ja ne vaihtelevat artisti- ja musiikkisisällöiltään, tutkimuksen mukaan kaikissa tutkimuskohteissa kevyt, iloinen ja eteenpäin menevä nopeatempoinen taustamusiikki tuki asiakaskokemusta parhaiten.

Tutkimuksen toteutti Gramexin ja Teoston omistama GT Musiikkiluvat Oy. Mukana tutkimuksen toteuttamisessa olivat myös kauppakeskusten äänimaailmoja suunnitteleva ja ylläpitävä Mall Voice, tutkimuskumppani Feedbackly, taustamusiikkioperaattori Toneco sekä monitorointikumppani BMAT.

”Jumbossa on valmistunut brändiuudistus ja koko kauppakeskuksen kattava yleisten tilojen ilmeen yhtenäistäminen. Musiikki on merkittävä osatekijä koettua palveluympäristöä eli oikealla musiikilla voidaan suoraan vaikuttaa siihen, miten asiakkaat ja työntekijät kokevat ja havaitsevat tilan tunnelman ja ilmapiirin. Tavoitteenamme on luoda musiikkikokemus, joka resonoi asiakkaidemme kanssa ja vahvistaa brändiimme identiteettiä. Tämä on osa laajempaa strategiaamme parantaa asiakaskokemusta ja vahvistaa yhteyttämme asiakkaisiimme”, sanoo Jumbon markkinointipäällikkö Tiina Heikkilä.

”Tutkimuksen myötä olemme ottaneet käyttöön osassa kauppakeskusta uuden soittolistan, joka tukee asiakkaiden tunnekokemusta ja piristää arjen keskellä. Uusi menojalkaa tahdittava soittolista on täynnä pirteää pop-musiikkia. Soittolistalta löytyy vähän kotimaista artisteja kuten Etta ja Bess sekä runsaasti ulkomaalaisia artisteja kuten Nicky Youre ja Olly Murs,” hän toteaa.

”Asiakasymmärrystä kasvattamalla voidaan vaikuttaa tunne- ja asiakaskokemukseen. Brändinmukaisen musiikin soidessa kauppakeskuksissa, suunniteltua suurempaa rahankäyttöä havaittiin erityisesti alle 39-vuotiaissa naisissa sekä ystävän kanssa asioitaessa. Perheen kanssa asioineissa puolestaan korostui parempi asiakaskokemus. Huomioimalla tämänkaltaiset löydökset kaupanalalla voidaan palvella erilaisia asiakasryhmiä entistäkin paremmin suunnittelemalla soittolistat esimerkiksi viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan”, kuvailee GT Musiikkilupien toimitusjohtaja Lauri Ogawa.

Lisätietoa EU-tutkimusprojektin kokonaisuudesta, muista tutkimuksista ja tuloksista löytyy musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa toteutettu tutkimus on osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä  EU Music 360 -hanketta, jossa tutkitaan musiikin vaikutusta eri aloilla. Suomessa tutkimukset on toteutettu kaupan alalla helmi–huhtikuussa 2024.

Tiedustelut:  

Lauri Ogawa 
Toimitusjohtaja, GT Musiikkiluvat Oy
lauri.ogawa@musiikkiluvat.fi
050 395 6131

Tiina Heikkilä
Markkinointipäällikkö, kauppakeskus Jumbo
tiina.heikkila@jumbo.fi

Viewing all 112973 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>