Rovaniemeläiset ovat osallistuneet uutterasti kaupungin kehittämiseen vuonna 2024. Lue tästä, mitä konkreettisia vaikutuksia osallistumisella on ollut ja miten asiat ovat edenneet.
Kaupunkiympäristö ja -suunnittelu
Strateginen yleiskaava
Kaavatyöhön on voinut osallistua vastaamalla tulevaisuuskyselyyn, osallistumalla kansalaisraatiin tai sidosryhmätilaisuuksiin. Keskustelujen ja kyselyn antia hyödynnetään, kun kaupungin tulevaisuudesta laaditaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia, visiota ja toimenpiteitä, miten visioon päästään. Tulevaisuuskyselyn tulokset.
Ounasvaaran kaavamuutos
Kaavamuutoksesta järjestettiin avoin keskustelutilaisuus ja kaavakävely kesäkuussa 2024. Tilaisuuksien ja palautteen myötä kaupunki on arvioinut uudelleen, mitä selvityksiä kaavamuutoksesta on hyvä tehdä. Ensi vuoden aikana kaupunki laatii luonto- ja hydrogeologiaselvityksen kaava-alueelta. Valmiiden selvitysten pohjalta arvioidaan, edetäänkö kaavamuutosten osalta ja jos, niin miten.
Kaupungintalon peruskorjaus
Kaupungille on tullut kuntalaisaloite siitä, että kaupungin tulisi viestiä enemmän kaupungintalon remontin etenemisestä. Aloitteen myötä kaupunki on tehnyt remontin etenemisestä oman verkkosivun rovaniemi.fi/kaupungintalo.
Kivikadun kaavamuutos
Kaupunki järjesti alueen asukkaille keskustelutilaisuuden kaavamuutoksesta, joka mahdollistaisi pienkerrostalojen rakentamisen nykyisille omakotitalotonteille. Tilaisuuden jälkeen kaupunki on tehnyt kaksi luonnosvaihtoehtoa mahdollisesta muutoksesta. Keskustelutilaisuudessa esitettyjä näkemyksiä on huomioitu luonnosvaihtoehdoissa mahdollisuuksien mukaan. Toisessa luonnosvaihtoehdossa pienkerrostalot on sijoitettu lähemmäs Kivikatua, kauemmas naapuritonteista. Luonnosvaihtoehtojen kaavamääräyksillä on pyritty huolehtimaan, että pienkerrostalot sopivat mahdollisimman hyvin olemassa olevaan ympäristöön. Kaavamuutoksen luonnosvaihtoehdot nähtävillä ja kommentoitavana 10.1.2025 saakka osoitteessa rovaniemi.fi/kaavatori. Nyt annettavat palautteet tullaan huomioimaan kaavamuutoksen edetessä.
Lapset, nuoret ja opiskelijat mukana kaupungin kehittämisessä
Toiveruokakysely
Koululaiset ja päiväkoti-ikäiset kertoivat kyselyssä, mitä ruokia he toivovat. Kyselyyn tuli yli 1300 vastausta. Toivotuimpia ruokia tarjottiin kouluissa ja päiväkodeissa lapsen oikeuksien viikolla marraskuussa. Ruokia olivat esimerkiksi nugetit, pyörykät sekä tonnikala- ja kasvispasta. Myös päiväkotien aamu- ja välipaloilla tarjottiin lasten suosikkeja eli riisipuuroa, porkkanasämpylöitä ja vesimelonia.
Lapset ja nuoret ideoivat kesätoimintaa
Keväällä 2024 toteutetulla verkkokyselyllä kerättiin lasten ja nuorten ideoita siitä, millaista tekemistä he haluaisivat kesäloman ajalle. Vastauksia saatiin runsaasti ja niissä painottui seikkailu-, elämys- ja liikunnallinen toiminta. Toiveet huomioitiin kesällä 2024 järjestetyn nuorisopalvelujen kesätoiminnan sisällössä.
Nuoret mukana nuorisotilojen toiminnan suunnittelussa
Nuoret osallistuivat nuorisotilojen toiminnan ideointiin sekä omaehtoisen toiminnan toteuttamiseen. Toimintaideoita annettiin ohjaajille tai nimettömästi palautelaatikkoon. Nuoria kiinnosti erityisesti toimintalajit ja erilaiset vierailukohteet. Ideoinnin pohjalta järjestettiin esimerkiksi paintbalia, kiipeilyä, keilailua sekä elokuvia.
Harrastuksia lasten ja nuorten toiveiden mukaan
Rovaniemen peruskoulujen oppilaat pääsevät vuosittain vastaamaan harrastuskyselyyn. Kaikki Harrastamisen Suomen mallin harrastukset valitaan oppilaiden toiveiden mukaan. Esimerkiksi tammikuun 2024 kyselyssä Ylikylän 3.-6.-luokkalaiset toivoivat eniten jalkapalloa, kuvataidetta, kädentaitoja ja videopeli/ohjelmointiharrastusta. Tämän myötä koululla käynnistettiin pelikehitykseen ja koodaukseen keskittyvä ryhmä, jalkapallo- ja futsalkerho sekä kuviskerho. Lisäksi koululla toimii lukuvuonna 2024-2025 oppilaiden toiveiden perusteella 3.-4.-luokkalaisten temppukerho, 7.-9. luokkalaisten avoimet liikuntasalivuorot ja 7.-9.-luokkalaisten kokkausryhmä.
Vaaramon monitoimitalon uuden nuorisotilan nimeksi Korkkari
Nuoret saivat ehdottaa nimeä nuorisotilalle, joka tullaan avaamaan Vaaranlammen uudelle monitoimitalolle syksyllä 2025. Nuorisopalvelujen johtoryhmä käsitteli nuorten antamat ehdotukset ja valitsi nimeksi eniten nuorten ääniä saaneen vaihtoehdon: Korkkari.
Kaukon koulun jatko
Asukkaat jakoivat näkemyksiään Kaukon koulun jatkosta verkkokyselyssä ja asukastilaisuudessa. Lisäksi koulun oppilaille järjestettiin kaksi erillistä, koulun jatkoa käsittelevää tilaisuutta. Kyselyn ja tilaisuuksien koonnit toimitettiin sivistyslautakunnan päätöksentekijöille, jotka päättivät koulun jatkosta. Sivistyslautakunta päätti, että koulua ei lakkauteta. Lisätietoa päätöksestä ja koonti osallisuusmahdollisuuksista.
Rovaniemi-appro
Appro-passilla opiskelijat pääsevät tutustumaan maksutta erilaisiin kaupungin palveluihin, kuten kamariorkesterin konserttiin tai uimahalliin. Idean ovat alunperin esittäneet korkeakouluopiskelijat Opiskelijan kotikaupunki -työryhmässä. Kaupungilla kesätöissä olleet opiskelijat suunnittelivat appron käytännön toteutuksen, josta kaikki opiskelijat saavat nyt nauttia. Lue lisää täältä.
Kulttuuri, kirjasto ja liikunta
Rovaniemi-viikon sisältöjen ideointi
Kaikille avoimissa tilaisuuksissa ideoitiin sitä, mitä ja missä Rovaniemi-viikolla voisi tapahtua. Tilaisuuksien pohjalta syntyi esimerkiksi Seitsemän vaaran syleilyssä -tapahtumasarja, joka juhlisti Rovaniemen vaaroja ja toi erilaisia tapahtumia suojoogasta sieniretkiin vaaramaisemiin.
Kirjastoauton reitit
Toukokuussa selvitettiin kyselyllä, minne rovaniemeläiset toivovat kirjastoauton pysähtyvän. Vastausten perusteella syksyllä aloitettiin uusi reitti Nivavaaran itäpuolella, Ounasjoen itäpuolentiellä. Lisäksi palautettiin aiemmin poistettu pysäkki Perunkajärvelle.
Liikuntabrändikysely
Rovaniemi oli mukana Kuntien liikuntabrändit -kyselyssä, johon vastasi yli 2 000 suomalaista. Kysely toteutettiin 18 kaupungissa. Rovaniemellä vastaajia oli 231. Kyselyssä kartoitettiin erityisesti vastaajien tärkeimmät liikunnan ja urheilun vetovoimatekijät. Kyselyn tulosten perusteella arki- ja luontoliikuntamahdollisuudet ovat keskeisimpiä asuinpaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Kyselyn tuloksia on hyödynnetty kaupungin liikuntapalveluiden painopistetyön tukena.
Matkailun kehittäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Rovaniemi-foorumi toi rovaniemeläiset kestävien unelmien äärelle
Rovaniemi-foorumissa pohdittiin, millaista olisi tulevaisuuden kestävä matkailu Rovaniemellä. Tilaisuuden koonti julkaistiin, ja se on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Lisäksi tulokset esiteltiin ylisektoriselle matkailun kehittämisryhmälle, jota vetää kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Foorumissa käsitellyt teemat pohjautuivat kysymyksiin ja keskusteluihin, jotka nousivat esiin aiemmin järjestetyssä matkailun ideakahvilassa. Lisätietoja ja Rovaniemi-foorumin koonti
Ilmastoloki paikallistiedon kerääjänä
Asukkaat voivat ilmoittaa havaintoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista ilmastolokiin osoitteessa rovaniemi.fi/ilmastoloki. Kaupunki julkaisee kaikki ilmoitetut havainnot ja ne ovat kaikkien hyödynnettävissä. Kokeilulla testataan, miten karttapohjaista arkitietoa voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan toimenpiteitä, joilla sopeudutaan ilmastonmuutokseen. Lisätietoja ilmastolokista
Rakentavan keskustelun periaatteet keskustelun tukena
Kyselyllä kartoitettiin, mitä rovaniemeläiset arvostavat keskustelussa, mistä heille tulee turvallinen ja mistä puolestaan epämukava olo. Vastausten pohjalta laadittiin rakentavan keskustelun periaatteet, jotka luovat keskustelulle raamit. Periaatteita on hyödynnetty ja ansiokkaasti noudatettu esimerkiksi isoissa asukastilaisuuksissa.
Osviitan, lapsiperheiden palveluiden ja työllisyyspalveluiden kehittäminen
Asiointipiste Osviitan kehittäminen
Verkkokyselyllä kartoitettiin rovaniemeläisten mielikuvia Osviitasta. Kyselyllä oli noin 120 vastaajaa. Kyselyn tulosten perusteella Osviitta parantaa palveluiden saavutettavuutta digitaalisilla ratkaisuilla. Lisäksi Osviitta lisää viestintää, jotta sen palvelut löytyvät jatkossa helpommin. Lue lisää täältä
Työllisyyspalvelukysely
Kyselyssä kartoitettiin asukkaiden näkemyksiä työllisyyspalveluista ja viestinnästä niihin liittyen. Kyselyyn tuli 270 vastausta. Vastauksia on hyödynnetty työllisyysalueen viestintäsuunnitelman laatimisessa: käytännössä esimerkiksi siinä, missä kanavissa työllisyyspalveluista tulevaisuudessa viestitään.
Lapsiperheiden palvelut
Vuonna 2023 tehdyn lapsiperhekyselyn mukaan vanhemmat kaipaavat enemmän tietoa lapsiperheille suunnatuista palveluista. Vuonna 2024 tarpeeseen on vastattu Perheiden tori -tapahtumalla, rovaniemi.fi/lapsiperheet -sivuston kehittämisellä. Lisäksi kaupunki on yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa tuottanut koko perheen joulukalenterin, jossa vinkataan erilaisista palveluista.
Osallistuvalla budjetoinnilla vehreyttä, talvikävelyreitti ja kulttuuritapahtumia
Asukkaat saivat ideoida ja äänestää, miten käytämme 110 000 euroa yhteisöllisyyden edistämiseen ja ikäihmisten yhteiseen tekemiseen. Ideoita antoi 282 ja äänestykseen osallistui 2101 rovaniemeläistä. Voittajiksi äänestettiin: lisää puita ja istutuksia, talvikävelyreitti, puistokonsertti, yhteislaulutilaisuuksia, ylisukupolviset päiväleirit, musiikkitapahtumia ja päivätoimintaa kylillä. Suosituimmat ideat toteutetaan vuonna 2025. Toteutusta voi seurata osoitteessa rovaniemi.fi/osallistuvabudjetointi. Kaikki annetut ideat on julkaistu ja ne ovat kaikkien hyödynnettävissä. Lisätietoa voittajista.
Korkalovaaran alueen kehittäminen
Oppilaat mukana asuinalueensa kehittämisessä
Vaaranlammen koulun oppilaat osallistuivat Korkalovaaran ja uuden Vaaranlammen monitoimitalon kehittämiseen osana koulupäiväänsä. Projektissa lapset tutkivat omaa lähialuettaan sekä ideoivat, miltä Korkalovaara voisi näyttää tulevaisuudessa. Oppilaat esittelevät työt ensi vuonna sivistyslautakunnalle.
Vaaranlammen monitoimitalon kysely ja ideointitilaisuus
Rovaniemeläiset ovat voineet vaikuttaa uuden monitoimitalon vapaa-ajan toimintaan vastaamalla kyselyyn sekä osallistumalla ideointitilaisuuteen. Kyselyyn vastasi 204 ihmistä. Kyselyn ja ideoinnin pohjalta kaupunki ja muut tahot suunnittelevat vapaa-ajan toimintaa monitoimitalolle, joka avataan syksyllä 2025.
Vaaranlammen monitoimitalon nimikilpailu
Asukkaat saivat antaa ehdotuksia Vaaranlammen uuden monitoimitalon nimestä. Monitoimitalon käyttäjät äänestivät suosikkejaan valituista ehdotuksista. Äänestäjien suosikkinimet järjestyksessä olivat: Vaaranlammen monitoimitalo, Lampitähti, Vaaramo ja Vaaranlampi-talo. Tämän pohjalta sivistyslautakunta päätti, että monitoimitalon nimeksi tulee Vaaramo. Lue lisää tästä.
Korkalovaaran kehittämisryhmä
Tänä vuonna perustetussa Korkalovaaran kehittämisryhmässä käydään vuoropuhelua kaupungin työntekijöiden, asukasyhdistyksen ja muiden sidosryhmien kesken Korkalovaaran kehittämisestä ja ratkaisuista. Alkuvuodesta 2025 julkaistaan ryhmän työstämä selvitys alueen tarpeista.
Lisätiedot
Riitu Pirkkalainen, osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija, riitu.pirkkalainen@rovaniemi.fi, puh. 040 621 4231
Vilma Blomberg, osallisuuskoordinaattori, vilma.blomberg@rovaniemi.fi, puh. 040 356 1578