Quantcast
Channel: Tiedotteet - ePressi
Viewing all 112648 articles
Browse latest View live

EU-kommissionen fattar beslut om registrering av två medborgarinitiativ

$
0
0

Organisatörerna bakom medborgarinitiativet ”Green VAT – en grön EU-moms för att främja hållbara och miljövänliga produkter och tjänster” vill att kommissionen tar initiativ till skattesänkningar för ekologiska, hållbart producerade och miljövänliga produkter i Europa för att bidra till klimat- och miljöskyddet. Eftersom det här europeiska medborgarinitiativet uppfyller de nödvändiga villkoren anser kommissionen att det är juridiskt giltigt. I detta skede har kommissionen dock inte bedömt initiativet i sak.

I dag har kommissionen vidare avslagit ansökan om registrering av initiativet ”EVE för skapande av beslutsrätt”. Enligt initiativet skulle kommissionen lägga fram ett förslag om en ny grundläggande rättighet med ett system för direktdemokrati vid EU-institutionerna, där medborgarna på ett enhetligt sätt kan besluta i gemensamma eller offentliga frågor och därmed gemensamt utöva folksuveräniteten.

Detta mål kan endast uppnås genom en fördragsändring. Enligt förordning (EU) 2019/788 är det dock bara tillåtet med medborgarinitiativ där kommissionen uppmanas att inom sina befintliga befogenheter föreslå sekundärrättsakter om genomförande av fördragen.

Avslaget följde på en handläggning i två steg där organisatörerna först uppmanades att ändra sitt ursprungliga initiativ i enlighet med kommissionens inledande bedömning.

Bakgrund

Det europeiska medborgarinitiativet infördes genom Lissabonfördraget som ett verktyg för medborgarna att påverka EU:s politiska dagordning. Konceptet lanserades officiellt i april 2012.

Ett initiativ kan registreras, 1) om den föreslagna åtgärden inte uppenbart faller utanför kommissionens befogenhet att lägga fram ett lagförslag, 2) om det inte är uppenbart otillbörligt, av okynneskaraktär eller förargelseväckande, och 3) om det inte uppenbart strider mot EU:s värden.

Sedan det europeiska medborgarinitiativet lanserades har kommissionen tagit emot 110 ansökningar om att registrera initiativ, varav 86 varit juridiskt giltiga och därmed kunnat registreras.

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_6772   

    

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia.siitonen@ec.europa.eu

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Följ oss på Twitter @eukomissio


Lahti jatkaa lapsiystävällisen kaupungin monipuolista kehittämistä mutta ei hae jatkokautta UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa

$
0
0

Lahden kaupunki jatkaa lapsiystävällisen kaupungin monipuolista kehittämistä mutta ei hae jatkokautta UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa. Lahti toimii edelleen lapsiystävällisen kunnan periaatteiden mukaisesti osana kaupunkistrategiaa. Tällä turvataan tavoitteellisen toiminnan jatkuminen. Sivistyslautakunta päätti asiasta kokouksessaan 14. joulukuuta.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen edellyttämää toimintamallia on Lahdessa toteutettu kahdeksan vuotta.
- Lahdessa mallia on kehitetty lapsen ja nuoren arkeen liittyvien konkreettisten toimenpiteiden sekä hallinnon ja päätöksenteon lapsilähtöisyyden yhdistelmänä, kertoo vastuualuejohtaja Lassi Kilponen Lahden Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmästä. 

Koordinaatioryhmä arvioi, että Lapsiystävällinen kunta -toiminnan myötä Lahdessa on opittu painottamaan hyvinvointia sekä ajattelemaan palveluiden kehittämistä lasten oikeuksien näkökulmasta. Kehittämisessä otetaan huomioon laajasti lapsivaikutusten arviointi ja tunnistetaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten tarpeet.
- Lapsiystävällisen kunnan toimintaperiaatteita ja yhteistyössä opittua vaalitaan myös jatkossa, toteaa sivistysjohtaja Tiina Granqvist

Hyvinvointityö on strategista työtä 

Nykymuodossaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -yhteistyö edellyttää kunnilta koordinaatio- ja seurantatehtäviin kohdennettua henkilöresurssointia. Tämän resurssoinnin sijaan Lahden koordinaatioryhmä esittää, että Lahdessa kootaan lasten ja nuorten hyvinvointityön monipuolinen kokonaisuus yhteen toimintasuunnitelmaan osaksi kaupunkistrategiaa. Toimintasuunnitelmaan sisällytetään myös Suomen ensimmäinen kansallinen lapsistrategia, jolla luodaan aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi. 

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on lakisääteinen, Päijät-Hämeessä ja Lahdessa se perustuu lapsen oikeuksiin, turvallisuuteen, yhdenvertaisuuteen sekä yhdessä tekemiseen. Suunnitelmaa on tehty kaupungin moniammatillisena yhteistyönä nuorisovaltuuston ja seurakuntayhtymän kanssa. 

Lapsiystävällinen toiminta on tavoitteellista 

- Lahdessa lapsiystävällisyys on kirjattuna kaupungin strategiaan, vuosittaisiin kärkitoimenpiteisiin sekä palvelualueiden kehittämistavoitteisiin ja talousarvioon liitettäviin käyttösuunnitelman toimenpiteisiin. Palveluiden suunnittelussa, esimerkiksi palveluverkkotyössä korostetaan lapsivaikutusten arviointia osana kuntalaisvaikutuksia, Granqvist taustoittaa. 

Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Sanna Koskinen sanoo, että Lahti on ollut pitkään mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -työssä. Kaupungissa on mallin tuella edistetty lapsiystävällisyyttä eri toimialoilla.
- Lapsiystävällisyys on pitkä tie ja on hienoa, että Lahti jatkaa lapsen oikeuksien toteutumisen varmistamista muulla tavoin edelleen. 

Lasten ja nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen sisältyy kaupungin toiminnan kehittämiseen. Yhtenä uutena osallistumisen välineenä on Lahdessa kehitetty Skididialogi. Kilponen kertoo, että skididialogi on lapsille ja nuorille sopiva menetelmä osallistua ja vaikuttaa sekä samalla opetella keskustelun, kuuntelun ja vuorovaikutuksen taitoja.
- Se on ympäristöpääkaupunkivuoden aikana käyttöön otettu toimintatapa, jossa on hyödynnetty Erätauko-dialogin oppeja. Lapsia ja nuoria tavoitetaan myös osallistuvan budjetoinnin menetelmillä. 

Lahdessa panostetaan vahvasti JunnuYliopistoon, yrittäjyyskasvatukseen, harrastustakuuseen, liikkuvaan ja digitaaliseen nuorisotyöhön sekä ympäristökasvatukseen.
- Lapsiystävällistä Lahtea edistävät muun muassa perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, vuosittainen yhteinen monialainen oppimiskokonaisuus ja yrityskylätoiminta sekä peruskouluissa ja lukioissa oppilas- ja opiskelijakuntatoiminta, jatkaa Kilponen. 

Lisätiedot

Lahden kaupunki, sivistyspalvelut
sivistysjohtaja Tiina Granqvist, 050 383 6574 
vastuualuejohtaja, opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, 044 716 1328 

Suomen UNICEF ry
erityisasiantuntija Sanna Koskinen, 050 576 2293

_ _ _ 

  • Lahti on osallistunut UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintaan kaikkiaan reilut kahdeksan vuotta: nelivuotiskausi 2018–2021, kaksivuotiskausi 2016–2017. Tätä pohjusti Lahden UNICEF-kaupunkivuosi 2014 ja sitä edeltävä valmisteluaika. Tunnustus on myönnetty aina edellisen kauden seuranta- ja arviointikokouksen perusteella.
  • Kunkin toimintavuoden lopussa UNICEFin edustajat ja koordinaatioryhmä käyvät läpi toimenpiteiden toteutumisen. 

Nicolas Cage esittää itseään hulvattomassa komediassa Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka

$
0
0
© 2021 Lionsgate

Keväällä 2022 ensi-iltansa saavassa elokuvassa Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka (The Unbearable Weight of Massive Talent) urallaan syöksykierteessä  oleva Nicolas Cage hyväksyy miljoonan dollarin sopimuksen ja lupautuu osallistumaan Cagen superfaniksi tunnustautuneen  upporikkaan rikollispomo Javin syntymäpäiväjuhliin.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm.  Pedro Pascal (Kingsman, Game of Thrones, Narcos) ja Neil Patrick Harris (Ensisilmäyksellä) ja sen on ohjannut Tom Gormican.

Elokuvan teaser trailerin voi katsoa tästä

Ensimmäiset kuvat:
https://www.filmikamari.fi/pressit/
login: press
salasana: noutaja 

Uusilla liikennealan ehdotuksilla tavoitellaan parempaa tehokkuutta ja kestävämpää matkustamista

$
0
0

Tämänpäiväisillä ehdotuksilla lisätään liikenneyhteyksiä ja siirretään entistä suurempi osa matkustaja- ja tavaraliikenteestä rautateille ja sisävesille. Lisäksi tuetaan latauspisteiden, vaihtoehtoisen tankkausinfrastruktuurin ja uuden digitaaliteknologian käyttöönottoa.

Ehdotuksissa kiinnitetään myös enemmän huomiota kestävään kaupunkiliikenteeseen ja helpotetaan eri liikennevaihtoehtojen valintaa tehokkaassa multimodaalisessa liikennejärjestelmässä. Ehdotuksilla autetaan liikennesektoria vähentämään päästöjään 90 prosentilla.

Älykäs ja kestävä TEN-T-verkko

Euroopan laajuinen liikenneverkko (TEN-T) on koko EU:n kattava rautatie-, sisävesi-, lähimerenkulku- ja maantieverkosto. Se yhdistää 424 suurta kaupunkia satamiin, lentoasemiin ja rautatieterminaaleihin. Kun TEN-T-verkko on valmis, se lyhentää matka-aikoja näiden kaupunkien välillä.

Puuttuvien yhteyksien aikaansaamiseksi ja koko verkon nykyaikaistamiseksi tämänpäiväisessä ehdotuksessa

  • edellytetään, että matkustajajunat voivat kulkea TEN-T-rataverkon pääosuuksilla vähintään 160 kilometrin tuntinopeudella vuoteen 2040 mennessä, mikä luo kilpailukykyiset suurnopeusrautatieyhteydet kaikkialle unioniin.
  • kehotetaan lisäämään uudelleenlastausterminaaleja, parantamaan käsittelykapasiteettia tavaraliikenneterminaaleissa, lyhentämään odotusaikoja rautateiden rajanylityspaikoilla, lisäämään junien pituutta, jotta enemmän tavarakuljetuksia voidaan siirtää puhtaampiin liikennemuotoihin, sekä mahdollistamaan rekkojen kuljettaminen junissa koko rautatieverkossa. Ehdotuksella luodaan myös yhdeksän ”eurooppalaista liikennekäytävää”, joissa yhdistetään, rautatie-, maantie- ja vesiliikenneyhteyksiä.
  • edellytetään, että kaikki TEN-T-verkkoon kuuluvat 424 suurta kaupunkia laativat kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat.

Kaukoliikenteen ja rajatylittävän liikenteen lisääminen rautateillä

Tämänpäiväiseen TEN-T-ehdotukseen liittyy kauko- ja rajatylittävän rautatieliikenteen toimintasuunnitelma. Siinä esitetään etenemissuunnitelma ja lisätoimet, joiden avulla EU voi saavuttaa tavoitteensa kaksinkertaistaa suurnopeusjunaliikenne vuoteen 2030 mennessä ja kolminkertaistaa se vuoteen 2050 mennessä.

Jotta entistä useampia ihmisiä kannustettaisiin harkitsemaan junan käyttöä ulkomaanmatkoilla, toimintasuunnitelmassa esitetään konkreettisia toimia, joilla rajat ylittävän liikenteen ja kaukoliikenteen esteitä voidaan poistaa ja junista voidaan tehdä houkuttelevampi vaihtoehto matkustajille.

Kuljettajien älykkäät liikennepalvelut

Komissio ehdottaa vuonna 2010 annetun älykkäitä liikennejärjestelmiä koskevan direktiivin päivittämistä siten, että siinä otetaan huomioon uudet tieliikenteen vaihtoehdot, liikkumista tukevat sovellukset sekä verkkoon liitetty ja automatisoitu liikkuvuus. Ehdotuksella edistetään uusien älykkäiden palvelujen nopeampaa käyttöönottoa esittämällä, että tietyt tärkeät tie-, matka- ja liikennetiedot, kuten nopeusrajoitukset, liikennevirtasuunnitelmat tai tietyöt, asetetaan saataville digitaalisessa muodossa TEN-T-verkossa ja viime kädessä koko tieverkossa. Sillä varmistetaan myös, että keskeiset turvallisuuteen liittyvät palvelut ovat kuljettajien saatavilla koko TEN-T-verkossa.

Tämänpäiväisellä ehdotuksella direktiiviä päivitetään siten, että se vastaa multimodaalisia ja digitaalisia palveluja koskevia uusia painopisteitä.

Puhtaampi, vihreämpi ja helpompi kaupunkiliikenne

Uudessa kaupunkiliikenteen kehyksessä annetaan ohjeita siitä, miten kaupungit voivat vähentää päästöjä ja parantaa liikkumista muun muassa kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmien avulla. Pääpaino on julkisessa liikenteessä, jalankulussa ja pyöräilyssä. Muita ehdotuksessa painotettavia kysymyksiä ovat kaupunkien ajoneuvokannan päästöttömät ratkaisut, mukaan lukien taksit ja kutsukyytipalvelut, kaupunkien tavarakuljetusten viimeinen osuus eli ”viimeinen kilometri”, multimodaalisten keskusten rakentaminen ja nykyaikaistaminen sekä uudet digitaaliset ratkaisut ja palvelut.

Komissio aikoo vuonna 2022 suositella EU-maille kansallisten suunnitelmien laatimista kaupunkien auttamiseksi niiden liikkuvuussuunnitelmien laatimisessa.

Tausta

Tämä on toinen ehdotuspaketti, jolla tuetaan siirtymistä puhtaampaan ja vihreämpään liikenteeseen sen jälkeen, kun komission kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategia julkaistiin joulukuussa 2020. Strategia on etenemissuunnitelma, joka ohjaa alaa kohti Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_6776

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia.siitonen@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön kokoustiedote 14.12.2021

$
0
0

Pohjois-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö kokoontui tiistaina 14.12.2021. Kokouksessa käsiteltiin mm. EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman alueellinen rahoitussuunnitelma ja siihen sisältyvät rahoituksen painopisteet, esitys Pohjois-Suomen Yritysrahoitusstrategiasta ja -linjauksista vuosille 2021-2027 ja katsaus Pohjois-Pohjanmaan oikeudenmukaisen siirtymäsuunnitelman valmistelusta (JTF-rahasto) sekä käytiin läpi esitys ohjelmakauden 2014–2020 rahoitustarpeista.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman alueellinen rahoitussuunnitelma vuosille 2021 ja 2022

EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman alueellisessa rahoitussuunnitelmassa ja siihen sisältyvissä rahoituksen painopisteissä kohdentaminen kuvataan toimintalinjoittain, erityistavoitteittain ja viranomaisittain seuraavaksi kahdeksi vuodeksi hallintoviranomaisen ilmoittaman maakunnittaisen kulmaluvun perusteella.

Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat valmistelleet rahoitussuunnitelman esitettäväksi Maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) hyväksyttäväksi.

 

Pohjois-Suomen Yritysrahoitusstrategia ja -linjaukset 2021-2027

Pohjois-Suomen Yritysrahoitusstrategia ja -linjaukset 2021-2027 sekä tarkentava alueellinen valintaperuste yrityksen kehittämisavustushankkeiden pisteytyksessä ohjelmakaudella Uudistuva ja Osaava Suomi 2021-2027 on laadittu käytettäväksi avustushakemusten arviointityössä ja sitä käytetään päätöksenteon tukena Pohjois-Pohjanmaan, Lapin sekä Kainuun maakuntien alueella. Strategian julkistamisella pyritään lisäämään päätöksenteon avoimuutta sekä helpottamaan avustuksen hakemista suunnittelevien tahojen työtä. Lisäksi strategialla parannetaan kansallisen yritystukirahoituksen sekä aluekehitysrahaston ja maaseuturahaston yritystukien välistä koordinaatiota Pohjois-Suomessa.

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö hyväksyi linjaukset osaltaan ja siirsi ne Maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) hyväksyttäväksi.

 

EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021 - 2027 valmistelu: Pohjois-Pohjanmaan oikeudenmukaisen siirtymäsuunnitelman valmistelu (JTF-rahasto)

Kokouksessa kuultiin Pohjois-Pohjanmaan oikeudenmukaisen siirtymäsuunnitelman valmistelun (JTF-rahasto) tilannekatsaus. Pohjois-Pohjanmaan siirtymäsuunnitelma on hyvässä valmisteluvaiheessa, ja se on toimitettu EU-komission epäviralliseen ennakkotarkasteluun Työ- ja elinkeinoministeriön toimesta yhtenä kolmesta suunnitelmasta. Komission eri osastot tulevat antamaan siihen liittyen palautetta, joka tukee kaikkien Suomen JTF-alueiden siirtymäsuunnitelmien jatkovalmistelua.

 

Ohjelmakauden 2014–2020 rahoitustarpeet

Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat valmistelleet yhdessä esitystä ohjelmakauden 2014–2020 valtuustarpeista ja esittää Työ- ja elinkeinoministeriölle seuraavaa:

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
EAKR, yritystuet: 4,5 milj. €
REACT EU ESR: 1 milj. €
Yhteensä: 5,5 milj. €

Pohjois-Pohjanmaan liitto:
REACT EU EAKR: 0,655 milj. €
EAKR 1,245 milj. € EAKR 0,2 milj. €
Pohjois-Suomen ylimaakunnalliseen hankkeeseen Yhteensä: 2,1 milj. €

PPL ja ELY Yhteensä: 7,6 milj. €

 

Hankehaun tuloksia

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö puoltaa seuraavia hankkeita rahoitettavaksi Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.

Digiarki hallintaan
Hakija: KSAK Oy Osatoteuttajat: Ksakki ry, Suomen Ammattiakatemia Oy
Toteuttamisalue: Koillismaan, Oulun, Oulunkaaren, Raahen ja Ylivieskan seutukunnat
Haettu tuki / kokonaiskustannukset: 215 042 € / 268 802 €
Toteutusaika: 1.1.2022 – 31.8.2023
Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Toimintalinja 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet (erityistavoite 12.3 Digitaalisten taitojen parantaminen)

Tapahtuman järjestäminen pandemian jälkeisenä aikana
Hakija: Kajaanin Ammattikorkeakoulu
Toteuttamisalue: Koillismaan, Raahen, Ylivieskan, Kajaanin ja Kehys-Kainuun seutukunnat
Haettu tuki / kokonaiskustannukset: 185 487 e/231 858 e (Pohjois-Pohjanmaan tukiosuus: 55 646 e) Toteutusaika: 1.2.2022 – 31.8.2023
Oy Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Toimintalinja 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet (erityistavoite 12.4 Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen)

MYR:n sihteeristön seuraava kokous: 25.1.2022 klo 9.00

Lisätiedot:
Maakuntajohtaja Pauli Harju
Puh. +358 400 389 152

”Nuku, tee työtä, käy lenkillä, toista”

$
0
0
Covid-19, tutummin koronavirus, on koetellut maailmaa kahden vuoden ajan. Tauti saapui Suomeen alkuvuodesta 2020. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi toistamiseen muistoja korona-ajasta vuosi ensimmäisten rajoitusten asettamisen jälkeen.

SKS sai syksyllä 2021 päättyneeseen Koko vuosi koronaa -muistitietokeruuseen yhteensä 103 vastausta. Keruu oli jatkoa vuosi aikaisemmin järjestetylle Koronakevät-keruulle.

Otsikon mukainen toimintakaava kuvaa monien suomalaisten elämää myös ilman poikkeusoloja, mutta mitä tapahtuu kun työpaikka siirretään toimistolta makuuhuoneen nurkkaan ja lenkkipolulla käydään tavanomaisesta poiketen yksin?

Ihmiset ovat erilaisia ja toisistaan eriävät myös kokemukset korona-aikana. Kokemuksissa on nähtävillä niin ikään korostunutta vapaa-ajan hyödyntämistä ja hyvinvointia, mutta myös pelkoa. Toiset ovat jääneet neljän seinän loukkuun aivan konkreettisesti, mutta myös päänsä sisällä, kun toiset taas ovat nauttineet esimerkiksi uusista tavoista rinnastaa työ- ja vapaa-aika. 

”Olimme tulleet maaliskuisena viikonloppuna mökille -- pelottihan se näkymätön vaara, joka saattoi tarttua ilman välityksellä. Kaikki neljä lastamme perheineen olivat puomin takana Uudellamaalla. -- Olimme tuoneet mökille myös television. Karmeat dokumentit Wuhanista suojavarusteisista hoitajista ja ruumiskasoista hirvittivät. Ministerimme tummissa vaatteissaan tiedotustilaisuuksissa etäällä toisistaan tuntuivat painajaisunelta. -- Päivät kuluivat joten kuten, mutta öisin iski kauhu. Kuolisimmeko kaikki? Pari hyväkuntoista nuorta tuttuamme oli jo sairaalassa, toinen teho-osastolla. Emmekö enää koskaan tapaisi lapsiamme? Olisi vielä paljon sanottavaa.”

”Oma perheeni on säästynyt koronasairastumiselta ja kokonaisuudessaan vuosi on ollut sangen mukava. Tämä on se vuosi, kun on saanut levätä enemmän. -- On saanut herätä paljon myöhemmin aamulla, kun aikaa ei kulu työmatkoihin. Työpäivän jälkeen on enemmän vapaa-aikaa, kun työmatkaa ei ole. Työn puolesta ei omalla tavallaan väsyttävää, vaikka välillä mukavaakin, matkustamista -- ole ollut koronan aikana juuri ollenkaan. Sekin on lisännyt omaa jaksamista ja hyvinvointia.”

Yleinen ja yhteinen kokemus tapahtumista on jonkinlainen surrealismin tunne. Ihmiset toimivat poikkeustiloissa poikkeavalla tavalla, ja niin on ollut myös koronapandemian kanssa. Oudolta tuntuneet uudet tavat ja harrastukset ovat saaneet rinnallensa vastustusta ja usein on julkisestikin keskusteltu esimerkiksi yksilön itsemääräämisoikeudesta. Vastakkainasettelua ovat aiheuttaneet niin kokoontumisrajoitukset ja nenä-suu-maskit, kuin rokotteetkin.

”Syyskuussa 2021 ravintolavaunuun tuli henkilö, jolla oli maski kasvoilla, mutta kun kuulutuslaitteista tuli ”koronakuulutus” jossa mainittiin myös maskipakko, nainen alkoi kovalla äänellä protestoimaan ettei mitään pakkoa voi olla eikä ketään voi pakottaa käyttämään maskia. -- Uimahallissa kohtasin henkilön, jolla oli täysin vastakkainen asenne maskeihin. Hänellä oli maski kasvoillaan uima-altaassa, kun hän teki virtuaalivesijumppaa. En ole koskaan aiemmin nähnyt uima-altaassa kenelläkään maskia.”

”Kauhistuneena olen kuunnellut rokote- ja koronavastaisten ihmisten puheita, julistusta ”keksitystä massahysteriasta” yms. Kuinka normaalin älykkäinä pitämäni ihmiset ovat hurahtaneet tiedevastaisiksi ja jättäneet rokotteet ottamatta. Ihan siis älykkäät ihmiset!”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti Koko vuosi koronaa -muistitietokeruun 12.3.–15.10.2021. Vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon.

Kiitämme lämpimästi kaikkia keruuseen osallistuneita. Vastaajien kesken arvottiin kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, arkisto@finlit.fi

Julkiset hankinnat: mepit haluavat avata kansainvälisiä markkinoita

$
0
0

Parlamentti päätti kannastaan kansainvälisten hankintojen välineeseen (IPI), jolla pyritään avaamaan kolmansien maiden hankintakilpailuja EU-yrityksille.

  • Välineellä pyritään avaamaan EU:n ulkopuolisia julkishankintoja EU:n yrityksille
  • Soveltaminen yhtenäistä joka jäsenmaassa
  • Vähemmän poikkeuksia sääntöihin, enemmän tarjouskilpailuja välineen piirissä

 

Tiistain päätöksellään (590-8, 99 tyhjää) Euroopan parlamentti hyväksyi neuvottelukannan, jonka mukaan se kannattaa kansainvälisten julkishankintojen välineen tavoitteita. Parlamentti kuitenkin haluaa muutoksia sen muotoon, laajuuteen ja jäsenvaltioille annettavaan päätösvaltaan.

Kansainvälisten hankintojen IPI-välineellä kannustetaan kolmansia maita avaamaan julkisten hankintojen markkinaansa EU-yrityksille. Jos jonkin maan hallitus ei salli EU-yritysten osallistumista sen julkisiin hankintakilpailuihin, väline rajoittaisi vastavuoroisesti kyseisen maan yritysten pääsyä EU:n avoimille julkisten hankintojen markkinoille. Väline antaisi komission arvioida, tuleeko välinettä soveltaa tietyn maan yhtiöihin, ja missä määrin.

EU:lle työkaluja tilanteisiin, joissa vastavuoroisuus puuttuu

Mepit hyväksyivät ehdotuksen kaksi toimintatapaa, joilla komissio voi puuttua julkishankintojen yksipuolisuuteen: se voi muuttaa EU:n ulkopuolisen yrityksen pisteytystä tarjouskilpailussa (ilman, että voittajalle maksettava hinta muuttuu) tai estää kokonaan yrityksen osallistumisen tarjouskilpailuun.

Lisäksi kansalliset hankintaviranomaiset voivat olla soveltamatta kansainvälisten julkishankintojen välinettä vain kahdessa tapauksessa: silloin kun tarjouksia on saatu vain maista, joiden pisteisiin vaikuttaa IPI-menettely, tai kun yleinen etu on IPI-menettelyä vahvempi, esimerkiksi terveyden tai ympäristösuojelun tapauksissa. Näin välineen vaikutuksen toivotaan olevan vahvempi. Mepit kuitenkin vaativat, ettei sitä sovelleta heikoimmassa asemassa oleviin kehitysmaihin.

Lisäksi EU-parlamentti toisi kaikki eurooppalaiset hankintaviranomaiset tämän välineen piiriin, jotta sen soveltaminen kaikkialla EU:ssa olisi yhtenäistä.

Laajempi vaikutusala

Mepit lisäsivät ehdotukseen erilaisia raja-arvoja, joiden mukaan välinettä sovelletaan hankintamenettelyihin: hankintojen arvon tulee olla vähintään 10 miljoonaa euroa käyttöoikeussopimusten (esim. tieurakoiden) kohdalla tai 5 miljoonaa euroa tavaroiden ja palvelujen kohdalla.

Sitaatti

”Parlamentin vakuuttava äänestystulos vie eteenpäin IPI-välinettä, joka on pitkään kaivattu lisäys EU:n työkalupakkiin sen navigoidessa yhä vihamielisempää kauppailmapiiriä. Parlamentin muutosten jälkeen väline on helposti ymmärrettävä ja sovellettava, ja byrokratia on leikattu minimiin. Tavoitteemme on viimeistellä neuvottelut jäsenmaiden kanssa ensi keväänä. Nyt pallo on neuvostolla, jotta voimme viipymättä yhdessä työstää lopullista versiota, ja voimme saada tehokkaan sekä selkeän välineen”, sanoi esittelijä Daniel Caspary (EPP, Saksa).

Seuraavaksi

Parlamentti neuvottelee nyt hyväksytyn tekstin pohjalta välineen lopullisesta muodosta neuvoston kanssa 16.12. alkaen.

Taustaa

EU on avannut julkisten hankintojen markkinoitaan merkittävästi kolmansista maista tuleville kilpailijoille, ja on halunnut torjua protektionistista suojelua kansainvälisillä julkishankintojen markkinoilla.

Komissio teki esityksen kansainvälisten julkishankintojen välineestä jo vuonna 2012, ja muutti sitä vuonna 2016. Parlamentti aloitti työnsä sen parissa vuonna 2012, mutta jäsenmaat pääsivät asiasta sopimukseen vasta kesäkuussa 2021.

Lasten ja nuorten fyysinen toimintakyky huolestuttavalla tasolla

$
0
0

Noin 40 prosentilla 5. ja 8. luokan oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Erityisesti keskivartalon lihaskunto on heikentynyt edellisvuoteen verrattuna. Move!-mittaustuloksissa on paljon alueellista vaihtelua.

Vuoden 2021 varusmiesten kestävyyskunto on mittaushistorian toiseksi huonoin. Lihaskunnoltaan hyväkuntoisten varusmiesten osuus on viime vuosina hieman laskenut ja heikkokuntoisten osuus kasvanut.

Fyysisen toimintakyvyn Move!-mittaukset toteutettiin 5.- ja 8.-luokkalaisille oppilaille syksyllä 2021 osana peruskoulujen liikunnanopetusta. Mittaukset koostuvat kuudesta osiosta, jotka mittaavat kestävyyttä, nopeutta, voimaa, liikkuvuutta ja motorisia perustaitoja sekä havaintomotorisia taitoja. Move!-järjestelmän lähtökohtana on kannustaa ja tukea oppilaita huolehtimaan fyysisestä toimintakyvystä. Valtakunnallisessa tiedonkeruussa raportoitiin yli 107 000 oppilaan mittaustulokset.

Syksyn 2021 Move!-mittausten keskeiset tulokset ja havainnot:

  • Fyysisen toimintakyvyn kokonaistulos: Noin 40 prosentilla 5. ja 8. luokan oppilaista fyysinen toimintakyky on huolestuttavalla tasolla.
  • Maakunnallinen vaihtelu: Tuloksissa on paljon alueellista vaihtelua. Esimerkiksi Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan fyysisen toimintakyvyn kokonaistulokset ovat sekä 5.- että 8.-luokkalaisissa valtakunnallisia tuloksia parempia, kun Lapin, Kainuun ja Satakunnan tulokset ovat koko maan tuloksia heikompia.
  • Kestävyyskunto: Kestävyyskunto on edelleen heikentynyt 8.-luokkalaisilla, mutta 5.-luokkalaisilla lasku näytti pysähtyneen.
  • Lihaskunto: Erityisesti keskivartalon lihaskunto on heikentynyt edellisvuoteen verrattuna sekä 5.- että 8.-luokkalaisilla oppilailla. 
  • Liikkuvuus: Erityisesti pojilla liikkuvuus on hieman parantunut viime vuoteen verrattuna. Tyttöjen liikkuvuus on kuitenkin edelleen selkeästi poikia parempi. Noin neljännes -luokkalaisista pojista (yli 6 000 poikaa) ei saa suoristettua selkää täysistunnassa ja noin 15 % (yli 3 500 poikaa) ei onnistu kyykistyksessä.

Varusmiesten kuntotestit suoritettiin saapumiserittäin kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana tammikuussa ja heinäkuussa 2021. Tulokset (lähes 20 000 hlöä) kuvaavat melko kattavasti keskimäärin 19-vuotiaan nuoren miehen kuntotasoa. Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuneiden naisten tuloksia ei ole raportoitu säännöllisesti, koska kyseinen valikoitunut otos ei edusta väestötasoa. Varusmiesten kuntotesteillä arvioidaan kestävyyttä ja lihaskuntoa. Lisäksi testien yhteydessä mitataan kehon pituus ja paino.

Varusmiesten kuntotestien 2021 keskeiset tulokset ja havainnot:

  • Keskipaino: Kuntotilastot osoittavat, että varusmiesten kehon paino on kasvanut ja aerobinen kunto heikentynyt koko mittaushistorian aikana muutamia poikkeusvuosia lukuun ottamatta. Kehon keskipaino on noussut vajaassa 30 vuodessa (1993‒2021) 70,8 kilosta 78,7 kiloon.
  • Kestävyyskunto: Varusmiesten palveluksen alussa suorittaman 12 minuutin juoksutestin keskiarvo vuonna 2021 oli 2 376 metriä. Tulos on mittaushistorian toiseksi huonoin (2 358 m / vuonna 2019).
  • Lihaskunto: Lihaskunnoltaan hyväkuntoisten osuus on viime vuosina hieman laskenut ja heikkokuntoisten osuus kasvanut. Kiitettävien ja hyvien tulosten osuus vuonna 2021 oli 32,7 prosenttia ja heikkojen tulosten osuus 23,3 prosenttia.

Merkittävät vaikutukset kansanterveyteen ja -talouteen

Varusmiespalveluksen aloittavien nuorten miesten vuosikymmeniä jatkunut kestävyys- ja lihaskunnon heikentyminen sekä painon nousu näyttävät jatkuneen. Sama huolestuttava trendi näkyy myös perusopetuksen oppilaiden Move!-mittauksissa. UKK-instituutin johtajan, professori Tommi Vasankarin mukaan ”Move!-mittausten ja varusmiesten kuntotestien tulokset kuvaavat hyvin kyseisten ikäluokkien fyysistä toimintakykyä sekä kuntoa ja painoa, joten niillä on valtava merkitys väestön tulevaan sairastavuuteen, työkykyyn, eläköitymiseen ja jopa kuolleisuuteen”.

”Varusmiesten kymmenen prosentin kehon painon nousu yhdessä fyysisen kunnon heikentymisen kanssa johtaa vääjäämättä kasvavaan tautitaakkaan (kuten tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, mielenterveyden haasteet) sekä haasteisiin selviytyä arjessa. Lihavuus, huono kunto, vähäinen liikkuminen ja runsas paikallaanolo ovat kaikki merkittäviä terveysriskejä, jotka samanaikaisina ovat entistä vaarallisempia. Vaikutukset näkyvät tulevaisuudessa mm. entisestään kasvavana työkyvyttömyytenä ja kansantalouden kustannuksina. Jo nykyisin liian vähäisen fyysisen aktiivisuuden kustannukset ovat Suomessa vähintään kolme miljardia euroa vuodessa”, toteaa Vasankari.

Väestön fyysisen toimintakyvyn edistämiseksi tarvitaan kaikkien hallinnonalojen yhdensuuntaisia ja riittävän vaikuttavia toimia, kuten fyysistä aktiivisuutta tukevaa, esteetöntä ja saavutettavaa rakennettua ympäristöä, fyysistä aktiivisuutta tukevaa varhaiskasvatusta, koulutusta ja sosiaali- ja terveyspalveluita sekä laadukasta liikunnanopetusta ja liikuntaneuvontaa.

Move!-järjestelmä on monipuolinen pedagoginen työkalu oppilaiden toimintakyvyn kehittämiseksi peruskouluissa. Mittausten avulla oppilaiden kanssa pohditaan, miten omaa fyysistä toimintakykyä voidaan ylläpitää ja kehittää. Mittaustulokset toimivat välineenä keskusteltaessa perheen kanssa lapsen ja nuoren jaksamista, hyvinvointia ja oppimista tukevista tai haittaavista tekijöistä. Move!-mittaustietoa hyödynnetään peruskoulujen liikuntakasvatuksessa, kouluterveydenhuollossa 5.- ja 8.-luokkalaisten laajoissa terveystarkastuksissa sekä valtionhallinnossa, maakunnissa ja kunnissa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistoimenpiteiden kehittämisessä ja seurannassa. Lisätietoa Move!:sta: www.oph.fi/fi/move

Varusmiesten kuntotestit: Palvelukseen astuvien varusmiesten kuntotilastoja on seurattu 12 minuutin juoksutestin osalta vuodesta 1975 ja lihaskunnon osalta vuodesta 1982. Keskiarvot kattavat kaikkien saapumiserien testitulokset. Testit suoritetaan kahden viikon kuluessa palveluksen alkamisesta. Kuntotutkimukset tuottavat kansanterveydellisesti merkittävää tietoa suomalaisten nuorten miesten kehon koostumuksen sekä fyysisen kunnon muutoksista. Tietoja hyödynnetään muun muassa liikuntakoulutuksen kehittämisessä. Lisätietoa: https://puolustusvoimat.fi/web/sotilasliikunta/varusmiesten-kuntotilastot

Lisätietoa:

  • Kehittämispäällikkö Mikko Huhtiniemi, Move!-järjestelmä ja Jyväskylän yliopisto (Move!-mittaukset) puh. 040 805 3945 tai mikko.huhtiniemi@jyu.fi
  • Puolustusvoimien liikuntapäällikkö, majuri Lasse Torpo (varusmiesten kuntotestit)
    0299 510 170 tai lasse.torpo@mil.fi
  • Johtaja (UKK-instituutti), sotilaslääketieteen professori (Tampereen yliopisto) Tommi Vasankari (tulosten terveydelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset), 040 505 9157 tai tommi.vasankari@ukkinstituutti.fi 

Aineistojen tilaaminen ja julkaiseminen:


Barns och ungas fysiska funktionsförmåga på oroväckande nivå

$
0
0

Hos omkring 40 procent av eleverna i årskurs 5 och 8 är den fysiska funktionsförmågan på en nivå som kan göra det svårare att orka i vardagen. Särskilt har bålens muskelkondition försvagats jämfört med året innan. Move!-mätresultaten uppvisar stor regional variation.

År 2021 var beväringarnas uthållighet näst sämst i mätningshistorien. Andelen beväringar med god muskelkondition har minskat något under de senaste åren och andelen beväringar med dålig kondition har ökat.

Hösten 2021 genomfördes Move!-mätningar av den fysiska funktionsförmågan för elever i årskurs 5 och 8 som en del av grundskolans gymnastikundervisning. Mätningarna består av sex moment som mäter uthållighet, snabbhet, styrka, rörlighet och grundläggande motoriska färdigheter samt perceptionsmotoriska färdigheter. Syftet med Move!-mätningarna är att uppmuntra och stöda eleverna i att sköta sin fysiska funktionsförmåga. I den riksomfattande datainsamlingen rapporterades mätresultat för över 107 000 elever.

Centrala resultat och iakttagelser från Move!-mätningarna hösten 2021:

  • Sammanlagt resultat för den fysiska funktionsförmågan: Hos ca 40 procent av eleverna i årskurs 5 och 8 är den fysiska funktionsförmågan på en oroväckande nivå.
  • Variation på landskapsnivå: Det finns stor regional variation i resultaten. Till exempel i Nyland, Birkaland och Norra Österbotten är de sammanlagda resultaten för den fysiska funktionsförmågan bättre än de riksomfattande resultaten i fråga om både femte- och åttondeklassare, medan resultaten i Lappland, Kajanaland och Satakunta är sämre än resultaten i hela landet.
  • Uthållighet: Uthålligheten har ytterligare försämrats i årskurs 8, men i årskurs 5 verkade försämringen ha stannat upp.
  • Muskelkondition: Hos elever i årskurs 5 och 8 har särskilt muskelkonditionen i bålen försämrats jämfört med året innan. 
  • Rörlighet: Särskilt bland pojkar har rörligheten förbättrats något jämfört med i fjol. Flickors rörlighet är dock fortfarande klart bättre än pojkars. Omkring en fjärdedel av pojkarna i årskurs 8 (över 6 000 pojkar) kan inte sträcka ryggen i helsittande ställning och cirka 15 % (över 3 500 pojkar) klarar inte av huksittande.

Konditionstesten för beväringar genomfördes för varje kontingent under de två första tjänstgöringsveckorna i januari och juli 2021. Resultaten (nästan 20 000 personer) beskriver på ett ganska täckande sätt den genomsnittliga konditionsnivån hos unga män i åldern 19 år. Resultaten för kvinnor som sökt sig till frivillig militärtjänst har inte rapporterats regelbundet, eftersom ifrågavarande urval inte är representativ på befolkningsnivå. I konditionstesten för beväringar utvärderas uthålligheten och muskelkonditionen. I samband med testerna mäts därtill längd och vikt.

Centrala resultat och iakttagelser från konditionstesten för beväringar 2021:

  • Medelvikt: Konditionsstatistiken visar att beväringarnas kroppsvikt har ökat och att deras aerobiska kondition har försämrats under hela mätningshistorien med undantag för några år. Kroppens medelvikt har ökat från 70,8 kg till 78,7 kg på knappt 30 år (1993‒2021).
  • Uthållighet: Medeltalet för det löptest på 12 minuter som beväringarna utför i början av tjänstgöringen var 2 376 meter år 2021. Resultatet är det näst sämsta i mätningshistorien (2 358 m/2019).
  • Muskelkondition: Andelen beväringar med god muskelkondition har minskat något under de senaste åren och andelen beväringar med dålig kondition har ökat. År 2021 var andelen berömliga och goda resultat 32,7 procent och andelen svaga resultat 23,3 procent.

Betydande konsekvenser för folkhälsan och samhällsekonomin

I årtionden har uthålligheten och muskelkonditionen hos unga män som inleder beväringstjänsten försämrats och vikten ökat, och denna trend ser ut fortsätta. Samma oroväckande trend syns också i Move!-mätningarna för eleverna inom den grundläggande utbildningen. Enligt chefen för UKK-institutet, professor Tommi Vasankari, "beskriver resultaten av Move!-mätningarna och konditionstesten för beväringar bra ifrågavarande åldersklassers fysiska funktionsförmåga samt kondition och vikt, så de har en enorm betydelse för befolkningens framtida sjukfrekvens, arbetsförmåga, pensionering och även dödlighet”.

”Ökningen av beväringarnas kroppsvikt med tio procent leder tillsammans med försämringen i den fysiska konditionen ofrånkomligen till en växande sjukdomsbörda (såsom typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, problem med den psykiska hälsan) samt till utmaningar i vardagen. Övervikt, dålig kondition, brist på motion och mycket stillasittande är alla betydande hälsorisker som därtill är allt farligare när de förekommer samtidigt. Konsekvenserna märks i framtiden bl.a. som ökande arbetsoförmåga och samhällsekonomiska kostnader. Redan för närvarande uppgår kostnaderna för bristfällig fysisk aktivitet till minst tre miljarder euro per år i Finland”, konstaterar Vasankari.

För att främja befolkningens fysiska funktionsförmåga behövs det samstämmiga och tillräckligt effektiva åtgärder inom alla förvaltningsområden, såsom en tillgänglig byggd miljö som stöder fysisk aktivitet, småbarnspedagogik, utbildning och social- och hälsotjänster som stöder fysisk aktivitet samt högklassig gymnastikundervisning och motionsrådgivning.

Move!-systemet är ett mångsidigt pedagogiskt verktyg för att utveckla elevernas funktionsförmåga i grundskolorna. Med hjälp av mätningarna kan man tillsammans med eleverna konkret fundera på hur den egna fysiska funktionsförmågan kan upprätthållas och utvecklas. Mätresultaten fungerar som ett redskap när man med familjen diskuterar faktorer som stöder eller skadar barns och ungas ork, välbefinnande och lärande. Move!-uppgifterna används i grundskolans motionsfostran, i skolhälsovården vid de omfattande hälsoundersökningar som görs i årskurs 5 och 8 samt inom statsförvaltningen, landskapen och kommunerna vid utvecklandet och uppföljningen av åtgärderna för att främja hälsa och välfärd. Mer information om Move!: www.oph.fi/fi/move

Konditionstest för beväringar: Statistik över konditionen hos beväringar som inleder sin tjänstgöring har följts upp i fråga om 12 minuters löptest sedan 1975 och i fråga om muskelkonditionen sedan 1982. Medeltalen täcker testresultaten för alla kontingenter. Testen ska genomföras inom två veckor från tjänstgöringens början. Med tanke på folkhälsan producerar konditionsundersökningarna viktig information om förändringar i de finländska unga männens kroppssammansättning och fysiska kondition. Uppgifterna utnyttjas bland annat i utvecklingen av idrottsutbildningen. Mer information: https://puolustusvoimat.fi/web/sotilasliikunta/varusmiesten-kuntotilastot

Mer information:

  • Utvecklingschef Mikko Huhtiniemi, Move!-systemet och Jyväskylä universitet (Move!-mätningarna) tfn 040 805 3945 eller mikko.huhtiniemi@jyu.fi
  • Försvarsmaktens idrottschef, major Lasse Torpo (konditionstest för beväringar) tfn 0299 510 170 eller lasse.torpo@mil.fi
  • Direktör (UKK-institutet), professor i militärmedicin (Tammerfors universitet) Tommi Vasankari (resultatens hälsomässiga och samhälleliga effekter), tfn 040 505 9157 eller tommi.vasankari@ukkinstituutti.fi

Beställning och publicering av material:

  • Move! 2021-resultatrapporterna (riksomfattande, landskaps- och kommunspecifika) samt resultaten av konditionstesten för beväringar kan beställas på förhand: saku.rikala@gov.fi (embargo 15.12.2021 kl. 00.05)
  • Resultaten av 2021 års Move!-mätningar och konditionstester för beväringar offentliggörs 15.12.2021 kl. 10.00–12.30, Ständerhuset, Helsingfors. Evenemanget ordnas av statens idrottsråd, undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen, Försvarsmakten och försvarsministeriet. Tillställningen kan följas endast på distans. Medierepresentanter ska anmäla sig till presskonferensen senast 14.12: saku.rikala@gov.fi. Program: www.liikuntaneuvosto.fi/tapahtuma/koululaisten-ja-varusmiesten-fyysinen-toimintakyky-2021/
  • De riksomfattande och landskaps- och kommunspecifika Move!-resultaten publiceras också i databasen för motion och idrott bland barn och unga: https://minedu.fi/liikuntaindikaattorit (sidorna 9/9) samt de riksomfattande och landskapsspecifika resultatrapporterna på Utbildningsstyrelsens webbplats: oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/move-tulokset
  • Resultaten av konditionstesten för beväringar publiceras också på Försvarsmaktens webbplats: https://puolustusvoimat.fi/web/sotilasliikunta/varusmiesten-kuntotilastot

Accenture ja OP yhteistyöhön digitaalisen pankkitoiminnan muutoksessa

$
0
0

 

Suomalainen finanssiryhmä luo automaation ja edistyneen analytiikan avulla merkityksellisiä kokemuksia asiakkaille ja työntekijöille.

 

HELSINKI; 15.12.2021 – OP ja Accenture (NYSE:ACN) ovat uudistaneet yhteistyötään, jonka tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön uusia palveluita, jotka optimoivat entisestään OP:n digitaalista pankkitoimintaa. Yritykset työskentelevät yhdessä tarjotakseen parempia asiakas- ja työntekijäkokemuksia käyttämällä automaatiota, kehittynyttä analytiikkaa ja muita uusia teknologioita, lisätäkseen liiketoiminnan ketteryyttä sekä alentaakseen kustannuksia.

Osana yhteistyötä OP ottaa käyttöön älykkään automaatioalustan Accenture myWizardin®, jonka avulla rutiinitehtäviä voidaan automatisoida, ja työntekijöillä on mahdollisuus olla ennakoivampia ja keskittyä mielekkäämpään työhön. Automaatioalustan avulla OP saa myös enemmän arvoa teknologiainvestoinneistaan, mikä mahdollistaa nopeamman kehittämisen.

”Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Kun meillä on käytössämme oikeat työkalut, pystymme tarjoamaan asiakkaillemme mahdollisimman asianmukaisia tuotteita ja palveluja. Samalla mahdollistamme sekä asiakkaillemme että työntekijöillemme laadukkaan digipalveluiden käyttökokemuksen”, sanoo OP:n teknologia- ja kehitysjohtaja Juho Malmberg. ”Accenturen syvällinen rahoitusalan osaaminen ja innovatiiviset automaatioratkaisut yhdistettyinä ketteriin toimintamalleihimme auttavat meitä saavuttamaan tavoitteemme, joka on olla Suomen johtava finanssiryhmä.”

“Toimialan nopea muutos ja asiakkaiden muuttuvat odotukset ovat monelle rahoitusalan toimijalle ajureita digitaalisen muutoksen edistämiseen”, sanoo Neeta Nagar, Accenturen Pohjoismaiden finanssipalveluryhmän teknologiajohtaja ja OP-asiakkuudesta vastaava johtaja. ”OP lähestyy muutostaan vahvasta asemasta ketterän toimintamallin johtajana. Hyödyntämällä myWizardin automaatio- ja tekoälytoiminnallisuuksia voimme yhdistää ihmisten luovan osaamisen teknologian mahdollisuuksien kanssa ja muutamme sekä prosesseja että toimintatapoja siten, että ne auttavat OP:tä luomaan tulevaisuuden pankkipalveluita, joiden käyttäjinä asiakkaat ja kehittäjät ovat kaiken keskiössä.”

 

OP RYHMÄ
OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jolla on kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta ja yli 12 000 työntekijää. Tarjoamme kattavan pankki- ja vakuutuspalvelujen kokonaisuuden henkilö- ja yritysasiakkaille. OP Ryhmän muodostavat osuuspankit sekä ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Lue lisää op.fi

Accenture

Accenturen pankkialan palvelut auttavat vähittäis- ja liikepankkeja sekä maksupalveluntarjoajia edistämään innovaatioita; vastaamaan liiketoiminnan, teknologian ja sääntelyn haasteisiin; ja parantaa operatiivista suorituskykyä luodakseen luottamusta ja sitoutumista asiakkaiden kanssa ja mahdollistaa kannattavan ja turvallisen kasvun. Lue lisää pankkipalveluistamme.

# # #

Tekijänoikeus © 2021 Accenture. Kaikki oikeudet pidätetään. Accenture ja sen logo ovat Accenturen tavaramerkkejä.

 

Lisätiedot

Accenture Press Office
+358 (0) 40 137 3954
mia.brunila@accenture.com

OP Ryhmän viestintä
 +358 (0) 10 2528 719
 viestinta@op.fi

Elisa avasi 5G-verkon Paraisille, Kokemäelle ja Huittisiin – verkko jo yli 140 paikkakunnalla Suomessa

$
0
0

Elisan 5G-verkon laajeneminen jatkuu: uuden sukupolven mobiiliverkko on nyt avattu Varsinais-Suomessa Paraisille ja Satakunnassa Kokemäelle sekä Huittisiin.

Paraisilla 5G-verkko on ensimmäisenä saatavissa Raivion (Rödjan) ja Söderbyn alueilla. Kokemäellä 5G-palvelee jo nyt Peipohjassa ja keskustan alueella ja laajenee lähipäivinä Kolsiin. Huittisissa 5G-verkko kattaa aluksi keskustan alueen.

Elisan 5G-verkko palvelee valtakunnallisesti jo 142 paikkakunnalla ja on riippumattoman ajomittaustutkimuksen mukaan Suomen kattavin*. Verkon alueella asuu jo yli 70 % suomalaisista.

–  5G-verkkomme alueella asuu jo yli 70 % suomalaisista, ja entistä useammalla perheellä on nyt mahdollisuus käyttää 5G:tä kuituyhteyden tapaisena kodin nettinä. 5G:n keskimääräisetkin nopeudet liikkuvat useissa sadoissa megoissa, joka mahdollistaa isojen tiedostojen, kuten vaikka kokonaisten tv-sarjojen, latautumisen hetkessä, Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, ja siten verkkoon mahtuu käyttäjiä ja laitteita huomattavasti aiempaa enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa.

Jopa gigan nopeuden tarjoavan 5G:n voi hankkia omaan mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden tavoin kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä. 5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. 5G-verkon ulkopuolella 5G-laite ja -liittymä siirtyvät käyttämään parasta mahdollista yhteyttä.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet. 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa.

Elisan 5G-paikkakuntien peittoalueet löytyvät osoitteesta www.elisa.fi/kuuluvuus. Katso myös lista kaikista Elisan 5G-paikkakunnista www.elisa.fi/5g-paikkakunnat. Lisätietoa 5G:stä osoitteesta www.elisa.fi/5g 

*Boftel Oy. Lisätietoa tutkimuksesta ja tulokset: www.elisa.fi/5g  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Elisan Mediadesk, mediadesk@elisa.fi p. 050 305 1605

Lämmön kausivarastolla merkittävät ilmastohyödyt

$
0
0

 

Vantaan Kuusikonmäkeen suunnitellaan maailman suurinta lämmön kausivarastoa, jonne varastoidaan uusiutuvista energianlähteistä saatavaa lämpöä. Lämmön kausivaraston on suunniteltu valmistuvan vuonna 2026. Se mahdollistaisi Vantaan Energialle fossiilisista polttoaineista luopumisen energiantuotannossa, kun kesäaikaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua lämpöenergiaa voidaan varastoida ja käyttää talven pakkasilla. Lämmön kausivarasto edistää useita EU:n ilmastotavoitteita ja parantaa kaukolämmön toimintavarmuutta, sillä lämmön kausivaraston ansiosta käytettävissä on voimalaitoksista riippumatonta lämmityskapasiteettia.

Lämmön kausivarastoon varastoidaan 140-150-asteiseen veteen uusiutuvaa energiaa, jota saadaan muun muassa aurinko-, tuuli- ja hukkalämmön lähteistä. Kooltaan miljoonan kuution kokoinen lämmön kausivarasto on kapasiteetiltaan 90 gigawattituntia. Se vastaa keskikokoisen suomalaiskaupungin vuosittaista lämmöntarvetta.

- Lämmön kausivaraston ympäristöhyödyt ovat merkittävät. Vantaan Energia voi luopua lämmön kausivaraston myötä fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuonna 2026, kun kesäaikaan uusiutuvista energianlähteistä saatu energia voidaan varastoida ja käyttää talven pakkasilla lämmön tarpeen ollessa suurempi. Varastoon säilötty lämpöenergia korvaa maakaasun käytön talvikaudella kokonaan. Fossiilisista polttoaineista luopuminen tarkoittaa myös sitä, että vuoden 2026 jälkeen Vantaan lämmitys perustuu käytännössä kotimaisista energianlähteistä tuotettavaan lämpöön, sillä fossiilisista polttoaineista luopuminen tarkoittaa samalla tuontipolttoaineista luopumista. Näin lämmön kausivarasto vähentää Vantaan ja laajemmin koko Suomen riippuvuutta tuontipolttoaineista. Lämmön kausivarasto mahdollistaa myös asiakkaiden erilaisten tarpeiden huomioimisen: sen avulla toisissa asiakaskohteissa, esimerkiksi kaupoissa syntyvää hukkalämpöä saadaan kerättyä varastoon ja siirrettyä korkean lämmönkysynnän aikana esimerkiksi henkilöasiakkaille lämpöverkon avulla lämmöksi koteihin, liiketoiminnan kehityspäällikkö Matias Siponen kertoo.

Lämmön kausivaraston ansiosta lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät 65 000 tonnilla vuodessa. Lämmön kausivarasto kasvattaa kaukolämmön toimitusvarmuutta, sillä sen ansiosta aina on käytettävissä voimalaitoksista riippumatonta lämmityskapasiteettia. Lämmön kausivarasto mahdollistaa osaltaan paitsi Vantaan Energian energiantuotannon ilman fossiilisia polttoaineita vuonna 2026 myös Vantaan kaupungin hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen vuonna 2030. Kun fossiilisten polttoaineiden käyttö on lopetettu vuoteen 2026 mennessä, Vantaan Energia jatkaa etenemällä kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

Lämmön kausivarasto edistää EU:n useita muita ilmasto- ja energiatavoitteita: se kasvattaa resurssitehokkuutta perustuen vahvasti hukkalämmön hyödyntämiseen, lisää uusiutuvien energiamuotojen osuutta energiantuotannossa ja tehostaa eri energiajärjestelmien integraatiota. Lämmön kausivaraston suunnitelma on monistettavissa, joten sen teknisen ratkaisun avulla voitaisiin auttaa energiajärjestelmien irtautumista fossiilisista polttoaineista muuallakin Euroopassa. Lämmön kausivaraston tekninen ratkaisu ja sen suunnitteluun liittyvä osaaminen voi olla Suomelle myös merkittävä vientituote maailmalle.

Lämmön kausivarastoa suunnitellaan ja rakennetaan allianssimallilla, jossa YIT vastaa rakentamisesta, AFRY suunnittelusta ja Vantaan Energia on hankkeen tilaaja. Kaikki työskentelevät yhdessä yli organisaatiorajojen.

Lisätiedot
Matias Siponen, liiketoiminnan kehityspäällikkö, Vantaan Energia Oy
matias.siponen@vantaanenergia.fi
p. 050 494 6115

Kuva- ja haastattelupyynnöt viestinta@vantaanenergia.fi

Yli puolet suomalaisista valitsisi uudeksi autokseen hybridin tai täyssähköauton – energiamurroksen vauhti kiihtyy

$
0
0

Sähköinen liikenne kytkeytyy keskeisesti Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteeseen, sillä sähköautolla ajaminen ei aiheuta lainkaan päästöjä. Keväällä 2021 Suomen hallitus linjasi tieliikenteen päästöjen vähennyskeinoja, joiden tavoitteena on puolittaa liikenteen aiheuttamat päästöt vuoteen 2030 mennessä.

Carunan verkkoalueella rekisteröitiin kesään 2021 mennessä noin kolmasosa Suomen ladattavista  hybridi- ja sähköautoista. Tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2030 noin 700 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa ja noin 45 000 sähkökäyttöistä pakettiautoa, joista vähintään puolet olisi täyssähköautoja.

Auton tärkeimmät valintaperusteet ovat elinkaarikustannukset, kotilataus ja sähkön hinta

Kansalaiskyselyn mukaan yli puolet (55 %) suomalaisista valitsisi uudeksi autokseen hybridin tai  täyssähköauton. Etelä-Suomessa asuvat ja 25–44-vuotiaat valitsisivat hybridi- tai täyssähköauton  muita ikäluokkia enemmän.

Hankintapäätöksiin vaikuttaa erityisesti mahdollisuus ”tankata” eli ladata autoa kotona (49 %), ladattavien autojen elinkaarikustannukset (46 %) sekä sähkön hinta bensiinin hintaan verrattuna (46  %). 

Itä-suomalaisista 51 % piti auton elinkaarikustannuksina erittäin tärkeänä ominaisuutena verrattuna  Länsi-Suomeen, missä 43 % arvioi elinkaarikustannukset erittäin tärkeäksi. Kaikkien vastaajien 
kesken kotilataus oli hieman tärkeämpää miehille (85 %) kuin naisille (83 %). 

Kolme neljästä suomalaisesta pitää pienipäästöisyyttä tärkeänä ominaisuutena houkuttelevuuden  näkökulmasta, jos hankkisi hybridi tai sähköauton. Alueellisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa 
pienipäästöisyyttä pitää erittäin tai melko tärkeänä (69 %) verrattuna Etelä-Suomeen (76 %) ja Länsi- Suomeen 75 %). 

“Kiinnostus ladattaviin autoihin näkyy myös meidän verkkoalueillamme. Eniten ladattavia  henkilöautoja on tällä hetkellä Espoossa, Kirkkonummella, Tuusulassa ja Kaarinassa. Ennusteen  mukaan Carunan alueella on vuonna 2030 lähes 240 000 ladattavaa hybridiä tai sähköautoa, mikä  kertoo energiamurroksen kiihtyvästä vauhdista”, kertoo Carunan innovaatiopäällikkö Mika Suomi

Kestävä jakeluverkko on ratkaiseva tekijä – hetkellinen tehontarve lisääntyy merkittävästi 

Vuonna 2021 Suomessa on noin 4 600 julkisenperuslatauspisteen ja noin 400 pikalatauspisteen  latausverkosto, joka kasvaa nopeasti tulevina vuosina. Verkosto on tiheimmillään Uudellamaalla,  Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä harvimmillaan Lapissa ja Kainuussa.  

"Tulevaisuuden sähköisen liikenteen edellytys on kestävä ja toimiva sähkönjakeluverkko. 
Jakeluverkon kapasiteetin riittävyys liittyy myös sähköiseen liikenteeseen ja etenkin sähköautojen  lataukseen. Vaikka kaikki Suomen sähköautoilijat eivät lataakaan autojaan pika- tai suurteholatureilla juuri samaan aikaan, on jakeluverkon silti kestettävä yllättävät tehopiikit, joita  kaiken muun sähkönkäytön ohella tulee", jatkaa Mika Suomi.

Afrikan jalkapalloilun huippusarjat suorina lähetyksinä Elisa Viihde Viaplayssa

$
0
0

  • Jalkapallon Afrikan-mestaruuskilpailujen kaikki 52-ottelua katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta 9. tammikuuta alkaen
  • Historiallinen yhteistyö tuo Afrikan Mestarien liigan sekä naisten Afrikan-mestaruuskilpailut katsottavaksi pohjoismaisiin suoratoistopalveluihin ensimmäistä kertaa

 

Viaplayn ja Afrikan jalkapalloliiton Confederation of African Football (CAF) solmima monivuotinen yhteistyösopimus tuo jalkapallon miesten ja naisten Afrikan-mestaruuskilpailut sekä Afrikan Mestarien liigan yhdeksään Viaplay-maahan. Joka toinen vuosi järjestettävät jalkapallon Afrikan-mestaruuskilpailut ovat maanosan suurin urheilutapahtuma, jossa nähdään useita jalkapallon supertähtiä, kuten Liverpoolin Mohamed Salah ja Sadio Mané, sekä Arsenalin Pierre-Emerick Aubameyang. Elisa Viihde Viaplayn lisäksi osa otteluista on katsottavissa myös V sport -kanavilla. Historiallinen sopimus tuo myös ensimmäistä kertaa naisten jalkapallon Afrikan-mestaruuskilpailut sekä CAF Mestarien liigan suorina lähetyksinä myös suomalaisten jalkapallofanien ulottuville.

Kamerunissa järjestettävät jalkapallon Afrikan-mestaruuskilpailut CAF TotalEnergies Africa Cup of Nations alkavat 9. tammikuuta. Kilpailuihin osallistuu 24 Afrikan parasta joukkuetta, ja tiedossa on lähes kuukauden ajan huippuluokan kansainvälistä jalkapalloa tunnetuilla tähtipelaajilla maustettuna. Kapteeni Riyad Mahrezin (Manchester City) luotsaama hallitseva mestari, Algeria, lähtee hakemaan kisoista jo peräti kolmatta perättäistä mestaruuttaan.

Kahdennettatoista kertaa järjestettävät naisten jalkapallon Afrikan-mestaruuskilpailut TotalEnergies Africa Women Cup of Nations järjestetään Marokossa 2.–23. heinäkuuta. Yksitoista Afrikan parasta naisten maajoukkuetta lähtee haastamaan Nigerian historiallista johtoasemaa tapahtumassa; maalla on tähänastisella taipaleellaan vain kaksi häviötä. Turnaus toimii myös karsintana FIFAn naisten maailmanmestaruuskilpailuille.

Viaplay takasi itselleen myös esitysoikeudet Afrikan korkeimman sarjatason, Afrikan Mestarien liigan (TotalEnergies CAF Champions League) seuraavaan kahteen kauteen. Turnauksen 2021/2022 pudotuspelit ovat käynnissä 11. helmikuuta - 29. toukokuuta, ja niissä pelaa kovatasoisia joukkueita ympäri Afrikan.

Peter Nørrelund, NENT Group Chief Sports Officer: “Afrikkalaiset tähtipelaajat loistavat Euroopan seurajoukkueissa, ja jalkapallon Afrikan-mestaruuskilpailut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata afrikkalaisia huippunimiä sekä tulevaisuuden kykyjä. Olemme myös ylpeitä saadessamme olla ensimmäinen suoratoistopalvelu, joka tuo naisten Afrikan-mestaruuskilpailut ja CAF Mestarien liigan Viaplay-maihin. Viaplay-katsojat yhdeksässä maassa pääsevät nyt uppoutumaan Afrikan kukoistavaan jalkapallokulttuuriin, aina Kairosta Kap Verdeen.”

Viaplay esittää myös Afrikan toisiksi korkeimman sarjatason, TotalEnergies CAF Confederation Cup -turnauksen kausina 2021/22 and 2022/23, sekä TotalEnergies CAF Super Cup 2022 -tapahtuman, jossa kohtaavat CAF Mestarien liigan ja CAF Confereration Cup voittajajoukkueet.

Afrikan maiden MM-karsinnat vuoden 2022 kisoihin ovat parhaillaan käynnissä. 130 liveottelua sisältävä turnaus on myös katsottavissa suorana Elisa Viihde Viaplayssa.

 

Lisätietoja:

Erika Miramo, Head of Marketing & Communication Finland, NENT Group
erika.miramo@nentgroup.com

 

Nuorisoalan järjestöjen rahoitus on vähentynyt, selviää Nuorisoalan järjestöt NYT! -julkaisusta

$
0
0

Joulukuussa 2021 julkaistu Nuorisoalan järjestöt NYT! -kyselytutkimus selvitti uusinta tietoa järjestöjen tekemästä nuorisotyöstä Suomessa. Selvityksen mukaan nuorisoalan järjestöjen rahoitus on vähentynyt ja toimijoiden välinen yhteistyö lisääntynyt. Rahoitus on vähentynyt kaiken kokoisissa järjestöissä. 

Julkaisu kokoaa yhteen tietoa nuorisoalan järjestöistä ja niiden tekemästä nuorisotyöstä. Kyseessä on laajin aineisto nuorisoalan järjestöistä tähän asti: 80 valtakunnallisen järjestötoimijan lisäksi kyselyyn vastasi 21 alueellisesti toimivaa järjestöä ja 85 paikallisjärjestöä. 

Järjestöjen rahoituksen väheneminen näkyy nuorisotyön supistumisena

Kyselystä selvisi, että nuorisotyön rahoitus on vähentynyt kaikenkokoisissa nuorisoalan järjestöissä. Etenkin paikallisjärjestökentällä nuorisotyön rahoitus on vähentynyt kahdesta suunnasta: kuntien nuorisotyön vähentynyt rahoitus on vähentänyt järjestöjen ostopalveluna toteuttamaa nuorisotyötä kunnissa, mutta lisäksi monet järjestöt saavat aiempaa vähemmän yleistä rahoitusta toiminnalleen. Rahoituksen väheneminen ei kyselytulosten perusteella ole suoraan yhteydessä siihen, saadaanko rahoitusta esimerkiksi yleisavustuksina, omana varainhankintana tai säätiöiden antamana tukena.

75 prosenttia kaikista vastanneista järjestöistä ilmoitti valtion avustuksen tai yleisavustuksen yhdeksi kolmesta tärkeimmästä rahoituslähteistään. Alueellisesti ja paikallisesti toimivien järjestöjen kohdalla 33 prosenttia ilmoitti valtion yleisavustuksen ensisijaiseksi rahoituslähteekseen ja 24 prosenttia muun avustuksen, joihin kuuluvat kuntien avustukset.

Nuorisoalalla toimivien järjestöjen taloudellinen tilanne on keskimäärin melko hyvä tai kohtalainen. Noin puolet vastanneista järjestöistä ilmoitti nuorisotyön rahoituksen vähentyneen viimeisen kahden vuoden aikana. Suuri osa niistä järjestöistä, joiden rahoitus on vähentynyt viimeisten kahden vuoden aikana, ilmoitti taloudellisen tilanteensa olevan kohtalainen tai melko huono.

Noin puolet niistä vastaajista, joiden saama rahoitus on vähentynyt, tekee aiempaa vähemmän nuorisotyötä. Rahoituksen väheneminen näkyy siis toiminnan supistumisessa. Yhteys rahoituksen ja toiminnan välillä ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen. Miltei kolmannella niistä järjestöistä, jotka tekevät aiempaa enemmän nuorisotyötä, on käytössään aiempaa vähemmän rahaa sen toteuttamiseen.

“Koronavuosi on vaikuttanut hankkeiden peruuntumiseen, toiminnan supistumiseen ja tätä kautta myös rahoituksen vähenemiseen. Rahoituksen väheneminen ei kuitenkaan johdu vain poikkeusoloista, vaan jo aiemmin on ollut näkyvillä selkeitä laskutrendejä. Rahoituksen vähentyminen vaikuttaa tehdyn nuorisotyön määrään ja vaikeuttaa yhteistyöprojekteihin mukaan hyppäämistä kesken toimintavuoden, joten resurssien riittävyydestä tulisi todella pitää huolta”, pohtii julkaisun kirjoittaja, Allianssin tietoasiantuntija Essi Holopainen

Yhteistyö kirittää kehittämään omaa toimintaa

Monissa järjestöissä yhteistyön määrä muiden toimijoiden kanssa on kasvanut, vaikka henkilöstömäärät ovat pysyneet ennallaan. Kolmasosa kyselyn vastaajista ilmoitti tekevänsä aiempaa enemmän yhteistyötä muiden tahojen kanssa.

Nuorisoalalla toimivien järjestöjen pääasiallisia yhteistyökumppaneita ovat oman kunnan sisäiset toimijat ja muut järjestöt. Valtakunnalliset järjestöt tekevät aineiston perusteella tyypillisimmin yhteistyötä muiden nuorisoalan järjestöjen, koulujen ja oppilaitosten sekä muiden järjestöjen kanssa. Paikallisjärjestöjen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat aineiston perusteella koulut ja oppilaitokset, kunnat ja viranomaiset sekä nuorisoalan järjestöt. Alueellisten järjestöjen keskeisimpiä yhteistyökumppaneita ovat koulut ja oppilaitokset, kunnat ja viranomaiset, nuorisoalan järjestöt sekä muut järjestöt.

Kiinnostava kyselyssä esiin noussut huomio on se, että lisääntynyt yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on yhteydessä siihen, että vastaajat näkevät kasvanutta tarvetta oman osaamisen päivittämiselle.

“Näyttää siltä, että muiden järjestöjen tai yhteistyökumppanien ammattitaito saa havaitsemaan mahdollisia kehityskohteita omassa toiminnassa ja innostaa toimijoita päivittämään omaa osaamistaan”, kertoo tietoasiantuntija Essi Holopainen.  

Laajempien yhteiskunnallisten muutosten koetaan vaikuttavan nuorisotyön tekemiseen aiempaa enemmän

Kulunut vuosi on ollut korontilanteen takia todella poikkeuksellinen ja tämä näkyy myös järjestötoimijoiden antamissa vastauksissa. Vaikka tämän vuoden kyselyssä ei erikseen kysytty koronan aiheuttamista muutoksista nuorisotyössä, kertovat etenkin vastaajien arviot viime vuoden aikana tapahtuneista muutoksista pandemian keskellä. Miltei 60% vastaajista arvioi, että laajemmat yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet viimeisen vuoden aikana nuorisotyön tekemiseen aiempaa enemmän. 

Kyselyssä haluttiin selvittää tarkemmin, miten vastaajat kokevat nuorten elämään ja nuorisotyön tekemiseen vaikuttavien ilmiöiden muuttuneen viimeisen vuoden aikana. Vuoden aikana voimistuneita ilmiöitä olivat etenkin nuorten yksinäisyyden ja eriarvoisuuden kasvu, sekä huoli nuorten omasta tulevaisuudesta. 75% vastaajista arvioi nuorten yksinäisyyden lisääntyneen, 55% nuorten eriarvoisuuden lisääntyneen ja 74% huolen nuorten omasta tulevaisuudestaan lisääntyneen kuluneen vuoden aikana. Lisäksi vastaajat näkivät, että nuorten huoli maailman tulevaisuudesta sekä ympäristökysymyksistä on kasvanut merkittävästi. 

Koronavuosi on toisaalta vaikuttanut merkittävästi myös nuorten harrastamiseen, osallistumisaktiivisuuteen ja järjestöihin kiinnittymiseen. 51% vastaajista arvioi nuorten kiinnittymisen järjestöjen toimintaan vähentyneen ja 48% nuorten osallistumisen ohjattuun harrastustoimintaan vähentyneen viimeisen vuoden aikana. Vaikka muutokset eivät selity ainoastaan poikkeusoloilla tai kasvokkaisen toiminnan vähentymisellä, on koronavuosi hankaloittanut monien järjestöjen mahdollisuuksia tavoittaa uusia nuoria sekä sitouttaa heitä toimintaan.

“On huolestuttavaa ajatella että nuorisojärjestöjen saama rahoitus on vähentynyt, vaikka toimijat tunnistavat monien laajojen yhteiskunnallisten ilmiöiden vaikuttavan omaan toimintaansa huomattavasti aiempaa enemmän. Alalla on vastausten perusteella kiinnostusta ja halua päivittää omaa osaamista muuttuvissa olosuhteissa, mutta riittävätkö tulevaisuuden resurssit nuorten hyvinvointiin tähtäävän toiminnan ylläpitämiseen?” Holopainen pohtii.

Oman työn vaikuttavuus kiinnostaa nuorisoalan järjestöjä

Suuri osa nuorisoalalla toimivista järjestöistä kerää tietoa toimintansa vaikutuksista nuorten elämään. Valtakunnallisesti toimivista järjestöistä 19% ja alueellisesti tai paikallisesti toimivista järjestöistä 20% kertoo keräävänsä kattavasti tietoa, joka todentaa nuorisotyön tuloksia ja vaikutuksia nuorten elämään. Lisäksi 63% valtakunnallisista ja 44% alueellisista tai paikallisista järjestöistä kertoo keräävänsä tietoa osittain. Alueelliset ja paikalliset järjestöt ilmoittivat kuitenkin valtakunnallisia järjestöjä useammin, että he keräävät tietoa toimintansa vaikutuksista vain vähän (27%) tai eivät ollenkaan (10%).

Järjestöt suhtautuvat kyselyn perusteella myönteisesti vaikuttavuustiedon keräämiseen yhtenäisen työkalun avulla. Vajaa kolmannes vastanneista järjestöistä olisi kyselytulosten perusteella kiinnostunut kokeilemaan yhtenäistä vaikuttamistiedon keräämisen työkalua. Lisäksi yli 50% vastaajista arvioi, että heitä mahdollisesti kiinnostaisi työkalun kokeileminen.

“Tämä tieto innostaa meitä kehittämään nuorisoalan vaikuttavuuden mittaamisen työkaluja. Tulevien vuosien rahoitushaasteissa on tärkeää, että nuorisoalan toimijat osaavat näyttää toteen tekemänsä työn tärkeyden”, kommentoi Allianssin palvelujohtaja Jonna Laitinen

Tutustu julkaisuun: Nuorisoalan järjestöt NYT! 2021 (PDF)

Nuorisoalan järjestöt NYT! -kyselytutkimus toteutettiin 3.5–25.6.2021 Kyselytutkimuksen kokonaisotokseen kuului 650 nuorisoalan järjestöä, jotka tekevät nuorisotyötä valtakunnallisesti, alueellisesti tai paikallisesti. Suurin osa otoksen valtakunnallisista järjestöistä on Allianssin jäsenjärjestöjä ja osa kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta ry:n jäsenjärjestöjä. Alueellisesti tai paikallisesti toimivista järjestöistä valtaosa oli Aluehallintoviraston toiminta-avustusta hakeneita järjestöjä. Kyselyyn vastasi yhteensä 186 vastaajaa ja sen kokonaisvastausprosentti oli 28,6%. 

Aineisto on vastaajamäärältään laajin tähänastinen kyselyaineisto nuorisoalan järjestöjen toiminnasta. Aiemmin järjestöjen tekemästä nuorisotyöstä on kerätty tietoa vuonna 2019, jolloin Allianssin toteuttamaan kyselyyn vastasi 46 valtakunnallista nuorisoalan järjestöä.

Kyselyn toteuttivat yhteistyössä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry ja nuorisoalan osaamiskeskus Kentauri. Aineistoa on lisäksi ollut tuottamassa Aluehallintovirasto. Kyselyä on lisäksi kehitetty yhteistyössä kentän toimijoiden, Valtion nuorisoneuvoston, Nuorisotutkimusverkoston ja osaamiskeskus Kanuunan kanssa.

 

Joulun kalapöytä onnistuu näillä vinkeillä

$
0
0

Jouluaatto on jo ensi viikolla! Joulupöydän suunnittelu on monessa kodissa jo käynnissä. Kala kuuluu perinteiseen suomalaiseen jouluruoan kirjoon, ja näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Osta tuore kala mahdollisimman myöhään

Tuore kala kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka kannattaa hakea kaupasta mahdollisimman lähellä h-hetkeä. Kala ei säily jääkaapissa päiväkausia, ja siksi suositus on, että se ostetaan korkeintaan edellisenä päivänä valmiiksi. Jos käytät esimerkiksi säilykkeitä tai pakastekalaa, voit tietysti tehdä ostokset hyvissä ajoin etukäteen. Pakastekala kannattaa sulattaa jääkaapissa. Älä käytä kuumaa vettä, se kypsentää kalan pinnan ennen aikojaan.

Mieti kattausten määrää

Jos joulupöytä katetaan tarjolle useampaan otteeseen, kalaa tai mätiä kannattaa laittaa esille aina vain yhden kattauksen tarpeisiin. Jos siirrät useasti samaa kalaa jääkaappiin ja takaisin, se voi alkaa pilaantua. Jos haluat tarjota vaikkapa mätiä useampana päivänä, voit ostaa useamman pienen pakastemätipakkauksen yhden isomman sijaan, ja sulattaa mätiä aina yhteen kattaukseen tarvitsemasi määrän kerrallaan. Samaa ajattelua kannattaa tietysti soveltaa kaikkeen tarjottavaan, sillä näin vähennät myös mahdollisen ruokahävikin määrää!

Ota kokonaisuus huomioon

Mitä enemmän tarjottavaa, sitä vähemmän jokaista sorttia tarvitaan. Kun siis mietit paljonko kalaa - tai mitä tahansa ruokalajia - tarvitset, ota huomioon mitä kaikkea muutakin tarjolla on. Syöjien määrä vaikuttaa tietysti myös. Olet saattanut kuulla, että kalaa pitäisi varata 250 grammaa syöjää kohden, mutta tämä koskee tilanteita, jolloin kala on ainoa pääruoka. Kun pöytään katetaan laatikot, salaatit, kinkut, kalat ja niiden jälkeen on luvassa vielä jälkiruokaa, kaikkea tarjottavaa ei tarvita suuria määriä henkeä kohden.

LAB-ammattikorkeakoulussa selvitetään mahdollisuuksia rakentaa elintarvikelaboratorio Lahteen – tukisi Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritysten tuotekehitystä

$
0
0

Päijät-Hämeessä toimii Suomen mittavin ja monipuolisin viljaosaamisen keskittymä. Kuten muihinkin toimialoihin, pandemia on vaikuttanut myös viljaklusteriyritysten myynnin laskuun ja kaupan odotusten mukaiseen tuotekehitykseen. Akuuttiin tarpeeseen vastaisi paikallinen elintarvikelaboratorio, jonka toteuttamisen edellytyksiä selvitetään parhaillaan LAB-ammattikorkeakoulussa.

Päijät-Hämeen Viljaklusteri on alueen viljelijöiden sekä viljaraaka-ainetta jalostavien yrityksien muodostama yhteistyöverkosto. Viljaklusteriverkoston toimintaa vahvistaa syksyllä 2021 alkanut LABin hallinnoima hanke, Viljaklusterin Pilot Plant. Hankkeessa kartoitetaan mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa yhdessä yritysten kanssa elintarvikelaboratorio esimerkiksi Lahden kampukselle. Tämä edistäisi yhteistyöyritysten tuotekehitystä ja liiketoimintaa.

”Pyrimme reagoimaan pikaisella aikataululla pandemian aiheuttamaan myynnin laskuun ja kaupan odotusten mukaisten uusien tuotteiden kehittämiseen. Kansainvälisiltä markkinoilta tuleva liikevaihdon kasvupotentiaali uusille tuotteille olisi merkittävä”, kertoo projektipäällikkö Kimmo Heponiemi LAB-ammattikorkeakoulusta.

Koronapandemian aikana yritykset eivät ole voineet tehdä laboratoriotestejä täysimääräisesti kokoontumisrajoitusten ja etätyöohjeiden vuoksi, joka taas on vaikuttanut heikentävästi tuotekehitykseen. Mahdollisen rakentuvan elintarvikelaboratorion ja LABin asiantuntijoiden avulla viljaklusterin yritykset voisivat tehdä ketterämpiä tuotekokeiluja.

Uudella laboratorioympäristöllä olisi suuri vaikutus Päijät-Hämeen seudun elinvoimaan, sanoo Heponiemi. ”Laboratoriossa tulisi olemaan monipuolinen laitekanta, jolla mahdollistettaisiin erityisesti funktionaalisten elintarvikkeiden kehitys. Tilassa ei esimerkiksi käsiteltäisi lihaa ollenkaan.”

Uusi testausympäristö tiivistäisi tutkimusyhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten välillä

Päijät-Hämeen maakuntastrategiaa tukevassa LABin hankkeessa suunnitellaan ainutkertaista yritysyhteistyömallia, joka olisi askel kohti uudenlaista infrastruktuurien yhteiskäyttöä ja tutkimusyhteistyön tiivistämistä. Viljaklusterin Pilot Plant syventää paikallisten korkeakoulujen, niin LABin kuin Lahden kampuksella myös toimivan LUT-yliopiston sekä alueen yritysten yhteistyötä.

”Ruoka ja juoma nousivat yhdeksi tuoreen maakuntastrategian älykkään erikoistumisen kärjeksi, joka osaltaan tukee hankkeen tavoitteita parantaa päijäthämäläisten yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä, kestäviä arvoja unohtamatta”, Heponiemi kiteyttää.

Lisätietoja:

Kimmo Heponiemi, projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 44 708 1859, kimmo.heponiemi@lab.fi

 

Etelä-Karjalan Osuuspankilta merkittävä lahjoitus LUT-yliopiston varainhankintaan

$
0
0

OP Etelä-Karjala lahjoittaa 200 000 euroa LUT-yliopistolle. Kyseessä on LUTin toistaiseksi suurin lahjoitus käynnissä olevan varainhankintakampanjan aikana.

Etelä-Karjalan Osuuspankki lahjoittaa LUT-yliopistolle 200 000 euroa. Lahjoituksellaan osuuspankki haluaa toimia luonnon ja ympäristön sekä nuorten työllistymisen ja koulutuksen hyväksi. Paikalliset vastuullisuusteot ovat pankin omistaja-asiakkaiden vahva toive. 

”LUT-yliopisto on edelläkävijä sekä tärkeä toimija meille ja koko maakunnalle. Se on menestynyt kansainvälisissä yliopistovertailuissa ja tehnyt tasokasta tutkimusta puhtaan energian, ilman, veden ja kestävän liiketoiminnan edistämiseksi”, OP Etelä-Karjalan toimitusjohtaja Petri Krohns kertoo.

Edellisen kerran Etelä-Karjalan Osuuspankki lahjoitti LUT-yliopistolle vuonna 2016. Silloin kyseessä oli 150 000 euron lahjoitus yhdessä Kaakkois-Suomen OP-liiton kanssa. OP Etelä-Karjala on tukenut myös Jamie Hynemanin mukaan nimettyä JHC-protopajaa, joka kannustaa LUTin opiskelijoita innovatiivisuuteen.

Varainkeruukampanja jatkuu ensi kesään saakka

Suomalaisyliopistoissa on käynnissä vastinrahallinen varainhankintakampanja, jonka perusteella Suomen valtio pääomittaa yliopistoja. Kampanjan aikana jokainen lahjoitettu euro voi tuottaa yliopistoille jopa 2,5 euroa valtion vastinrahaa. Keräysaika jatkuu 30.6.2022 asti.

”Olemme OP Etelä-Karjalan lahjoituksesta erittäin kiitollisia. On hienoa, että osuuspankki haluaa tukea koulutusta ja tutkimusta, joilla etsitään kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden ongelmiin”, rehtori Juha-Matti Saksa toteaa.

Varainhankintakampanjaan voivat osallistua niin yritykset, yhteisöt kuin yksityishenkilötkin. Lahjoitus osoitetaan useimmiten LUT-yliopiston yleiseen toimintaan. Vähintään 10 000 euron lahjoituksissa lahjoittajalla on kuitenkin mahdollisuus kohdentaa lahjoitus valitsemalleen koulutusalalle eli joko tekniikkaan tai kauppatieteeseen.

Lisätietoja: 

Juha-Matti Saksa, rehtori, LUT-yliopisto, Juha-Matti.Saksa@lut.fi, 0400 166 659
Petri Krohns, toimitusjohtaja, OP Etelä-Karjala, petri.krohns@op.fi, 040 761 2512

OP Etelä-Karjala: https://www.op.fi/web/op-etela-karjala 
LUT-yliopiston varainhankintakampanja: https://www.lut.fi/tutustu-meihin/varainhankinta-2022


OP Etelä-Karjala

OP Etelä-Karjala, viralliselta nimeltään Etelä-Karjalan Osuuspankki, on maakunnan johtava pankki. Meillä on konttorit Lappeenrannassa, Imatralla, Parikkalassa ja Simpeleellä. Pankillamme on noin 80 000 asiakasta ja 57 000 omistaja-asiakasta. Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Liikuntalautakunta jakoi turkulaisille urheilu- ja liikuntaseuroille avustuksia yli 741 883 euroa

$
0
0

Turun liikuntalautakunta päätti 14.12. kokouksessaan turkulaisten liikunta- ja urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistyksien avustuksista. Liikuntalautakunta hyväksyi kokouksessaan myös liikuntapaikkaverkon suunnitelman eteenpäinviemisestä kaupunginhallitukselle.

Turun liikuntalautakunta jakoi 14.12. kokouksessaan turkulaisille liikunta- ja urheiluseuroille ja liikuntaa järjestäville yhdistyksille avustuksia yhteensä yli 741 883 euroa. Avustuksien tavoitteena on tukea turkulaisia liikunta- ja urheiluseuroja sekä liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä liikuntalain mukaisesti. Turun liikuntalautakunta jakaa avustuksia urheilu- ja liikuntaseuroille sekä muille liikuntajärjestöille ja -yhdistyksille noin 1,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Harjoitustiloihin avustusta lähes 660 000 euroa

Liikuntalautakunta myöntää avustusta harjoitustilavuokrien korvaamiseen alle 20-vuotiaiden liikuntatoiminnan sekä kaiken ikäisten erityisryhmien vesiliikunnan osalta. Avustus on tarkoitettu niille lajeille, joille kaupungilla ei ole tarjota liikuntatiloja tai niitä ei ole riittävästi, sekä seuroille ja yhdistyksille, jotka käyttävät toiminnassaan yksityisiä liikuntatiloja. Avustusta myönnettiin 55 seuralle ja yhdistykselle yhteensä lähes 660 000 euroa.

Liikuntapaikkarakentamiseen avustusta 3 000 euroa

Avustuksella tuetaan uusien liikuntapaikkojen rakentamista sekä liikuntapaikkojen pieniä laajennus- ja peruskorjaushankkeita. Avustus myönnettiin yhdelle seuralle.

Koulutusavustusta yli 43 900 euroa

Liikuntalautakunta jakoi yli 43 900 euroa avustuksia valmentajien, ohjaajien ja seuran toimihenkilöiden koulutukseen. Avustusta sai 26 seuraa.

Vammaisavustaja-avustusta 8900 euroa

Vammaisavustaja-avustus on avustusmuoto, jolla tuetaan erityisryhmille järjestettävää liikuntatoimintaa. Avustusta jaetaan liikuntaa järjestävien erityisryhmien yhdistysten lisäksi myös urheilu- ja liikuntaseuroille. Liikuntalautakunta jakoi vammaisavustaja-avustusta 8900 euroa. Avustusta sai 14 seuraa.

Nuoren urheilijan stipendejä 3250 euroa

Nuoren urheilijan stipendi myönnetään 13–20-vuotiaalle turkulaiselle nuorelle urheilijalle vuoden aikana saavutetusta menestyksestä. Liikuntalautakunta päätti jakaa 3250 euroa tunnustusstipendeinä kahdelletoista menestyneelle nuorelle yksilöurheilijalle ja kuusi kappaletta joukkuestipendejä.

Suunnistuskartta-avustuksiin 20 000 euroa

Liikuntalautakunta jakaa suunnistuskartta-avustuksiin turkulaisille liikunta- ja urheiluseuroille, jotka tekevät perus- ja sprinttikarttoja suunnistuskäyttöön. Avustusta sai kolme seuraa.

Tapahtuma-avustuksia 2919 euroa

Avustuksen erityispainopistealueet ovat lasten ja nuorten tapahtumat sekä suuruudeltaan yleisötapahtumiksi luokiteltavat tapahtumat. Avustusta myönnettiin neljälle seuralle yhteensä 2 919 euroa.

Liikuntapaikkasuunnitelma eteenpäin kaupunginhallitukselle

Liikuntalautakunta päätti 14.2. kokouksessa hyväksyä myös liikuntapaikkaverkon suunnitelman etenemisestä. Suunnitelma etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn. 

Lisätiedot:

Esityslistat ja pöytäkirjat

Harjoitustila-avustus, liikuntapaikkarakentamisen avustus ja suunnistuskartat:
Erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen
annakaisa.ahtiainen@turku.fi, p. 040 144 8163
Liikuntapalvelut, Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus

Tapahtuma-avustus, nuoren urheilijan stipendi:
Liikuntasuunnittelija Jaakko Saarinen
jaakko.t.saarinen@turku.fi, p. 040 741 2207
Liikuntapalvelut, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

 

Koulutusavustus:
Liikuntasihteeri Päivi Matilainen
paivi.matilainen@turku.fi, p. 050 554 6263
Liikuntapalvelut, Turun kaupungin vapaa-ajanpalvelukokonaisuus

Vammaisavustaja-avustus:

Liikuntapalveluvastaava Marianna Ylinampa
marianna.ylinampa@turku.fi, p. 050 554 6226
Liikuntapalvelut, Turun kaupungin vapaa-ajanpalvelukokonaisuus

Bioenergia ry etsii hiilensidontaharjoittelijaa

$
0
0

Bioenergia ry etsii energiseen tiimiinsä Helsinkiin hiilensidonnasta innostuvaa harjoittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen ja vanhempainvapaan sijaiseksi 1.3.-31.12.2022. Mikäli olet jo lähellä valmistumista tai vastavalmistunut, oma-aloitteinen ja kiinnostunut hiilen sitomisesta ilmakehästä, siihen liittyvistä teknologioista ja energia- ja ilmastopolitiikasta, hae paikkaa mahdollisimman pian! Hiilensidontaan liittyvä toiminta on vahvassa kasvussa, ja lainsäädäntö kehittymässä juuri nyt - voit päästä jättämään oman sormenjälkesi kehitykseen. 

Bioenergia ry (www.bioenergia.fi) on yli 240 yritysjäsenen edunvalvontajärjestö, jonka visiossa Suomessa on maailman parhaat edellytykset tuottaa biomassaan perustuvia kestäviä ja jopa hiilinegatiivisia tuotteita. Pyrimme toiminnassamme mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon ja vientiin. Vahvistamme energiaomavaraisuutta, energian toimitus- ja huoltovarmuutta, työllisyyttä ja aluetaloutta. Olemme osa bio- ja kiertotaloutta. Energiaa otetaan talteen sivuvirroista samalla huomioiden monimuotoisuus metsissä ja pelloilla. 

Työtehtäviisi kuuluvat mm.

  • avustaminen Bioenergia ry:n hiilensidonta ja CCUS (Carbon dioxide Capture, Use and Storage) -valiokunnan työssä
  • avustaminen Bioenergia ry:n vuonna 2022 perustettavan biohiiliverkoston työssä
  • yhdistyksen hiidensidontaan ja bioenergia-alaan liittyvät edunvalvontatehtävät
  • osallistuminen yhdistyksen viestintään ja tapahtumiin 

Sinulta toivomme 

  • olet pidemmällä opinnoissa oleva tai jo vastavalmistunut korkeakouluopiskelija
  • kiinnostusta energia- ja ilmastopolitiikkaan, erityisesti hiilensidontaan ja siihen liittyviin teknologioihin (työkokemus on eduksi, muttei välttämätöntä)
  • tausta esim. ympäristöekonomia, teknillinen tai kaupallinen ala
  • hyvää kielitaitoa, erityisesti englanti ja ruotsi
  • ideointikykyä, oma-aloitteisuutta ja yhteistyökykyä 

Tehtävässäsi sinua tukevat yhdistyksen kokeneet asiantuntijat. Työsopimus voidaan sopia 60-100 %:n työajalla. Toimistomme sijaitsee loistavalla paikalla Helsingin keskustassa, Etelärannassa, mutta teemme paljon töitä myös etänä. 

Mikäli kiinnostuit tehtävästä, lähetä hakemuksesi, ansioluettelosi, noin minuutin pituinen esittelyvideo ja palkkatoivomuksesi mahdollisimman pian osoitteeseen: harri.laurikka(a)bioenergia.fi. Haku päättyy 23.1.2022 mennessä, mutta aloitamme hakemusten läpikäynnin heti.  

Jos haluat kysyä lisää tehtävästä, ota yhteyttä: 
Toimitusjohtaja Harri Laurikka, puh. 040 1630 465, mielellään: 20.12. klo 10–12, 21.12. klo 13–15, 4.1. klo 13–15, 10.1. klo 13–15 

Bioenergia ry:n työnhakijan rekisteriseloste

 

Viewing all 112648 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>