Järvenpään kaupunginvaltuusto hyväksyi hyvinvointisuunnitelman vuosille 2020–2021 kokouksessaan 24.2.2020. Nyt lähdetään toteuttamaan yhdessä hyvää elämää ja toimivaa arkea viiden kehittämisen kärjen ohjaamana.
Hyvinvointisuunnitelmassa määritellään kaupunkistrategian päämäärään sidotut hyvää elämää ja toimivaa arkea edistävät tavoitteet vuosille 2020–2021.
Kehittämisen kärjet vuosille 2020–2021 ovat:
1) Lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistaminen
esim. perhetalo Joutsikin lapsiperheiden hyvinvoinnin ohjaajien tarjoamat ryhmät perheille tai perheissä tapahtuva työ vanhemmuuden tukemiseksi
2) Heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnin edistäminen
esim. arjen raha-asioiden neuvonnan lisääminen tai yhteiskehittäminen ruoka-apua järjestävien toimijoiden kanssa
3) Liikkumisen lisääminen
esim. elintapa- ja liikkumisneuvonnan yhteinen kehittäminen yhteistyössä alueen kuntien ja Keusoten kanssa tai liikunnan saavutettavuuden edistäminen liikuntapaikkoja kehittämällä
4) Kodin, lähiympäristön ja kaupunkiympäristön turvallisuus
esim. toteuttamalla asukkaiden kanssa turvallisuuskävelyjä asuinalueilla, ehkäisemällä tapaturmia ja ympäristöstä aiheutuvia terveyshaittoja
5) Palveluverkon uudistaminen sekä toimivat palveluketjut sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa
esim. toteutetaan terveellisiä ja turvallisia tiloja uudis- ja korjausinvestoinnein tai rakennetaan toimivia palveluketjuja sovitusti Keusoten kanssa
Suunnitelma kokoaa aiemman sähköisen hyvinvointisuunnitelman ja -kertomuksen sekä aiempien erikseen laadittujen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman, ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman ja turvallisuussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet yhteiseen kaikkia ikäryhmiä koskevaan suunnitelmaan. Arjen turvallisuus nähdään kiinteänä osana ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia, joten turvallisuuden edistämisen toimenpiteet on otettu osaksi hyvinvointisuunnitelmaa.
Hyvän elämän ja toimivan arjen tavoitteet ja toimenpiteet perustuvat Järvenpään asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden nykytilaan, keskeisiin palveluihin ja toimintaympäristön muutoksiin. Suunnitelma tavoitteineen ja toimenpiteineen on koottu kuulemalla laajasti kaupungin palvelualueiden henkilöstöä, vaikuttamistoimielimiä, päättäjiä ja kuntalaisia.
Alueellista yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi tehdään Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kanssa. Yhteisiä tunnistettuja tavoitteita ovat mm. liikunnan lisääminen, yksinäisyyden kokemusten väheneminen ja toimenpiteiden kohdentaminen erityisesti hyvinvointinsa ja terveytensä kannalta heikoimmassa asemassa oleviin. Kaupungin poikkihallinnollinen hyvinvointiryhmä vastaa suunnitelman toimeenpanon koordinoinnista ja seurannasta.
Onnistunut laaja-alainen hyvinvointityö tarvitsee yhdessä tekemistä, innostuneita ja motivoituneita ammattilaisia, asiantuntijoita, järjestö- ja yhdistystoimijoita ja vapaaehtoisia - kaikkia meitä.
Tutustu hyvinvointisuunnitelmaan.
Lisätietoja:
- Erikoissuunnittelija Saara Ojala, puh. 040 315 2451
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Kirsi-Marja Karjalainen, 040 315 3300, (tavattavissa 16.3. alkaen)
Hyvä elämä ja toimiva arki on eri sukupolvien välistä kohtaamista.
Myllytien toimintakeskus on kaupungin yksi keskeinen olohuone, jossa arki ja elämä muuttuu hyväksi.