Quantcast
Channel: Tiedotteet - ePressi
Viewing all 115135 articles
Browse latest View live

Ulkosuomalaisnuoret ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja he haluavat vaikuttaa

$
0
0

Ulkosuomalaisnuorilla on kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, mutta he eivät koe näkyvänsä riittävästi päätöksenteossa, järjestötoiminnassa ja mediassa. Ulkomailla asuvat nuoret kokevat kevään 2019 eduskuntavaaleissa käyttöön otetun kirjeäänestyksen myönteisenä uudistuksena, selviää Suomi-Seura ry:n teettämässä selvityksessä.

Maanantaina 7.10. julkaistavassa Siivet vievät, juuret Suomessa – Suomi-Seura ulkosuomalaisnuorten palvelujen tarjoajana – selvityksessä nuorten vastauksissa korostuvat liikkuvuus ja maailmankansalaisuus. 

-Ulkosuomalaisten nuorten arkea ja ”kulkemista” eivät näyttäisi määrittelevät aikaan sidoksissa olevat suunnitelmat, vaan nuoret elävät ikään kuin ”välitiloissa”, jolloin tulevaisuus on avoin uusille mahdollisuuksille, toteaa selvityksen laatija tohtorikoulutettava Outi Arvola.

Ulkosuomalaisnuorten mielestä heidän elämäänsä voisi tuoda Suomessa aiempaa enemmän esille. Esimerkiksi televisio, sanomalehdet, artikkelit, dokumentit ja eri sosiaalisen median foorumit voisivat hyödyntää ulkosuomalaisten nuorten arjen tarinoita.

Kiinnittämällä enemmän huomiota koulutukselliseen ja työelämän tasa-arvoisuuteen ja huomioimalla ulkosuomalaisten nuorten integroituminen Suomeen voitaisiin nuorten mukaan saada toisaalta osaavia tekijöitä Suomeen ja toisaalta kirkastettua Suomi-brändiä muualla.

Nuorten palvelutarpeet esimerkiksi paluumuuttotilanteissa näyttäytyivät erilaisina sen perusteella, kuinka kauan nuori oli asunut muualla kuin Suomessa. Jos Suomessa asumisesta on pitkä aika tai nuori on asunut koko ikänsä muualla, Suomeen muuttoon tarvitaan ohjausta ja tukea. Vaikka internet on täynnä tietoa, ulkosuomalaisten nuorten tilanteet ovat usein spesifejä, eikä juuri niihin löydy aina suoraa vastausta. Haasteena on löytää oikea tieto oikeaan aikaan.

-Vastaajista vain seitsemällä prosentilla oli lapsia. Kuitenkin nuorten tulevaisuuden suunnitelmissa lasten sidos omiin sukujuuriinsa koettiin tärkeäksi ja lapsille haluttiin opettaa Suomen kieltä ja kulttuuria, toteaa Outi Arvola.

Selvitystä varten toteutettiin keväällä 2019 kysely 18–29-vuotiaille ulkomailla asuville suomalaisille nuorille. Kyselyyn vastasi 611 nuorta, joista Suomen kansalaisia oli 76 prosenttia, monikansalaisia 22 prosenttia ja muun kuin Suomen kansalaisia kaksi prosenttia. Enemmistö vastaajista ilmoitti olevansa kaksi- tai monikielisiä ja käyttävänsä arjessa sujuvasti eri kieliä. Vastaajista enemmistö asui Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Lähes puolet vastaajista oli muuttanut ulkomaille 1–4 vuoden sisällä. Suomesta muuttamisen syynä oli joko opiskelu, työ tai uusien kokemusten saaminen. Toisen ja kolmannen polven suomalaisia oli 13 prosenttia kyselyyn vastaajista.

Siivet vievät, juuret Suomessa – Suomi-Seura ulkosuomalaisnuorten palvelujen tarjoajana – selvitys on luettavissa Suomi-Seuran ry:n kotisivuilla https://suomi-seura.fi/nuoret/

Lisätietoja:

Outi Arvola, puh. +358 (0)50 5462 321, outi.arvola@suomi-seura.fi;

Liisa Oinonen Suomi-Seura ry, +358 (0)9 6841 2131, liisa.oinonen@suomi-seura.fi 

 

***

Selvityksen julkistamistilaisuus pidetään maanantaina 7.10. klo 13 - 14 eduskunnan Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3). Media on tervetullut tilaisuuteen! Tilaisuus on osa kansanedustaja Sari Sarkomaan ja Suomi-Seura ry:n kanssa järjestämää tilaisuutta Siivet vievät, juuret Suomessa – välittääkö Suomi? Tilisuuden lopuksi eduskuntaryhmät pitävät kommenttipuheenvuorot tärkeistä ulkosuomalaisasioista.

Tilaisuuteen liittyvät tiedustelut:

parlamenttisihteeri Sini Castrén +358 (0)9 6841 2127, sini.castren@suomi-seura.fi

toiminnanjohtaja Tina Strandberg +358 (0)40 – 777 8810, tina.strandberg@suomi-seura.fi


Vihervoima on lokakuussa roosavoima – Järvikylän korianteri ja Kartanon salaatti vaaleanpunaisissa pusseissa

$
0
0

Kotimaisten salaattien ja yrttien ykkösbrändi Järvikylä on tänäkin syksynä mukana Roosa nauha -keräyksessä. Järvikylän korianteri sekä Kartanon salaatti puetaan lokakuun ajaksi Roosa nauha -pusseihin, ja jokaisesta myydystä tuotteesta lahjoitetaan 10 % syöpätutkimukselle. 

Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnitellut näyttelijä Seela Sella. Nauhan viesti on ”Näytä tunteesi. Näytä tukesi.” Tunteet näkyvät tämän vuoden nauhassa hopeisina ilon ja surun pisaroina. 

– Syöpä koskettaa meistä jokaista, ja haluamme olla mukana tukemassa Suomen Syöpäjärjestön hienoa työtä. Keräykseen osallistuminen on meille iso satsaus, mutta ehdottomasti sen arvoista, markkinointipäällikkö Caroline Grotenfelt-Fyhr Järvikylältä kertoo.

Roosa nauha -kampanjatuotteet piristävät yrtti- ja salaattihyllyä pinkillä värillä päivien lyhentyessä lokakuussa. Kampanjaan valitut Järvikylä-tuotteet korianteri ja Kartanon salaatti ovat viime vuosien ajan olleet yrtti- ja salaattihyllyjen suosituimpien tuotteiden joukossa.

– Toivomme, että mahdollisimman moni salaatti- ja yrttiostaja valitsee lokakuussa Järvikylän Roosa nauha -tuotteen. Valitsemalla lautasellesi pinkkiin puettua lehtivihreää teet hyvän teon paitsi itsellesi, myös kymmenille tuhansille syövän koskettamille suomalaisille, Grotenfelt-Fyhr jatkaa. 

Laatu ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä Järvikylässä

Järvikylälle tärkeitä arvoja ovat tuotteiden laatu sekä vastuullisuus. Sosiaalisen vastuun lisäksi tärkeä osa-alue on ympäristön hyvinvoinnista huolehtiminen.

  • Yhden tuotteen viljelyyn kuluu vain n. 1,5 l vettä suljetun vesikiertojärjestelmämme ansiosta. 
  • Viljelyyn käytettävän veden otamme omasta kaivostamme.
  • Kasvihuoneita lämmitämme oman lämpölaitoksemme energialla, jonka polttoaineena käytämme suurimmaksi osaksi turvetta ja haketta.
  • Vuonna 2018 investoimme ensimmäisenä kasvihuoneena Suomessa aurinkoenergiaan.
  • Kaikki salaattimme ja yrttimme viljellään biohajoavassa ruukussa. Tämä toimenpide vähentää muovijätettämme 90 tonnia vuodessa.
  • LED-valot ovat kasvihuoneissamme käytössä jo yli 5000 neliömetrillä. Ne tuovat huomattavaa säästöä sähkössä ja laadukkaimpia ja värikkäämpiä tuotteita.

 

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 11.10.

Lisätietoja: 

Famifarm Oy, markkinointipäällikkö Caroline Grotenfelt-Fyhr, caroline.grotenfelt-fyhr@famifarm.fi

Viestintätoimisto Akvamariini, linda.pynnonen@akvamariini.fi, p. 09 241 0072

Pihvejä, sushia, perulaisia makuja – silakasta on moneksi!

$
0
0

Helsingin vanhin perinnetapahtuma, Stadin silakkamarkkinat, alkaa tämän viikon sunnuntaina. Markkinoilta voi ostaa erilaisia kalaherkkuja suoraan kalastajilta sekä tutustua muihin saariston antimiin ja tuotteisiin.

Vuonna 2000 suomalaiset söivät Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohden. Kulutus on ollut laskussa, ja vuonna 2017 silakkaa syötiin enää 300 grammaa.

Silakan syönti on kenties vierasta nuoremmille kotikokeille. Suomalaiset syövät edelleen paljon kalaa, mutta kulutus on siirtynyt silakasta kasvatettuun loheen ja kirjoloheen. Silakka on kuitenkin monipuolinen raaka-aine, jota ei kannata pelätä: pienestä hopeakyljestä saa helposti maittavan aterian!

Silakkaa näkee myytävän eri muodoissa. Sitä saa perattuna, fileinä tai jopa nahattomina fileinä. Silakasta on saatavana myös erilaisia valmisteita kuten silakkapihvejä, savu- ja hiilisilakoita sekä puolisäilykkeitä.  Silakkafilee ei vaadi käsittelyä, vaan se on heti valmis ruoanlaittoon. Ruotojen poistamisesta ei tarvitse huolehtia: silakan ruodot ovat niin pieniä ja pehmenevät kun kala kypsennetään, joten ne jätetään kalaan.

Ruoanlaitossa silakasta on moneksi. Sitä voi kypsentää useilla eri tavoilla ja sen mieto maku taipuu eri keittiöihin helposti. Silakasta saat niin pehmeät rasvat, proteiinit kuin vitamiinitkin. Erityisen tärkeä kala on suomalaisessa ruokavaliossa D-vitamiinin lähteenä, ja silakassa D-vitamiinia on erittäin runsaasti.

Itämeren tilasta huolehtiva voi syödä silakkaa hyvällä omatunnolla. Silakankalastus on tehokkaimpia keinoja poistaa rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita merestä. Silakankalastus Suomessa on myös saanut MSC-sertifikaatin, joka kertoo kalastuksen kestävyydestä.

Reseptit

Silakkasushi – makirullat silakasta

Sushiriisi:

4 dl sushi- tai puuroriisiä
5 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl suolaa

Sushirulliin:

200 g marinoituja nahattomia silakkafileitä
4-5 kpl nori-leväarkkeja
0,5 kurkkua
paprikaa
wasabi-tahnaa
tarjoiluun soijakastiketta

Silakkafileiden marinointi: Sekoita 2 dl vettä, 1 dl etikkaa ja 2 tl suolaa kunnes suola liukenee. Laita nahattomat silakkafileet liemeen. Peitä astia kelmulla ja laita se jääkaappiin 2 – 4 tunniksi marinoitumaan.

Huuhtele riisiä juoksevassa vedessä niin kauan että vesi on täysin kirkasta. Laita riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Huuhtele riisi ja laita se kattilaan kylmän veden kanssa. Anna riisin kiehua kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Anna riisin seistä kattilassa kannan alla noin 10 minuuttia. Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka. Levitä riisi pellille tai tarjottimelle leivinpaperin päälle ja pirskota riisiviinietikkaseos riisin päälle.

Levitä työpöydälle bambusta valmistettu sushimatto. Aseta nori-leväarkki matolle. Kostuta kädet vedellä ja painele noin puolen sentin kerros jäähtynyttä sushiriisiä leväarkille siten, että kumpaankin päähän jää noin 2 cm levyinen reuna leväarkkia näkyviin.

Sipaise keskelle levyä poikittain wasabitahnaa (huom. tahna on erittäin voimakkaan makuista). Levitä wasabin päälle silakkafileet ja pitkä kurkkuviipale. Tuo täytettä kevyesti sormillasi ja taita bambumattoa apuna käyttäen leväarkin ilman täytettä olevat päät vastakkain ja muotoile sushi edelleen bambumattoa apuna käyttäen tiukaksi rullaksi.

Tee valmiiksi kaikki rullat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit sipaista wasabitahnaa myös koristeeksi.

VINKKI

Makirullien täytteenä voit käyttää myös kylmäsavustettua silakkaa, paprikaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rucolaa.

Silakkapihvit Claus Meyerin tapaan

kokojyvävehnäjauhoja
600 g silakkafileitä
suolaa ja mustapippuria myllystä
5 rkl karkeaa Dijonin sinappia
1 ruukku lehtipersiljaa
3 rkl rypsiöljyä ja 2 rkl voita paistamiseen

Aseta leivinpaperiarkki pöydälle ja ripottele päälle ohuelti kokojyvävehnäjauhoja. Lado silakkafileet paperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja mustapippurilla

Levitä sinappi fileiden pinnalle ja ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa. Taita fileet puoliksi pyrstöä kohden.

Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy sekä voi ja paista fileet rapeiksi.

Silakkaa perulaisittain

400 g nahattomia silakkafileitä

Silakkafileiden marinointiliemi:

0,5 dl oliiviöljyä
5 rkl valkoviinietikkaa
2 limen mehu
kourallinen lehtipersiljaa
1-2 valkosipulin kynttä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
puolikas punainen paprika
puolikas vihreä chili

Marinoitu punasipuli:

3 kpl punasipulia
0,5 dl vettä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
hienoa merisuolaa

Hienonna paprika, chili, valkosipuli ja persilja. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada marinadi nahattomien silakkafileiden päälle. Anna silakoiden maustua kylmässä muutaman tunnin ajan. Tarjoa marinoidun punasipulin kera vihreältä salaatinlehdeltä.

Marinoitu punasipuli:

Kuori punasipulit ja suikaloi ohuiksi. Keitä aineksista liemi ja kaada lämmin liemi punasipulisiivujen päälle. Jäähdytä ja anna maustua kylmässä yön yli. Tarkista maku.

HUS föreslår Laura Wathén till ordförande för Finlands studentkårers förbund och Paula Karhunen till styrelsemedlem

$
0
0

Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) föreslår pol. kand. Laura Wathén till ordförande för Finlands studentkårers förbund (FSF) och pol.stud. Paula Karhunen till styrelsemedlem för år 2020.

Laura Wathén, 27, som studerar sociologi är ordförande för HUS styrelse 2019. Hon har flera års erfarenhet av att leda studentorganisationer och att vara närmaste chef.

”Det viktigaste för mig är att ge de underställda upplevelser av framgång samtidigt som vi utför ett viktigt och långsiktigt arbete. Jag upplever mig vara ett utmärkt val till FSF:s ordförande eftersom jag är en passionerad påverkare och empatiskt ledare. FSF måste vara en stark röst i beslutfattarnas riktning för att garantera en bättre gemensam framtid; inte en enda student ska behöva bli utbränd, och utbildning ska vara genuint möjligt för alla och klimatkrisen ska stoppas. Det försutsätter ett starkt samarbete av studentrörelsen”, säger Wathén.

Wathén har även under det gångna året för första gången kunnat förena styrelsesammansättningen som bildats av delegationsgrupperna till ett tätt team som arbetar tillsammans för studentens bästa. År 2018 koordinerade Wathén påverkningskampanjen ”Alltväl?”, som satsade på att avlägsna stigmat med studenternas psykiska symptom.

Paula Karhunen, 23, som studerar politik och kommunikation, ansvarar år 2019 för den nationella utbildningspolitiken, arbetslivet och studentkårens campusodling i HUS styrelse. Hon är dessutom medlem i tre arbetsgrupper för kontinuerlig inlärning vid Helsingfors universitet. Karhunen har åtta års erfarenhet av kommunpolitisk påverkan genom ungdomsfullmäktige och De grönas unga. Under sin studietid har hon befrämjat studenternas ställning vid universitetet efter förnyelsen Stora hjulet samt aktivt deltagit i studentrörelsens intressebevakningsarbete.

I FSF:s styrelse motiveras Karhunen av en nationell utbildningspolitik. Speciellt är hon intresserad av frågor gällande utbildningstillgänglighet, kontinuerlig inlärning och studentantagningsförnyelsen.

”Att försvara en omfattande bildning och en långsiktig utbildningspolitik är viktiga teman för mig. I studerandeantagningen ska man beakta att unga ska ha möjlighet att pröva på, missta sig och pröva igen. Likaså är det särskilt viktigt att tillgänglighet och tillräckliga resurser tas i beaktande för den kontinuerliga inlärningen. Under nästa år måste FSF genomföra en lika inflytelserik intressebevakning som under det pågående valåret. En ökning på 40 miljoner euro för grundfinansieringen löser inte allting”, säger Karhunen.

”Båda kandidaterna har övertygat med sin kompetens och sin motivation. Wathén är en empatisk lyssnare och har både erfarenhet av och synpunkter på ledning. Karhunen i sin tur är mångkunnig i intressebevakning, och orkar outröttligt försvara en tillgänglig och jämlik utbildning samt studenternas välbefinnande”, beskriver HUS styrelses viceordförande Kukka Louhimies studentkårens kandidater.

FSF väljer funktionärerna för nästa år på sitt förbundsmöte i Lahtis 15–16 november 2019. FSF bevakar studenternas intressen på nationell nivå och tar ställning till utbildningspolitiska, socialpolitiska och internationella frågor. HUS representeras på förbundsmötet av en delegation på 27 studenter.

 

Mer information:

Laura Wathén
laura.wathén@hyy.fi
050 409 1383

Paula Karhunen
paula.karhunen@hyy.fi
050 472 7950

Kukka Louhimies
Viceordförande, HUS styrelse
kukka.louhimies@hyy.fi
050 595 0328

 

HYY nominates Laura Wathén for the chair of SYL and Paula Karhunen as member of the Board

$
0
0

The Student Union of the University of Helsinki (HYY) is nominating Bachelor of Social Sciences Laura Wathén for the Chair of the National Union of University Students in Finland (SYL) and Student of Social Sciences Paula Karhunen as member of SYL’s Board for 2020.

Laura Wathén, 27, is a student of sociology who is acting as the chair of HYY’s Board in 2019. She has several years of experience in leading student organisations and acting as an immediate supervisor.

‘The most important thing for me is to provide experiences of success to the people I lead while conducting important, long-term work. I believe that I am an excellent choice for the chair of SYL, as I am a passionate advocate and an empathetic leader. SYL must be a strong voice towards the decision-makers to ensure a better collective future – not a single student should experience burnout, education should be genuinely possible to everyone and the climate crisis must be stopped. This requires strong cooperation from the entire student movement’, Wathén states.

This year, Wathén has managed to unite a board that is formed, for the first time, out of all HYY’s Representative Council groups and turn it into a close-knit team that works together for the good of students. In 2018, Wathén coordinated the ‘Everything ok?’ influencing campaign that focused on eradicating the stigma related to students’ mental health symptoms.

Paula Karhunen, 23, is a student of politics and communication and in charge of national educational policy, working life and the Student Union’s campus farming on HYY’s 2019 Board. She is also a member of three working groups related to continuous learning at the University of Helsinki. Karhunen has eight years of experience in advocacy work in municipal politics through the youth council and the Green Youth. During her student career, she has promoted students’ status at the University after the Big Wheel reform and actively participated in advocacy work conducted by the student movement.

With SYL’s Board, Karhunen is motivated by national educational policy. She is especially interested in issues related to the accessibility of education, continuous learning and the student admissions reform.

‘Issues that are important to me include defending broad-based education and long-term educational policy. Student admissions must account for the fact that young people should have the possibility to try things out, make mistakes and try again. In continuous learning, on the other hand, taking accessibility and sufficient resources into account is particularly important. Next year, SYL must thus conduct advocacy work that is just as impactful as during the past election year. The 40-million-euro increase in basic funding does not solve everything’, Karhunen states.

‘Both candidates have convinced us with their knowledge and motivation. Wathén is an empathetic listener who has both experience and vision on leadership. Karhunen, on the other hand, is a multi-skilled advocate who works tirelessly to defend accessible and equal education as well as students’ wellbeing’, Vice Chair of HYY’s Board Kukka Louhimies describes the Student Union’s candidates.

SYL will elect its Board for next year in its Congress, held on 15–16 November 2019 in Lahti. SYL looks after students’ interests at the national level, taking a stand on issues related to educational policy, social policy and international affairs. HYY is represented at the Congress by a delegation of 27 students.

 

Further information:

Laura Wathén
laura.wathén@hyy.fi
050 409 1383

Paula Karhunen
paula.karhunen@hyy.fi
050 472 7950

Kukka Louhimies
Vice Chair of HYY’s Board
kukka.louhimies@hyy.fi
050 595 0328

 

HYY esittää Laura Wathénia Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi ja Paula Karhusta hallituksen jäseneksi

$
0
0

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) esittää valtiotieteiden kandidaatti Laura Wathénia Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen (SYL) puheenjohtajaksi sekä valtiotieteiden ylioppilas Paula Karhusta hallituksen jäseneksi vuodelle 2020.

Sosiologiaa opiskeleva Laura Wathén, 27, toimii vuonna 2019 HYYn hallituksen puheenjohtajana. Hänellä on usean vuoden kokemus opiskelijaorganisaatioiden johdosta ja lähiesihenkilönä toimimisesta.

”Tärkeintä minulle on tuottaa onnistumisen kokemuksia johdettaville samalla kun tehdään tärkeää ja pitkäjänteistä työtä. Koen olevani erinomainen valinta SYL:n puheenjohtajaksi, sillä olen intohimoinen vaikuttaja ja empaattinen johtaja. SYL:n täytyy olla vahva ääni päättäjien suuntaan paremman yhteisen tulevaisuuden takaamiseksi; yksikään opiskelija ei saa palaa loppuun, koulutuksen tulee olla aidosti kaikille mahdollista ja ilmastokriisi on pysäytettävä. Tämä vaatii koko opiskelijaliikkeen vahvaa yhteistyötä”, Wathén sanoo.

Wathén on kuluneen vuoden aikana saanut yhdistettyä ensi kertaa kaikista HYYn edustajistoryhmistä muodostetun hallituskokoonpanon tiiviiksi tiimiksi, joka työskentelee yhdessä opiskelijan parhaan eteen. Vuonna 2018 Wathén koordinoi ”Kaikki hyvin?”-vaikuttamiskampanjan, joka keskittyi opiskelijoiden mielenterveyden oireiluun liittyvän stigman poistamiseen.

Politiikkaa ja viestintää opiskeleva Paula Karhunen, 23, vastaa vuoden 2019 aikana HYYn hallituksessa valtakunnallisesta koulutuspolitiikasta, työelämästä sekä ylioppilaskunnan kampusviljelystä. Hän istuu lisäksi jäsenenä kolmessa jatkuvaan oppimiseen liittyvässä työryhmässä Helsingin yliopistolla. Karhusella on kahdeksan vuoden kokemus kuntapoliittisesta vaikuttamisesta nuorisovaltuuston ja Vihreiden nuorten kautta. Hän on opiskelija-uransa aikana edistänyt opiskelijoiden asemaa yliopistolla Iso pyörä -uudistuksen jälkeen sekä osallistunut aktiivisesti ylioppilasliikkeen tekemään edunvalvontaan.

SYL:n hallituksessa Karhusta motivoi valtakunnallinen koulutuspolitiikka. Erityisesti häntä kiinnostavat koulutuksen saavutettavuuteen, jatkuvaan oppimiseen ja opiskelijavalintauudistukseen liittyvät kysymykset.

”Minulle laaja-alaisen sivistyksen ja pitkäjänteisen koulutuspolitiikan puolustaminen ovat tärkeitä teemoja. Opiskelijavalinnassa täytyy ottaa huomioon, että nuorilla tulee olla mahdollisuus kokeilla, erehtyä, ja kokeilla uudelleen. Samoin jatkuvassa oppimisessa saavutettavuuden ja riittävän resursoinnin huomioiminen on erityisen tärkeää. SYL:n täytyykin ensi vuonna tehdä yhtä vaikuttavaa edunvalvontaa kuin kuluneena vaalivuonna. 40 miljoonan euron lisäys perusrahoitukseen ei ratkaise kaikkea”, Karhunen sanoo.

”Molemmat ehdokkaat ovat vakuuttaneet osaamisellaan ja motivaatiollaan. Wathén on empaattinen kuuntelija ja hänellä on johtamisesta niin kokemusta kuin näkemystä. Karhunen puolestaan on edunvalvonnan moniosaaja, joka puolustaa väsymättä saavutettavaa ja tasa-arvoista koulutusta sekä opiskelijoiden hyvinvointia”, kuvaa HYYn hallituksen varapuheenjohtaja Kukka Louhimies ylioppilaskunnan ehdokkaita.

SYL valitsee ensi vuoden toimijat liittokokouksessaan Lahdessa 15.-16.11.2019. SYL valvoo opiskelijan etua valtakunnan tasolla ja ottaa kantaa koulutuspoliittisiin, sosiaalipoliittisiin ja kansainvälisiin kysymyksiin. HYYtä liittokokouksessa edustaa 27 opiskelijan delegaatio.

 

Lisätietoja:

Laura Wathén
laura.wathén@hyy.fi
050 4091 383

Paula Karhunen
paula.karhunen@hyy.fi
050 4727 950

Kukka Louhimies
HYYn hallituksen varapuheenjohtaja
kukka.louhimies@hyy.fi
050 595 0328

”Maalla asumisessa on ylellistä väljyyttä” – Taiteilija Jukka Tilsa käänsi Oriveden kaupunkistrategian sarjakuvaksi

$
0
0

Eräjärveläinen sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa on luonut Oriveden kaupunkistrategiasta ja elinvoimaohjelmasta sarjakuvat. Kuvitukset tiivistävät asiakirjojen tavoitteet muutamaan ytimekkääseen otsikkoon ja ruutuun. Sarjakuvissa näkyy Tilsalle ominainen humoristinen tyyli. Tilsa piirtää strippejä muun muassa Maaseudun Tulevaisuuteen.

Kaupunkistrategia on asiakirja, jonka tavoitteet sitovat kaikkia kaupungin työntekijöitä ja luottamushenkilöitä. Strategia määrittelee, miksi ja miten kaupungilla tehdään työtä ja mitä työnteolla tavoitellaan. Elinvoimaohjelman toteuttamisesta taas päävastuun kantaa elinvoimayksikkö.

− Halusimme saada kaupunkistrategiasta ja elinvoimaohjelmasta helposti hahmotettavat kuvalliset esitykset, kertoo Oriveden kaupungin elinvoimajohtaja Pirkko Lindström.

Sopivan epämuodollista

− Kaupunkistrategian ja elinvoimaohjelman tiivistäminen muutamaan sarjakuvaan tuntui alkuun lievästi haasteelliselta, mutta sellaiselta uusien näkökulmien kehittelyn pitääkin tuntua. Yhdessä kaupungin edustajien kanssa poimittiin olennaisia teemoja ja tiivistettiin niistä havainnollisia pläjäyksiä. Ideoiden hiominen porukalla sujui lopulta vallan sutjakkaasti, kertoilee taiteilija Tilsa.

Sarjakuviksi käännetyissä asiakirjoissa seikkailevat hevoset, jänikset, pöllöt ja muut eläimet. Tilsa toteaa eläinhahmojen tuovan kuvituksiin olennaista luonto-ulottuvuutta.

− Esitystapa on varsin epämuodollinen. Tärkeitäkään asioita ei ole pakko lähestyä kaikkein jähmeimmällä vakavuudella.

Kuvitukset julkistettiin elokuussa Oriveden 150-vuotisjuhlavuoden päätapahtumassa, Mämmilän Elomeininkeissä. Kehystetyt julisteet ovat esillä kaupungintalon valtuustosalin seinällä, ja kuvitukset on julkaistu myös kaupungin verkkosivuilla.

Laulakaa kovempaa

Sarjakuvissa katsoja voi kenties nähdä välähdyksiä myös taiteilijan omasta suhteesta kotikaupunkiinsa. Tilsa on syntynyt Eräjärvellä, joka myöhemmin liittyi osaksi Orivettä, ja ollut poissa paikkakunnalta vain muutaman vuoden. Nykyisin hän asustelee kotitilallaan vaimonsa kanssa.

− Väkiluvun kasvattaminen sujui oivallisessa ympäristössä mukavasti. En keksi mitään syytä, miksi haluaisin asua jossakin muualla.

Tilsa on paitsi taiteilija, myös maanviljelijä ja monipuolinen muusikko. Orivedellä erilaisten asioiden harjoittaminen sujuu hänen mielestään mainiosti: maanviljelyn kannalta maalla asuminen on oikein näppärää ja piirtääkin voi etänä.

− Maalla asumisessa on ylellistä väljyyttä. Voi pitää bänditreenit omassa pihassa häiritsemättä naapureita kohtuuttomasti. Päinvastoin, välillä kesken harjoitusten voi tulla tekstiviesti, jossa pyydetään laittamaan laulua kovemmalle, jotta sanat kuuluisivat paremmin. Asuinpaikkani maantieteellinen sijaintikin on soittohommia ajatellen asiallinen, minnekään ei ole kovin pitkä matka lähteä esiintymään.

Tilsan mielestä Orivesi on mittakaavaltaan ihmiselle sopiva paikka ja potentiaalia on vaikka mihin.

Lisätiedot:

Elinvoimajohtaja Pirkko Lindström, p. 040 5950480, pirkko.lindstrom@orivesi.fi

Taiteilija Jukka Tilsa, p. 0400 215172, jukkatilsa@gmail.com

Kuva 1: Taiteilija Jukka Tilsa kertoi tekemästään kuvitustyöstä Mämmilän Elomeininkeissä, jossa sarjakuvat julkistettiin. Kuva Jenni Koponen

Kuva 2: Taiteilija Jukka Tilsan näkemys Oriveden kaupunkistrategiasta

Kuva 3: Oriveden kaupungin elinvoimaohjelma taiteilija Jukka Tilsan silmin

Linkit:

Oriveden kaupunkistrategia 2030 siinä jähmeämmässä muodossa

Oriveden elinvoimaohjelman 2018-2021 PowerPoint-versio

Ohjatut lepohetket alkavat yliopistokampuksella

$
0
0

Hengähdystauko kesken opiskelu- tai työpäivän tekee hyvää. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän oppilaitospapit kutsuvat opiskelijoita ja oppilaitosten henkilökuntaa viikoittaisiin pop up -lepohetkiin.

Mietiskelyyn ja tietoiseen läsnäoloon kannustavia lepotaukoja järjestetään Kampuskappelissa (Rehtorinpellonkatu 4 C) lokakuun ajan keskiviikkoisin klo 13–15. Lepohetki alkaa puolen tunnin ohjatulla mietiskely- tai rentoutumisharjoituksella, jonka jälkeen Kampuskappeliin voi jäädä viettämään omaa aikaa hiljaisuudessa. Hiljaisuudessa voi kirjoittaa päiväkirjaa, piirtää, meditoida tai vain lepäillä kahvikupin ääressä.

Lepohetket on tarkoitettu opiskelijoille ja oppilaitosten työntekijöille, jotka haluavat kesken arkipäivän pysähtyä ja hiljentyä hetkeksi.

– Pysähtymiseen ja lepäämiseen ei ole useinkaan helppoa ottaa aikaa. Kuitenkin pysähtyminen ja hiljentyminen on tärkeää, jotta säilyisi kosketus omaan sisäiseen elämään ja siihen, mitä itselle kuuluu, kertoo oppilaitospappi Tiina Hallikainen.

Rentoutus- ja mietiskelyhetket toteutetaan lattialla seisten, istuen ja maaten, ja niitä varten kannattaa pukeutua rennosti ja lämpimästi. Mukaan voi ottaa oman joogamaton, viltin ja villasukat, mutta niitä saa lainaksi myös Kampuskappelilta.

Pop up -lepohetket Kampuskappelissa (Rehtorinpellonkatu 4 C, Turku) keskiviikkoisin klo 13–15 lokakuun ajan. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lisätiedot:
oppilaitospappi Tiina Hallikainen, tiina.hallikainen@evl.fi, puh. 040 3417 308


Fingrid to maintain the current transmission prices in 2020

$
0
0

Fingrid will maintain the transmission prices of electricity in the main grid at their current 2019 level next year. Fingrid’s operations have a solid foundation and any changes are expected to be quite moderate in the future as well. Transmission fees in Finland’s main grid are the third lowest in the European reference group, and the benchmarking study of the Council of European Energy Regulators (CEER) found that Fingrid is one of the most cost-efficient transmission system operators.

At the beginning of 2019, Fingrid decreased electricity transmission fees in the main grid by an average of eight per cent. In 2020, Fingrid will maintain the unit prices of transmission pricing at their current 2019 level. Fingrid’s operations have a solid foundation, which is important in a changing operating environment. The company’s cost-efficiency has developed excellently and the company’s investments are made on a long-term basis. The electrification of society is rapidly increasing electricity consumption. For the above reasons, it is possible to keep transmission pricing at its current level.

The Electricity Market Act and European legislation lay down Fingrid’s obligations in terms of maintaining the balance of production and consumption and the development of the electricity markets and the national grid. The grid fee covers costs resulting from these activities. The current price structure is based on the “user pays principle” according to which the burden of the costs is allocated based on the demands that different customers place on the grid. Consumption fees focus on periods when the volume of electricity being transmitted is at its greatest and production fees focus on the grid capacity reserved by power plants. Fingrid’s operations and pricing are monitored by the Energy Authority. 

In practice, fluctuations in grid fees are caused by changes in electricity consumption and production, and variation in the costs of loss energy and electricity system reserves. Inflation, interest rates and the price level of procured services and materials also affect grid fees. Fingrid’s goal is to keep price changes moderate in the future through a well-timed and well-designed investment programme, by further developing the market-oriented outsourced operating model and utilising the opportunities made available by digitalisation. This is also supported by an effective and long-term regulatory model. The main grid investment level has settled at just over EUR 100 million per year. The investments to be carried out in the next few years are due to the ageing of the national grid and the changes taking place in the power production structure towards a low-carbon energy system.

“We set the bar high for ourselves by significantly lowering our prices this year, which is something that few transmission companies in the world have been able to do. I am pleased to say that the company’s operations and cost-efficiency are at a level that will enable this price level to be maintained next year as well. Reliable electricity, affordable transmission prices and keeping Finland as a single price area on the electricity market are ways in which Fingrid can contribute to the well-being and competitiveness of its customers and society”, says Chief Financial Officer Jan Montell. 

“The main grid is facing major challenges with the rapidly changing structure of electricity production. Even in this situation, we strive to develop the main grid systematically and on a long-term basis while also implementing the necessary grid investments in a cost-effective manner. The end result is reflected back to our customers in the form of stable and affordable transmission fees”, shares Jussi Jyrinsalo, Fingrid’s Senior Vice President responsible for customers and grid planning. 

Additional information:

CFO Jan Montell, Fingrid, tel. +358 40 592 4419

 

Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla – Osa yli miljardin euron investointikokonaisuutta

$
0
0

Ilmatar Energy on aloittanut Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentamisen Piiparinmäellä, Pyhännän ja Kajaanin alueella. Tuulivoimahankkeen rakennustyöt työllistävät suoraan ja välillisesti yli 500 henkilötyövuoden verran. Alun perin Metsähallituksen hankekehittämä Piiparinmäen tuulivoimapuisto tuottaa seuraavan 30 vuoden ajan merkittäviä kiinteistövero- ja vuokratuloja niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti.

 

Helsinki, 2.10.2019 – Ilmatar Energy rakentaa Piiparinmäen tuulivoimapuiston vuosina 2019–2021 täysin ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020. Teknologiayhtiö Google on sitoutunut ostamaan noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta Haminan datakeskuksensa tarpeisiin, kuten Ilmatar Energy julkisti 20. syyskuuta.

Ilmatar Energy vastaa tuulivoimapuiston rakentamisesta, Ilmatar Service puolestaan puiston teknisistä ja kaupallisista toiminnoista. Hankkeen rahoittaa Glennmont Partners, yksi Euroopan suurimmista puhtaaseen energiaan keskittyvistä rahastoyhtiöistä. Kyseessä on Glennmontin ensimmäinen investointi Pohjoismaihin. Kun huomioidaan Googlen lisäinvestointi Haminan datakeskukseen ja sen taustalla olevat sähkönostosopimukset kahdesta, vielä rakentamattomasta tuulivoimapuistosta, nousee kokonaisinvestointi Suomeen reilusti yli miljardiin euroon. 

”Googlen Haminan datakeskuksen kaltaiset energiaintensiiviset investoinnit hakeutuvat yhä enemmän kustannustehokkaimman energiamuodon eli uudella tuulivoimalla tuotetun sähkön perään. Olemme erittäin iloisia, että voimme olla edesauttamassa tätä investointia Suomeen. Piiparinmäen hankkeella on merkittävät vaikutukset Kainuun alueen talouteen: tuulivoimapuisto luo rakennusvaiheessa satoja työpaikkoja, takaa kunnille ja valtiolle merkittäviä kiinteistövero- ja vuokratuloja seuraavien vuosikymmenten ajan sekä tuo investointeja infrarakentamiseen ja yli 40 tuulivoimalaa pysyvästi Suomeen.”, iloitsee Kalle Pykälä, Ilmatar Windpowerin hallituksen puheenjohtaja ja toinen perustaja. 

Kokonaisuudessaan Piiparinmäen tuulivoimapuisto tuottaa uutta vihreää energiaa Suomen sähköverkkoon 211 MW nimellisteholla. 

”Valtion maille rakennettava, Metsähallituksen valmistelema tuulivoimapuisto tuottaa valmistuttuaan Suomen sähköverkkoon yli 700 GWh puhdasta sähköä vuosittain. Se on sähköntuotantokapasiteetiltaan lähes kaksi kertaa suurempi kuin tämän hetken suurin puisto. Piiparinmäen vuosituotanto riittäisi kattamaan jokaisen Suomessa olevan yksiön sähkönkulutuksen.”, Pykälä havainnollistaa.

Ilmatar osti Piiparinmäen hankeoikeudet Metsähallitukselta kesäkuussa 2018.

"Uusiutuvan energian tuotantomahdollisuuksien lisääminen on osa Metsähallituksen ilmasto-ohjelmaa. Olemme olleet hankekehittämässä yli kymmentä prosenttia vuoden 2019 alkuun mennessä Suomeen asennetusta tuulivoimakapasiteetista.” Metsähallituksen va pääjohtaja Tuomas Hallenberg kertoo.

”Aloitimme Piiparinmäen tuulivoimahankkeen kehittämisen jo vuonna 2012 ja nyt rakentamispäätöksen myötä pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää. Hankkeella on suuria positiivisia taloudellisia vaikutuksia sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.”, Hallenberg jatkaa.

Kajave Oy investoi hankkeeseen rakentamalla tuulipuistoon sähköverkkoliittymän.

”Koemme erinomaisena, että voimme olla osaltamme mahdollistamassa kotimaisen uusiutuvan energian tuotantoa.”, Kajaven toimitusjohtaja Heikki Juntunen toteaa.

 

Lisätietoja

Kalle Pykälä

hallituksen puheenjohtaja ja perustaja, Ilmatar Windpower Oyj

kalle.pykala@ilmatar.fi

040 900 5309

 

Mikko Toivanen

rakennuttamisjohtaja ja perustaja, Ilmatar Windpower Oyj

mikko.toivanen@ilmatar.fi

050 059 5471

 

Tuomas Hallenberg

va. pääjohtaja, Metsähallitus

tuomas.hallenberg@metsa.fi

040 528 6069

 

Heikki Juntunen

toimitusjohtaja, Kajave Oy

heikki.juntunen@kajave.fi

050 551 0466

 

Ilmatar Energy

Ilmatar Energy operoi tuulivoimatuotannon arvoketjun jokaisella osa-alueella, projektikehityksestä ja hankkeiden rakennuttamisesta pitkäaikaiseen sähköntuotantoon sekä tekniseen ja taloudelliseen hallinnointiin Ilmatar Servicen kautta.

Ilmatar Energy ja Ilmatar Windpower omistavat 1 GW hankeportfolion. Ilmatar Windpower Oyj on perustettu 2011 ja sen omistavat yrityksen perustajat, yksityiset rahoittajat ja yrityksen johto.

Metsähallitus 

Metsähallitus on monipuolisen biotalouden edelläkävijä. Olemme valtion liikelaitos, jonka hallinnassa on kolmannes Suomen pinta-alasta. Hoidamme ja kehitämme vastuullisesti valtion omistamia maa- ja vesialueita siten, että ne hyödyttävät mahdollisimman hyvin koko yhteiskuntaa.

Kajave Oy

Kajave Oy palvelee asiakkaitaan sähkön jakelussa Kainuun ja osittain Pohjois-Pohjanmaan verkkoalueella. Yhtiö vastaa verkkoalueellaan sähkön toimittamisesta, sähköverkon rakennuttamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta sekä näihin liittyvien palvelujen ostosta.

Kajave on osa Loiste-konsernia. Loiste-konsernin omistavat Kajaanin kaupunki, Sotkamon kunta ja Kanerva Energia Oy.

Sote-viestintätoimisto Kumppania rantautuu Tampereelle

$
0
0

Terveys- ja hyvinvointialan viestinnän kehittämiseen erikoistunut viestintätoimisto Kumppania laajentaa ja avaa uuden toimipisteen Tampereelle lokakuun alussa.

– Liikevaihdostamme yli neljännes tulee Pirkanmaalta ja Tampereen talousalueelta. Tampere on Suomen merkittävimpiä kasvualueita ja siksi haluamme olla läsnä ja asiakkaidemme tavoitettavissa myös täällä, kertoo Kumppanian toimitusjohtaja Leena Roskala.

Kumppania teki muutama vuosi sitten strategisen valinnan keskittyä erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin toimialojen viestintään, josta yhtiöllä on jo yli 10 vuoden kokemus. Linjaus on ollut onnistunut ja merkittävä syy siihen, miksi yhtiö laajentaa toimintaansa Tampereelle.

– Tamperetta voisi kutsua terveyden ja hyvinvoinnin Piilaaksoksi, jossa alan digitalisaation ja palvelujen kehitys on vauhdissa. Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna merkittävästi. Se on osoitus siitä, että strateginen linjavalintamme on ollut oikea ja mahdollistaa yhtiön kasvun. Siksi myös meidän on tärkeää olla läsnä täällä, Roskala jatkaa.  

Kumppanian toimipiste sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Technopoliksen Yliopistonrinteen tiloissa. Technopolis valikoitui paikaksi paitsi sijainnin, myös tilojen monikäyttöisyyden vuoksi.

– Me liikumme ja asiakkaamme liikkuvat. Tampere on solmupiste, jossa on luonteva tavata myös muualla Suomessa olevia asiakkaitamme, kertoo Roskala.

Kumppania työllistää yhdeksän henkeä ja lisäksi se tarjoaa verkostossaan työtä noin 20 hengelle. Keväällä toteutetussa tutkimuksessa asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-indeksi on Kumppaniassa peräti 56 pistettä kun se alalla keskimäärin on -5*. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 800 000 euroa ja yhtiön tavoitteena on nyt ylittää miljoonan euron raja. Vuonna 2008 perustetulla yhtiöllä on tällä hetkellä toimipisteet Porissa ja Kankaanpäässä. 

*Markkinointi ja Mainonta 20.3.2019


Lisätietoja

toimitusjohtaja Leena Roskala

040 508 1100

leena.roskala@kumppania.fi

Fingrid pitää vuoden 2020 siirtohinnat nykyisellään

$
0
0

Fingrid pitää ensi vuonna sähkön siirtohinnat kantaverkossa nykyisellä vuoden 2019 tasolla. Fingridin toiminta on vakaalla pohjalla ja muutosten odotetaan tulevaisuudessakin olevan varsin maltillisia. Siirtomaksut Suomen kantaverkossa ovat eurooppalaisessa verrokkiryhmässä kolmanneksi halvimmat, ja Euroopan energiaregulaattorien yhteistyöjärjestön (CEER) vertailututkimuksessa todettiin Fingridin olevan yksi kustannustehokkaimmin toimivista kantaverkkoyhtiöistä.

Fingrid laski vuoden 2019 alussa sähkön siirtomaksuja kantaverkossa keskimäärin kahdeksan prosenttia. Vuonna 2020 Fingrid pitää siirtohinnoittelun yksikköhinnat nykyisellä, vuoden 2019 tasolla. Fingridin toiminta on vakaalla pohjalla, mikä on tärkeää toimintaympäristön muuttuessa. Yhtiön kustannustehokkuus on kehittynyt erinomaisesti ja yhtiön investoinnit tehdään pitkäjänteisesti. Yhteiskunnan sähköistyminen lisää sähkön kulutusta nopeasti. Edellä olevilla perusteilla siirtohinnoittelu pitäminen nykyisellä tasolla on mahdollista.

Fingridillä on sähkömarkkinalaissa ja eurooppalaisessa lainsäädännössä määrätyt vastuut tuotannon ja kulutuksen hetkellisen tasapainon ylläpidosta sekä sähkömarkkinoiden ja valtakunnallisen kantaverkon kehittämisestä. Kantaverkkomaksuilla katetaan tästä toiminnasta aiheutuvia kustannuksia. Nykyinen hinnoittelurakenne perustuu aiheuttamisperiaatteeseen, jonka mukaan maksujen rasitus painottuu erilaisten asiakkaiden verkolle asettamien vaatimusten mukaisesti. Kulutuksen maksuissa painotetaan ajankohtia, jolloin siirrettävän sähkön määrä on suurimmillaan ja tuotannon maksuissa puolestaan voimalaitosten verkosta varaamaa kapasiteettia. Fingridin toimintaa ja hinnoittelua valvoo Energiavirasto. 

Kantaverkkohintojen vaihtelua aiheuttavat käytännössä lähinnä sähkön kulutuksen ja tuotannon muutokset sekä häviösähkön ja sähköjärjestelmän reservien kustannusten vaihtelu. Myös inflaatio, korkotaso ja ulkoa ostettavien palveluiden ja materiaalien hintataso vaikuttavat kantaverkkomaksuihin. Fingridin tavoitteena on pitää hintamuutokset jatkossakin maltillisina oikein ajoitetulla ja mitoitetulla investointiohjelmalla, kehittämällä edelleen markkinaehtoista ja ulkoistettua toimintamallia sekä hyödyntämällä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Tätä tukee myös toimiva ja pitkäjänteinen valvontamalli. Kantaverkon investointitaso on vakiintunut runsaaseen 100 miljoonaan euroon vuodessa. Lähivuosien investoinnit ovat seurausta sähköverkon ikääntymisestä ja sähkön tuotantorakenteen muutoksista siirryttäessä kohti vähähiilisempää energiajärjestelmää.

- Asetimme itsellemme riman korkealle laskemalla hintoja merkittävästi tänä vuonna, asia johon harva siirtoyhtiö maailmassa on pystynyt. Ilokseni voin todeta, että yhtiön toiminta ja kustannustehokkuus ovat tasolla, joka mahdollistaa tämän hintatason säilyttämisen myös ensi vuonna. Varma sähkö, edulliset siirtohinnat ja Suomen pitäminen yhtenä sähkömarkkinoiden hinta-alueena ovat tapoja, joilla Fingrid voi osaltaan edistää asiakkaidensa ja yhteiskunnan hyvinvointia ja kilpailukykyä, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja Jan Montell.

- Kantaverkkoon kohdistuu suuria haasteita sähkön tuotantorakenteen nyt nopeasti muuttuessa. Pyrimme tässäkin tilanteessa kehittämään kantaverkkoa suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti sekä myös toteuttamaan tarvittavat verkkoinvestoinnit kustannustehokkaasti. Lopputulos näkyy asiakkaillemme vakaina ja edullisina siirtomaksuina, sanoo asiakkuuksista ja verkkosuunnittelusta vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo.

Lisätiedot:

Talous- ja rahoitusjohtaja Jan Montell, Fingrid, puh. 040 592 4419

 

Sote-alan viestintäosaaja Kumppania avaa toimipisteen Tampereelle

$
0
0

Terveys- ja hyvinvointialan viestinnän kehittämiseen erikoistunut viestintätoimisto Kumppania laajentaa ja avaa uuden toimipisteen Tampereelle lokakuun alussa.

– Liikevaihdostamme yli neljännes tulee Pirkanmaalta ja Tampereen talousalueelta. Tampere on Suomen merkittävimpiä kasvualueita ja siksi haluamme olla läsnä ja asiakkaidemme tavoitettavissa myös täällä, kertoo Kumppanian toimitusjohtaja Leena Roskala.

Kumppania teki muutama vuosi sitten strategisen valinnan keskittyä erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin toimialojen viestintään, josta yhtiöllä on jo yli 10 vuoden kokemus. Linjaus on ollut onnistunut ja merkittävä syy siihen, miksi yhtiö laajentaa toimintaansa Tampereelle.

– Tamperetta voisi kutsua terveyden ja hyvinvoinnin Piilaaksoksi, jossa alan digitalisaation ja palvelujen kehitys on vauhdissa. Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna merkittävästi. Se on osoitus siitä, että strateginen linjavalintamme on ollut oikea ja mahdollistaa yhtiön kasvun. Siksi myös meidän on tärkeää olla läsnä täällä, Roskala jatkaa.  

Kumppanian toimipiste sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Technopoliksen Yliopistonrinteen tiloissa. Technopolis valikoitui paikaksi paitsi sijainnin, myös tilojen monikäyttöisyyden vuoksi.

– Me liikumme ja asiakkaamme liikkuvat. Tampere on solmupiste, jossa on luonteva tavata myös muualla Suomessa olevia asiakkaitamme, kertoo Roskala.

Kumppania työllistää yhdeksän henkeä ja lisäksi se tarjoaa verkostossaan työtä noin 20 hengelle. Keväällä toteutetussa tutkimuksessa asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-indeksi on Kumppaniassa peräti 56 pistettä kun se alalla keskimäärin on -5*. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 800 000 euroa ja yhtiön tavoitteena on nyt ylittää miljoonan euron raja. Vuonna 2008 perustetulla yhtiöllä on tällä hetkellä toimipisteet Porissa ja Kankaanpäässä. 

*Markkinointi ja Mainonta 20.3.2019


Lisätietoja

toimitusjohtaja Leena Roskala,
040 508 1100
leena.roskala@kumppania.fi

Kankaanpääläis–porilainen viestintätoimisto Kumppania avaa toimipisteen Tampereelle

$
0
0

Terveys- ja hyvinvointialan viestinnän kehittämiseen erikoistunut viestintätoimisto Kumppania laajentaa ja avaa uuden toimipisteen Tampereelle lokakuun alussa.

– Liikevaihdostamme yli neljännes tulee Pirkanmaalta ja Tampereen talousalueelta. Tampere on Suomen merkittävimpiä kasvualueita ja siksi haluamme olla läsnä ja asiakkaidemme tavoitettavissa myös täällä, kertoo Kumppanian toimitusjohtaja Leena Roskala.

Kumppania teki muutama vuosi sitten strategisen valinnan keskittyä erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin toimialojen viestintään, josta yhtiöllä on jo yli 10 vuoden kokemus. Linjaus on ollut onnistunut ja merkittävä syy siihen, miksi yhtiö laajentaa toimintaansa Tampereelle.

– Tamperetta voisi kutsua terveyden ja hyvinvoinnin Piilaaksoksi, jossa alan digitalisaation ja palvelujen kehitys on vauhdissa. Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna merkittävästi. Se on osoitus siitä, että strateginen linjavalintamme on ollut oikea ja mahdollistaa yhtiön kasvun. Siksi myös meidän on tärkeää olla läsnä täällä, Roskala jatkaa.  

Kumppanian toimipiste sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Technopoliksen Yliopistonrinteen tiloissa. Technopolis valikoitui paikaksi paitsi sijainnin, myös tilojen monikäyttöisyyden vuoksi.

– Me liikumme ja asiakkaamme liikkuvat. Tampere on solmupiste, jossa on luonteva tavata myös muualla Suomessa olevia asiakkaitamme, kertoo Roskala.

Kumppania työllistää yhdeksän henkeä ja lisäksi se tarjoaa verkostossaan työtä noin 20 hengelle. Keväällä toteutetussa tutkimuksessa asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-indeksi on Kumppaniassa peräti 56 pistettä kun se alalla keskimäärin on -5*. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 800 000 euroa ja yhtiön tavoitteena on nyt ylittää miljoonan euron raja. Vuonna 2008 perustetulla yhtiöllä on tällä hetkellä toimipisteet Porissa ja Kankaanpäässä. 

*Markkinointi ja Mainonta 20.3.2019


Lisätietoja

toimitusjohtaja Leena Roskala

040 508 1100

leena.roskala@kumppania.fi

Musiikilla kummitilaan – Tapiola Sinfonietta ja Kummit aloittavat yhteistyön Jorvin sairaalan lasten hyväksi

$
0
0

Tapiola Sinfonietta ja Lastenklinikoiden Kummit aloittavat yhteistyön, jolla tuetaan potilaita ja heidän perheitään Espoon Jorvin sairaalan lastenosastoilla. Yhteistyö pitää sisällään sekä tukea Kummien varainhankinnalle että musiikkielämyksiä ja -opetusta lapsipotilaille – Sinfoniettan sairaalamuusikko vierailee säännöllisesti Jorvin sairaalassa, pitäen musiikkileikkikouluhenkisen musiikkituokion mm. potilashuoneissa.

Tapiola Sinfonietta tulee järjestämään kummiyhteistyön tiimoilta useampia hyväntekeväisyyskonsertteja. Sinfoniettan pienkokoonpano vieraili jo elokuussa Hirsalan Kummit Golf -hyväntekeväisyyskilpailussa viihdyttämässä ja yllättämässä osallistuneita yritysjoukkueita (katso video). Seuraavan kerran yhteistyö konkretisoituu Taidefestivaali Kutituksen yhteydessä koko perheen festivaaliviikonloppuna 2.-6.10. Espoon kulttuurikeskuksessa – tapahtumassa jokaisesta saliesityksen pääsylipusta lahjoitetaan 1 € Kummeille. Tapiola Sinfonietta vie kuulijansa sirkustarinoiden maailmaan kitaristi-tirehtööri Marzi Nymanin johdolla. Lisätietoja: kutitus.fi

Tapiola Sinfoniettan tuottaja Miina Sivula on innoissaan alkavasta hyvästä yhteistyöstä:

”Kummitila on luonteva jatke jo tekemällemme yleisötyölle Espoossa. Tapiola Sinfonietta tunnetaan mm. koulutetuista sairaalamuusikoistaan, joten on mahtavaa aloitaa säännölliset käynnit juuri Jorvin lastenosastolla. Odotamme innolla mitä kaikkea muuta yhteistyö tuo vielä tullessaan, ja haluamme kannustaa muitakin tarttumaan haasteeseen. Nähdään Kummitilassa!”

Tapiola Sinfoniettan konserttivieraidensa ja sidosryhmiensä kanssa keräämät varat käytetään Espoossa Jorvin sairaalan lasten ja nuorten osastoilla laitehankintoihin, potilasviihtyvyyteen sekä mielenterveystyön tukemiseen.

”Erilaisten yhteistyökumppanuuksien merkitys on Kummien toiminnalle suuri. Uusi kummitila-konsepti mahdollistaa entistä paremmin mille tahansa organisaatiolle tukityöhön mukaan lähtemisen heidän omista lähtökohdistaan ja omalla tavallaan. Organisaatio voi tehdä juuri niitä tekoja, jotka heille itselleen sopivat ja liittää omat sidosryhmät sopivasti omaan hyväntekemiseen mukaan. Olemme äärimmäisen iloisia siitä, että Tapiola Sinfonietta on löytänyt näin monipuolisen tavan olla kummitilassa – eli pienten potilaiden tukena kanssamme.”, kommentoi projektipäällikkö Jaana Roos Lastenklinikoiden Kummit ry:stä.

 

Lisätietoja:

www.kummit.fi

www.kummitila.fi

www.tapiolasinfonietta.fi

 

Jaana Roos (Kummit), p. 050 563 4463, jaana@kummit.fi

Miina Sivula (Tapiola Sinfonietta), p. 046 877 2299, miina.sivula@espoo.fi


Kelassa käydään läpi toimeentulotuen perintätapaukset / FPA går igenom fall som gäller återkrav av utkomststöd

$
0
0

Pressmeddelande på svenska nedan.

Kelassa käydään läpi toimeentulotuen perintätapaukset

Jos Kela on maksanut etuutta liikaa tai aiheettomasti, se peritään takaisin. Toimeentulotukea peritään kuitenkin takaisin ainoastaan erityistilanteissa. Kela tutkii syksyn aikana toimeentulotukipäätökset, joissa on kerrottu, että myönnetty tuki peritään myöhemmin takaisin. Asiakasta kuullaan aina ennen perintään ryhtymistä. Tuen periminen ei saa aiheuttaa asiakkaalle uutta toimeentulotuen tarvetta.

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea henkilölle tai perheelle, jonka tulot eivät riitä välttämättömiin arjen menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen. Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, minkä vuoksi siihen vaikuttavat myös käytettävissä olevat varat.

Perustoimeentulotuen hakijan on yleensä realisoitava varallisuutensa eli muutettava se rahaksi. Perustoimeentulotukea voidaan myöntää myös sellaista varallisuutta vastaan, jonka myyminen tapahtuu tulevaisuudessa.

– Silloin Kelan on perittävä hakijalle myönnetty perustoimeentulotuki takaisin omaisuuden myymisestä saadusta rahasta, kertoo juristi Petri Lemettinen Kelasta.

Toimeentulotukea peritään takaisin vain poikkeustilanteissa

Perustoimeentulotuki tai osa siitä voidaan periä asiakkaalta takaisin myös tilanteissa, joissa asiakas on tahallaan laiminlyönyt velvollisuuden pitää huolta omasta elatuksestaan tai sellaisen henkilön elatuksesta, josta asiakas on elatusvelvollinen.

Oikeutta takaisinperintään on haettava hallinto-oikeudelta kolmen vuoden kuluessa tuen myöntämisestä. Ennen sitä Kela kuitenkin kuulee aina asiakasta ja selvittää perinnän edellytyksiä. Kela tekee hakemuksen hallinto-oikeudelle ainoastaan silloin, jos perinnän arvioidaan olevan mahdollista asiakkaalta saadun selvityksen perusteella. Päätöksen tuen takaisinperimisestä tai perimättä jättämisestä tekee aina hallinto-oikeus.

– Takaisinperintä on aina ikävä tilanne. Se on vaikeaa etenkin viimesijaisen tuen kohdalla. Tuen periminen ei saa aiheuttaa asiakkaalle uutta toimeentulotuen tarvetta, Lemettinen painottaa.

Toimeentulotuen ensimmäiset takaisinperinnät tulevat ajankohtaiseksi tänä syksynä. Kela tutkii loka–marraskuun aikana noin 500 päätöstä, joissa on kerrottu, että myönnetty tuki peritään myöhemmin takaisin. Samalla varmistetaan, että toimintatavat toimeentulotuen perintätilanteissa ovat valtakunnallisesti yhtenäiset.

Perustoimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa. Takaisinperinnät käydään läpi nyt ensimmäistä kertaa. Jatkossa ne käydään läpi vuosittain.

Lisätietoja medialle:

Petri Lemettinen, juristi, Kela, p. 020 634 7745, etunimi.sukunimi@kela.fi

Lisätietoja asiakkaille:

 

FPA går igenom fall som gäller återkrav av utkomststöd

Om Folkpensionsanstalten (FPA) har betalat ut en förmån till ett för stort belopp eller utan grund återkrävs det felaktigt utbetalda beloppet. Utkomststöd återkrävs dock endast i särskilda situationer. Under hösten granskar FPA de beslut där mottagaren har informerats om att utkomststödet senare kommer att återkrävas. Kunden hörs alltid innan indrivningen inleds. Indrivningen får inte leda till att kunden behöver utkomststöd på nytt.

FPA kan bevilja grundläggande utkomststöd till en person eller en familj vars inkomster inte räcker till för de utgifter som är nödvändiga i det dagliga livet, såsom utgifter för mat och boende. Det grundläggande utkomststödet är ett ekonomiskt stöd som beviljas i sista hand och därför inverkar också de disponibla tillgångarna på beloppet.

Den som ansöker om utkomststöd måste i regel realisera sina tillgångar, det vill säga omvandla tillgångarna till pengar. Grundläggande utkomststöd kan även beviljas i situationer då tillgångar som ska realiseras ännu inte har hunnit säljas.

– I sådana fall är FPA tvungen att återkräva det beviljade utkomststödet ur det belopp som kunden får vid försäljningen, förklarar Petri Lemettinen, jurist vid FPA.

Utkomststöd återkrävs endast i undantagsfall

Grundläggande utkomststöd eller en del av stödet kan återkrävas också i fall där kunden uppsåtligen har försummat skyldigheten att försörja sig eller har försummat sin försörjningsplikt gentemot någon annan.

FPA måste ansöka om rätt till återkrav hos förvaltningsdomstolen inom tre år från det att stödet beviljades. Före det hör FPA emellertid alltid kunden och utreder förutsättningarna för indrivning. FPA ansöker om rätt till återkrav hos förvaltningsdomstolen endast om indrivningen bedöms vara möjlig utifrån den utredning som fåtts av kunden. Beslut om återkrav eller eftergift av stödet fattas alltid av förvaltningsdomstolen.

– Återkrav är alltid problematiskt. Det är svårt i synnerhet när det gäller en förmån som beviljas i sista hand. Indrivningen får inte leda till att kunden behöver utkomststöd på nytt, betonar Lemettinen.

De första återkraven av utkomststöd blir aktuella i höst. Under oktober–november granskar FPA cirka 500 beslut där mottagaren informerats om att utkomststödet senare kommer att återkrävas. Samtidigt säkerställs att förfarandet vid återkrav av utkomststöd är enhetligt i hela landet.

FPA tog över ansvaret för det grundläggande utkomststödet i början av 2017. Återkraven gås nu igenom för första gången. I framtiden kommer de att gås igenom varje år.

Närmare information för medierna:

Petri Lemettinen, jurist, FPA, tfn 020 634 7745, fornamn.efternamn@fpa.fi

Närmare information för kunderna:

Terveysbrändit mediallistuvat

$
0
0

Terveys- ja hyvinvointialan viestinnän kehittämiseen erikoistunut viestintätoimisto Kumppania laajentaa ja avaa uuden toimipisteen Tampereelle lokakuun alussa.

– Liikevaihdostamme yli neljännes tulee Pirkanmaalta ja Tampereen talousalueelta. Tampere on Suomen merkittävimpiä kasvualueita ja siksi haluamme olla läsnä ja asiakkaidemme tavoitettavissa myös täällä, kertoo Kumppanian toimitusjohtaja Leena Roskala.

Kumppania teki muutama vuosi sitten strategisen valinnan keskittyä erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin toimialojen viestintään, josta yhtiöllä on jo yli 10 vuoden kokemus. Linjaus on ollut onnistunut ja merkittävä syy siihen, miksi yhtiö laajentaa toimintaansa Tampereelle.

– Tamperetta voisi kutsua terveyden ja hyvinvoinnin Piilaaksoksi, jossa alan digitalisaation ja palvelujen kehitys on vauhdissa. Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna merkittävästi. Se on osoitus siitä, että strateginen linjavalintamme on ollut oikea ja mahdollistaa yhtiön kasvun. Siksi myös meidän on tärkeää olla läsnä täällä, Roskala jatkaa.  

Kumppanian toimipiste sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Technopoliksen Yliopistonrinteen tiloissa. Technopolis valikoitui paikaksi paitsi sijainnin, myös tilojen monikäyttöisyyden vuoksi.

– Me liikumme ja asiakkaamme liikkuvat. Tampere on solmupiste, jossa on luonteva tavata myös muualla Suomessa olevia asiakkaitamme, kertoo Roskala.

Kumppania työllistää yhdeksän henkeä ja lisäksi se tarjoaa verkostossaan työtä noin 20 hengelle. Keväällä toteutetussa tutkimuksessa asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-indeksi on Kumppaniassa peräti 56 pistettä kun se alalla keskimäärin on -5*. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 800 000 euroa ja yhtiön tavoitteena on nyt ylittää miljoonan euron raja. Vuonna 2008 perustetulla yhtiöllä on tällä hetkellä toimipisteet Porissa ja Kankaanpäässä. 

*Markkinointi ja Mainonta 20.3.2019


Lisätietoja

toimitusjohtaja Leena Roskala

040 508 1100

leena.roskala@kumppania.fi

Oulussa alkaa IoT-arkkitehtivalmennus − haku käynnissä!

$
0
0

Oulussa järjestetään IoT-arkkitehtivalmennus 11.11.−9.12.2019. Kouluttajana toimii Opiframe Oy.

Valmennuksessa perehdytään IoT-laitteiden ja arkkitehtuurin maailmaan sekä sulautettujen laitteiden ohjelmointiin. Opiskelu tapahtuu ohjelmointilaboratoriossa Raspberry PI Linux -alustalla.

”Oulussa tuotetaan jo tänään erilaisia IoT-pohjaisia ratkaisuja muun muassa vesi-, turvallisuus-, auto- ja terveysteollisuuteen, jotka perustuvat alueen 40 vuoden osaamiseen langattomuudessa ja kompleksisissa arkkitehtuureissa. Tämä kaikki on vasta kasvun alussa”, toteaa ICT-toimialan asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen BusinessOulusta.

Ohjelmointikielinä valmennuksessa ovat C/C++ ja Python. Osallistujien osaamistasosta riippuen ohjelma sisältää sulautettujen järjestelmien systeemiohjelmointia sekä laiteajureiden hallintaa Linux-ympäristössä. Ohjelmoinnin perusteiden hallitseminen on suositeltavaa.

”Intensiivinen valmennusohjelma tarjoaa kattavan näkymän IoT-laitemaailmaan. Valmennuksesta saa myös hyvän pohjan taitojen kehittämiseen jatkossa”, kertoo projektikoordinaattori Päivi Jämsä BusinessOulusta.

Valmennuksessa tutustutaan laitteiden etähallintaan ja tiedon keruuseen MQTT ja REST-protokollien avulla sekä erilaisten anturiverkkojen toimintaan ja rakentamiseen. Lopuksi katsotaan IoT-palveluarkkitehtuurin kokonaiskuvaa tiedon keräämisestä sen käsittelyyn ja tallentamiseen sekä myös esittämiseen pilvipalvelujen avulla.

Valmennus on suunnattu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Koulutus on maksuton osallistujalle. Mukaan voi hakea 27.10.2019 mennessä.

Valmennusohjelman rahoittaa BusinessOulun 6Aika Digipore -hanke (ESR).

Lisätietoja: 
projektikoordinaattori Päivi Jämsä, BusinessOulu, paivi.jamsa@businessoulu.com, p. 050 433 8973
toimitusjohtaja Jyrki Nieminen, Opiframe Oy, jyrki.nieminen@opiframe.com, p. 040 578 2411
http://opiframe.com/iotoulu/

Kouluterveyskyselyn 2019 ensitulokset julkaistu - tuusulalaiset lapset ja nuoret pitävät elämästään ja viihtyvät koulussa

$
0
0

Maalis-huhtikuussa 2019 toteutettuun valtakunnalliseen kouluterveyskyselyyn vastasi Tuusulassa 1826 opiskelijaa; 901 oli perusopetuksen 4.5.-luokkalaista lasta, 853 perusopetuksen 8.-9.-luokkalaista nuorta sekä 97 lukion 1.2.-vuosikurssin ja 245 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa. Tuusulan tuloksissa viihtyvyyteen, osallisuuteen ja opettajien toimintaan liittyvät asiat ovat parantuneet yläkouluissa. Koulukiusaaminen on alakouluissa laskussa. Huolta herättää sekä ala- että yläkouluissa yhteisöön kuulumisen kokemuksen lasku. Oppimistaitojen ja oppimisen osalta alakoululaisista merkittävä osa kokee, että koulutehtävät eivät innosta ja yläkoululaisista iso osa kokee vaikeuksia oppimisen taidoissa.

Tuusulassa aikuiset välittävät lapsista ja nuorista

Kouluterveyskyselyn yksi suurimpia ilonaiheista on, että vanhempien ja nuorten välinen keskusteluyhteys on hyvää. 48 % yläkouluikäisistä kokee näin. Perheen taloudellista tilannetta pitää huonona tai kohtalaisena vain 20 % yläkouluikäisistä, mikä on valtakunnallista keskiarvoa 25 % selvästi pienempi.

Opettajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä oppilaille kuuluu. Erityisesti yläkoulun osalta on tilanne parantunut. Väittämään ”Opettajat eivät ole kiinnostuneita oppilaiden kuulumisista” saatiin Tuusulassa selkeä yli viiden prosenttiyksikön lasku, mikä kertoo hyvästä suunnasta. Opettajilta saatua välittävää palautetta koki saaneensa 46 % 8.- ja 9.-luokkalaisista. Tässäkin oli muutaman prosenttiyksikön verran positiivista kasvua.

Tuusulalaisista 4.- ja 5.-luokkalaisista 89 % on tyytyväinen elämäänsä, 8.- ja 9.-luokkalaisista 77 %. Koulunkäynnistä ilmoittaa pitävänsä 76 % lapsista ja 60 % nuorista.

Tuusulalaiset nuoret harrastavat ja liikkuvat

Vähintään kerran viikossa harrastavia lapsia on 97 % ja nuoria 91 % ikäluokasta.

Liikkuvan koulun vaikutus näkyy siinä, että yläkouluikäisissä vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus on noussut 5 % ja on selkeästi yli valtakunnan keskiarvon. Vähintään tunnin päivässä liikkuvia yläkouluikäisiä on 27 % nuorista. Vähintään kerran viikossa vapaa-ajallaan ilmoittaa liikkuvansa 8.- ja 9. luokkalaista 75 %.

8.- ja 9.-luokkalaisten tupakointi ja alkoholin käyttö on valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna vähäisempää, mutta nuuskan käyttö on lisääntynyt reilusta neljästä prosentista reiluun kuuteen prosenttiin. Asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat hyvin kielteisiä; vain 9 % yläkouluikäisistä hyväksyy kannabiksen käytön omassa ikäryhmässään.

Yhteisöllisyyden eteen on tehtävä töitä

Yläkoululaisista 11 % ei ole yhtään läheistä ystävää. Negatiivista kasvua on tullut viimeisen kahden vuoden aikana 5 %. Itsensä yksinäiseksi tuntevien osuus on puolestaan nuorten kohdalla laskussa, ja näin kokee noin 9 % ikäluokasta.

Koulukiusaaminen on alakouluissa laskussa, mutta yläkouluissa lievässä nousussa. Kerran viikossa kiusaamista kokevien osuus on Tuusulassa laskenut kahdeksasta viiteen prosenttiin. Nuorissa nousua on prosentin verran, ja kiusaamista kokee 6 % ikäryhmästä. 69 % alakoululaisista ja 77 % yläkoululaisista ilmoittaa, ettei heitä ole kiusattu kertaakaan lukuvuoden aikana.

58 % lapsista ja 45 % nuorista kokee, että heillä on koulussa aikuinen, jonka kanssa voi puhua mieltä painavista asioista. Alakouluikäisissä tämä on 5 % valtakunnallista keskiarvoa parempi tulos. Yläkouluikäisten tulos vastaa valtakunnallista keskiarvoa.

Huolta herättää sekä ala- että yläkouluissa yhteisöön kuulumisen kokemuksen voimakas lasku. Alakoululaisista vain 37 % ja yläkoululaisista 46 % kokee olevansa tärkeä osa kouluyhteisöä. Noin puolet ala- ja yläkouluikäisistä tuntee olevansa oman luokkansa tärkeä jäsen. Yhteisöllisyyden kokemus on laskenut valtakunnallisestikin, ja Tuusulassa oppilaiden yhteisöllisyyden kokemukset ovat laskeneet 8-15 %.

Oppilaat saavat apua kokemiinsa ongelmiin

Oppimisen osalta huolta herättää myös alakoululaisten innostuksen lasku koulutehtävistä, ja vain 25 % kokee olevansa usein innoissaan niistä. 39 % alakoululaisista kokee stressiä koulunkäynnistä. Oppimistaidoissa vaikeuksia yläkoululaisilla on 40 prosentilla. Kuitenkin erittäin vahvaa kasvutrendiä on siinä, että nuorista 26 % kokee, että heillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa koulutyön suunnitteluun. Myönteistä kehitystä on Tuusulassa tässä indikaattorissa lähes 10 %. 30 % yläkoululaisista kokee uupumusasteista väsymystä koulutyössä. 82 % 8.- ja 9. luokan oppilaista kokee kuitenkin saavansa apua silloin, kun sitä todella tarvitsee.

Koulunkäyntiin vaikuttavat myös ruokailu, netti ja sisäilma

Viime vuosina Tuusulassa on panostettu kouluruokailuun mm. perustamalla kouluruokaryhmiä. 63 % lapsista ja 23 % nuorista kertoo osallistuneensa kouluruokailun suunnitteluun. Tässä on tullut edelliseen mittauskertaan nähden 3-5 % kasvua. Siitä huolimatta puolet yläkouluikäisistä ilmoittaa, ettei syö koululounasta päivittäin. 40 % yläkouluikäisistä ja 26 % jättää aamupalan syömättä joinakin aamuina.

Lasten ja nuorten riippuvuus netistä on kasvussa valtakunnallisesta ja myös Tuusulassa. 4.5.-luokkalaista 37 % kertoo usein yrittävänsä vähentää netissä käyttämäänsä aikaa, mutta epäonnistuneensa siinä. 8.-9.-luokkalaisista näin kokee 26 % ikäluokasta. Kasvua kielteisessä nettikäyttäytymisessä on kahdessa vuodessa tullut viisi prosenttiyksikköä.

Sisäilma vaikuttaa opiskeluun vähän valtakunnallista tasoa enemmän. 26 % 8. ja 9. luokan oppilasta on sitä mieltä, että koulun fyysiset työolot häiritsevät oppimista. 4. ja 5. luokan oppilaista tätä mieltä on vain 8 % oppilaista. Tunkkaisesta ilmasta ilmoittaa kärsivänsä 11 % alakoululaisista ja 36 % yläkoululaisista.

Huoli ammattiin opiskelevien tilanteesta on todellinen

Lukiolaisten tulokset vastaavat pääpiirteissään peruskoulun yläluokkalaisten tuloksia. Erot näkyvät eniten ammattikoulu- ja lukio-opiskelijoiden välillä siten, että ammattikoulussa opiskelevat nuoret kokevat lukio-opiskelijoita enemmän negatiivisia asioita hyvinvointiinsa, terveyteensä, opiskeluunsa ja ihmissuhteisiinsa liittyen.

Kouluterveyskysely kertoo laajasti koululaisten tilanteesta Suomessa ja Tuusulassa

Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti yli 260 000 perusopetuksen 4.5.-luokkalaista, 8.9.-luokkalaista sekä lukion ja ammattioppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijaa. Tuusulassa kyselyyn vastasi 1826 opiskelijaa, joista 901 perusopetuksen 4.5.-luokkalaista (kattavuus 82 %), 853 perusopetuksen 8.-9.-luokkalaista nuorta (kattavuus 68 %), 97 lukion 1.2.-vuosikurssin opiskelijaa ja 245 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa.

Tuusulan tulosten tarkempi kooste ja oppilaitosten omat tulokset valmistuvat myöhemmin syksyllä. Koulukohtaisia tuloksia käydään läpi opiskelijoiden ja perheiden kanssa. Yleisiä Tuusulan tuloksia hyödynnetään lasten ja nuorten hyvinvointityön suunnittelussa, toteutuksessa sekä arvioinnin tukena.

Kouluterveyskysely tuottaa monipuolista seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palvelujen tarpeisiin vastaavuudesta. Kyselyssä on seitsemän eri aihealuetta ja 250 indikaattoria. Kysely tehdään THL:n toimesta joka toinen vuosi. Keväällä 2019 toteutetun kyselyn tiedot kerättiin vuonna 2019 perusopetuksen 4. ja 5. luokilla 1.3.–29.3., perusopetuksen 8. ja 9. luokilla ja lukiossa 1.4.–30.4. ja ammatillisissa oppilaitoksissa 1.3.–30.4.

THL: Kouluterveyskyselyn tulokset

Lisätietoja:
Oppimisen asiantuntija Katja Elo, katja.elo@tuusula.fi, p. 040 314 4028
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, markus.torvinen@tuusula.fi, p. 040 314 3410
Kehittämispäällikkö Tiina Simons, tiina.simons@tuusula.fi, p. 040 314 3403

Luomun kulutus yleistyy – lähes joka kolmas käyttää viikoittain

$
0
0

Luomutuotteet kuuluvat yhä useamman suomalaisen ruokapöytään. Tuoreen kuluttajakyselyn mukaan lähes joka kolmas käyttää luomua vähintään viikoittain. Luomutuotteita suositaan puhtauden, hyvän maun ja ympäristöystävällisyyden takia.

Luomulla on Suomessa 2,2 miljoonaa säännöllistä käyttäjää, kertoo Pro Luomun teettämä luomun kuluttajabarometri. Luomua syö noin 150 000 suomalaista enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Luomua suositaan edelleen eniten lapsiperheissä, mutta etenkin miesten osuus luomun kuluttajakunnassa on lisääntynyt parin viime vuoden aikana. Samalla erot luomun käytössä eri tuloluokkien ja koulutustasojen välillä ovat tasaantuneet.

– Luomu ei ole enää vain naisten tai nuorten naisten juttu vaan koko kansan juttu. Erityisen hienoa on, että aiempaa useampi ostaa luomua ainakin kerran viikossa. Se kertoo, että luomu on kasvanut osaksi suomalaista arkipäivää, Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila toteaa.   

Luomun kuluttajabarometrin tuloksia esiteltiin keskiviikkona 2.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Barometrin toteutti Kantar elo-syyskuussa 2019 Pro Luomun toimeksiannosta. Barometriin vastasi 1 014 suomalaista, jotka ovat iältään 18–68-vuotiaita. Luomun kuluttajabarometrin rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Nuoret miehet ja ikääntyvät naiset lisänneet luomukulutustaan

Luomun kuluttajabarometrin mukaan suomalaisista 32 % käyttää luomutuotteita aktiivisesti eli vähintään kerran viikossa. Heidän osuutensa on lisääntynyt neljä prosenttiyksikköä verrattuna kaksi vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn: etenkin nuorten miesten ja ikääntyvien naisten kiinnostus luomuun on kasvanut.

Säännöllisesti eli vähintään kerran kuukaudessa luomua käyttää 24 % suomalaisista. Osuus on sama kuin aiemmin. Sen sijaan satunnaisesti luomua käyttävien suomalaisten osuus on laskenut neljä prosenttiyksikköä, ja on nyt 34 %.

Kottila arvioi, että luomun käytön kehitys heijastelee vastuullisuuden kasvua kulutustrendinä.

– Luomun käyttöään lisäävät juuri ne kuluttajat, joille vastuullisuus ja sen toteuttaminen omassa kulutuksessa on tärkeää. Myös toinen kulutustrendi eli hyvinvointi siivittää luomun käytön kasvua. Se ohjaa valitsemaan mahdollisimman puhdasta ja luonnollista ruokaa, hän sanoo.

Kyselyn perusteella luomun kulutus kasvaa myös tulevaisuudessa, sillä yli puolet kuluttajista arvioi lisäävänsä luomun käyttöä lähivuosina. Merkittävä kasvupotentiaali on etenkin luomua säännöllisesti käyttävissä kuluttajissa, sillä heistä yli 70 % aikoo lisätä luomukulutustaan.

Puhtaus, maku ja ekologisuus vetoavat kuluttajiin

Suomalaiskuluttajien tärkein syy ostaa luomua on puhtaus: luomutuotteissa arvostetaan lisäaineiden vähäisyyttä ja jäämättömyyttä. Myös luomutuotteiden hyvä maku sekä tuotannon ympäristöystävällisyys ja ekologisuus ovat suomalaisille aiempaa tärkeämpiä syitä ostaa luomua. Luomueläinten hyvinvointia arvostavat etenkin luomua aktiivisesti käyttävät kuluttajat.

Kuluttajat pitävät luomua vastuullisena, terveellisenä ja trendikkäänä kuluttamisena. Yhä harvempi näkee sen viherpiiperryksenä.

Myös ammattikeittiöiden toivotaan tarjoavan luomua

Yhä useampi suomalainen toivoo, että myös ammattikeittiöt tarjoavat luomua asiakkailleen. Noin 60 % kuluttajista pitää erittäin tai melko tärkeänä, että luomua on tarjolla päiväkodeissa ja kouluissa sekä ravintoloissa. Yli puolet kuluttajista pitää luomun tarjoamista tärkeänä myös työpaikkaruokailussa. 

Luomun käytön yleistymisen myötä EU:n luomumerkki tunnistetaan aiempaa paremmin. Nyt puolet suomalaisista tietää tai olettaa sen olevan luomutunnus, kun vielä kaksi vuotta sitten osuus oli selvästi pienempi. Kansallinen luomumerkki eli aurinkomerkki tunnistetaan yhä vähän paremmin.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, puh. 040 581 9252, marja-riitta.kottila@proluomu.fi

Viewing all 115135 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>