Turun kaupunki on lähettänyt peruskouluille, lukioille ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoksiin sekä nuorisotiloille muistutusohjeistuksen seksuaalisen häirinnän ja väkivallan tunnistamiseksi. Viestissä kerrataan myös, kuinka lasten ja nuorten kanssa voi käsitellä asiaa sekä mistä saa tarvittaessa apua.
Turun kaupungin lähettämä viesti liittyy Oulussa ja Helsingissä paljastuneisiin alaikäisten lasten hyväksikäyttötapauksiin, joista on epäiltynä maahanmuuttotaustaisia nuoria miehiä.
Viesti on lähetetty Wilma-järjestelmän kautta ja se tavoittaa kaikki edellä mainituissa oppilaitoksissa opiskelevat lapset ja nuoret ja heidän vanhempansa sekä opettajat ja muun henkilökunnan. Viestin on saanut noin 30 000 henkilöä.
- Halusimme nostaa esiin aikuisten vastuun kaikkia järkyttäneessä asiassa, ja ennen kaikkea sen, että kouluissa nyt puhuttaisiin seksuaalisesta koskemattomuudesta ja netin vaaroista, sanoo sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.
Turun kaupunki on ohjeistanut koulujen lisäksi myös kaupungin nuorisopalvelujen nuorisotyöntekijöitä ja muuta kaupungin henkilökuntaa asiaan liittyen.
Turun kaupungin viesti on, että kysymyksessä on hyvin vakava asia. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos, johon jokaisen aikuisen pitää puuttua ja jonka tunnistamista meidän aikuisten on lapsillemme opetettava. Yhtä tärkeää on opastaa lapsia ja nuoria sosiaalisen median vaaroista, ja keskustella heidän kanssaan asiasta ilman pelottelua.
Turun kaupunki pyytää, että aihetta käsitellään kaikissa kouluissa kuhunkin kouluun sopivalla tavalla. Myös lasten ja nuorten vanhempia kehotetaan käymään läpi asiaa ja ohjeita tilanteiden tunnistamiseksi ja niissä toimimiseksi.
Turun koulujen opettajat ja kuraattorit ovat valmiina auttamaan, antamaan tarvittaessa apua ja ennen kaikkea puhumaan meitä kaikkia järkyttäneistä uutisista.
- Muistakaa rohkaista lapsianne ja nuorianne puhumaan kohtaamistaan vaaroista joko kotona, koulussa tai poliisille, ja pitäkää silmät auki heikkojenkin signaalien varalta, sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen sanoo.
Maahanmuuttajia opastetaan monin keinoin
Oulussa ja Helsingissä ilmi tulleet tapaukset ovat nostaneet keskusteluun erityisesti maahanmuuttajien osuuden epäillyissä rikoksissa. Maahanmuuttajia opastetaan suomalaisen yhteiskunnan tavoille monin eri keinoin. Kansallisessa InfoFinland -nettipalvelussa kerrotaan usealla kielellä (esimerkiksi persia, arabia, kurdi) elämästä Suomessa. Mukana on myös osio ”Mikä on väkivaltaa”.
Turku on ollut jo pitkään mukana palvelussa omilla palvelusivuillaan ja tehnyt myös oman oppaan Suomen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Oppaassa käsitellään muun muassa Suomessa asuvan henkilön oikeuksia, velvollisuuksia, väkivaltaa ja seksuaaliterveyttä. Opasta jaetaan kaikille kotokoulutuksia tarjoaville tahoille ja vastaanottokeskuksiin.
Pakolaistaustaiset maahanmuuttajat sekä heidän perheenjäsenensä asioivat kaupunkiin muuttaessaan noin kolmen vuoden ajan hyvinvointitoimialan ulkomaalaistoimistossa sosiaali- tai terveyspalveluja tarvitessaan. Yleisesti sosiaali- tai terveydenhuoltoon liittyvien asioiden lisäksi myös väkivaltaan ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ja asiaan liittyviä lakeja käydään läpi erityisesti ensimmäisten asiakastapaamisten aikana, mutta asioihin palataan asiakastapaamisissa aina tarvittaessa koko asiakkuuden ajan.
Turvapaikanhakijoille suomalaista lainsäädäntöä ja kulttuuria avataan jo vastaanottokeskuksissa. Teemojen käsittelyssä esim. maahanmuuttajajärjestöillä on merkittävä osuus.
Vuoden 2019 alusta alkaen Turussa on laajennettu ns. Varissuon mallin mukaista tiiviimpää yhteistyötä poliisin ja kaupungin välillä myös Halisiin ja Pansioon. Yhteistyön tarkoitus on tiivistää viranomaisten ja asukkaiden kanssakäymistä ja näin osaltaan ennaltaehkäistä ongelmia.
Kaupunki on toivonut poliisilta myös laillisuuskasvatusta kaikkiin peruskouluihin. Valmistelussa on myös seksuaaliseen koskemattomuuteen liittyvää lisätiedottamista ja koulutusta oppilaitosten, järjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen kautta.
Ohje on liitteenä.
Lisätiedot:
Toimialajohtaja Timo Jalonen, 044 907 3188
Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa, 0500 825 532