Heinäkuun alussa käynnistyvän Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana Brysselissä nähdään suomalaisen nykytaiteen ja kulttuurin kärkinimiä sekä vahvassa nosteessa olevia tuoreita lupauksia. Laaja kulttuuriohjelma tukee puheenjohtajakauden prioriteettiteemoja. Suomen Benelux-instituutti Brysselissä osallistuu vahvasti ohjelman toteutukseen.
European Space for Sculpture -yhdistys kutsuu vuosittain yhden taiteilijan kulloisestakin EU-puheenjohtajamaasta Brysseliin. Heinäkuun alusta alkaen Tournay-Solvayn puistossa nähdään kuvataiteilija Antti Laitisen töitä, jotka käsittelevät usein ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Fused With Nature -näyttely sisältää muun muassa ympäristötaideteoksen, jonka toteuttamiseen kaupunkilaiset voivat osallistua: myrskyssä kaatuneen puun ympärille naulataan haarniska galvanoiduista teräsnauloista. Tournay-Solvayn puiston näyttely on avoinna 4.7.–29.9. Lisäksi Laitisen valokuva- ja videoteoksia nähdään Brysselin maineikkaassa La Patinoire Royale/Valérie Bach -galleriassa 6.–27.7.
Brysseliläinen Spazio Nobile -galleria esittelee kesällä tiloissaan tekstiilitaiteilija ja graafikko Kustaa Saksin suurikokoisia, värikkäitä ryijyjä. Näyttely on osa Benelux-instituutin RE/defining Finnish Contemporary Art & Design -hanketta. Saksin taidetta nähdään myös Eurooppa-neuvoston ja EU:n neuvoston päätoimipaikassa Europa-rakennuksessa, johon tulee esille näyttävä 26-metrinen tekstiilitaideteos.
Brysselin Gallery Weekendin (5.–8.9.2019) aikana Spazio Nobile -galleriassa nähdään muotoilija Laura Laineen yksityisnäyttely, jossa on esillä sarja Laineen uusia lasiveistoksia. Syyskuun lopussa samassa galleriassa avataan 18 suomalaisen taidekäsityön tekijän ryhmänäyttely, joka on esillä vuoden 2019 loppuun saakka. Näyttely esittelee kansainvälisesti jo tunnettuja nimiä (mm. Harri Koskinen ja Päivi Rintaniemi) sekä nousevia kykyjä (mm. Tero Kuitunen, Veera Kulju, Teemu Salonen ja Man Yau). Kokonaisuus nostaa esiin laajaa materiaalien kirjoa, josta suomalaiset taidekäsityöläiset ja muotoilijat tunnetaan maailmalla. Teoksissa ja materiaalivalinnoissa korostuu ympäristön hauraus ilmastonmuutoksen keskellä. Työt myös muistuttavat, miten tärkeää on turvata luonnon säilyminen kestävillä valinnoilla.
Lokakuussa Bozarin kulttuuritalossa juhlistetaan Suomen EU-puheenjohtajakautta Helsingin kaupunginorkesterin juhlakonsertilla ylikapellimestari Susanna Mälkin johdolla. Juhlakonsertissa nähdään myös Tero Saarinen Companyn vaikuttava Zimmerman Trio, joka yhdistää kaupunginorkesterin esittämään musiikkiin tanssia ja visuaalisuutta.
Marraskuussa Suomen Benelux-instituutti tuottaa RE/defining Masculinities -viikot Helsingissä (4.11. alkaen) ja Brysselissä (27.11. alkaen). Monialainen, laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa syntyvä kokonaisuus käsittelee sukupuoliroolien ja erityisesti miehisyyden kiivasta murrosta. Tasa-arvoa ja sukupuolten moninaisuutta korostava hanke pyrkii herättämään keskustelua siitä, miten monenlaisia maskuliinisuuden malleja on olemassa ja kuinka myös miesten on määriteltävä asemansa yhteiskunnassa uudelleen. Brysselissä nähdään teoksia mm. Ima Iduozeelta, Artor Jesus Inkeröltä ja Aurora Reinhardilta. Lisäksi instituutti on kuvannut yhteistyössä videotaiteilija Timo Wrightin kanssa lyhyitä miehisyyttä käsitteleviä videoita, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa.
Marraskuussa Benelux-instituutti, tilatutkimus- ja suunnittelutoimisto Raven & Wood Agency ja Suomen Brysselin-suurlähetystö toteuttavat myös päivän mittaisen konferenssin, joka pureutuu tilasuunnittelun merkitykseen rauhan rakentamisessa ja rauhanneuvotteluissa.
Heinäkuun alussa käynnistyvä Suomen kolmas EU-puheenjohtajakausi jatkuu vuoden loppuun asti. Puheenjohtajakauden viralliset verkkosivut löytyvät osoitteesta eu2019.fi. Sivustolta löytyy tietoa kauden teemoista, tapahtumista ja ohjelmasta.
Lisätietoja
Suomen Benelux-instituutin johtaja Kati Laakso, kati.laakso@finncult.be tai puh. +358 45 110 5977