Tuusulan kunnan tilinpäätös vuodelta 2017 on valmistunut. Kunnanhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 26.3.2018. Valtuusto hyväksyy tilinpäätöksen 7.5.2018. Kunnan tilinpäätös on 4,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Taustalla ovat suunniteltua suuremmat verotulot ja valtionosuudet, budjetin mukaisesti toteutuneet toimintatuotot ja hallinnassa pysyneet toimintakulut. Investoinnit olivat historiallisen korkealla tasolla ja toteutuivat 36,5 miljoonan euron suuruisina. Investointeja suunnattiin erityisesti koulujen ja päiväkotien perusparannus- ja laajennushankkeisiin, kunnallistekniikan rakentamiseen tulevaa rakentamista silmällä pitäen sekä maanostoihin. Kunta velkaantui vuonna 2017 maltillisesti.
Tuusulan kunnan talous toteutui vuonna kokonaisuutena talousarviota suotuisammin. Kunnan tilikauden ylijäämä nousi 4,6 miljoonaan euroon, kun talousarviossa alijäämäksi arvioitiin 2,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 ylijäämä oli 3,9, miljoonaan euroa. Vuosikate oli 18,9 miljoonaa euroa.
Verorahoitus ylitti kokonaisuutena budjetin. Verotuloja kertyi 178 miljoonaa euroa ja kertymä kasvoi 0,8 % edelliseen vuoteen verrattuna. Valtionosuudet olivat 23,3 miljoonaa euroa. Valtionosuudet toteutuivat 1,2 % edellisvuotta suurempina.
Kunnallisverokertymään heijastui positiivisesti erityisesti loppuvuonna maan talouden nousujohteinen kehitys. Yhteisöverotuloja kertyi budjetoitua enemmän yritysten hyvän taloustilanteen myötä. Työttömyysprosentti laski edellisvuodesta. Joulukuun lopussa työttömiä oli 7,0 %, kun vuonna 2016 vastaavaan aikaan työttömiä oli 8,6 %.
Toimintatuotot toteutuivat kokonaisuutena budjetoidusti. Tonttikauppa vilkastui, vaikka tavoitteisiin ei sen osalta aivan päästykään. Toimintakulut alittivat budjetin.
– Tuusulan kunnan toimintakulut olivat 224,8 miljoonaa euroa, kun vuonna 2016 toimintakulut olivat 227,3 miljoonaa euroa. Laskua on siis 1,1 % edellisvuoteen verrattuna. Kunnan jokainen toimiala onnistui pitämään kulut kurissa, toteaa kunnan talousjohtaja Markku Vehmas.
Kunta investoi kouluihin ja päiväkoteihin ja varautui tulevaan rakentamiseen
Kunnan investoinnit olivat vuonna 2017 ennätyksellisellä tasolla, 36,5 miljoonaa euroa. Rakennusinvestointien määrä asettui vuonna 2017 noin 14 miljoonaan euroon. Kunnassa toteutettiin useita koulujen ja päiväkotien perusparannus- ja laajennushankkeita. Vuonna 2017 valmistui muun muassa Hyökkälän koulukeskuksen peruskorjaus, Pertun päiväkodin peruskorjaus sekä Mikkolan koulun lähiliikuntapaikka. Kellokosken yhtenäiskoulun laajennus- ja muutostyöt sekä Riihikallion koulun liikuntasalirakennuksen korjaustyöt jatkuvat edelleen vuonna 2018.
Kunnallistekniikan hankkeisiin, kuten puistoihin, vesistöihin ja jätehuoltoon investoitiin noin 7,9 miljoonaa euroa. Maanostot toteutuivat 9,3 miljoonan euron määräisinä. Maanostoilla kunta varautuu tulevaan kasvuun. Tavoitteena on nykyistä suurempi väestönkasvu ja vilkkaampi tonttikauppa. Tuusulassa väestönkasvun kokonaismuutos oli 0,2 % eli 62 henkeä. Asukasluku oli vuoden päättyessä 38 650.
– Vuoden 2017 aikana saatiin lainvoimaiseksi ennätykselliset 246 314 kerrosneliömetriä asuntokerrosalaa ja 60 074 neliökilometriä työpaikkoja tuottavaa kerrosalaa. Suurin asuinrakentamisen kaava oli Rykmentinpuiston keskuksen kaava, mutta myös Lahelanpelto II:n ja Jokelan Kartano I:n kaavoissa oli runsaasti asuinrakentamisen kerrosalaa. Myös merkittävät Kellokosken keskustan ja Monion asemakaavat hyväksyttiin vuoden 2017 lopussa, mutta saivat lainvoiman vuoden 2018 alussa. Tulevina vuosina omakoti- ja kerrostalotuotantoon on tulossa tontteja useista asemakaavahankkeista. Yritystontteja on tulossa seudullisestikin merkittävissä määrin Focus-alueen sekä Sulan työpaikka-alueen ja Kelatien asemakaavoista, kertoo pormestari Arto Lindberg.
– Maanhankintaa on seurantakaudella tehty muun muassa Focus alueella, Tuomalan alueella, Jokelassa ja Kellokoskella. Maanhankinnan kokonaismäärä, 185 hehtaaria, on isompi kuin vuosiin Tuusulassa, mutta niin on maanhankintamenokin, joka on noin 9 miljoonaa euroa. Osa summasta, 2,1 miljoonaa euroa, maksetaan vasta vuosina 2018–2021, Lindberg jatkaa.
Tuusula velkaantui vuoden 2017 aikana maltillisesti. Lainakanta kasvoi 9,6 miljoonalla eurolla. Vuoden lopussa lainaa oli yhteensä 78,9 miljoonaa euroa. Asukasta kohden lainaa oli 2 038 euroa, kun keskimääräinen lainakanta Manner-Suomen kunnilla oli 2 921 euroa/asukas. Lainamäärä kasvoi edellisestä vuodesta 9,6 miljoonaa euroa. Velan kasvu oli ennakoitua hitaampaa, kun kunnan tulorahoitus kehittyi ennakoitua paremmin.
Suurten muutosten vuosi
Vuosi 2017 oli Tuusulassa suurten hallinnollisten muutosten vuosi, jonka aikana luotiin perustaa Uudelle Tuusulalle ja sen tulevaisuudelle. Kesäkuun alussa kunta siirtyi pormestarijärjestelmään. Strategiaa valmisteltiin pormestariohjelman perustalta ja joulukuussa valtuusto hyväksyi Uuden Tuusulan strategiaperustan, joka tulee ohjaamaan tulevien vuosien painopisteitä. Kuntalaisten paremman osallistumisen mahdollistamiseksi Tuusula otti muun muassa käyttöön kehittämisverkostot ja kehitti osallisuusmallin.
Vuonna 2017 Tuusula oli mukana perustamassa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymää. Kuntayhtymälle siirtyi 2018 vuoden alusta kaikkien jäsenkuntien sote-palveluiden järjestämisvastuu. Tuusula päätti myös liittyä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään vuoden 2018 alusta. Tavoitteena on HSL:n avulla saada Tuusulaan entistä parempi joukkoliikenneympäristö.
Asuntomessujen 2020 valmistelu jatkui suunnitelmien mukaisesti. Messualueen tontit rakentajat ja yhteistyökumppanit laitettiin avoimeen hakuun. Valinnat messualueen rakentajiksi tehdään 2018 alkuvuodesta. Etelä-Tuusulan lukio- ja monitoimirakennuksen Monion hankesuunnittelun valmistumisen jälkeen käynnistettiin yleinen arkkitehtuurikilpailu. Kilpailu saatettiin päätökseen vuoden 2018 alussa.
Lisätietoja:
Pormestari Arto Lindberg, arto.lindberg@tuusula.fi, 040 314 3101
Talousjohtaja Markku Vehmas, markku.vehmas@tuusula.fi, 040 314 3060
Tilinpäätösmateriaali kunnanhallituksen esityslistalla