Öljyonnettomuuden riski Itämerellä on kasvanut – WWF:n öljyntorjuntajoukot ovat valmiudessa
Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne huolestuttaa myös ympäristön näkökulmasta. Kapealla ja vilkkaasti liikennöidyllä Suomenlahdella öljyonnettomuuden uhka on aina läsnä. Nyt Itämerellä seilaa myös Venäjän varjolaivastoon kuuluvia öljytankkereita, joiden kunnosta, vakuutusturvasta tai miehistön taitotasosta ei ole takeita. WWF ylläpitää ja kouluttaa vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkoja, jotka ovat valmiina toiminaan viranomaisen apuna rantojen puhdistuksessa ja likaantuneiden eläinten hoidossa öljyonnettomuuden sattuessa. Kasvaneen öljyonnettomuusriskin myötä öljyntorjuntavalmiuden ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeää, ja WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin haetaan nyt esimerkiksi lisää vapaaehtoiskouluttajia.
Lisätietoja:
Teemu Niinimäki, suojeluasiantuntija, teemu.niinimaki@wwf.fi, 050 524 3206.
Vanessa Ryan, meriasiantuntija, vanessa.ryan@wwf.fi, 040 763 0000.
Eteläisellä Saimaalla niukasti lunta – WWF:n apukinoskolaukset vaakalaudalla
WWF on jo useana vuonna kolannut saimaannorpille apukinoksia vastuualueellaan eteläisellä Saimaalla. Apukinostalkoot on tarkoitus järjestää 25.–26.1., mutta ellei lunta saada tällä viikolla, jäävät talkoot järjestämättä. Lumitilanne eteläisellä Saimaalla on poikkeuksellisen heikko, eikä jäältä tai edes rantametsistä löytynyt lunta kolattavaksi vielä alkuviikosta. Jos lunta ei saada, tilanne on alueen norppien pesinnöille hälyttävän heikko, sillä niillä ei ole kinoksia, joissa pesiä.
Lauha talvi vaikeuttaa saimaannorppien pesintöjä monella tavalla. Riittävän lumipeitteen saaminen on epävarmaa, jolloin pesimäkinoksia ei synny. Lauhojen säiden takia jäät olivat pitkään heikot, eikä apukinoksia päästy kolaamaan aikaisemmin. Myös keskelle talvea osuvat vesisateet ja lauhat jaksot voivat äkillisesti nostaa Saimaan pintaa, jolloin vedenkorkeutta joudutaan tulvasuojelun takia laskemaan juoksutuksilla. Tämä johtaa rantajäiden ja kinospesien romahduksiin, kuten talvella 2024, jolloin moni kuutti menetti pesän suojan ja menehtyi.
Lisätietoja:
Riikka Kaartinen,viestinnän asiantuntija, riikka.kaartinen@wwf.fi, 040 480 9236.
WWF:n raportti: Suomen ja Ruotsin suojelemattomat vanhat metsät yhä uhattuina
EU:n jäljellä olevien vanhojen metsien suojelu lepää merkittävissä määrin Suomen ja Ruotsin harteilla. WWF:n tuore raportti vahvistaa, että maiden hallitukset uhkaavat epäonnistua vanhojen metsien suojelussa. Herääkin kysymys: onko tavoitteena turvata teollisuuden puunsaanti vanhojen metsien suojelun kustannuksella?
EU:n komissio järjestää 27.–28. tammikuuta Helsingissä työpajan, jossa pureudutaan muun muassa vanhojen metsien suojeluun. Suomi on yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa linjannut EU:n biodiversiteettistrategiassa, että viimeiset jäljellä olevat vanhat metsät tulisi suojella. WWF:n raportin tarkoituksena on antaa suosituksia vanhojen metsien suojelemiseksi Suomen ja Ruotsin hallituksille, Euroopan komissiolle sekä laajasti yrityssektorille metsäteollisuuden asiakkaista sijoittajiin.
WWF julkistaa raportin mediatilaisuudessa 23.1. WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen kertoo Petteri Orpon hallituksen toimista vanhojen metsien suojelemiseksi, ja Luonnonmetsät Sápmi -työryhmän Jan Saijets avaa vanhojen metsien suojelutilannetta saamelaisten kotiseutualueella. Metsäekologian lehtori Petri Keto-Tokoi Tampereen ammattikorkeakoulusta kertoo vanhojen metsien kriteerien laatimisesta ja tutkimustiedosta kriteerien perustana. WWF Ruotsin metsäasiantuntija Peter Roberntz on mukana vastaamassa mahdollisiin Ruotsin vanhoja metsiä koskeviin kysymyksiin.
Mediatilaisuus järjestetään Teamsin välityksellä 23.1.2025 klo 9.00–10.00. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua. Linkki tapahtumaan.
Lisätietoja:
Mai Suominen, WWF:n johtava metsäasiantuntija, mai.suominen@wwf.fi, puh. 050 322 4363.
Peter Roberntz, WWF Ruotsin metsäasiantuntija, peter.roberntz@wwf.se, puh. +46 73342 3227.
Hallitus kiisti Euroopan komission huomautukset puutteellisesta vesiensuojelusta
Euroopan komissio aloitti lokakuussa rikkomusmenettelyn Suomen hallitusta vastaan. Komissio katsoo, ettei Suomi ole noudattanut vuonna 2000 voimaan tullutta vesipuitedirektiiviä, joka velvoittaa valtioita vesistöjen tilan parantamiseen. Vesien hyvä tila olisi pitänyt saavuttaa vuoteen 2015 mennessä, mutta tavoitetta on lykätty moneen kertaan. Komission huomautuksen sisältö on salainen, mutta aiemmin se on huomauttanut Suomea muun muassa vanhojen vesivoimalaitosten luvista. Suomessa luvat ovat muista maista poiketen ikuisia, eivätkä määräajoin tarkistettavia. Hallitus sai kaksi kuukautta aikaa vastata komissiolle, ja vastaus annettiin nyt tammikuussa. Vastauksessaan Suomen hallitus ei esittänyt toimenpiteitä puutteiden korjaamiseksi, vaan kiisti vesipuitedirektiivin rikkomukset.
Lisätietoja:
Sampsa Vilhunen, meret ja sisävedet -ohjelman johtaja, sampsa.vilhunen@wwf.fi, 040 550 3854.
Raija-Leena Ojanen, oikeudellinen neuvonantaja, raija-leena.ojanen@wwf.fi, 050 599 0232
Metsien hiilinielun katoaminen vaatii riuskoja otteita päättäjiltä
Tuoreiden tietojen valossa Suomen metsät eivät ole enää muutamaan vuoteen olleet hiilinielu, vaan päästöjen lähde. Tietojen perusteella kuilu nykytilanteen ja Suomen EU:lle lupaaman hiilinielutason saavuttamisen välillä on entistä ammottavampi. Tämän pohjalta on todennäköistä, että Suomelle lankeavat, miljardeissa liikkuvat kustannukset korvaavien nieluyksiköiden ja päästöoikeuksien hankinnasta nousevat oletettuakin korkeammiksi. Maksajiksi joutuvat lopulta kaikki suomalaiset.
Mitä hallituksen tulisi tehdä tilanteessa, jossa markkinoita palveleva metsäteollisuus ei ole ottamassa vastuuta? Millä keinoin nielukadon taustalla olevia vuosittaisia hakkuumääriä saataisiin pienennettyä? WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman vastaa mieluusti metsien hiilinielun tilannetta ja tarvittavia ilmastopoliittisia ratkaisuja koskeviin kysymyksiin sekä taustoittaa aihetta.
Lisätiedot:
Bernt Nordman, ilmasto-ohjelman johtaja, bernt.nordman@wwf.fi, 050 525 0348.
Lokakuussa kesken jääneet asiat pöydällä YK:n luontokokouksen jatko-osassa
Lokakuussa Kolumbiassa järjestetyt YK:n biodiversiteettisopimuksen neuvottelut venyivät yliajalle eikä luontotavoitteiden seurannasta ja rahoituksesta päästy sopuun. Kesken jääneistä asioista on saatava päätöksiä Roomassa 25.–27. helmikuuta, jotta työ luontotavoitteiden saavuttamiseksi saadaan toden teolla käyntiin. Neuvotteluista tulee haastavat, sillä aikaa on vähän ja päätöksiä tarvitaan asioista, joista on keskusteltu jo vuosia. WWF:n huolena on myös se, saapuuko paikalle ministereitä tekemään näitä vaikeita päätöksiä.
Kokouksen asetelmia seuraa ohjelmajohtajamme Anne Tarvainen, joka oli mukana Kolumbian-kokouksessa.
Lisätiedot:
Anne Tarvainen, kansainvälisen ohjelman johtaja, anne.tarvainen@wwf.fi, 040 756 8326.