Älytekniikalla toimivan ääniopasteen nakuttava ääni voimistuu palvelun tarvitsijaksi tunnistetun käyttäjän lähestyessä valoja. Muulloin nakutus on hiljaisempi. Laite toimii bluetooth-yhteydellä. Kokeilu toteutetaan Humalistonkadulla kesäkuun aikana Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen näkövammaisten yhteistyönä.
Älykäs ääniopaste palvelee tarvitsijaa
Älykkään ääniopasteen tavoite on auttaa mahdollisimman hyvin opastusta tarvitsevaa. Laite tunnistaa lähestyvän näkövammaisen bluetooth-yhteyden kautta, joko älypuhelimen tai erillisen rannekkeen avulla. Ääni ohjaus voimistuu, kun laite tunnistaa käyttäjän, ja vaimenee, kun käyttäjä on poistunut bluetooth-kantaman ulkopuolelle. Ääniohjain pitää normaalisti hiljaisempaa tunnistettavaa ääntä, jolloin myös näkövammainen, jolla ei ole palvelua käytössä, pysty ylittämään risteyksen.
Äänen käyttäjäkohtaisella säätelyllä palvellaan näkövammasta, niin, että ääntä tuotetaan mahdollisimman vähän silloin kun palvelulle ei ole tarvetta. Älykäs ääniohjaus on näkövammaisille tervetullut kokeilu.
- Ääniohjauksella varustetut jalankulkijoiden liikennevalot ovat kaikille tuttuja jo useamman vuosikymmenen ajalta, mutta aina niiden ongelmana on ollut joko liian hiljainen äänisignaali, joka hukkuu liikenteen meluun vaikeuttaen niiden havaitsemista ja katujen ylittämistä tai ympäristön asukkaita on ärsyttänyt ääniopasteiden aiheuttama jatkuva äänisignaali. Tämä on johtanut ainaiseen äänitasojen säätöön, jolloin sopivan tason löytäminen on ollut haastavaa, kertoo Hannu Suvanto Varsinais-Suomen näkövammaiset Ry:stä
Turussa testataan älykästä ääniopastetta ensimmäisenä Suomessa valo-ohjatun suojatien ylittämisessä
Vaasassa otettiin käyttöön Suomen ensimmäiset älykkäät äänimajakat valo-ohjaamattomiin ylityksiin kävelykadulla. Turussa kokeillaan ensimmäistä kertaa valo-ohjatun risteyksen ylittämistä.
Turussa testataan kahta eri järjestelmää; Saksalaista RTB:n ääniopastinta ja ranskalaista Okeenean aBeacon -äänimajakkaa. Kokeilureitti kulkee Eerikinkadulta Ratapihankadulle ja ääniopasteet asennetaan Humalistonkadun oikealle puolelle (torin puoli).
Humalistonkadun alkupäähän, Eerikinkadun ja Yliopistonkadun ylityksiin tulevat RTB:n ääniopasteet. Loppupäähän, Puutarhakadun ja Ratapihankadun ylityksiin Okeenean äänimajakat. Testivaiheessa molemmat opastimet toimivat omilla sovelluksillaan ja kauko-ohjain toimii vain Okeenean äänimajakoissa.
Saksalainen RTB:n älyääniopastin reagoi ympäristön melutasoon sekä lähestyviin bluetooth-laitteisiin nostamalla nakutuksen äänenvoimakkuutta, kun rannekkeessa tai puhelimessa on ilmainen RTB:n LOC.id-sovellus aktiivisena. Puhelin puhuu myös havaitsemansa LOC.id-ominaisuudella varustetut liikennevalot.
Järjestelmille toivotaan vapaaehtoisia testaajia -ja palautetta kokemuksista
Kuka tahansa voi ladata itselleen tarvittavan sovelluksen ja testata järjestelmiä. Turussa toivotaankin kaikkien halukkaiden testaavan järjestelmiä. Palautetta toivotaan näkövammaisten lisäksi myös kaikilta muilta kokeilijoilta.
Palautteilla kerätään tietoa älykkäiden äänimajakoiden toimivuudesta liikennevaloissa Turun kaupungille, laitteiden kehittäjille ja liikenneministeriölle. Palautteet luovat pohjaa sille, että tulevaisuudessa Suomeen ja koko EU:n alueellekin saataisiin mahdollisimman yhtenäinen käytäntö älykkäiden liikennevaloääniopasteiden suhteen.
Palautteet sähköpostilla: liikennevalopalaute@vsn.fi
Järjestelmää esitellään medialle 6.6.
Kokeilussa mukana olevat toimijat järjestävät järjestelmän tutustumistilaisuuden 6.6. klo 13.00 alkaen. Esittelykierros alkaa Postitalon edestä (Eerikinkatu 21). Kävelyreitti kulkee Humalistonkatua pitkin Eerikinkadulta rautatieasemalle.
Kävely kestää noin puolisen tuntia. Kävelyn jälkeen on kahvitarjoilu, jonka yhteydessä on mahdollisuus tehdä haastatteluja. Kahvitarjoilu järjestetään Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n aluetoimintakeskuksella, osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 37, 2 krs.
Järjestelmää esittelemässä paikalla ovat
- Jaana Engblom, oikeuksienvalvonnan asiantuntija, Näkövammaisten keskusliitto
- Juha Sylberg, esteettömyysasiantuntija, Näkövammaisten keskusliitto
- Väinö Rihti, ITC-asiantuntija, Varsinais-Suomen näkövammaiset Ry
- Hannu Suvanto, Varsinais-Suomen näkövammaiset Ry
- Maija Norava, liikennesuunnittelupäällikkö, Turun kaupunki
Paikalla on myös kokeilusta valtuustoaloitteen tehneitä valtuutettuja.
Sovellukset älypuhelimille
Sovellukset saksalainen RTB:
Anroid: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.rtb.locid&hl=fi&gl=US&pli=1
iPhone: https://apps.apple.com/app/id1146809656
Sovellukset ranskalainen Okeenea aBeacon:
Androidille: https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.eoguidage.mymoveo&hl=fi&gl=US
iPhonelle: https://apps.apple.com/app/id945302895
Liitteenä olevassa dokumentissa tarkempaa tietoa järjestelmistä, V-S näkövammaiset Ry (pdf)
Lisätietoa:
Varsinais-Suomen näkövammaiset Ry
- Hannu Suvanto, 040 545 3655, suvanto@gmail.com
- Väinö Rihti, 040 159 2688, vaino@vsn.fi
Turun kaupunki
- Maija Norava, liikennesuunnittelupäällikkö, 044 907 4051, maija.norava@turku.fi