EHB-ryhmän uusimmassa analyysissä on visioitu viisi suuren kokoluokan vedyn siirtokäytävää vastamaan EU:n kiihdytettyihin REPowerEU suunnitelman tavoitteisiin. Visioidut siirtokäytävät ovat keskeinen osa kustannustehokasta ratkaisua toimittamaan suuria määriä edullista vetyä tuotantokohteista kysyntäkohteisiin. Potentiaaliset siirtokäytävät yhdistävät ensivaiheessa paikallisen ja alueellisen kysynnän ja tarjonnan, jonka jälkeen vetyverkko laajentuu ja yhdistyy Euroopan laajuiseksi verkoksi mahdollistaen myös vedyn tuonnin Euroopan ulkopuolelta.
Analyysissä on tunnistettu riittävän suuri vedyn tarjonta ylittämään EU:n sisäisen tuotannon 2030 tavoitteet ja siten se tukee Euroopan energiaomavaraisuutta sekä huoltovarmuutta. EHB-analyysi havaitsi 12 Mt verran (~400 TWh) potentiaalista vedyn tuotantoa ylittäen EU:n sisäisen 10 Mt:n REPowerEU 2030 -tavoitteen. Analyysissä nähtiin potentiaalia myös vedyn tuonnille. EHB-analyysissä on tunnistettu myös suuri osuus 2030 tavoitteiden mukaisesta kysynnästä, ja kysynnän kasvun odotetaan jatkuvan yli nyt tunnistetun kysynnän REPowerEU -julkaisuissa tavoitellun kiihdytetyn vetykehityksen myötä. Sekä vedyn tarjonnan että kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi 2040-lukua kohden.
Analyysin mukaan keskeisen European Hydrogen Backbone -vetyinfrastruktuurin kehitys vuoteen 2030 mennessä mahdollistaa vetytalouden toimijoiden oman tuotannon ja kysynnän nopeaa kehitystä kustannustehokkaasti. Jotta näiden siirtokäytävien kehitys olisi mahdollista vuoteen 2030 mennessä, on nopeus ensiarvoista ja toimia tarvitaan heti. Viisi keskeistä konkreettista toimenpidettä ovat:
Uuden vetyinfrastruktuurin ja vedylle sopivaksi muunnettujen maakaasuverkkojen kehityksen edistäminen
Nopean rahoituksen avaaminen vetyinfrastruktuuriprojekteille
Luvitusprosessien yksinkertaistaminen ja lyhentäminen
Energiayhteistyökumppanuuksien tiivistäminen EHB:n ulkopuolisten maiden kanssa vedyn tuonnin osalta
Energiajärjestelmän integroidun suunnittelun perustaminen
”Uusimman EHB-analyysin mukaan Suomen, Ruotsin, ja Baltian maiden alueen, eli käytävä D:n, potentiaali on erittäin merkittävä. Alueen markkinan koon on analyysissä arvioitu olevan 127 TWh vuodessa jo vuonna 2030, mikä vastaa n. 20 % REPowerEU 2030:n kokonaistavoitteesta ja n. 38 % REPowerEU:n EU:n sisällä tuotettavan vedyn tavoitteesta. Vetytalous onkin erittäin merkittävä mahdollisuus Itämeren ympäristön maille, joilla on erinomaiset uusiutuvan energian resurssit, tilaa sekä edelläkävijyyttä kestävien teknologiaratkaisujen kehityksessä”, kertoo Gasgrid Finlandin yksikönpäällikkö Sara Kärki.
Siirtokäytävät yhdistävät eurooppalaisia ja tuontivetymarkkina-alueita REPowerEU-suunnitelman mukaisesti. Julkaistut viisi vedyn siirtokäytävää ovat:
Käytävä A: Pohjois-Afrikka ja Italia
Käytävä B: Lounais-Eurooppa ja Pohjois-Afrikka
Käytävä C: Pohjanmeren alue
Käytävä D: Pohjoismaat ja Baltian alue
Käytävä E: Itäinen ja Kaakkois-Euroopan alue
Lisätietoja EHB-tiedotteesta: https://www.ehb.eu/newsitems#ehb-publishes-five-potential-hydrogen-supply-corridors-to-meet-europe-s-accelerated-2030-hydrogen-goals
Analyysiraportin tiivistelmään pääset täältä: https://ehb.eu/files/downloads/EHB-Supply-corridors-presentation-ExecSum.pdf
Täysimittaiseen analyysiraporttiin pääset täältä: https://ehb.eu/files/downloads/1653999355_EHB-Supply-corridors-presentation-Full-compressed-1.pdf
Lisätietoja:
Olli Sipilä, toimitusjohtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi
Sara Kärki, yksikönpäällikkö, strateginen analyysi & TKI, +358 40 158 1722, sara.karki@gasgrid.fi