Vertaistukiryhmän tavoitteena on vahvistaa vanhempien ja huoltajien jaksamista ja pystyvyyttä lapsen tukemiseen pitkän rikosprosessin ajan. Ryhmä mahdollistaa kokemusten, ajatusten ja tunteiden jakamisen muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä.
”Mulla on useita kokemuksia erilaisista vertaisryhmistä. Kaikki kokemukset on ollut hyviä, mutta tässä asiassa vertaistuki on ollut arvokkaampaa, kuin koskaan ennen. Sain vertaistuen kautta ystävän.” Vanhempi 1.
Ryhmän keskeisenä tavoitteena on vanhempien ja huoltajien selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen, vahvistaminen sekä uusien näkökulmien löytäminen. Ryhmää ohjaavat kokeneet ammattilaiset, joilta vanhemmat ja huoltajat saavat tarvittaessa myös lisätietoa ja ohjeistusta tilanteeseensa.
Vertaistukiryhmän kehittämiseen osallistunut vertainen huoltaja haluaa kannustaa kaikkia samassa tilanteessa olevia mukaan ryhmään. ”Hirmu helpottavaa, että kuulee että joku muukin on joutunut samaan tilanteeseen. Vertaistuki on ollut ihan paras tuki.” Vanhempi 2.
Huoltajien jaksaminen on ensisijaista lapsen ja koko perheen toipumisessa. Lapsen vanhemmat ja huoltajat ovat avainasemassa ja ensisijaisia tukemaan lasta rikosprosessin eri vaiheissa ja mahdollisimman normaalin arjen turvaamisessa. Asiantuntijoiden ohjaaman vertaistuen avulla moni on saanut tukea vaikeisiin tilanteisiin, tietoa ja voimaa selviytymiseen, mutta seksuaaliväkivallan uhrien huoltajille ei ole ollut aikaisemmin vastaavanlaista ryhmää tarjolla
”Mä muistan, myös miten tosi tärkeältä tuntui, kun voin itse vielä aika huonosti, miten yksi saman myllyn oman lapsensa kanssa läpi käynyt sanoi mulle, että sä tulet kyllä selviämään tosta, usko pois.” Vanhempi 3.
Toukokuussa alkavaan ryhmään haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella. Ryhmä on osallistujilleen maksuton, Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa ryhmän Veikkauksen tuotoilla:
https://link.webropol.com/s/SinaRiitat
Ryhmä on valtakunnallinen, voit osallistua miltä tahansa paikkakunnalta. Kokoontumiset toteutetaan etäyhteydellä videovälitteisesti.
Suojellaan Lapsia ry on hakenut vertaistukiryhmätoiminnalle rahoitusta yhdessä MIELI ry:n kanssa, jotta vertaistukea vanhemmille voitaisiin tarjota myös jatkossa. Digitaalisen median myötä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikostapauksien uhrimäärät ovat kasvussa, eikä vanhemmille ja huoltajille ole tarjolla ryhmämuotoista tukea.