Kansainvälinen ilmastosopimus tuli voimaan marraskuun alussa, ja myös Suomi allekirjoitti sopimuksen perjantaina 11.11.2017. Yhdysvaltain tuleva presidentti tuskin pysäyttää ilmastosopimuksen toteuttamista täysin, mutta halutessaan Trump voi hidastaa tavoitteisiin pääsemistä. Ilmastosopimukseen liittyvä lainsäädäntö voi asettaa yrityksiä kilpailullisesti eriarvoisiin asemiin.
Kansainvälisessä ilmastosopimuksessa sitoudutaan toimiin, joilla ilmaston lämpeneminen rajataan alle +2 celsiusasteeseen, kun tällä hetkellä ilmasto lämpenee yli +3 asteen vauhtia. Sopimuksen on allekirjoittanut jo yli 100 valtiota. Seuraavaksi lähdetään rakentamaan maakohtaisia suunnitelmia tavoitteisiin pääsemiseksi ja lainsäädäntöä sekä investointiohjelmia, jotka tukevat tavoitteiden saavuttamista.
- Jotta sopimuksen tavoitteisiin päästäisiin, on oleellista, että toimenpiteet olisivat mahdollisimman globaaleja. Siinä mielessä USA:n mahdollinen vetäytyminen ilmastosopimuksesta olisi merkittävä takaisku sekä poliittisesti että ilmaston kannalta, sanoo LähiTapiola Varainhoidon salkunhoidosta ja vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Outi Kalpio.
Kalpio uskoo kuitenkin, että ilmastosopimuksen toteuttaminen etenee Trumpin vastahankaisesta mielipiteestä huolimatta, koska sitoutuminen sopimukseen on vankkaa muun muassa Euroopassa ja Kiinassa. Lisäksi teknologia kehittyy nopeasti ja nyt on kehitteillä ratkaisuja, jotka ovat itsessään kannattavia. Trump voi halutessaan vesittää presidentti Obaman ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi sopimat investointiohjelmat ja näin vaikeuttaa tavoitteisiin pääsemistä.
- Riskinä on, että eri maissa toimivat yritykset joutuvat kilpailullisesti hyvin eriarvoisiin asemiin, jos toiset maat sitoutuvat ilmastonmuutoksen tavoitteisiin paremmin kuin toiset. Maat, jotka ovat hyvin sitoutuneita tavoitteiden saavuttamiseen, kuten Kiina tai Eurooppa, voisivat laatia huomattavasti kireämpää lainsäädäntöä kuin Yhdysvallat. Tämä vaikeuttaisi kireämmän lainsäädännön alla toimivien yritysten toimintaa ja saattaisi johtaa siihen, että liiketoimintoja siirrettäisiin maihin, joissa liiketoiminta olisi sallivampaa, Kalpio jatkaa.
Nämä toimialat hyötyvät ilmastosopimuksesta
Kalpion mukaan sijoittajan kannattaa seurata hyvin tarkasti sitä, miten ilmastosopimukseen liittyvät lainsäädäntötyöt etenevät eri maissa ja maanosissa.
- Ilmastosopimus vaikuttaa merkittävästi energiantuotantoon ja –kulutukseen, liikkumiseen ja tavaroiden kuljetukseen sekä kulutukseen. Sijoittajan kannattaa tunnistaa toimialoista ja yrityksistä voittajat ja häviäjät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja lisäksi sijoittajille avautuu mahdollisuus päästä rahoittamaan erilaisia investointihankkeita, Kalpio sanoo.
Jos ilmastosopimus etenee jouhevasti, voittajia ovat Kalpion mukaan muun muassa uusiutuvan energian tuottajat, sähköauton arvoketjuosaajat, tuulivoimayhtiöt ja eri alojen innovaattorit, kuten akkuteknologiaa ja energiatehokkuutta lisäävien teknologien kehittäjät.
Lisätiedot
Katso video, jossa Outi Kalpio kertoo ilmastosopimuksen vaikutuksista
Outi Kalpio, johtaja, LähiTapiola Varainhoito, puh. 040 560 6511, outi.kalpio(at)lahitapiola.fi