Turun kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan maanantaina 6.6.2016 Kiinteistöliikelaitoksen ja ympäristötoimialan yhdistämistä uudeksi kaupunkiympäristötoimialaksi vuoden 2018 alusta lähtien.
Yhdistämisen tavoitteena on uuden toimialan matala ja tehokas organisaatiorakenne sekä matriisimuotoinen toiminta, jossa etenkin maankäytön prosessit optimoidaan projektimaisella työtavalla.
Mitä muutos merkitsee henkilökunnalle?
Kiinteistöliikelaitoksella ja ympäristötoimialalla työskentelee nyt 455 henkilöä. Vuoden 2018 alusta he jatkavat kaupunkiympäristötoimialalla pääosin nykyisissä tehtävissään. Suurin muutos on, että toimialojen hallintohenkilöstöt työskentelevät jatkossa yhdessä, jotta hallintoa saadaan tehostettua.
– Irtisanomisia ei ole tulossa, mutta tehtävänkuvia voidaan tarkistaa uuden organisaation prosesseja vastaaviksi. Henkilöstömäärä myös vähenee jatkossa eläköitymisten myötä, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja jatkaa: – Vaikka omat tehtävät ja vastuut pääosin säilyvätkin, toimintatapoihin tulee muutoksia, jotka helpottavat ja nopeuttavat asioiden sujumista.
Mikä muuttuu organisaatiossa?
Organisaatiomuutoksessa yksi keskeinen muutos on Kiinteistöliikelaitoksen kuntalain 10 a luvun mukaisen liikelaitosaseman purkaminen.
– Kiinteistöliikelaitoksen purkaminen lisää kaupungin talouden läpinäkyvyyttä ja talousohjausta, koska uuden toimialan varat ja velat tulevat osaksi kaupungin tasetta. Myös osaoptimoinnin mahdollisuus poistuu, kun toimialojen edut yhtenevät ja liikelaitoksen etu ei ole ristiriidassa kaupungin kokonaisedun kanssa. Uusi toimiala noudattaa sopimusohjausjärjestelmää kuten muutkin kaupungin toimialat, avaa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.
Käytännössä uusi kaupunkiympäristötoimiala hallinnoi ja kehittää Turun kaupungin kiinteää ja tilaomaisuutta sekä vastaa toiminnasta asiakkaiden kanssa. Kaupunkiympäristölautakunta tekee päätökset kiinteän omaisuuden kehittämisestä ja kiinteistölautakunta puolestaan tilaomaisuuden kehittämisestä ja vuokraamisesta.
Konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän strategisen maankäytön, kiinteistökehityksen ja tilojen ohjauksen rooli vahvistuu.
Toimialojen yhdistämisen edut
- toiminta virtaviivaistuu, koska toimialoja ylittäneet operatiiviset prosessit yhdistyvät
- tavoitteet yhtenäistyvät ja kirkastuvat, kun suunnittelu ja rahoitus kulkevat samassa prosessissa
- talouden läpinäkyvyys lisääntyy
- hallinto tehostuu
- vastuut toimialan sisällä ja toimialan ja konsernihallinnon välillä selkiytyvät.
Konsernihallinto ja kaupunginhallitus tai sen jaosto vastaavat muutoksen jälkeen mm. Turun kaupungin
- strategisen maankäytön ja asuntopolitiikan ohjauksesta
- strategisen kiinteistökehityksen ja kehityskiinteistöjen ohjauksesta
- strategisesta tilojen ohjauksesta
- suurtapahtumien koordinoinnista.
Esityksestä laajemmin: Kaupunginhallituksen esityslista 6.6.2016
Lisätiedot: apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, puh. 02 262 7222