Palautetta ja dataa niin oppilailta, koulun henkilökunnalta kuin sensoreistakin. Uusi Atea Smart School -konsepti tekee hyvinvoinnista koko kouluyhteisön asian.
Oletko viettänyt aikaa kavereiden kanssa, muistitko syödä aamupalan, koetko läksyjenteon raskaaksi, kiusataanko sinua?
Muun muassa näihin kysymyksiin Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun neljäsluokkalaiset ovat voineet vastata kännyköillään uuden hyvinvointikonseptin kokeilussa, jota ollaan pian laajentamassa koulun kaikille luokka-asteille lukiota myöten. Atea Smart School on Atean kehittämä konsepti, joka hyödyntää Microsoftin ja startup-yritys School Dayn ratkaisuja. Palvelu julkistettiin keskiviikkona 23. helmikuuta Lontoossa käynnissä olevilla kansainvälisillä opetusalan messuilla.
Tietoa eri lähteistä kokoavan ja analysoivan konseptin idea on tukea uuden opetussuunnitelman velvoitetta tarkkailla oppilaiden hyvinvointia.
”Haluamme helpottaa koulujen arkea. Kun rehtorit ja opettajat saavat tehokkaan työkalun oppilaiden hyvinvoinnin arvioimiseen, voi koulupäivästä rakentaa systemaattisesti paremman. Smart School vie tiedolla johtamisen ja päätöksenteon kouluissa aivan uudelle tasolle. Konseptimme toimii yhtä hyvin peruskoulussa kuin korkeakouluissakin”, Atean Head of Educational Services Janne Konttinen sanoo.
Atea Smart School -konsepti sisältää kaikki paremman oppimisen ja hyvinvoinnin tueksi tarvittavat sovellukset, palvelut ja laitteet.
”Haluamme tehdä hyvinvoinnista koko kouluyhteisön asian. Kännykkäsovelluksen avulla oppilailta, opettajilta ja koulun muulta henkilökunnalta saadaan arvokasta dataa koulu- ja työpäivien sujumisesta. Näin voidaan kartoittaa esimerkiksi tiloja, joissa ihmiset eivät viihdy”, hyvinvointipalvelun kehitystyössä mukana olleen School Dayn toimitusjohtaja Mika Kasanen sanoo.
Koulun tiloihin asennettavilla sensoreilla voidaan tarkkailla muun muassa sisäilman laatua sekä tilojen meluisuutta, käyttöastetta ja käytettävyyttä. Tuoretta dataa voi vertailla pidemmän aikavälin tietoihin helpolla käyttöliittymällä.
”Luokkahuoneen hiilidioksiditasot voivat nousta koulupäivän aikana liian korkeiksi. Se aiheuttaa väsymystä, mikä näkyy suoraan koulumenestyksessä. Smart Schoolin avulla saadaan dataa esimerkiksi siitä, onko luokassa liikaa oppilaita ja voidaanko talotekniikan avulla tehostaa ilmastointia tai muuten parantaa olosuhteita ja viihtyvyyttä”, Atean Janne Konttinen havainnollistaa.
Smart School -konseptin analytiikkaan käytetään Microsoftin Azure-pilvipalvelua ja visualisointiohjelmisto Power BI:tä. Luokkahuonetyöskentelyssä käytössä on Office 365.
”Smart School -konseptin analytiikan avulla koulut ja oppilaitokset voivat pureutua oppilaiden hyvinvointiin ja sitä edistäviin tekijöihin sekä puuttua ongelmiin riittävän varhain. Samalla olemme luoneet yhdessä tärkeän kumppanimme Atean kanssa kouluille helpon ja järkevän tavan hankkia sekä laitteita että oppimista ja hyvinvointia tukevaa teknologiaa”, Microsoftin koulutusalan ohjelmapäällikkö Marianna Halonen sanoo.
Lisätietoja antaa:
Janne Konttinen, Head of Educational Services, Atea Finland
+358 45 110 0989, janne.konttinen@atea.fi