KORJAUS: Metsästettävien karhujen määrä saa itäisellä poronhoitoalueella olla 70 yksilöä. Tiedotteessa luki virheellisesti 75 yksilöä.
Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt karhuasetuksen lausunnoille. Asetusluonnoksessa sallittaisiin 265 karhuyksilön kaataminen metsästysvuonna 2025–2026. Asetus on luonnosteltu noudattaen eduskunnan hyväksymää päivitettyä metsästyslakia sekä lausuntokierroksella juuri ollutta karhun kannanhoitosuunnitelmaa.
Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille karhuasetuksen. Asetuksen tavoitteena on edesauttaa karhukannan ja ihmisten välistä rinnakkaiseloa vahvistamalla karhukannan ihmisarkuutta. Kuluvana keväänä samoin kuin viime kesänä on nähty lukuisia tilanteita, joissa karhut eivät ole osanneet varoa ihmistä. Metsästyksellä on aiemmin onnistuttu ylläpitämään tilannetta, joissa ihmisten ja karhujen kohtaamiset ovat olleet harvassa.
Asetusluonnoksessa sallittaisiin 265 karhuyksilön kaataminen metsästysvuonna 2025–2026. Tästä poronhoitoalueen kiintiö on 85 karhua ja muun Suomen 180 yksilöä.
Asetuksella vahvistetaan kannanhoitosuunnitelmassa määritetyt kannanhoitoalueet. Kannanhoidollista metsästystä suunnitellaan tässä vaiheessa itäiselle kannanhoitoalueelle, jolla saisi näin ollen kaataa 180 karhua. Muilla kannanhoitoalueilla on käytössä vahinko- ja turvallisuusperusteiset luvat, joiden määrää ei ole tarkoitus asetuksella rajoittaa.
Päivitetyn metsästyslain mukaisesti asetuksella määritellään karhun kannanhoitoalueelle metsästyksen päämäärä.
Itäisellä kannanhoitoalueella metsästyslain poikkeuslupien päämääränä on alueellisista tihentymistä johtuvien sosioekonomisten haittojen lieventäminen ja karhun ihmisarkuuden vahvistaminen vaikuttamalla hallitusti karhukannan kokoon, kasvuvauhtiin sekä alueellisiin tihentymiin. Asetuksen rajaamalla poikkeuslupiin perustuvalla metsästyksellä pyritään lisäksi varmistamaan, että karhukannan aiheuttamat kotieläin- ja maatalousvahingot pysyvät kohtuullisella tasolla. Lisäksi pyritään turvaamaan alueen metsäpeuran sekä hirven vasatuotto.
Poronhoitoalueella karhun kiintiömetsästyksellä tavoitteena on, että karhujen aiheuttamat porovahingot pysyvät kohtuullisella tasolla. Metsästettävien karhujen määrä saa itäisellä poronhoitoalueella olla 70 yksilöä ja läntisellä poronhoitoalueella 15 yksilöä. Määrä on 15 yksilöä enemmän kuin viime vuonna.
Eduskunta hyväksyi metsästyslain muutokset keskiviikkona 21.5. Karhun kannanhoitosuunnitelman lausuntokierros päättyi 21.5.
Karhun metsästys alkaa Suomessa 20. elokuuta ja päättyy lokakuun lopussa.
Poronhoitoalueella karhua pyydetään itäiselle ja läntiselle alueelle määritellyin kiintiöin. Karhujen aiheuttamat vahingot porotaloudelle olivat viime vuonna 2,66 miljoonaa euroa.
Muualla Suomessa metsästetään hakemuksesta myönnetyin poikkeusluvin. Kannanhoidolliset sekä vahinko- ja turvallisuusperusteiset suurpetojen poikkeusluvat myöntää Suomen riistakeskus.
Myös poliisi voi määrätä suurpedon lopetettavaksi, jos se aiheuttaa uhkaa ihmisen turvallisuudelle tai jos eläin aiheuttaa muuta huomattavaa vahinkoa.
Kannanhoidollista karhunmetsästystä ei ollut poikkeuslupien täytäntöönpanokieltojen johdosta lainkaan syksyllä 2024 poronhoitoalueen eteläpuoleisen Suomen alueella eikä siten saalistakaan. Poronhoitoalueen kiintiömetsästyksessä syksyn 2024 karhusaalis oli 70 karhua.
Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan nykyisellä karhukannan kasvulla poronhoitoalueen ulkopuolinen karhukanta tulee ilman verotusta todennäköisesti kaksinkertaistumaan vuoteen 2030 mennessä. Tihentyminen tulee tapahtumaan erityisesti itäisellä kannanhoitoalueella.
Karhukanta on kasvanut Suomessa noin 25 vuodessa noin 800 yksilöstä noin 2367 yksilöön. Karhu on ollut suotuisalla suojelutasolla koko Suomen EU-jäsenyyden ajan.
Linkit:
Karhuasetus lausuntopalvelussa
Lisätiedot:
Jussi Laanikari, erityisasiantuntija, erätalousyksikkö, p. 0295 162 432, etunimi.sukunimi@gov.fi
Sonja Falk, ministerin erityisavustaja, p. 050 911 4546, etunimi.sukunimi@gov.fi