Vapaaehtoistoiminta on yksi Suomen suurimmista, mutta alihyödynnetyistä voimavaroista. Nyt, kun hallitus linjaa tulevia panostuksia puoliväliriihessä, Kansalaisareena vaatii yhdessä 117 järjestön ja yhteisön kanssa, että leikkausten sijaan vapaaehtoistoimintaan on investoitava järjestelmällisesti juuri nyt.
”Vapaaehtoistoiminta ei ole vain hyväntahtoisuutta – se on yhteiskunnan kestävää ja vaikuttavaa infrastruktuuria, joka tukee sote-palveluita, ehkäisee syrjäytymistä ja vahvistaa osallisuutta”, korostaa Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén.
Turvallisuuden, resilienssin ja hyvinvoinnin tukijalka
Vapaaehtoistyön arvo Suomessa on vuosittain noin 3,2 miljardia euroa (Hoffrén 2023). Vapaaehtoistoiminta lisää hyvinvointia, vähentää yksinäisyyttä ja toimii tutkitusti tehokkaana ennaltaehkäisyn muotona. Hallituksen strateginen päämäärä vähentää eriarvoisuutta ja tukea mielenterveyttä ei toteudu ilman kansalaisyhteiskunnan osallistamista.
Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteisöllinen kansalaistoiminta luo pohjan koko[1]naisturvallisuudelle ja resilienssille Suomessa. Toteutuakseen se tarvitsee julkisen hallinnon suoraa ja välillistä tukea.
Ilman resursseja ei ole toimintaa
Järjestöt painottavat, että vapaaehtoistoiminta tarvitsee koordinaatiota, koulutusta ja tukea – ei leikkauksia. Organisoitu vapaaehtoistoiminta ei tapahdu itsestään: se vaatii resursoituja rakenteita ja järjestötoimijoita, jotka mahdollistavat turvallisen, saavutettavan ja vaikuttavan toiminnan.
Kutsumme hallituksen vastuulliseen päätöksentekoon
Allekirjoittajajärjestöjen mukaan hallituksen on nähtävä vapaaehtoistoiminta investointina, ei kulueränä. Kannanotossa esitetään konkreettiset toimet vapaaehtoistoiminnan elinvoimaisuuden turvaamiseksi, kuten pitkäjänteisen rahoituksen varmistaminen ja kansallisen vapaaehtoistoiminnan strategian laatiminen.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anne Porthén, toiminnanjohtaja, Kansalaisareena
anne.porthen@kansalaisareena.fi | 050 551 0057
Kannanotto kokonaisuudessaan ja allekirjoittajatahot:
kansalaisareena.fi/kannanotto-hallituksen-puolivaliriiheen