Quantcast
Channel: Tiedotteet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113006

Opiskelijan tarpeesta kansainväliseksi IT-kiertotalouden edelläkävijäksi - 30 vuotta kiertotaloutta

$
0
0

Idea myydä käytettyjä tietokoneita opiskelukavereille Lundissa on kasvanut kansainväliseksi liiketoiminnaksi, joka tuottaa hyötyä niin taloudelle kuin ympäristölle. Miten tämä reitti kuljettiin, ja mikä on seuraava askel Suomessa?

Kaikki alkoi vuonna 1995, tuolloin tietokoneet olivat kalliita, eikä niitä ollut monellakaan kotona. Internet oli tuntematon käsite, eikä matkapuhelimia juuri näkynyt. Opiskelijat jonottivat yliopistojen ja kirjastojen tietokoneluokkiin haaveillen samalla omasta tietokoneesta.

Opiskelijoina emme tarvinneet uusinta teknologiaa, vaan tekstinkäsittelyohjelman kohtuulliseen hintaan. Siitä idea Inregoon syntyi”, kertoo yrityksen perustaja Henrik Nilsson.

Inregon perustaminen 1995

Nykyään Inrego käsittelee uudelleenkäyttöön vuosittain 350 000 IT-laitetta Suomen ja Ruotsin tuotantolaitoksissa. Uusiolaitemarkkina ei kuitenkaan ole helppo, sillä kilpailu uusien koneiden valmistuksen kanssa on haastavaa. Uusia tietokoneita valmistetaan satoja miljoonia vuosittain ja lähes yhtä paljon niitä hävitetään. Tosi asia kuitenkin on, että uusien tietokoneiden valmistukseen vaadittavat luonnonvarat eivät riitä loputtomiin, siksi IT:n kiertotalouden valtavirtaistaminen on elintärkeää. Etenkin asenteisiin käytettyjä laitteita kohtaan sekä rakenteisiin, kuten käytettyjen laitteiden arvolisäverotukseen tarvitaan muutoksia. 

Koulut ymmärsivät käytettyjen tietokoneiden hyödyn ensimmäisinä

2000-luvulla koulujen digitalisointi tarjosi Inregolle kasvualustan. Käytetyillä koneilla koulut saivat 30 tietokonetta yhden uuden hinnalla. Faksikampanjan avulla Inrego toimitti yli 500 tietokonetta kouluille ympäri Ruotsia, ja varasto hupeni nopeasti.

Samaan aikaan havaittiin haasteet tarjonnan ja kysynnän tasapainottamisessa. ”Jos kukaan ei halua luopua vanhoista koneistaan, ei ole mitään myytävääkään”, Henrik sanoo. Ratkaisuksi löytyi kansainvälinen verkostoituminen, jonka avulla voitiin hankkia suuria määriä käytettyjä laitteita useista maista.

CO2-laskelmat saapuivat

Yhden kannettavan tietokoneen CO2-päästöt ovat noin 280 kiloa CO2e. Vuonna 2010 Inrego alkoi laskea, kuinka paljon CO2-päästöjä yritykset voivat välttää kierrättämällä IT-laitteensa. Yhteistyössä IVL:n (Ruotsin ympäristöinstituutin) kanssa kehitettiin tieteellinen laskentamalli komponenttitasolle saakka, joka todistaa uudelleenkäytön ilmastohyödyt. Näin Inrego ei tarjonnut vain edullisia laitteita, vaan myös kestävän tavan hankkia IT:tä.

Organisaatioilla on selkeä etu, mikäli he osaavat hyödyntää myös IT:n osana kestävyystyötään. Laskelmien mukaan jopa 12% hallinnollisen organisaation ilmastovaikutuksista syntyy IT:stä. Yritykseen voi hankkia 15 IT-laitekokonaisuutta yhden uuden laitekokonaisuuden päästöillä. Samalla myös hankintakulut puolittuvat. 

Vaikka laitteiden käyttöikä on tärkeää maksimoida, on myös ymmärrettävä käyttäjien tarpeet. On selvää, että kaikki eivät halua ja voi työskennellä samalla tietokoneella vuosia, mutta fakta on, että tietokoneelle löytyy helposti uusi käyttäjä kolmen vuoden jälkeen. Nykyään yrityksiä kannustetaan miettimään IT-laitehankintoja työroolien mukaan.

Palkittu liiketoimintamalli

Inrego on palkittu useasti muun muassa yrittäjyydestä ja johtajuudesta sekä Euroopan parhaiden kiertotalousratkaisujen saralla Sitran toimesta. Lisäksi Inrego toimii uusiolaitetoimitttajana Advania Finland ja Opinsys -ryhmittymän voittamassa kilpailutuksessa, jonka Tiera järjesti uusiolaitteiden tarjoamisesta kunnille ja kaupungeille. Tämä oli ensimmäinen suuri askel julkishallinnon osalta siirtymästä uusiolaitteiden käyttöön. Päästäänkö jossain vaiheessa Ranskan malliin, jossa tietty prosenttiosuus täytyy olla käytettyjä laitteita? Tämä on Inregon seuraava tavoite, uusiolaitteet tulisi olla jokaisen organisaation laitevalikoimassa. 

Circular Solutions for Nature - Sitra


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113006

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>