Logistiikka-alan ammattilaisia ympäri Suomea on kokoontunut Savon ammattiopiston Kolmisopen kampukselle. Kohti vihreämpää logistiikkaa -koulutus on johdattanut kuljetusalan yrittäjiä, työntekijöitä ja kouluttajia sekä muita alan ammattilaisia kohti vastuullisempaa logistiikka-alaa. Asiakkaiden kasvavat vaatimukset, konkreettinen lisäosaamisen tarve ja aiheen ajankohtaisuus nousevat keskusteluissa syiksi, miksi opintoihin on lähdetty.
Koulutuskokonaisuus on järjestetty kahtena vuotena, ja opettaja Risto Räsänen toteaa vastuullisuusteemaisen koulutuksen vastanneen selkeään tarpeeseen alalla.
- Koulutus on ollut erittäin suosittu. Yhteensä kokonaisuus on kerännyt useita kymmeniä osallistujia.
Teams-toteutus on mahdollistanut jouhevan osallistumisen ilman matkustamista. Kerran opintojen aikana myös tavataan kasvotusten Kuopiossa ja tehdään opintovierailuja alan toimijoiden luo.
- On hyvä päästä tapaamaan ihmisiä kasvotusten sekä näkemään ja kuulemaan esimerkiksi toteutettujen vaihtoehtoisten polttoaineratkaisujen käytännön kokemuksia, kertoo Movere Oy:n logistiikkapäällikkö Anu Perttilä.
Movere tuottaa asiakkailleen pääasiallisesti kuljetussuunnittelua, jonka lisäksi heiltä saa laivaus-, varastointi- ja logistiikkaprosessien suunnittelupalveluja. Yrityksessä panostetaan paljon siihen, miten asiakkaille ja asiakkaiden asiakkaille voidaan tarjota vihreämpiä ratkaisuja.
- Logistiikkaketjussa loppukäyttäjä on ratkaisevassa roolissa, miten hommat tehdään. Movere ja asiakkaat haluavat vastuullisia ratkaisuja.
Vaihtoehtoiset polttoaineratkaisut olivat keskiössä koulutuksen aikana, ja osallistujat pääsivät tutustumaan konkreettisesti uusiin teknologioihin. Renaultin täyssähköinen ja Volvon kaasukäyttöinen rekkaveturi olivat esillä niin teoriassa kuin käytännössä, kun niitä koeajettiin osana opintopäivää. Tämä tarjosi osallistujille mahdollisuuden arvioida uusien ajoneuvoteknologioiden soveltuvuutta omaan toimintaansa. Lisäksi keskusteluissa nousivat esille sähkölataus- ja kaasutankkausverkoston merkitys sekä ajoneuvojen toimintamatkojen vaikutus logistiikkaketjun suunnitteluun.
- Meidän täytyy tehdä asioita nyt, jotta olemme oikeassa paikassa vuonna 2030, sanoi Renaultin edustaja Juho Hänninen.
Uusi osaaminen suoraan arkeen
Moveren Anu Perttilä ja Servica Oy:n palvelupäällikkö Juuso Hämäläinen molemmat kokevat, että koulutus on ollut hyödyllinen ja antanut uutta tietoa. He ja monet muut koulutukseen osallistuneet mainitsevat erityisen kiinnostavana teemana päästölaskelmat. Servicalla Hämäläisen tekemistä päästölaskelmista saatiin suoraan mittaristoa käyttöön.
Koulutuksen tehtäviin kuului muun muassa PESTEL-analyysi, joka tarkastelee organisaation toimintaympäristöön vaikuttavia ulkoisia tekijöitä, kuten poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia, teknologisia, ekologisia ja lainsäädännöllisiä vaikutuksia. PESTEL auttaa ymmärtämään, miten nämä tekijät voivat vaikuttaa päätöksentekoon ja liiketoiminnan menestykseen.
- Koulutukseen liittyvissä tehtävissä on voinut suoraan analysoida omia prosesseja. Tehtäviä ei ole tehty vain tehtävien takia, vaan suoraan osaksi arkea.
Servica toteuttaa laaja-alaisesti ruoka-, kuljetus- ja välinehuoltopalveluita sekä laitoshuollon, tekniikan materiaalilogistiikan palveluita Pohjois-Savossa. Julkisomisteisena yrityksenä Servica haluaa olla myös edelläkävijänä vastuullisuudessa.
- Veronmaksajat arvostavat, että toimimme vastuullisesti ja otamme kestävän kehityksen huomioon.
Lisätietoja
Risto Räsänen, opettaja
Savon ammattiopisto
044 785 3310
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama (JOTPA). Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.