Kansallinen nukkumisergonomiapäivä haluaa tänä vuonna kiinnittää huomiota uniapneaan ja sen hoitomuotoihin. Uniapnea on vakava sairaus, joka heikentää merkittävästi vireystilaa, suorituskykyä ja terveydentilaa. Suomessa sitä sairastaa n. 10 % väestöstä. Hoitamaton uniapneaoireyhtymä lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja ennenaikaista kuolleisuutta. Nukkumisasennoilla ja unen apuvälineillä, eli tyynyllä ja patjalla, on ratkaiseva merkitys asentosidonnaiseen uniapneaan.
Neljäs kansallinen nukkumisergonomiapäivä järjestetään yhteistyössä Uniliiton ja nukkumisergonomian asiantuntijana tunnetun Tempurin kanssa 1. huhtikuuta. Nukkumisergonomia tarkoittaa nukkumisasentoja ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Optimaalisen nukkumisergonomian tavoitteena on vartalon lepääminen fysiologisesti oikeassa asennossa, joka osaltaan mahdollistaa laadukkaan unen ja palautumisen sekä ennaltaehkäisee makuualustasta johtuvia tuki- ja liikuntaelinongelmia.
Päivitettyä tietoa uniapnean hoitomuodoista
Tuore tutkimus* tarjoaa lisänäyttöä sille, että asentohoitoa nukkumisergonomia huomioon ottaen tulisi käyttää vaihtoehtoisena ensilinjan hoitona CPAP:n kanssa henkilöillä, joilla on obstruktiivinen uniapnea. Obstruktiivinen uniapnea tarkoittaa hengitysilmavirtauksen estymistä tai rajoittumista, joka puolestaan johtuu ylähengitysteiden unenaikaisesta ahtautumisesta.
Obstruktiivinen uniapneaoireyhtymä tulisi tutkia ja hoitaa nykyistä varhaisemmin etenkin nuorilla aikuisilla ja keski-ikäisillä elämän laadun ja kansanterveyden parantamiseksi. Monet uniapneaa sairastavat saavat oireita erityisesti selinmakuulla. Kylkimakuulla uniapnean oireet helpottavat monilla, koska nielun pehmytkudokset eivät pääse tukkimaan ilmateitä ja aiheuttamaan hengityskatkoksia kuten selinmakuulla.
Asennon ohjaaminen kylkiasentoon tyynyllä ja patjalla
– Monet nukkuvat selällään, koska patja ja tyyny eivät tue ja mahdollista kyljellään nukkumista kuin hetkellisesti. Vanha, kuopalle painunut tai epäsopiva patja ja väärän mallinen sekä kokoinen tyyny saavat monet vaihtamaan asentoa öisin. Syntyy kipua, raajojen puutumista tai painetta olkapäässä tai lonkassa. Oireet aiheuttavat usein selälle kääntymistä, kertoo fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Henri Mansukoski.
Kylkiasennossa nukkuminen ja siinä pysyminen on mahdollista vain, jos patja tukee ergonomisesti oikealla tavalla ja vähentää kehoon kohdistuvaa painetta. Pelkkä suositus kyljellään nukkumisesta ei riitä, vaan tarvitaan pätevät apuvälineet, eli yksilöllisesti sopiva TEMPUR-tyyny ja -patja, jotka mahdollistavat kylkiasennossa nukkumisen läpi yön.
Kuva: TEMPUR
1. Patjan tulee vähentää kehoon kohdistuvaa painetta, jotta veri pääsee pinnallisiin pehmytkudoksiin.
2. Lantio pääsee uppoamaan riittävästi patjan sisään, jotta sen asento on ergonominen: ristikko kuvaa tasapainoista asentoa eli lantio ei ole kallistunut eteen- tai taaksepäin.
3. Patja muotoutuu riittävästi ja mahdollistaa rangan pysymisen suorassa.
4. Olkapää pääsee uppoamaan riittävästi patjan sisään, jotta hartioiden asento on ergonominen: ristikko kuvaa tasapainoista asentoa eli hartiat eivät ole kallistuneet eteen- tai taaksepäin.
5. Tyyny viimeistelee vartalon tuen ja keventää olkapään kuormaa, millä estetään mm. vartalon haitallista kallistumista ja selkärangan kiertoa.
Osallistu tiistaina 1.4. klo 17:30 maksuttomaan Uniapnea ja nukkumisergonomia -webinaariin verkossa. Luento järjestetään yhteistyössä Uniliiton kanssa. Linkki webinaariin: https://us06web.zoom.us/j/85728446347
Lisätiedot:
Henri Mansukoski
Fysioterapeutti & koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija
puh. 040 162 2630 | henri.mansukoski@tempur.fi
Lähteet
Uniapnea (obstruktiivinen uniapnea aikuisilla), Duodecim Käypä Hoito https://www.kaypahoito.fi/hoi50088 Viitattu 11.2.2025
*Tutkimus: Wilson MR, Carroll R, Kinder S, et al. Prospective crossover trial of positional and CPAP therapy for the treatment of mild-to-moderate positional obstructive sleep apnea. J Clin Sleep Med. 2025;21(2):305–313