Turun kaupungin tilinpäätös 2024 oli ennustetta parempi ja jäi hivenen plussalle, mutta tarkka taloudenpito jatkuu. Strategisissa tavoitteissaan kaupunki onnistui viime vuonna kohtuullisen hyvin. Lisäksi kaupunki haluaa avata omistamiaan tiloja laajempaan käyttöön ja tarjota lainotusta yksityisiin liikuntainvestointeihin.
Turun kaupungin tilinpäätös valmistui – talouskuri jatkuu
Kaupunginhallitus allekirjoitti Turun kaupungin vuoden 2024 tilinpäätöksen 31.3.2025 ja antoi sen tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Kaupunginvaltuusto käsittelee tilinpäätöksen kokouksessaan kesäkuussa.
Turun kaupungin vuoden 2024 tilinpäätös vastasi helmikuussa ennakoitua tulosta. Alun perin alijäämäiseksi talousarviossa suunniteltu tilikausi päätyi 85 000 euroa ylijäämäiseksi.
Myönteiseen tulokseen vaikuttivat erityisesti kaupungin maaomaisuuden myyntituotot ja sijoitusten poikkeuksellisen hyvät tuotot. Kaupungin omien investointien eteneminen suunniteltua hitaammin hillitsi osaltaan Turun velkaantumista. Myös korkotason lasku vaikutti rahoituskustannusten selkeään alenemiseen.
Turun kaupungin toiminnan menot ylittivät budjetin, vaikka taloutta tasapainotettiin tilapäisillä säästöillä sekä rakenteellisilla uudistuksilla ja sopeutustoimilla.
Turun kaupungin kestävän talouden saavuttaminen edellyttää tulevina vuosinakin jatkuvia suunniteltuja sopeuttamistoimia sekä palvelutuotannon tuottavuuden ja kustannustehokkuuden parantamista.
Aineistot päätöksessä kohdassa 4
Turku etenee strategisissa tavoitteissaan
Turun kaupungin pitkän aikavälin tavoitteiden toteutumisesta kertova vuoden 2024 strategiaraportti on valmistunut. Yleisesti viime vuosi näyttäytyy hieman edellisvuotta heikompana useimpien tavoitteiden osalta. Tilanne on kuitenkin parantunut 12 mittarin osalta. Nämä mittarit mittaavat elinvoimaisen ja kasvavan kaupungin, luontokaupunki Turun, aktiivisen kulttuurikaupungin sekä kasvainvälisen Turun painopisteiden tavoitteita.
Medialle tiedoksi: Strategian toteutumiseta lähetetään erillinen tiedote tänään.
Turun omistamien tilojen käytön hallintaan uudet periaatteet
Kaupunginhallitus hyväksyi uudet lähtökohdat kaupungin omistamien tilojen hallinnalle ja linjasi periaatteet, joilla tilojen käyttöä kehitetään asukas- ja asiakaslähtöisimmiksi.
Uudistuksen tavoitteena on kaupungin hallinnassa olevien tilojen, kuten koulurakennusten, monipuolinen ja tehokas käyttö, joka saavutetaan yhtenäistämällä, keskittämällä, tehostamalla ja parantamalla tilahallinnan prosessia.
Kaupungin oman käytön lisäksi tiloja halutaan avata kolmannen sektorin toimijoiden käyttöön entistä laajemmin.
Kaupunginhallituksen päätöksestä käynnistyy kehittämisprojekti, joka alkaa kokeiluista ja laajenee 2–5 vuoden kuluessa kaupungin tilojen hallinnan toimintavaksi.
Yksityisten liikuntainvestointien lainoitukseen linjaus
Turun kaupunki alkaa tarjota urheiluseurojen ja yhdistysten perustamille yhtiöille lainoitusta edistääkseen yksityisten liikuntapaikkainvestointien toteutumista. Talousarvioon varataan tätä varten määräraha ja kaupunki arvioi hankkeen tarpeen ja toteuttamisedellytykset. Hankkeisiin voidaan myöntää korkeintaan 50 prosentin vieraan pääomanehtoista rahoitusta investoinnin kokonaiskustannuksista. Laina myönnetään ilman marginaalia, korko on 6 tai 12 kuukauden euribor. Myönnettäville lainoille tulee olla kuntalain § 129 mukaiset täydet vakuudet.
Anu Parantainen uuteen lasten ja nuorten palveluiden johtajan virkaan
Kaupunginhallitus nimesi sisäisessä haussa olleeseen lasten ja nuorten palveluiden johtajan virkaan kasvatustieteen maisteri Anu Parantainen 1.6.2025 alkaen. Lisäksi kasvatus- ja opetusjohtajan virka päätettiin lakkauttaa 1.6.