Quantcast
Channel: Tiedotteet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 112320

Forststyrelsen ber om utlåtanden om användningen av statens marker och vatten i Södra Finland – naturresursplanen på remiss 31.3–21.4.2025

$
0
0

Forststyrelsens verksamhet grundar sig på naturresursplaner som utarbetats tillsammans med intressentgrupper och partner. I planerna drar vi upp riktlinjer för hur statens mark- och vattenområden ska användas på lång sikt och samordnar olika användningsformer. Naturresursplanen för Södra Finland definierar användningen av statens marker och vatten under de följande fem åren i Södra Finland genom att samordna deras resurser, den statliga ägarens mål och de regionala behoven. Naturresursplanen för Södra Finland kan nu kommenteras av allmänheten och intressentgrupper fram till den 21 april 2025.

Utlåtande: Länk till utlåtande.fi (registrering krävs)

Naturresursplanen för Södra Finland styr Forststyrelsens verksamhet på statens mark- och vattenområden i de 14 sydligaste landskapen 2025–2030. Planen är nu på remiss för att samla in kommentarer och respons om utkastet.

Kärnan i naturresursplanen är ett åtgärdsprogram som styr vår verksamhet i området under hela planperioden. Grön tillväxt, klimat och biologisk mångfald samt välfärd och säkerhet är huvudteman som härletts ur Forststyrelsens strategi och behandlats vid möten med samarbetsgrupperna. Innehållet i åtgärdsprogrammet har sammanfattats och komprimerats med stöd av samarbetsgrupperna. Åtgärdsprogrammet för naturresursplanen för Södra Finland innehåller 20 centrala åtgärder som har både intressentgruppernas och Forststyrelsens stöd. Åtgärderna har inte satts i prioritetsordning.

I planen beaktas omfattande, ofta globala utmaningar och fenomen, såsom energiomställningen, klimatförändringen och det förändrade säkerhetsläget. Den föränderliga miljön erbjuder också nya möjligheter som man vill reagera på i åtgärdsprogrammet.

Den inkluderande processen som används vid naturresursplanering är även internationellt sett en unik planeringsmetod för Forststyrelsen. Den plan som nu är på remiss har beretts i omfattande samarbete med olika intressentgrupper.

I planeringsområdet Södra Finland sökte man regional effektivitet genom att utse egna samarbetsgrupper för områdena Östra och Västra Finland. I samarbetsgrupperna finns representanter för 42 olika organisationer, utbildnings- och forskningsinstitut, företag och myndighetsorganisationer. Båda samarbetsgrupperna samlades till tre faciliterade workshoppar. Dessutom ordnades enkäter om naturresursplanen för unga och medborgare, och dessa fick rekordmånga svar. Delaktigheten genomfördes också på ett riktat sätt genom att ordna separata möten med representanter för Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet och Suomen Latu.

– Naturresursplanen är ett viktigt steg mot en hållbar framtid där användningen av statens mark- och vattenområden planeras omsorgsfullt och i samarbete med olika intressentgrupper. Vårt mål är att säkerställa att naturresurserna räcker till för både nuvarande och kommande generationer, säger Marja Hokkanen, projektchef för naturresursplaneringen vid Forststyrelsen.

Efter remissbehandlingen behandlas alla inkomna utlåtanden och utifrån dem görs vid behov ändringar i planen. Den slutliga naturresursplanen godkänns av Forststyrelsens styrelse, och planen färdigställs sommaren 2025. Åtgärderna i planen och genomförandet av dem följs upp aktivt och rapporteras till intressentgrupperna, den regionala delegationen, ledningsgruppen och Forststyrelsens styrelse.

Mer information:

  • Marja Hokkanen, projektchef för naturresursplanen för Södra Finland, Forststyrelsen, marja.hokkanen(at)metsa.fi, tfn +358400375874
  • Eeva-Liisa Jorri, ordförande för styrgruppen för naturresursplanen för Södra Finland, Forststyrelsen, eeva-liisa.jorri(at)metsa.fi, tfn +358400289997
  • Naturresursplanen för Södra Finland: https://www.metsa.fi/sv/projekt/naturresursplanering-for-sodra-finland/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 112320

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>