I dag lägger kommissionen fram ett förslag till en ny förordning som ska förbättra tillgången till kritiska läkemedel i EU. Syftet med förslaget är att skydda människors hälsa genom att stimulera en diversifiering av leveranskedjan och främja läkemedelstillverkningen i EU. Detta kommer i sin tur att stödja läkemedelssektorn, som bidrar till EU:s ekonomi på ett betydande sätt. Detta initiativ främjar målen med den europeiska hälsounionen, nämligen att garantera att patienter i EU har tillgång till de läkemedel de behöver, när de behöver dem.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen aviserade rättsakten om kritiska läkemedel i sina politiska riktlinjer. Avsikten med denna rättsakt är att minska EU:s beroenden när det gäller kritiska läkemedel och aktiva substanser, i de fall där det endast finns ett fåtal tillverkare eller leverantörsländer. Den kompletterar lagstiftningsförslag som redan tidigare har lagts fram för att råda bot på läkemedelsbristen i EU.
Genom rättsakten strävar EU även till att förbättra tillgången till andra läkemedel av gemensamt intresse som inte alltid är tillgängliga på vissa marknader.
Under de senaste åren har EU:s medlemsländer drabbats av stor brist på flera olika läkemedel. Globala utmaningar, såsom coronapandemin och geopolitiska spänningar, har tydligt blottlagt betydande sårbarheter i EU:s försörjningskedja för läkemedel.
Läkemedelsbrist kan riskera människors liv och belasta våra hälso- och sjukvårdssystem till bristningsgränsen. Bristen kan uppstå till följd av tillverkningsproblem, sårbarheter i leveranskedjan eller en global konkurrens om resurser. Rättsakten om kritiska läkemedel syftar till att tillhandahålla en industriell verktygsback för att komma till rätta med dessa problem.
Rättsakten kommer att underlätta investeringar för företag som kommer att bidra till en ökad tillverkning av kritiska läkemedel i EU. Den kommer även att ge upphov till åtgärder som i sin tur kommer att leda till mer resilienta leveranskedjor. Dessutom kommer medlemsländerna att ha möjlighet att göra gemensam sak för att främja sin köpkraft tack vare rättsakten.
I rättsakten om kritiska läkemedel ingår följande viktiga delar:
- Strategiska projekt för att åstadkomma, öka eller modernisera tillverkningskapaciteten för kritiska läkemedel och deras aktiva substanser i EU. Dessa industriprojekt kan gynnas av enklare tillgång till finansiering, ett påskyndat administrativt och vetenskapligt stöd samt flexiblare regelverk.
- Vägledning om statligt stöd inom ramen för rättsakten om kritiska läkemedel har offentliggjorts för att hjälpa medlemsländerna när de ger ekonomiskt stöd till strategiska projekt.
- Medlemsländerna kan använda sig av offentlig upphandling för att diversifiera leveranskedjorna och förbättra deras resiliens. Vad gäller kritiska läkemedel som endast ett fåtal länder levererar måste upphandlingen omfatta kriterier som gynnar läkemedel som tillverkas i EU. När det är motiverat kan samma kriterier även tillämpas vid upphandling av andra läkemedel av gemensamt intresse.
- På medlemsländernas begäran kommer EU-kommissionen att stödja gemensam upphandling i samarbete mellan flera länder, för att åtgärda skillnader i tillgången till kritiska läkemedel.
- Internationella partnerskap med likasinnade länder och regioner kommer att utnyttjas för att stärka leveranskedjan och minska beroendet av enskilda eller ett begränsat antal leverantörer.
Läs mer i det utförligare pressmeddelandet: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_25_733
Europeiska kommissionens representation i Finland
Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu
Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu