Ammatillinen koulutus on avain Suomen elinvoimaan ja kilpailukykyyn, mutta rahoitusleikkaukset uhkaavat sen tulevaisuutta. Suomen Yrittäjäopiston vuoden 2024 tulokset osoittavat, että laadukas ammatillinen koulutus voi olla tehokasta, vaikuttavaa ja kestävää, kun siihen investoidaan oikein. Yrittäjäopisto ylitti asetetut koulutustavoitteet, vahvisti alueellista elinvoimaa ja sai useita tunnustuksia laadukkaasta ja vastuullisesta toiminnastaan. Työelämän muuttuvat osaamistarpeet edellyttävät joustavia koulutusratkaisuja, ja ammatillisen koulutuksen rooli työvoiman saatavuuden turvaamisessa on kriittinen.
Ammatillinen aikuiskoulutus ei ole pelkkä koulutuskierre, vaan ratkaisu työelämän ja yritysten osaajapulaan
Työelämän nopea muutos ja jatkuvasti kehittyvät osaamistarpeet korostavat sitä, että koulutus ei ole vain nuoruuden etappi, vaan koko elämän mittainen mahdollisuus. Ammatillinen koulutus mahdollistaa jatkuvan oppimisen ja tarjoaa aikuisille joustavia koulutuspolkuja, jotka vastaavat työelämän käytännön osaamistarpeisiin. Näiden koulutusten merkitys on suuri niin yksilön urapolun kuin koko työmarkkinoiden kehityksen kannalta.
Ammatillinen koulutus on paljon enemmän kuin pelkkä tutkinto – se on kasvun ja kehittymisen mahdollisuus, joka turvaa työelämäkelpoisuuden ja vahvistaa alueellista elinvoimaisuutta. Työllisyyden edistämisessä ja työvoiman saatavuuden turvaamisessa ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli. Tätä näkökulmaa tukee myös juuri valmistunut Elinkeinoelämän Oppilaitokset EOL ry kokoama raportti Lupa kasvaa – Dataa ammatillisesta koulutuksesta, joka kokoaa yhteen lähes sata tutkimusta ja tilastoa. Raportin mukaan ammatillisen koulutuksen merkitys Suomen talouskasvulle ja kilpailukyvylle on kiistaton.
Suomen Yrittäjäopiston vuosi 2024
Suomen Yrittäjäopiston valtionosuusrahoitteinen koulutustoiminta on tehokasta ja sillä on hyvä vetovoima. Vuoden 2024 valtionrahoituksella toteutettu opiskelijavuosimäärä oli 869 opiskelijavuotta, josta työvoimakoulutusten osuus oli 212 opiskelijavuotta. Suoritettujen kokotutkintojen määrä oli 675. Ylitimme selkeästi tavoitteemme. Työvoimakoulutusta toteutimme yhteistyössä kaikkien Ely- keskusten kanssa. Työvoimakoulutuksiemme vahvuuksia ovat yksilöllisyys, koulutusten hyvä saavutettavuus ja erilaiset oppimisen sekä työllistymisen tukitoimet. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) hankinnat ja avustukset ovat tärkeä osa jatkuvan oppimisen palveluita. Aktiivisella hanketoiminnalla kehittämme alueiden elinvoimaa ja parannamme yritysten toimintaedellytyksiä. Kehitimme voimakkaasti myös yrityksille suunnattuja asiantuntijapalveluitamme.
Yrittäjäopiston taloudellinen tulos oli erinomainen. Vuoden 2024 kokonaistuottomme oli 9,6 M€, jossa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli peräti 11.2 % sekä tilikauden tuloksemme oli 0,973 M€. Erinomaisen tuloksen muodostumiseen vaikuttivat erityisesti vahva ja tehokas toiminta, edellisvuodesta kasvanut valtionosuus sekä onnistumiset markkinaehtoisen koulutuksen osalta. Toimintamme kannattavuus, vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat erinomaisella tasolla.
Suomen Yrittäjäopiston toimintaa arvioitiin viime vuonna useiden ulkopuolisten tahojen toimesta, joiden tuloksista olemme erityisen ylpeitä. Tavoitteenamme toimia esimerkkinä hyvän työyhteisön rakentajana. Suomen Yrittäjäopistolle myönnettiin Great Place to Work -sertifikaatti jo toista kertaa peräkkäin. Great Place To Work -sertifiointi™ on globaalisti tunnettu ja arvostettu tunnustus yrityksen hyvästä työntekijäkokemuksesta. Henkilöstökyselyn perusteella 98% työntekijöistä on sitä mieltä, että kokonaisuudessaan Suomen Yrittäjäopisto on erittäin hyvä työpaikka. Laatujärjestelmämme ISO 9001:2015 ulkoisen auditoinnin painopisteinä olivat verkko-opetus ja digikyvykkyys, joista kokonaisarvoinniksi saimme arvosanan 5/5.
Vastuullinen kädenjälki näkyy kaikessa toiminnassamme. OKKA-säätiö on myöntänyt oppilaitokselle kestävän kehityksen sertifikaatin, joka osoittaa Yrittäjäopiston täyttävän kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden vaatimukset. Suomen Yrittäjäopistolle myönnettiin Työ ja Taito-palkinnon kunniamaininta. Mestarikiltaneuvosto ry ja Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry myöntävät vuosittain Työ & Taito -palkinnon. Palkinnon keskeisinä kriteereinä ovat aktiivisuus ja innovatiivisuus työelämäyhteistyössä, yrittäjyyden tukemisessa sekä ammattitaidon hankkimisessa. Suomen Yrittäjäopisto osallistui T-Median tammi-helmikuussa 2024 toteuttamaan ammatillisten oppilaitosten Luottamus & Maine- tutkimukseen. Tutkimustulokset paljastivat, että Suomen Yrittäjäopiston kokonaismaine yltää hyvälle tasolle. Suhteessa ammatillisen koulutuksen järjestäjiin yleisesti Suomen Yrittäjäopiston maine on vahvempi sekä kokonaisuuden että kaikkien maineen osa-alueiden osalta. Innovaatiot ja organisaation työnantajakuva ovat Suomen Yrittäjäopiston maineen ja luottamuksen kulmakivet.
Jotta Suomen talous voi vahvistua, työvoimalla tulee olla lupa kasvaa – tämä tarkoittaa ketteriä mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen
Suomi tarvitsee ammattiosaajia – ilman eri alojen ammattilaisia yhteiskuntamme ei yksinkertaisesti toimisi. Hallitus leikkasi vuonna 2024 ammatillisen koulutuksen rahoitusta 120 miljoonalla eurolla, mikä heikentää koulutuksen järjestäjien toimintaedellytyksiä ja erityisesti aikuisten koulutusmahdollisuuksia. Lisäleikkaukset vaarantaisivat ammatillisen koulutuksen toimintaedellytykset. Yli puolet ammatillisen koulutuksen järjestäjistä pitää todennäköisenä, että hallituksen jo tekemien leikkausten takia säästö- tai sopeutustoimia joudutaan aloittamaan tai käynnistämään uudelleen vuoden 2025 aikana.
Ammatillisen koulutuksen tehtävänä on tarjota opiskelijoille – niin nuorille kuin aikuisille – käytännönläheistä koulutusta, joka vastaa suoraan työelämän tarpeisiin. Suomessa ammatillista osaamista voi kehittää kolmella eri tutkintotasolla: perustutkinnoissa hankitaan ammatin perusosaaminen, ammattitutkinnoissa syvennytään alan erityisvaatimuksiin ja erikoisammattitutkinnot tarjoavat mahdollisuuden kehittyä erityisasiantuntijaksi. Lisäksi ammatillinen koulutus tarjoaa selkeitä väyliä korkeakouluopintoihin niille, jotka haluavat edelleen kasvattaa osaamistaan.
Ota yhteyttä, kysy lisää:
Jorma Kukkeenmäki,
rehtori, toimitusjohtaja
jorma.kukkeenmaki@syo.fi
p. 050 342 9285