Quantcast
Channel: Tiedotteet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 112682

Oikeutta eläimille: Ministeriön kommentti kalankasvattamoista osoittaa, ettei Essayah ole tehtäviensä tasalla

$
0
0

Eläinoikeusjärjestö Oikeutta eläimille pitää maa- ja metsätalousministeriön kannanottoa kalankasvattamokuvista vastuun välttelynä. Järjestö kyseenalaistaa erityisesti ministeri Sari Essayahin näkemyksen, jonka mukaan “kalojen hyvinvointi on suomalaisessa kalankasvatuksessa yleisesti hyvällä tasolla”. Ministeriön tiedotteen mukaan “kuvamateriaali ei edusta yleistä tilannetta kotimaisessa kalankasvatuksessa”.

– Miten ministeri voi väittää tietävänsä tilanteen, kun yhtäkään tarkastusta ei ole tehty ja lainsäädäntö on eläinten hyvinvoinnin suhteen on löperöä, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä.

Järjestön julkaisema materiaali kattaa noin 10 prosenttia merikasvattamoyrityksistä. Kaikilla kuvatuilla kasvattamoilla olosuhteet olivat samankaltaiset: virikkeettömät ja ahtaat verkkokassit, joissa kalat eivät voi toteuttaa käyttäytymistarpeitaan eläinsuojelulainsäädännön edellyttämällä tavalla .

Dokumentointi tehtiin 12 satunnaisesti tai saavutettavuuden perusteella valitulla kasvattamolla. Näistä kymmenellä havaittiin pinnalla kelluvia kalan- tai linnunraatoja. Kahdeksalla kasvattamolla saatiin vedenalaista kuvamateriaalia aikuisista kaloista, ja kaikilla niistä nähtiin kaloja, joilla oli todennäköisesti kivuliaita vammoja evissä, pyrstössä tai ihossa.

Yhdelläkään kasvattamolla kalat eivät esimerkiksi päässeet uimaan pohjaan tai muutoin tutkimaan ympäristöään mielekkäällä tavalla. Ne eivät voineet piiloutua tai siirtyä paremman happipitoisuuden tai lämpötilan suuntaan. Kykenemättömyys vaikuttaa omaan olotilaan tai ympäristöön on omiaan aiheuttamaan kaloille jatkuvaa stressiä ja kärsimystä.

Oikeutta eläimille katsoo, että julkaistu materiaali antaa realistisen kuvan alan todellisesta tilanteesta. Ministeriön pyrkimys kiistää ongelmat ja vähätellä havaintoja on järjestön mukaan selvä osoitus vastuun välttelystä. Tosiasia on, että kalankasvatusta ei valvota, ja että eläinsuojelulainsäädäntö on joko puutteellinen tai sitä ei noudateta.

– Mikäli eläinten hyvinvointi todella olisi maa- ja metsätalousministeriölle prioriteetti, ministeri osaisi vetää johtopäätökset näin räikeästä epäonnistumisesta. Nyt näyttää siltä, että ministeri Essayah asettaa yritysten taloudelliset intressit eläinten hyvinvoinnin edelle, järjestö toteaa.

Oikeutta eläimille muistuttaa, että vastaavia paljastuksia on tehty myös muista eläintuotannon muodoista. Turkistarhoilta julkaistut kuvat sairastuneista ja loukkaantuneista eläimistä eivät ole johtaneet alan kieltämiseen. Syksyllä 2024 kohua herättivät kuvat nautakasvattamoilta, ja vuonna 2022 julkisuuteen nousi järkyttäviä kuvia sikaloista. Lainsäädäntöön ei ole tullut parannuksia, ja Suomi on jäänyt verrokkimaista jälkeen.

– Aikaisemmat tapaukset eivät anna syytä optimismiin sen suhteen, että kalojen hyvinvointia aiottaisiin aidosti parantaa, järjestö arvioi.

Yhteydenotot: 

  • +358 44 491 3365 / Salla Tuomivaara
  • +358 44 722 3352 / Kristo Muurimaa

Kuvia ja videoita toimitusten käyttöön:

  • Kuvat: https://drive.google.com/drive/folders/190oh-3O1anvnoxiz8o3C9JE1bkJTkdk-?usp=sharing
  • Video: https://drive.google.com/file/d/1lGdOmtwRLAlpZxJdRWsrhd-xRJTKkY6e/view?usp=drive_link

Viewing all articles
Browse latest Browse all 112682

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>