Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry aloittivat tänään neuvottelut matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualan työntekijöitä ja esihenkilöitä koskevista työehtosopimuksista. PAM vaatii reiluja palkankorotuksia, parannuksia osa-aikatyöntekijöiden asemaan sekä irtisanomissuojan säilyttämistä.
Matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät tilanteessa, jossa talouden odotetaan kääntyvän pikkuhiljaa kasvuun, mutta työntekijöiden taloudellinen tilanne on historiallisen huono.
Viime vuosien korkea inflaatio yhdistettynä maltillisiin palkankorotuksiin on leikannut rajusti työntekijöiden ostovoimaa. PAMin tuoreen suhdannebarometrin mukaan yli 40 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä on huolissaan taloudellisesta tilanteestaan ja kertoo sen heikentyneen viime kuukausien aikana.
– Palkankorotukset ovat välttämättömiä, jotta työntekijät selviävät arjen menoista ja turvaavat toimeentulonsa. Kun työntekijöiden ostovoima paranee, siitä hyötyvät myös palvelualojen yritykset – palkankorotuksista valtaosa palautuu kulutuksen kautta takaisin talouteen ja vauhdittaa kasvua, sanoo PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala.
Kilpailukykyiset työehdot luovat pohjan kasvulle
Matkailu- ja ravintola-alalla on paljon osa-aikaisia työntekijöitä, jotka joutuvat jatkuvasti olemaan tavoitettavissa vapaa-ajallaan lisätuntien toivossa. Erityisesti esihenkilöiden työ valuu helposti vapaa-ajalle. Se johtaa jatkuvaan tasapainoiluun jaksamisen ja toimeentulon kanssa.
– Työn ja vapaa-ajan tasapainolla on myös suora yhteys työntekijöiden hyvinvointiin ja työssäjaksamiseen, sanoo Hoikkala.
PAM haluaa edistää työehtosopimusneuvotteluissa ratkaisuja, jotka parantavat osa-aikaisten työntekijöiden asemaa ja lisäävät työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja vuorosuunnitteluun. Lisäksi PAM pyrkii säilyttämään irtisanomissuojan nykyisellä tasolla.
– Hyvät työehdot tekevät alasta houkuttelevamman uusille työntekijöille ja motivoivat ammattitaitoisia osaajia pysymään alalla. Kun työntekijöiden palkkaus ja työolot ovat kilpailukykyiset, yritykset saavat motivoituneen ja osaavan henkilöstön, mikä parantaa asiakaskokemusta, lisää tuottavuutta ja tukee koko alan kestävää kasvua.
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työehtosopimuksien (työntekijät ja esihenkilöt) piirissä on noin 80 000 työntekijää. Alan suurimmat yritykset työllistävät työntekijöitä hotelleissa, ravintoloissa, sekä henkilöstöravintoloissa. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta 2025 saakka.
Työehtosopimusneuvottelujen etenemistä voi seurata PAMin verkkosivuilla osoitteessa pam.fi/tes-neuvottelut
Lisätietoja:
Raimo Hoikkala, sopimusasiantuntija
p. 050 360 5927
raimo.hoikkala@pam.fi