Antiikintutkijat ja antiikin kirjallisuuden suomentajat esittelevät Antiikki ja me -kirjassa suomalaista korkeatasoista antiikintutkimusta ja tarkastelevat sen merkitystä maailmassa. Lukemattomat ideat, sanat, käsitteet, mallit ja instituutiot länsimaisessa ajattelussa ja toiminnassa ovat syntyneet antiikissa.
Antiikin perintö on olennainen osa eurooppalaista sivistystä ja identiteettiä. Se on läsnä kielissä ja kulttuurissa, tieteissä ja taiteissa, arvoissa ja ajattelumalleissa sekä yhteiskunnan rakenteissa.
Monitieteinen antiikintutkimus on tarpeen, jotta ymmärrämme muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten vaikutuksen arjessamme sekä osaamme tuottaa kriittistä tietoa ja vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia. Antiikintutkimus on aina myös nykyisyyden tutkimusta, jota innoittaa halu ymmärtää meitä ympäröivien ilmiöiden ja meissä vaikuttavien ajatustapojen historiallisia juuria.
Marke Ahosen, Mika Perälän ja Ville Vuolannon toimittama Antiikki ja me esittelee suomalaista antiikintutkimusta, joka on vireää, korkeatasoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Kirjassa esillä ovat niin elävät kuolleet kielet, antiikin ajatusten pitkät jäljet kuin kirjallisuuden tosiklassikot, mutta myös antiikin pimeät puolet.
Teos selvittää, mitä tiedetään naisista antiikin ajan filosofiassa ja uskonnoissa ja millainen suhde roomalaisilla oli luontoon. Siinä tarkastellaan myös antiikin ihmiskäsityksiä, tragedian olemusta, runoutta mielihyvän ja tyydytyksen lähteenä sekä antiikin kirjallisuuden kääntämistä matkana outoon.
Antiikki ja me on syntynyt halusta kartoittaa suomalaisen antiikintutkimuksen tilaa sekä tarkastella antiikintutkimuksen ja laajemmin antiikkia koskevan tietämyksen ja ymmärryksen merkitystä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Antiikintutkimuksen ylläpitämiseen on kuitenkin käytettävissä vain niukasti resursseja. Sen tulevaisuus lepää enemmän yksilöiden ponnistusten kuin instituutioiden rakenteiden varassa, mutta yliopistoilla on jatkossakin olennaisin rooli antiikintutkimuksen jatkuvuudessa.
Lisätietoa kirjasta, sisällys ja kaikkien kirjoittajien esittelyt Gaudeamuksen verkkosivuilla.
Kansikuva tiedotteen liitteenä ja Gaudeamuksen uutishuoneessa.
Arvostelukappaleet (myös pdf)
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910
Toimittajat
Marke Ahonen, FT, dosentti, on Kreikan kielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.
Yhteydenotot: marke.ahonen@helsinki.fi
Mika Perälä, FT, on filosofian dosentti Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa ja toimii parhaillaan vierailevana tutkijana Clare Hall -collegessa Cambridgessa.
Yhteydenotot: mika.perala@helsinki.fi
Ville Vuolanto, FT, dosentti, toimii historian yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa, tutkii Rooman valtakunnan sosiaalihistoriaa, opettaa latinaa ja on Suomen Historiallisen Seuran puheenjohtaja.
Yhteydenotot: ville.vuolanto@tuni.fi
Marke Ahonen, Mika Perälä & Ville Vuolanto (toim.)
Antiikki ja me. Miksi antiikintutkimusta tarvitaan
ISBN 9789523452671
Gaudeamus 2024